Connect with us

Magazin

Istina o soli: Kako izbjeći najčešćeg skrivenog ubojicu na svijetu?

Objavljeno

-

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da odrasli jedu manje od pet grama soli dnevno. Prema istraživanjima koja su rađena ranijih godina, Hrvati su dnevno konzumirali i dvostruko više od toga, nešto manje od 12 grama. Pretjerana konzumacija soli povezana je s visokim krvnim tlakom (hipertenzijom), a hipertenzija je vodeći uzrok srčanog i moždanog udara.

Britanska zaklada za srce (BHF) izračunala je da bi, kad bi svaka odrasla osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu zadovoljila smjernice Svjetske zdravstvene organizacije o konzumaciji soli do 2030., do 2035. bilo do 1,4 milijuna manje novih slučajeva visokog krvnog tlaka, do 135.000 manje novih slučajeva koronarne bolesti srca i do 49.000 manje novih slučajeva moždanog udara. Čak i ljudi koji već uzimaju lijekove za hipertenziju mogu značajno sniziti krvni tlak prepolovivši unos soli, prema izvješću objavljenom u rujnu.

Za razliku od, recimo, viška šećera, koji može uzrokovati karijes, debljanje, probleme s kožom i promjene raspoloženja, učinci previše soli su skriveni. “Nema vidljivih simptoma ili nuspojava”, kaže Sonia Pombo, voditeljica kampanje za Action on Salt i istraživačica na Sveučilištu Queen Mary u Londonu, za The Guardian.

Srčani i moždani udar nisu jedine stvari o kojima treba brinuti. Višak soli također je povezan s rakom želuca, bolestima bubrega i osteoporozom.

Opasnosti od previše soli odavno su poznate. Dok se vlasti ne dogovore oko načina na koji će se moći uvesti ograničenja proizvođačima hrane, o unosu soli morat ćete se brinuti sami.

Što pojedinci mogu učiniti kako bi smanjili unos soli?
“Do 85 posto soli koju jedemo već se nalazi u našoj hrani, zbog čega je jako teško jesti u skladu sa smjernicama”, kaže Kate Howard, koordinatorica kampanje Recept za promjenu.

Najbolja stvar koju možete učiniti je kuhati vlastitu hranu. Budući da kuhanje od nule 100 posto vremena vjerojatno neće biti izvedivo za većinu nas, koje su druge mogućnosti? Dobar je početak znati koja je hrana bogata solju. Prema nekim istraživanjima, najviše soli jedemo u kruhu. Sljedeći najveći izvori soli, redom, su: Slanina, gotova jela, sirevi tipa cheddar, pizza, juha, šunka/suhomesnati proizvodi, slani maslac/namaz, kobasice, pečeni grah, žitarice za doručak, keksi, čips od krumpira, tjestenina/ kuhati umake i različiti temeljci. Neki od njih, poput slanine, očito su slani; drugi, poput pečenog graha i keksa, mogli bi vas iznenaditi “Pola grama ovdje, četvrtina tamo, sve se zbraja”, kaže Pombo.

Tracy Parker, viša dijetetičarka u BHF-u, kaže da su među slanim namirnicama i smrznute kozice, povrće u konzervama (mnogo ga je u slanoj vodi) i pakirani kolači. Osim toga, “sokovi od povrća kao što je sok od rajčice često imaju dodatnu sol za pojačavanje okusa”. Ostali proizvodi s visokim udjelom soli uključuju: Dimljenu hranu (meso, riba, sir, tofu), umake i začine kao što su kečap, sojin umak, preljevi za salatu i granule za umake, inćune i masline, osobito one u salamuri, fermentiranu i ukiseljenu hranu i neke zamjene za meso, poput umjetnog mesa i ribe. Neki od njih se smatraju i zdravim dodaci maprehrani – masline, kimchi, itd. – sve dok se jedu umjereno.

Problem je što je slana hrana ukusna. Sol je prirodni pojačivač okusa. “Ne želimo bljutavu ili gorku hranu; žudimo za nečim slanim ili nečim slatkim. Ali što više soli jedete, to više i želite – postajete ovisni o njoj”, objašnjava dr. Swrajit Sarkar, viši predavač nutricionizma na Sveučilištu u Londonu

Ima dobrih vijesti. Naši okusni pupoljci mogu se prilagoditi na manje soli. Budite strpljivi i dajte si tri do pet tjedana da se prilagodite.”

Učinci viška soli
Učinke viška soli ne osjećaju svi jednako. Prema Action on Salt, mnogi ljudi iz etničkih manjina, uključujući ljude crnog afričkog i južnoazijskog podrijetla, posebno su osjetljivi na sol i izloženi su većem riziku od povezanih zdravstvenih problema. Rizičniji su i stariji ljudi: S vremenom svi postajemo osjetljiviji na sol, a ona više utječe na krvni tlak koji ionako raste s godinama. Oni s nižim primanjima vjerojatnije će jesti previše soli zbog nedostatka dostupne, pristupačne zdrave hrane.

Je li moguće jesti premalo soli?
Ako se brinete da jedete premalo soli, ne brinite. To gotovo da nije moguće. Natrij je prirodno prisutan u mnogim namirnicama, a trebamo samo jedan gram soli dnevno – oko prstohvat – da bi naše tijelo funkcioniralo. Čak i ako puno vježbate i znojite se, malo je vjerojatno da će vam trebati dodatna sol. Samo pijte puno vode.

Naravno, prevencija hipertenzije nije samo ograničenje soli. Redovita tjelovježba, smanjenje unosa alkohola i praćenje težine također su korisni za vaš krvni tlak.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Četiri horoskopska znaka doživjet će potpunu transformaciju karijere ove godine

Objavljeno

-

By

Kako se kozmos preuređuje, ovim znakovima otvaraju se nova vrata, s prilikama za rast u njihovim profesionalnim sferama.

Blizanci

Za Blizance, zračni znak poznat po svojoj prilagodljivosti i intelektu, 2025. najavljuje značajnu transformaciju u njihovim profesionalnim životima.

Godina počinje prelaskom Sjevernog čvora u Ribe i postavljanjem u 10. kuću Blizanaca u karijeri. Ovo nebesko kretanje donosi jasno otkriće o profesionalnim putovima koji su usko povezani s njihovim pravim ja i životnim svrhama.

Tijekom ovog razdoblja, Blizanci će steći duboko razumijevanje poziva koji ne samo da odgovaraju njihovim vještinama, već i ispunjavaju njihove dublje potrebe za smislom i svrhom.Kako Jupiter prelazi u Raka sredinom godine, ovaj pomak će i dalje biti u prednosti Blizanaca povećavajući njihovu financijsku stabilnost.

Rak

Za Rakove će 2025. biti ključna godina u razvoju njihove karijere, obilježena značajnom nebeskom podrškom u njihovoj 10. kući karijere.

Prisutnost Jupitera u vašem znaku rijetka je i snažna blagodat, koja obećava ne samo napredak u vašoj karijeri, već i značajan osobni razvoj.

Ovo će biti vrijeme da iskoristite svoje urođene kvalitete i pouzdano ih projicirate u svoj posao, privlačeći priznanje i napredovanje.

Djevica

Za Djevice, 2025. godina najavljuje razdoblje značajne astrološke naklonosti, posebno utječući na njihovu osmu kuću ulaganja i zajedničkih resursa.

Ovo nebesko poravnanje sugerira uspješnu godinu posebno u financijskim suradnjama i strateškim ulaganjima, povećavajući materijalnu stabilnost Djevice.

Za Djevice će održavanje pozitivnog stava biti ključno. Prihvatite transformacije i prilike koje vam dolaze.

Vaga

Za Vage bi 2025. trebala biti godina transformacije u njihovim profesionalnim životima, posebice s Jupiterovim ulaskom u znak Raka sredinom godine. Ovaj značajan prijelaz najavljuje razdoblje značajnog rasta i uspjeha unutar Vagine 10. kuće karijere i postignuća, piše Spiritualify.

Ključ za Vagu u 2025. bit će aktivna primjena novostečenih znanja i održavanje usredotočenog pristupa prema njihovim ciljevima u karijeri.

 
Nastavi čitati

Magazin

Uobičajene vrste kruha mogu usporiti metabolizam, kažu nutricionisti

Objavljeno

-

Zdrava prehrana ključna je za zdravo tijelo – osobito kada je riječ o upravljanju težinom. Iako na metabolizam utječe niz različitih čimbenika, hrana koju konzumiramo također može igrati važnu ulogu. No, nije riječ samo o očitim krivcima poput čipsa i sladoleda; postoji nekoliko vrsta kruha na koje stručnjaci upozoravaju ako želimo zadržati vitak struk i brz metabolizam, uključujući i one koji bi nas mogli zavarati svojim izgledom.

Bijeli kruh je zloglasni krivac, a mnoge vrste višezrnatog kruha nisu bolje, tvrde nutricionistice. Evo na koje vrste kruha su upozorile.

Bijeli kruh
Bijeli kruh je ukusan i nezaobilazan u mnogim kuhinjama. Međutim, nutricionistica Lisa Richards tvrdi da je važno ograničiti unos ovog prerađenog ugljikohidrata ako pokušavamo smršaviti.

    “Bijeli kruh sadrži rafinirane ugljikohidrate i nema vlakana ni drugih korisnih hranjivih tvari. Rafinirani ugljikohidrati izrazito su upalni i brzo se pretvaraju u šećer, uzrokujući nagli porast glukoze”, objasnila je za SheFinds. Sve te rafinirane komponente prepune su kalorija, ali tijelu ne treba puno energije da ih preradi, što s vremenom može ozbiljno utjecati na metabolizam.

    Uz to, prerađena hrana poput bijelog kruha praktički nema nutritivnu vrijednost i neće nas dugo držati sitima što vjerojatno dovodi do prejedanja kasnije tijekom dana – a to, naravno, može ugroziti ciljeve mršavljenja.

    Proizvodi od cjelovitih žitarica (poput višezrnatog kruha)
    Većina ljudi već zna da je bijeli kruh najlošija opcija, ali to ne znači da smo sigurni ako u svoju košaricu dodamo višezrnati kruh. Na policama trgovina postoje mnogi kruhovi koji djeluju kao da su napravljeni od cjelovitih žitarica, ali zapravo mogu biti beskorisni za zdravlje.

      “Višezrnati kruhovi tvrde da sadrže više vrsta žitarica. Ključno pitanje glasi: jesu li te žitarice cjelovite? Često su višezrnati kruhovi puni prerađenih verzija zobi, pšenice i ječma”, ističe nutricionistica i dijetetičarka Erin McCarthy.

      Kao i bijeli kruh, konzumacija ovih prerađenih žitarica može uzrokovati skokove šećera i inzulina u krvi što dugoročno može negativno utjecati na metabolizam. Kako bismo bili sigurni da biramo zaista zdrav kruh, McCarthy savjetuje da biramo kruhove označene kao “100% cjelovite žitarice” ili “100% cjelovita pšenica”.

      “Proizvodi od cjelovitih žitarica ne smiju biti navedeni kao obogaćeni jer cjelovite žitarice i dalje sadrže sve svoje hranjive tvari. Također, prirodno će imati više vlakana”, zaključila je McCarthy.

       
      Nastavi čitati

      Magazin

      Objavljen popis najopasnijih zemalja za putovanje u 2025. godini

      Objavljeno

      -

      Novo istraživanje otkrilo je koje su najopasnije zemlje za posjetiti 2025. godine. Prema The Independentu, zemlje se procjenjuju na temelju niza faktora, uključujući sigurnost, medicinske rizike, klimatske promjene i mentalno zdravlje državljana, nudeći uvid u potencijalne prijetnje putnicima.

      International SOS, globalna tvrtka za zdravstvene i sigurnosne usluge, dodjeljuje ocjene rizika koje odražavaju utjecaj razornih događaja kao što su sukobi, zarazne bolesti i ekstremni vremenski uvjeti. Razine rizika ocjenjuju se na ljestvici od “niskih” do “vrlo visokih” za medicinske rizike, i od “neznatnih” do “ekstremnih” za sigurnosne rizike.

      Utjecale su geopolitičke napetosti
      Sally Llewellyn, direktorica globalne sigurnosti u International SOS-u, naglasila je da su geopolitičke napetosti značajno utjecale na ocjene ove godine.

      “Ni jednoj zemlji nije smanjena ocjena sigurnosnog rizika. Geopolitičke napetosti bile su najistaknutiji okidač, s promjenama u ocjenama rizika za lokacije poput Sudana i Libanona, gdje intenzitet i širenje sukoba sada utječu na više naseljenih centara i ukupna ocjena rizika je porasla”, rekla je Llewellyn.

      Najopasnije zemlje za putovanja
      Somalija, Sudan, Južni Sudan i Srednjoafrička Republika na vrhu su ljestvice najopasnijih zemalja zbog ekstremnih sigurnosnih rizika, prema karti koju je sastavio International SOS. Ostale zemlje označene kao izuzetno rizične su Jemen, Libija, Irak, Afganistan, Sirija i Ukrajina.

      Zemlje s “visokim” sigurnosnim rizicima – jednu razinu ispod “ekstremnih”, uključuju Mali, Etiopiju, Nigeriju, Demokratsku Republiku Kongo, Pakistan, Mianmar, Papuu Novu Gvineju, Venezuelu, Haiti i Honduras. Studija je istaknula regije u kojima su sigurnosni rizici eskalirali tijekom 2024., uključujući sukobe u Sudanu, Libanonu, Izraelu i Mianmaru. Uočeno je da su se zone visokog ili ekstremnog rizika proširile u tim područjima zbog kontinuiranog nasilja.

      Najsigurnije zemlje za putovanja
      Ujedinjeno Kraljevstvo je, nasuprot tome, dobilo “nisku” ocjenu rizika u svim kategorijama osim mentalnog zdravlja, gdje je oko 15 posto stanovništva prijavilo probleme, što je drugi najviši rezultat na globalnoj razini.

      Zemlje koje se smatraju najsigurnijima na svijetu iz perspektive sigurnosnog rizika uključuju Kanadu, Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolsku, Francusku, Maroko i Vijetnam.

       
      Nastavi čitati
      Oglasi
      Oglasi
      Oglasi
      Oglasi
      Oglasi

      U trendu