Connect with us

Svijet

Orban postavio 11 zahtjeva Ukrajini

Objavljeno

-

Mađarska traži od Kijeva da cijelu ukrajinsku Zakarpatsku oblast proglasi “tradicionalno mađarskom” u sklopu 11 zahtjeva Budimpešte u vezi sa zaštitom prava nacionalnih manjina.

Budimpešta zahtjeva izbornu reformu u Ukrajini koja bi omogućila političko predstavljanje predstavnika mađarske manjine. Ključni kamen spoticanja je određivanje područja u Ukrajini s posebnim nivoom garancija za prava Mađara. U Zakarpatskoj oblasti, prema popisu stanovništva iz 2001. godine, udio Mađara je preko 10 posto, piše Index.

Listu od 11 točaka mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto predao je Ukrajincima još u siječnju 2024. Tada ju je sam Szijjarto nazvao listom mađarskih “zahtjeva”. U međunarodnoj politici nije uobičajeno “zahtijevati” bilo kakve akcije od suverene države. Međutim stav Budimpešte od početka je bio da ih Kijev treba ispuniti. Stoga je čak i u službenoj prepisci zvučao naziv “lista zahtjeva”, piše Klix.ba.

U suštini, Mađarska zahtijeva ukidanje niza zakonskih promjena u manjinskom zakonodavstvu koje je Ukrajina napravila nakon 2014. godine.

Mađarski dužnosnici, među kojima je i Szijjarto, to otvoreno priznaju i tvrde da je od tada Ukrajina navodno smanjila prava manjina, što je zabranjeno Ustavom Ukrajine i međunarodnim normama.

Problematični zahtjevi

Zahtjev Budimpešte da se uvede koncept “kulturne autonomije” u ukrajinsko zakonodavstvo naišao je na kategorično “ne” Kijeva.

Jedan od dva najproblematičnija jest zahtjev pod rednim brojem 11 za političko predstavljanje predstavnika mađarske manjine, o čemu je Mađarska, međutim, već počela raditi kompromise.

Orban je isprva htio Ukrajini nametnuti sistem koji trenutno djeluje u Mađarskoj, gdje predstavnici nekoliko nacionalnih manjina (među njima, inače, ukrajinske) imaju zakonski zagarantiranu zastupljenost u parlamentu.

“Druga stvar je što, prvo, ti predstavnici manjina imaju ograničena prava, a drugo, u realnosti Orbanovog režima, na te pozicije se postavljaju ljudi lojalni vladi. Međutim, po zakonu, na papiru, takvo pravo postoji. Tako je Budimpešta tražila da Ukrajina uvede nešto slično”, piše Europska Pravda.

Ukrajinski list tvrdi da nema šanse da se zamisao provede jer to nije moguće u vrijeme izvanrednog stanja.

“Tradicionalno mađarska”

Budimpešta traži od Ukrajine da ukine zakonski zahtjev da svi izabrani dužnosnici znaju državni jezik i govore njime na sastancima vijeća u koje su izabrani. Ali ni to nije bio ključni problem. Najteže je bilo odrediti mjesta u Ukrajini s posebnim nivoom garancije prava Mađara.

Ova norma je i sada u zakonu: odnosi se na gradove i sela sa značajnim brojem manjinskih predstavnika (od 15 posto) i s “tradicionalnim” manjinskim prebivalištem (od 10 posto u posljednjih 100 godina). U tom slučaju, odlukom mjesnog vijeća, moguće je, na primjer, postavljanje putokaza na dva jezika. Ovo nije bilo dovoljno za Budimpeštu.

Tamo, prije svega, zahtijevaju da se sva naselja u Zakarpatju automatski priznaju kao “tradicionalna mađarska”, čak i ona u kojima Mađari nikada nisu živjeli.

“Postoji kategoričan zahtjev da se koristi samo popis iz 2001. (od tada se broj Mađara koji žive u Zakarpatju skoro prepolovio; uglavnom zbog Orbanove distribucije mađarskih putovnica)”, piše Europska pravda.

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comments

  1. CRO

    27. lipnja 2024. at 22:57

    Slava Ukrajini!

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Biden ima koronu

Objavljeno

-

By

Predsjednik SAD-a Joe Biden pozitivan je na koronavirus, potvrdila je Bijela kuća nakon što je Biden nazočio događaju u Las Vegasu na kojem je trebao govoriti.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre objavila je pozitivan test za 81-godišnjeg Bidena nakon što je predsjednik UnidosUS-a, latinoameričke organizacije za građanska prava, rekao da Biden neće moći govoriti na zakazanom događaju u Las Vegasu zbog dijagnoze.

Bijela kuća tvrdi kako Biden ima blaže respiratorne smetnje te da se iz Las Vegasa vraća u Delaware, gdje će biti stavljen u samoizolaciju. “Cijepljen je i stimuliran te ima blage simptome, rekala je Jean-Pierre.

Američki predsjednik je primio i prvu dozu lijeka Paxlovida, kazao je Bidenov liječnik.

 
Nastavi čitati

Svijet

NIJE SAMO HRVATSKA / Dijelove Europe zahvatio je “povijesni toplinski val”

Objavljeno

-

By

Copernicus

Nije samo Hrvatska zahvaćena neobično dugim toplinskim valom.

Cijeli Balkan i dijelovi Istočne Europe su pod toplinskim valom od početka srpnja, a predviđa se da će vrućina potrajati još oko dva tjedna, piše meteorološki servis Severe Weather Europe.

“Ovo je povijesni toplinski val s temperaturama koje dnevno prelaze prag od 40°C. Najintenzivniji je na Balkanskom poluotoku i istočnoj Europi. Mora u mediteranskoj regiji također postaju vruća, mjestimice dosežući 30°C

Prema prognozama globalnih vremenskih modela, temperature će tijekom srpnja ostati znatno iznad prosjeka diljem južne i istočne Europe. Za Balkanski poluotok prognoziraju se za ovaj tjedan rekordne vrijednosti”, piše SWE.

Temperature su dosegle više od 30 stupnjeva u mnogim područjima, a više od 40°C zabilježeno je u Rumunjskoj, Srbiji, Albaniji, Bugarskoj, Bosni, Sjevernoj Makedoniji i Grčkoj posljednjih dana.

Najviša minimalna temperatura ikad zabilježena u Srbiji

U Srbiji su, piše SWE, zabilježene povijesne vrućine. Meteorološka stanica u Vršcu (sjeveroistočna Srbija) zabilježila je minimalne temperature od 30.6°C u subotu i 31.2°C u nedjelju, što je najviša minimalna temperatura ikad zabilježena u Srbiji.

Glavni grad Srbije, Beograd, izvijestio je o minimalnoj temperaturi od 27.3°C u subotu i 27.5°C u nedjelju. Te su vrijednosti također vrlo blizu rekordnih, prenosi Index.

Visoke noćne temperature zabilježene su i u zemljama u okruženju, poput Hrvatske, BiH, Rumunjske i Sjeverne Makedonije. Grčka je također primijetila da minimalna temperatura nije padala ispod 30°C na nekim postajama tijekom vikenda.

Severe Weather Europe

Toplinski val će trajati još 7-10 dana

“Srpanj je poznat kao najtopliji mjesec ljeta, no temperature će ovih dana i narednih 7-10 dana biti znatno više od prosjeka. Dnevni prosjek u mnogim regijama bit će oko 10 stupnjeva viši od prosjeka”, najavljuje SWE.

Dodaju da je za ovakvu situaciju odgovorna toplinska kupola.

 
Nastavi čitati

Svijet

Velika prognoza: Rijedak događaj započeo iznad južnog pola, razvijaju se neobično jake anomalije

Objavljeno

-

By

Pixabay

Na južnoj hemisferi trenutačno je zimska sezona, a dinamični vremenski obrasci potaknut će snažno zagrijavanje u stratosferi iznad Južnog pola. Ovi su događaji rijetki na južnoj hemisferi, ali snažni i poznato je da imaju učinak na cijeli svijet.

Ovi događaji stratosferskog zagrijavanja sadrže mnogo energije i mogu utjecati na cijelu hemisferu. Imali smo nekoliko slučajeva gdje se to dogodilo na sjevernoj hemisferi, utječući na zimske vremenske uzorke, piše Severe Weather.

Na južnoj hemisferi ova zimska stratosferska zagrijavanja nisu tako česta, uz samo nekoliko njih u prošlim desetljećima.

Polarno kruženje vrtloga

Pokretačka snaga ovih događaja je polarni vrtlog (polar vortex). Jednostavno rečeno, to je samo naziv koji opisuje široku zimsku cirkulaciju nad sjevernom (i južnom) hemisferom.

Polarni vrtlog proteže se visoko u atmosferu. Najniža razina naziva se troposfera, gdje se događaju svi vremenski događaji. Ali iznad toga, imamo stratosferu, dublji i suši sloj u kojem se nalazi ozonski omotač.

Općenito, polarni vrtlog se ponaša kao vrlo veliki ciklon, pokrivajući cijeli sjeverni pol do srednjih geografskih širina. Povezan je kroz sve atmosferske razine, od temelja, ali može imati različite oblike na različitim nadmorskim visinama.

Proces je potpuno isti na južnoj hemisferi. No na južnoj hemisferi ima mnogo manje terena, pa ima manje poremećaja stratosferskog polarnog vrtloga.

Polarni vrtlog u stratosferi

Polarni vrtlog nije samo jedna zimska oluja ili hladnoća koja se kreće sa srednjeg zapada na sjeveroistok Sjedinjenih Država. To je moćna cirkulacija velikih razmjera i može imati dubok utjecaj na naše svakodnevno vrijeme.

Polarni vrtlog uglavnom dijelimo na snažan/stabilan polarni vrtlog koji obično znači jaku polarnu cirkulaciju i mlazno strujanje, te slabi/poremećeni polarni vrtlog koji stvara slab uzorak mlazne struje. Takve događaje nazivamo “Iznenadno zagrijavanje stratosfere”, kao što ime sugerira, brz porast temperature u stratosferi.

Zagrijavanje stratosfere

Snaga polarnog vrtloga obično se mjeri snagom vjetrova unutar i oko njega. To se radi mjerenjem zonalnih (krećući se od zapada prema istoku) brzina vjetra oko polarnog kruga (60° zemljopisne širine).

NASA je promatrala stratosfersko zagrijavanje 5. siječnja ove godine, kada su se vjetrovi oko polarnog kruga okrenuli. Val stratosferskog zagrijavanja prešao je cijeli Sjeverni pol u stratosferi, učinkovito cijepajući hladnu jezgru polarnog vrtloga na dva dijela.

Jedan dio prekinutog polarnog vrtloga prešao je iznad Sjeverne Amerike, a jedan iznad Europe. U tom trenutku to nije imalo izravan utjecaj na zimsko vrijeme na površini, budući da se nalazi na 30 km nadmorske visine.

Snažne pozitivne vrijednosti viđene su u stratosferi početkom siječnja, povezane s visokim tlakom tijekom zagrijavanja stratosfere. Događaj i njegov utjecaj polako su se smanjivali tijekom vremena, dosegnuvši niže razine sredinom i krajem siječnja.

Zagrijavanje stratosfere južnog pola

Južna hemisfera ima suprotna vremenska doba od sjeverne hemisfere. Dakle, dok idemo prema kasnom ljetu, još uvijek je zima na južnoj hemisferi, što znači da ima aktivnu cirkulaciju polarnog vrtloga.

Gledajući prognozu vjetra i temperature za ovu razinu stratosfere, može se vidjeti kako se vjetrovi smanjuju kako je polarni vrtlog pod pritiskom. Također, može se vidjeti snažan vrhunac temperatura kako se zagrijavanje stratosfere razvija do svoje maksimalne anomalije.

Uz visoki tlak dolaze i dva vala zagrijavanja u stratosferi. Anomalije pokazuju kako neuobičajeno visoke temperature u stratosferi ometaju polarni vrtlog i cirkulaciju nad južnom hemisferom.

Globalni doseg

Ako živite na sjevernoj hemisferi, zašto bi vas bilo briga za događaj stratosferskog zagrijavanja iznad Južnog pola? Zbog globalne cirkulacije zraka između hemisfera mnogo je više protoka i dinamike na zimskoj hemisferi, dok je ljetna hemisfera općenito mirnija.

To se naziva “Brewer-Dobsonova cirkulacija” i povezuje cirkulaciju iz obje hemisfere više u atmosferi. Ovo u osnovi pokazuje da su i sjeverna i južna stratosfera povezane.

Sve u svemu, ova je studija otkrila i pozitivne i negativne poremećaje u termosferskom omjeru kisik/dušik i ukupnom sadržaju elektrona u Sjedinjenim Državama i Europi. Ovi čimbenici igraju ulogu u geomagnetskoj aktivnosti Zemljine atmosfere, a promjene su bile dovoljno jake da se mogu otkriti i izmjeriti.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu