Connect with us

Nekategorizirano

Zašto ne možemo prestati jesti junk food?

Objavljeno

-

Brza hrana (Foto: Žeminea Čotrić)
Jeste li se ikada zapitali zašto ne možete prestati jesti junk food premda znate da vam narušava i zdravlje i liniju. Tijelo, naime, oslobađa inzulin da bi pretvorilo ugljikohidrate koje ste pojeli u glukozu. Prilikom konzumiranja nezdrave hrane dolazi do većeg otpuštanja inzulina nego što je to potrebno tijelu. Razina glukoze u krvi pada i opet imate potrebu jesti nezdravu hranu. No ukoliko jedete tri zdrava obroka dnevno, izbjeći ćete želju za slatkim i slanim nezdravim međuobrocima.
Kad su zdrave grickalice poput orašastih plodova u pitanju, i njih treba jesti u manjim količinama, jer šaka indijskih oraščića ima oko 300 kalorija. Iako su oni bolji izbor nego čips ili krafna, budite na oprezu i radije pojedite konkretan obrok.
Slatki zalogaji koji nam kvare liniju i često služe kao utjeha imaju korijene u djetinjstvu. Naime, rijeko koja mama nije svoje uplakano dijete htjela utješiti slatkim kolačićem. No nezdrava brza hrana u kojoj uživamo samo je kratkoročno rješenje i utjeha. Kratko vrijeme nakon jela osjećat ćete se dobro, no ubrzo ćete opet osjećati krivnju i depresiju.
Želja za nezdravom brzom hranom je i posljedica preskakanja doručka. Ako do 11 sati niste ništa jeli  naravno da umirete od gladi. Sočne i masne krafne mnogima su najlakše rješenje da bi se što prije vratili poslu. Neki se pak tješe pa jedu hranu s manje kalorija, no zaboravljaju da time ništa ne daju organizmu pa opet ubrzo moraju nešto konkretno pojesti.
Da biste doskočili nezdravim grickalicama i sačuvali dobru liniju zapisujte što ste jeli tijekom dana, jer većina nas je uvjerena da nije pojela toliko puno. Zapisujte koliko ste čokolade pojeli, koliko peciva, čipsa ili krafni i iznenadit ćete se.
Planirajte svoj jelovnik. Ako znate da nećete stići na večeru, pojedite više za ručak da kasnije ne biste utažili glad masnim i kaloričnim zalogajima. Odlučite se za porciju žitarica jer će vas one najbolje zasititi. Budite spremni za situacije kad hitno trebate nešto staviti u usta. Kupite sušeno voće i uvijek jedite za stolom. Naime, junk food uglavnom jedemo u hodu ili stojeći.
No najbolje rješenje svakako je redovito konzumirati tri konkretna i zdrava obroka dnevno, a oni će na najbolji način suzbiti tu neodoljivu strast za slatkim i slanim nezdravim zalogajčićima.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

Gotovinina tvrtka lani imala ogroman rast prihoda

Objavljeno

-

Tvrtka Pelagos net, čiji je suvlasnik umirovljeni general pukovnik Ante Gotovina, lani je ostvarila više od 24 milijuna eura prihoda uz dobit veću od 3.1 milijun eura. Godinu dana ranije Pelagos je prijavio 16.3 milijuna eura prihoda.

Za veliki rast prihoda najzaslužniji je izvoz, piše Plava kamenica. Pelagos je lani na izvozu zaradio oko 20.5 milijuna eura, a gotovo sva tuna odlazi u Japan.

Pelagosova plavoperajna tuna spada među najcjenjenije hrvatske gastronomske proizvode, u rangu s kvarnerskim škampima i bijelim tartufima. Gotovinin toro (blijeda masna tuna) može se mjeriti s najboljima na svijetu. Osim fenomenalne tune, Pelagos proizvodi izvrsne slane srdele i slane i marinirane inćune”, piše Plava kamenica.

Nedavno su se na tržištu pojavile i verzije srdela i inćuna u maslinovu ulju, koje su prepoznatljive po uočljivim zelenim oznakama.

S 24 milijuna eura prihoda, Gotovinin Pelagos postao je treći najveći proizvođač ribe u Hrvatskoj, iza Cromarisa i bračke Sardine Postira.

Tvrtka planira veliko proširenje proizvodnje

Pelagos u blizini Dugog otoka uskoro planira pokrenuti i uzgoj bijele ribe. Uzgajalište bijele ribe imat će kapacitet od oko 700 tona godišnje, objavila je ranije Slobodna Dalmacija.

Tvrtka namjerava prenamijeniti dio akvatorija iz sustava uzgoja tune u uzgoj bijele morske ribe između Lavdare Vele i Pašmana u Srednjem kanalu. Godišnja proizvodnja iznosila bi 700 tona ribe u kavezima za uzgoj.

Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja objavila je pozitivnu ocjenu procjene utjecaja na okoliš uzgajališta tune u zoni marikulture kod otoka Lavdara, smještenog sjeverno od Dugog otoka i nedaleko od Kornatskog arhipelaga, koji pripada Zadarskoj županiji.

U sažetom opisu predmetni zahvat odnosi se na postavljanje uzgajališta koje se sastoji od jednog polja za uzgoj tune u postojećoj zoni za marikulturu na udaljenosti od oko 2300 metara od otoka Lavdara. Planirana godišnja proizvodnja na uzgajalištu je do 700 tona tune.

Na uzgajalištu se planiraju koristiti kružni kavezi promjera 50 metara, koji bi bili rasporedeni u dvije linije s po pet kaveza u svakoj liniji, a svaki kavez ima sidrene instalacije na površini od 80 puta 80 metara. Predvidena površina koju zauzimaju kavezne instalacije iznosi 400 puta 160 metara.

“Kavezi se planiraju izraditi iz polietilenskih plutada (obruda) ispunjenih polistirenom, na koje se vješa cilindridna mreža izrađena od poliamidnih materijala. Polimerni materijali predvideni za kavezne instalacije su biološki inertni te nemaju negativan utjecaj na okoliš”, navodi se u dokumentu.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

SA VOLONTERSKE BURZE: Briga o postavu i komunikacija s posjetiteljima u Noći muzeja u Narodnom muzeju Zadar

Objavljeno

-

By

U petak 26. siječnja se na razini Republike Hrvatske odvija XIX. Noć muzeja.

Na prošlogodišnju Noć muzeja Narodni je muzej Zadar bio po broju posjetitelja drugi u RH, odnosno prvi uzmemo li u obzir broj stanovnika odnosno “bazen” posjetitelja.

“Ove godine zbog našeg razrađenog programa ne očekujemo pad interesa, a da bi ta večer prošla u najboljem redu, potrebni su nam volonteri koji će nam pomoći u brizi o postavu (radi se o nekim od najvrednijih djela hrvatske umjetnosti i zadarske povijesti)”, stoji u objavi iz NMZ.

Za prijavu i detaljnije informacije obratite se putem maila na: muzej.nmz@gmail.com do 24. siječnja.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Ambulante pune oboljelih od korone, gripe i hripavca. Liječnici upozoravaju na lijek koji često zaboravljamo

Objavljeno

-

By

U prosjeku na tjedan u Hrvatskoj od korone oboli 4.000 ljudi. Uz to svakog dana prijavljuju se slučajevi oboljenja od gripe i hripavca što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

Od covida svaki tjedan oboli u prosjeku 4.000 ljudi, a 45 ih premine. Prijavljenih slučajeva gripe samo prvog tjedna ove godine bilo je više od 800 prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Dnevnik.hr.

Također još ne jenjava ni epidemija hripavca koji može biti koban pogotovo za manju djecu.

Stoga su čekaonice u ambulantama i bolnicama pune pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog infektivnih i bakterijskih bolesti dišnih puteva. Liječnicima obiteljske medicine posao se ovih dana udvostručio, a slično je i na hitnim prijemima.

“Dosad nam je obim popovećan, mogureći poduplao se u odnosu na ljeto i jesen, kao što znamo zima je i tada su najčešće bolesti respiratornog sustava”, izjavila je liječnica obiteljske medicine Vedrana Tudor Špalj.

Liječnici također upozoravaju kako ne treba zaboraviti na mogućnost cjepljenja koje može biti spasonosno.

“Cjepljenje kao mjera prevencije protiv gripe, docjeplivanje protiv covida, također trudnice, ukućani, tek rođenih beba i dojenčadi koje nisu redovno cjepljeni da se docijepe protiv hripavca”, izjavila je dr. Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ PGŽ.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu