magazin
(FOTOGALERIJA) Drugi dan Meat Me 5.0 s novim specijalitetima, festival dobio dodatni dan u nedjelju
Drugi dan festivala Meat Me 5.0 donio je nove uzbudljive mesne specijalitete na prostoru stare pijace na Poluotoku. Zadarski Tabay posjetiteljima je ponudio Vitello tonnato, konoba Martina iz Zaglava pačja prsa u umaku od naranče, meda, kadulje i plavca, dok je Hedonist Dining & Hangout u jutarnjem programu pripremio teleću toćadu, a u poslijepodnevnim satima predstavit će svoj Vitello tonnato.
Kako je ovo jelo talijanskog naziva, a radi se o teletini s umakom od tune, jutros se moglo provjeriti na pultu Tabaya. Iako se ova zadarska manufaktura bavi prvenstveno pripremom skoro gotovih jela koje kupci dovršavaju u kratkom vremenu kod kuće, posjetiteljima festivala danas su ponudili Vitello tonnato. Riječ je o tanko narezanoj teletini koja se prelije umakom od tunjevine, a svi koji su je jutros kušali dali su joj najviše ocjene.
Ivan Tartaro iz restorana Hedonist objasnio je način na koji spremaju nadaleko poznatu teleću toćadu.
– Pripremi se teleće meso bez kosti, lagano se kuha 12 sati, a u recept idu bijeli fažol, sok od naranče i bila kapula. Spremili smo i domaću focacciu koja se točka u njoj, kako bi opravdala svoje ime.
Poseban štih ovogodišnjem festivalu daje dugootočka konoba Martina. Nakon muflona na otvaranju, danas su pripremili pačja prsa s umakom od naranče, meda i crnog merlota. Za prilog su servirani palenta s ružmarinom, lovorom i otočkim mirodijama.
Kao i svakog dana festivala, od 13 sati u obližnjem Wine Gardenu sommelier Ivan Stiblik zainteresirane vodi kroz svijet vina, osobito onih koja se slažu s današnjim menijima. Za petak je na istom mjestu pripremljen i poseban program: slikarska radionica Vinorel by Marina Tomašević. Ova omiljena zadarska umjetnica, široj javnosti najpoznatija kao pjevačica, posvetila se slikanju crnim vinom. Oni koji žele sudjelovati na radionici trebaju se prijaviti na ovoj poveznici: https://forms.gle/jxa9y54gfko7fXWY6
Što se tiče poslijepodnevnog programa, najavljena degustacija jela održava se do 20 sati, a zbog loše vremenske prognoze odgađa se za večeras najavljen koncert Lucije Marcelić & Pink Noise. Iz istog razloga festival će se produžiti za jedan dan, pa nas i u nedjelju na istom mjestu u jutarnjim i popodnevnim satima očekuje ponuda mesnih specijaliteta, a navečer odgođeni današnji koncert.
Magazin
Tri znaka koja očekuju drugu šansu kad pogriješe, ali je sami neće dati drugima
Postoje horoskopski znakovi koji su pravi majstori u traženju oprosta kada pogriješe, no kada se situacija okrene i netko drugi napravi grešku, oni neće dati drugu šansu. Ovi znakovi uvjereni su da su njihove pogreške samo male ljudske slabosti koje zaslužuju razumijevanje, dok tuđe greške doživljavaju kao ozbiljan prijestup. Evo koji su to horoskopski znakovi.
Lav
Lavovi vole biti u centru pažnje i imaju veliku potrebu za odobravanjem, pa kad nešto pogriješe, odmah će požuriti s šarmantnim isprikama i očekivati da im se pruži druga prilika. Njihova karizma je toliko jaka da su mnogi spremni odmah zaboraviti sve nesporazume. No, kad netko drugi napravi grešku, Lavovi postaju pravi kraljevi ponosa; njihovo povjerenje treba zaslužiti i vrlo je teško ponovno ga dobiti. Oni će možda u svom srcu oprostiti, ali će povremeno podsjećati na izdaju i tražiti dokaz lojalnosti. Lav vjeruje da je njegovo povjerenje dragocjeno i ne dijeli ga olako, osim, naravno, kada očekuje da drugi njemu progledaju kroz prste.
Djevica
Djevice su poznate po svojoj preciznosti i visokom standardu, kako prema sebi, tako i prema drugima. Kad Djevica pogriješi, vrlo brzo će pokušati objasniti situaciju i istaknuti sve razloge zašto se to dogodilo te, naravno, očekivat će razumijevanje. No, kad se netko drugi nađe u sličnoj situaciji, Djevica postaje nepopustljiva i neće lako zaboraviti grešku. Ona jednostavno ima osjećaj da su pravila tu da se poštuju i da nema mjesta pogreškama. Ako je netko iznevjeri, teško će ga ponovno pustiti u svoj život. Za Djevicu, greške drugih su neoprostivi dokazi nepažnje, ali svoje greške vidi kao ljudske i vjeruje da zaslužuje drugu priliku.
Škorpion
Škorpioni su nevjerojatno strastveni i intenzivni pa, kada pogriješe, imaju cijeli spektar opravdanja i očekuju da će im voljeni ljudi pružiti priliku da se iskupe. Njihove isprike često dolaze uz dozu misterioznosti i uvjeravanja, a oni zaista vjeruju da zaslužuju još jednu šansu. No, kad se uloge zamijene, Škorpion postaje strašno nepovjerljiv i teško će nekome pružiti drugu priliku. Greške drugih doživljavaju kao znak izdaje i jako im je teško ponovno izgraditi povjerenje. Škorpioni su poznati po svojoj filozofiji “sve ili ništa”, pa kad ih netko povrijedi, spremni su zauvijek zatvoriti vrata. Ipak, kad su oni ti koji griješe, iskreno vjeruju da zaslužuju oprost i drugu priliku jer za Škorpiona je njihov oprost dragocjen, ali isto tako rijedak.
Magazin
Kardiokirurg ne konzumira 4 vrste hrane i pića kako bi spriječio razvoj bolesti srca
Zdravlje srca važno je za opće zdravlje jer su bolesti srca i dalje među vodećim uzrocima smrti širom svijeta. Iako čimbenici poput vježbanja i genetike igraju ulogu, prehrana ima značajan utjecaj na zdravlje srca, utječući na krvni tlak, kolesterol i razinu upala.
Osim onih koje mogu pridonijeti zdravlju srca, postoje i one namirnice koje čine potpuno suprotno, a najčešće sadrže visok udio zasićenih masti, dodanih šećera i natrija. Kardiokirurg dr. Jeremy London izdvojio je koje vrste hrane i pića gotovo nikad ne konzumira, s jednim ciljem – kako bi spriječio razvoj srčanih bolesti.
Brza hrana
Kao prvu vrstu hrane, dr. London je izdvojio brzu hranu, popularnu vrstu obroka koja je vrlo ukusna, ali i vrlo loša ako se pretjerano konzumira. Pretjerana konzumacija brze hrane može povećati rizik od srčanih bolesti zbog visokog sadržaja zasićenih masti, transmasti, natrija i dodanih šećera. Mnogi od tih obroka su prženi u puno ulja i prerađeni.
“Ime govori sve. Većina onoga što se nudi u lancima brze hrane zapravo nije prava hrana”, rekao je on, prenosi She Finds. Pod time što nije masna hrana, dr. London mislio je kako je hrana u restoranima brze hrane toliko prerađena, “umjetna” i svaki put identičnog okusa.
Mliječni proizvodi, ponajviše mlijeko
Ovo bi mnoge moglo iznenaditi, ali na popisu kardiokirurga nalaze se i mliječni proizvodi. Liječnik ne konzumira ovu vrstu proizvoda jer smatra da nema potrebe da u odrasloj dobi pijemo mlijeko.
“Mi smo jedini sisavci koji piju mlijeko izvan razdoblja dojenja, i to mlijeko druge vrste. Razmislite o tome”, dodao je dr. London. Kako prenosi She Finds, istraživanja o konzumaciji mliječnih proizvoda i bolestima srca su različita. Neka istraživanja sugeriraju da mliječni proizvodi, poput mlijeka, sadrže zasićene masti koje mogu povećati LDL, odnosno loš kolesterol. No, to može ovisiti o osobi i vrsti mliječnog proizvoda koji se konzumira. Fermentirani mliječni proizvodi, poput jogurta i kefira, hvaljeni su zbog svojih zdravstvenih prednosti, dok neki zdravstveni stručnjaci preporučuju konzumiranje proizvoda s niskim udjelom masti.
Gazirana pića
Naručivanje gaziranih pića uz hranu možda zvuči kao odlična ideja, ali time zapravo povećavate rizik od srčanih bolesti. Gazirana pića su poznata po visokom sadržaju dodanih šećera, posebno fruktoze i saharoze. Pretjerana konzumacija šećera može dovesti do pretilosti, koja je glavni čimbenik rizika za bolesti srca.
Sve to odnosi se i na dijetalna pića koja mnogi odabiru zbog manjka šećera i kalorija, ali liječnik je sve vrste gaziranih pića nazvao lošima te “tekućom smrti”, prenosi She Finds.
Alkohol
Na posljednjem mjestu nalazi se alkohol. Ova vrsta pića štetna je za gotovo svaki važan dio vašeg tijela. Prvo, ta su pića kalorična, što može dovesti do debljanja i pretilosti. Redovito konzumiranje velikih količina alkohola može povisiti krvni tlak, što je zabrinjavajuće jer je hipertenzija poznati čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti, uključujući srčani i moždani udar.
“Alkohol je apsolutno toksičan za svaku stanicu u našem tijelu. Čak i umjerena ili povremena upotreba zapravo je štetna”, ističe liječnik i zaključuje: “Ako se toliko trudimo optimizirati zdravlje srca, najmanje što možete učiniti jest prestati aktivno trovati svoje tijelo.”
Magazin
Kako biste smanjili rizik od demencije, svaki dan jedite jednu vrstu bobičastog voća
Ako ste zabrinuti zbog mogućnosti razvoja demencije, bolesti koja se prvenstveno odnosi na oštećenje pamćenja, a potom i drugih intelektualnih sposobnosti i osobnosti, niste sami. Međutim, možete poduzeti određene korake kako biste smanjili rizik, poput konzumacije određenih namirnica koje pozitivno utječu na zdravlje mozga.
Kako prenosi Parade, prema nedavnom istraživanju objavljenom u časopisu Nutrients, postoji jedna vrsta bobičastog voća koju možete jesti za smanjenje rizika od razvoja demencije. Istraživanje je pokazalo da borovnice mogu zaštititi od kognitivnog opadanja kod osoba koje su identificirane kao rizične u ranijoj fazi.
Kako borovnice smanjuju rizik od demencije?
Borovnice pozitivno utječu na zdravlje mozga na nekoliko načina, tvrdi neurolog dr. David Perlmutter. “Konzumiranje bobičastog voća, posebno borovnica, može smanjiti rizik od demencije poboljšanjem kognitivne sposobnosti i utjecajem na metabolizam mozga. Problemi s metabolizmom mozga izravno povećavaju rizik od demencije”, pojašnjava za Parade. Objašnjavajući detalje istraživanja, dr. Perlmutter ističe kako borovnice mogu poboljšati sposobnosti izvršnih funkcija u mozgu, performanse memorije i još mnogo toga. To je zahvaljujući spojevima antocijanina i proantocijanina koji utječu na sposobnost mozga da proizvodi energiju.
Također, borovnice su bogate antioksidansima koji pružaju dodatne zdravstvene koristi. “Imaju snažno protuupalno djelovanje koje pomaže u suzbijanju upale u mozgu. Kronična upala je čimbenik rizika za demenciju i druge neurodegenerativne bolesti”, objašnjava nutricionistica Catherine Gervacio. Dodaje da za zdravlje mozga možete jesti i ove vrste bobičastog voća: jagode, maline i acai bobice.
Što se tiče količine bobica koje treba konzumirati za zdravlje mozga, ovisi o osobi. Međutim, Gervacio vjeruje da će između pola šalice i jedne šalice bobica dnevno biti dovoljno. Dr. Perlmutter sugerira donji raspon – pola šalice dnevno.
-
magazin5 dana prije
OBROVAC – GRAČAC / Ne propustite prvi GO! Festival i otkrijte ljepote Južnog Velebita!
-
Sport5 dana prije
PK JADERA U SPLITU / Odlični rezultati najmlađih plivača sa 31. Zlatnog dupina!
-
Hrvatska3 dana prije
Varaždin proširio uvjete za isplatu božićnica, ove godine dobit će ih više ljudi
-
Svijet3 dana prije
Što sve u danu jede Donald Trump? Iznenadili biste se njegovim odabirom