Magazin
Pet vrsta “loših” hrana koje podižu imunitet
S povratkom sezone prehlade i gripe, možda se pitate koji je najbolji način da ojačate svoj imunološki sustav da se odupre sezonskim bolestima. Naravno, neke osnove su dobar odmor, pranje ruku i pijenje dovoljno vode. Ali prava tajna može biti uravnotežena prehrana puna namirnica koje jačaju imunitet.
Hrana koju jedete može vašem tijelu dati elemente za stvaranje antitijela koja se brane od imunoloških napadača poput prehlada i virusa.
Vjerojatno znate da su neke od najvažnijih namirnica za zdravlje imuniteta lisnato povrće, jogurt i losos. Ali postoji mnogo “loše” hrane koju možda izbjegavate, a koja je krcata hranjivim tvarima.
1) Jaja
Ako ste izbjegavali jaja jer ste čuli da su bogata zasićenim mastima i kolesterolom, ne morate. Veliko jaje sadrži samo 1,5 grama zasićenih masti i razumnih 186 miligrama kolesterola.
Što se tiče imuniteta, jaja su pristupačan izvor proteina, hranjivog sastojka koji je vašem tijelu potreban za stvaranje antitijela za obranu od infekcije (6 grama po velikom jajetu). Osim toga, vrlo ih je lako dodati u mnoštvo jela.
Jaja također sadrže druge bitne hranjive tvari za snažan imunološki sustav, poput selena, folata i vitamina A i D.
2) Krumpiri
Krumpir godinama ima nepravednu oznaku kao “loš” ugljikohidrat. Je li to točno?
“Krumpir može biti jeftina i laka hrana za podršku vašem imunološkom sustavu”, kaže dijetetičarla Patricia Kolesa.
Jedan srednji krumpir donosi otprilike 20 posto dnevne vrijednosti vitamina C, ključne hranjive tvari za zdravlje imuniteta.
3) Mlijeko
Beskonačan niz nemliječnih mlijeka i mliječnih alternativa možda će vas natjerati da se zapitate je li mliječno mlijeko dobro za vas. Kada je riječ o podršci vašem imunološkom sustavu, čaša mlijeka može učiniti dobro vašem tijelu. Ovaj hranjivi napitak dobar je izvor proteina (8 grama po šalici), piše eatingwell.com.
Osim toga, također sadrži cink za potporu imuniteta i obogaćen je vitaminima A i D, koji su neophodni za održavanje najboljeg funkcioniranja vašeg imunološkog sustava.
4) Banane
Naranče nisu jedino voće koje vam može pomoći da izbjegnete prehladu. Unatoč njihovoj kontroverznoj reputaciji da imaju previše šećera, banane pružaju vitamin C i izvrstan su izvor vitamina B6, još jedne hranjive tvari koja je ključna za zdravlje imuniteta.
5) Žitarice za doručak
Žitarice za doručak spremne za konzumaciju vrhunac su praktičnosti. Međutim, u posljednje vrijeme čini se da je na popisu zdrave koja nije zdrava. Žitarice imaju puno dobrih stvari, uključujući održavanje vašeg imunološkog sustava u vrhunskoj formi. To je zato što su često obogaćene višestrukim hranjivim tvarima koje jačaju imunitet poput vitamina A, folata, cinka i željeza.
Kada kupujete žitarice za doručak, imajte na umu da nutrijenti mogu dosta varirati. Stoga biste trebali slijediti nekoliko smjernica pri odabiru svog. Točnije, potražite žitarice s najmanje 5 grama proteina, 3 grama vlakana i malo ili nimalo dodanih šećera.
Magazin
Devet razloga zašto biste svaki dan trebali konzumirati limune za cjelokupno zdravlje
Limun je jedno od najkorisnijih vrsta voća koje možete koristiti na različite načine: od dodatka u čaj tijekom sezone prehlade, do ukusnih deserata i kao dodatak u obroke. Konzumiranje limuna vrlo je korisno za zdravlje, a ovo su neke od najčešćih dobrobiti za cijelo tijelo koje se odnose na svakodnevno dodavanje limuna u prehranu.
Bogati su vitaminom C: Poznato je da limuni sadrže vitamin C, koristan vitamin koji jača imunološki sustav, pomaže tijelu u borbi protiv prehlade i poboljšava zdravlje kože pojačanom proizvodnjom kolagena, piše Health Shots.
Pozitivan utjecaj na mršavljenje: Limun ima malo kalorija i puno vlakana, osobito pektina, koji mogu pomoći u produljenju osjećaja sitosti te smanjiti želju za hranom u cijelosti, što ih čini izvrsnim za mršavljenje.
Pospješuju probavu: Ispijanje tople vode s limunom odmah ujutro može pomoći u pokretanju rada probavnog sustava. Limun potiče proizvodnju žuči, koja pomaže razgraditi hranu i poboljšati apsorpciju hranjivih tvari.
Podržavaju zdravlje srca: Mnogima je poznato da vitamin C, vlakna i biljni spojevi u limunu snižavaju krvni tlak i kolesterol, pomažući u smanjenju rizika od srčanih bolesti. A limun je bogat svim ovim hranjivim tvarima.
Sprječavaju bubrežne kamence: Limunska kiselina u ovom voću može spriječiti rast bubrežnih kamenaca povećanjem volumena urina i pomaganjem u ispiranju minerala koji mogu uzrokovati stvaranje kamenaca.
Poboljšavaju zdravlje kože: Antioksidansi u limunu pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, za koje se zna da uzrokuju starenje kože. Vitamin C pomaže u smanjenju sitnih linija i bora te posvjetljuje ton vaše kože.
Smanjuju upalu: Limun ima protuupalna svojstva, što može pomoći u smanjenju oteklina i bolova u kroničnim stanjima poput artritisa. Također su dobri za potporu cjelokupnog zdravlja zglobova.
Osvježavaju dah: Limun ima antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u ubijanju bakterija u ustima, smanjujući loš zadah. Ipak, svakako nakon toga isperite zube vodom kako biste zaštitili zube od kiselosti, piše Health Shots.
Pospješuju apsorpciju željeza: Limun sadrži limunsku kiselinu i vitamin C, za koje je poznato da poboljšavaju apsorpciju željeza iz biljnih namirnica. To može pomoći u sprječavanju rizika od anemije ili nedostatka željeza.
Magazin
Tri brza testa koja otkrivaju imate li pravi med
Prepoznavanje pravog meda ključno je kako biste bili sigurni da konzumirate čist i prirodan proizvod. Uz porast krivotvorenog meda na tržištu, provođenje jednostavnih testova može vam pomoći razlikovati pravi med od krivotvorenih verzija. Med je globalno poznat zbog svoje prirodne slatkoće i brojnih zdravstvenih prednosti – bogat je vitaminima, mineralima i antioksidansima. Međutim, s porastom krivotvorenih proizvoda ili proizvodnjom i distribucijom lažnog meda na tržištu, mnogi se pitaju kako prepoznati pravi med. Prepoznavanje pravog meda važno je kako biste bili sigurni da ćete dobiti sve njegove prednosti i da ne konzumirate proizvod pun aditiva ili umjetnih sastojaka, piše herzindagi.com.
Jednostavni načini za prepoznavanje pravog ili lažnog meda:
1) Provjerite sastojke na etiketi
Pravi med trebao bi imati samo jedan sastojak naveden: med, prema izvješću FDA. Ako naljepnica navodi aditive kao što su glukoza, visokofruktozni kukuruzni sirup ili drugi zaslađivači, vjerojatno nije čist. Neke robne marke mogu dodati te tvari kako bi smanjile troškove, ali one značajno smanjuju nutritivnu vrijednost proizvoda.
2) Test s vodom
Jedan od najjednostavnijih načina provjere čistoće meda kod kuće je test s vodom. Uzmite čašu vode. Dodajte čajnu žličicu meda u vodu. Promatrajte kako se med ponaša.
Ako se med brzo otapa i raširi u vodi, vjerojatno je krivotvoren. Pravi med, zbog svoje guste konzistencije, potonut će na dno čaše i treba mu vremena da se otopi. To je zato što čisti med ima veću viskoznost i ne miješa se lako s vodom.
3) Test na palcu
Test palcem još je jedna brza metoda za provjeru pravog meda
Stavite malu kap meda na palac. Promatrajte ostaje li na mjestu ili se širi.
Pravi med je gust i ostat će na mjestu, dok će se lažni med, koji je tekućiji, raširiti ili otjecati s vašeg palca. Ovaj jednostavan test može vam dati trenutnu indikaciju čistoće meda.
4) Toplinski test
Toplinski test uključuje lagano zagrijavanje male količine meda.
Stavite malu količinu meda u žlicu. Lagano zagrijte na plamenu.
Pravi med će se brzo karamelizirati i pustiti dobru aromu. S druge strane, krivotvoreni med možda se neće karamelizirati ili zagorjeti te može proizvesti mjehuriće ili pjenu zbog prisutnosti umjetnih sladila.
Magazin
Stomatologinja otkrila naviku koja uništava zube, a mnogi to rade svaki dan
Stomatologinja je izdala upozorenje o opasnostima cijelodnevnog ispijanja kave. Započeti dan rastezanjem i brzim skrolanjem društvenih medija za mnoge je rutina, ali nakon toga često slijedi kuhanje kave. Kako dan odmiče, mnogi posegnu za drugom, pa za trećom šalicom. Bez obzira na to volite li ledenu, vruću, crnu ili s mlijekom, stomatologinja upozorava da bi cjelodnevno uživanje u kavi moglo izazvati karijes.
Stomatologinja je na TikToku @joycethedentist podijelila pet stvari koje ona nikada ne bi napravila zbog brige o svojim zubima, Mirror.
Za početka je objasnila zašto nikada ne pijucka kavu cijeli dan, već to odradi odjednom.
“Najbolje je popiti kavu i završiti s tim, jer svaki put kad popijete gutljaj, pH u ustima pada. Što je pH u ustima kiseliji, okolina više pogoduje povećani rizik od karijesa”, objašnjava.
Istaknula je da kava može dovesti do ružnih mrlja, a problemi mogu biti i veći od kozmetičkih razloga. Savjetuje da je najbolja rpeventiva toga isprati usta s voodm nakon ispijanja kave.
“Ovaj jednostavan korak pomaže isprati ostatke kave i neutralizirati kiseline, štiteći vašu caklinu od erozije”, ističe.
Također je spomenula da bi ispijanje kave kroz slamku moglo minimizirati mrlje i predložila da se odlučite za “tamnije pečenje jer općenito imaju nižu razinu kiselosti od svjetlije pečenja”, koje je bolje za vaše zube. Nisu zaboravili naglasiti važnost redovitih stomatoloških pregleda i razgovarati o svim posebnim nedoumicama sa svojim stomatologom.
Stomatologinja je također upozorila na korištenje tekućine za ispiranje usta s visokim udjelom alkohola od kojih usta mogu postati “kisela” zbog pH vrijednosti.
Za ljude koji škrguću zubima dok spavaju preporučuje štitnik za zube koji se prodaje u slobodnoj prodaji jer su mekši od onih koji se mogu nabaviti kod stomatologa. Iako bi zube trebalo prati barem dva puta dnevno, jedno istraživanje je pokazalo da ih mnogi ljudi peru samo jednom dnevno. U tom slučaju, važnije je prati zube prije spavanja kako se bakterije ne bi prekomjerno množile od ostataka hrane.
Za kraj je rekla da nikako ne bi trebalo dijeliti četkicu za zube s drugim ljudima. Iako je to većini jasno, jedna anketa je pokazala da iznenđujuće puno ljudi dijeli četkicu za zube.
-
ZADAR / ŽUPANIJA4 dana prije
ZADRANI SLAVE SVOG ZAŠTITNIKA SV. ŠIMU / U 17 sati blagoslov djece; u 19 sati svečano misno slavlje
-
magazin10 sati prije
FOTOGALERIJA / Špica!
-
ZADAR / ŽUPANIJA5 dana prije
PRIPREMITE SE NA VRIJEME / U srijedu bez vode četiri ulice u Zadru!
-
ZADAR / ŽUPANIJA4 dana prije
FOTOGALERIJA / 40 muškaraca svečano pristupili u Bratovštinu sv. Šime u Zadru