Connect with us

Hrvatska

"Ne dam svog muža. Nisu ga ubili Srbi, neće ni HDZ"

Objavljeno

-


Ibrahim Medo Babić i njegova žena Aleksandra stanuju u Ulici Borelli u stanu na trećem katu još od 1988. godine, kada je njegova obitelj dobila rješenje o privremenom smještaju. Ibrahim je 50-postotni ratni invalid koji u svom tijelu ima još 16 gelera, a imao ih je 48. Danas u 10 sati bila je najavljena njihova deložacija, a nesretni stanari nemaju gdje.
U 10 sati u dvorištu njihove zgrade okupili su se mnogi da im pruže potporu. Došli su prosvjednici, članovi HVIDRA-e, člnovi Udruge maloljetnih dragovoljaca domovinskog rata Hrvatske, članovi udruge Gavran, te oboljelih od PTSP-a.
– 1600 branitelja počinilo je suicid baš iz ovakvih razloga. Ja svoga muža ne dam. Nisu ga ubili Srbi, a neće ni HDZ, rekla nam je Aleksandra Babić čije se pismo kao poziv u pomoć čitalo i u subotu na Narodnoom trgu za vrijeme prosvjeda. Moj muž je 50-postotni invalid s dijagnostiviranim PTSP-om još od 1992. godine. Živimo od njegove mirovine koja je jedva 3000 kuna. Očekivali smo da će nam Grad probati osigurati nekakav smještaj.
Deložaciju je izdao Općinski sud u Zadru nakon što se u parničkom postupku dokazalo nasljedno pravo nad cijelom nekretninom Asje Grgić iz Sesvetskog Kraljevca.
– Mi smo ovaj stan dobili od Grada, a ja se pitam zašto su nam ga davali ako nije bio njihov. Ne bježimo od toga da je to od dotične gospođe, a ja imam saznanja da je ona rekla kako tu možemo ostati do 1.1.2012. godine do kada će već biti useljivi stanovi u predjelu Crvenih kuća, a moj muž je 12. na listi za te stanove. Isto tako imam saznanja da je Josipović poslao pismo gradonačelniku da nas primi na razgovor, ali on to ne želi, rekla nam je gospođa Babić.

Obitelj Babić zaista živi u lošim uvjetima, ali ako do deložacije dođe oni nemaju gdje. Za sada je deložacija odgođena za tri mjeseca, a što će tada biti gospođa Babić u strahu govori:
– Ja ne znam gdje ćemo i opet ću morati ovo sve proživljavati.
Kao znak potpore Ibrahimu i Aleksandri došli su mnogi prijatelji. Ispričali su nam svoje priče iz rata te su imali samo riječi hvale za Ibrahima “Medu”, koji je nekima od njih bio zapovjednik.
– Ja sam svoga brata dao Medi na čuvanje i zajedno su prošli sva ratišta. Sve je za Hrvatsku dao i čuvao je moju obitelj. Ogorčeni smo i jadni, a najžalosnije je što mnogi od nas nisu priznati, rekao nam je Davor Lenkić.
– Ibrahim Babić bio je jedan od prvih koji su bili ranjeni, a odmah nakon što je izašao iz bolnice vratio se na ratište braniti svoju domovinu, ispričao nam je jedan od prijatelja koji mu je došao dati podršku.
Budući da se bliži presuda generalu Anti Gotovni, Ibrahim nam je rekao kako je general Gotovina jedan od rijetkih koje cijeni.
– Mogu vam reći da će na dan presude, pogotovo ako ga osude, Hrvatska goriti.

Aleksandra je imala kujicu Nelu, koju je s obzirom na deložaciju, morala dati u azil. Kroz suze nam je ispričala koliko voli tog psa koji je s njom već 17 godina i da će ga već večeras ili sutra vratiti natrag.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Potres jačine 4.3 kod Slunja. Osjetio se u Sisku, Zagrebu, Zaprešiću…

Objavljeno

-

Jutros u 5.38 sati područje Slunja pogodio je jači potres, javlja Seizmološka služba.

“Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su prilično jak potres s epicentrom oko 15 km južno od Slunja. Magnituda potresa iznosila je 4.3 prema Richteru, a intenzitet u epicentru procijenjen je na V-VI stupnjeva EMS ljestvice”, objavila je Seizmološka služba. Epicentar je bio na dubini od 10 kilometara.

EMSC je prvo objavio da se radi o potresu magnitude 4.8. po Richteru, a kasnije su magnitudu smanjili na 4.6.

Komentar jednog Slunjanina na stranici EMSC-a bio je samo – tutnjava.  Čitatelji iz dijelova blizu epicentra komentiraju da se sve ljuljalo i treslo, da je dobro “zdrmao” i Ogulin, a probudio je i stanovnike Velike Kladuše u susjednoj BiH. Prema komentarima, osjetio se i u Sisku, Ivanić Gradu, Zagrebu, Zaprešiću… Mnogi Zagrepčani javljaju da ih je potres probudio. “Blagi i kratak, ali neugodan”, javljaju.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

ČESTITKE! / Danas slavimo Međunarodni praznik rada

Objavljeno

-

By

Danas je jedini međunarodni dan u kalendaru koji se slavi u dugim prosvjednim kolonama s transparentima.

Težnja za humanim radnim vremenom od osam sati dnevno i većim plaćama davne je 1886. godine dovela do velikih radničkih demonstracija u Chicagu. U sukobu s policijom svojim životom platilo je dvjestotinjak prosvjednika, kojih se prisjećamo 1. svibnja svake godine.

Međunarodni praznik rada neradan je dan u osamdesetak zemalja svijeta, poput Argentine, Brazila, Egipta, Švedske ili Vijetnama gdje se slave radnička prava kroz niz osmišljenih skupova i manifestacija. Zanimljivo je istaknuti da se na popisu tih zemalja ne nalaze Sjedinjene Američke Države u kojima je priča i počela, već da Amerikanci sličan praznik – Labor Day – slave 3. rujna svake godine.

Radišni Japanci, primjerice, uzimaju slobodan dan s posla na 1. svibnja – ne zbog proslave Međunarodnog praznika rada, već kako bi spojili dane u maleni godišnji odmor. Naime, prvi dan mjeseca svibnja pada unutar takozvanog Zlatnog tjedna u Japanu (od 29. travnja do 5. svibnja) kada se slave nacionalni praznici poput carevog rođendana, dana zaštite okoliša i prisjećanja na prvi japanski Ustav.

Prva proslava Međunarodnog praznika rada u Hrvatskoj održana je 1890. godine u Maksimiru, a ovaj zagrebački park do današnjih dana ostaje mjesto središnje proslave. Pritom su besplatne porcije graha i slušanje političko-sindikalnih govora uobičajeni dijelovi ovoga datuma. Ne treba zaboraviti niti dijeljenje crvenih karanfila – simbola radničkog pokreta u zemljama jugoistočne Europe, u Italiji i Austriji.

Svim zemljama koje slave praznik zajedničke su prosvjedne kolone radnika i sindikalista. Glavni im je cilj svrgnuti pozornost na uvjete rada i položaj zaposlenika u današnjem društvu, kao i velikog broja nezaposlenih, neisplate plaća, rada na crno…

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Objavljena stopa inflacije za travanj, pogledajte koliko su rasle cijene

Objavljeno

-

By

unsplash

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%, dok su u odnosu na ožujak 2024. (na mjesečnoj razini), prema prvoj procjeni, u prosjeku više za 0,7%.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), procijenjena godišnja stopa promjene za Usluge iznosi 6,3%, za Hranu, piće i duhan 4,5%, za Industrijske neprehrambene proizvode bez energije 2,0%, a za Energiju 1,1%.

Porast stope promjene na mjesečnoj razini procijenjen je za komponente Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 1,2%, Usluge, za 0,7%, te Hrana, piće i duhan, za 0,7%. Istodobno je, prema prvoj procjeni, pad stope procijenjen za komponentu Energija, za 0,4%.

Konačni podaci indeksa potrošačkih cijena u travnju 2024. prema klasifikaciji ECOICOP objavljuju se 17. svibnja 2024.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu