Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

IZ ZADARSKE “ČISTOĆE” / Glomazni otpad – gdje i kako s njime…

Objavljeno

-

Uz odvojeno prikupljanje otpada jedan od najvećih izazova s kojom se zadarska Čistoća suočava je prikupljanje glomaznog otpada. Glomazni otpad je predmet ili tvar koju je zbog volumena i/ili mase neprikladno prikupljati u sklopu usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada, a koji je, sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, zabranjeno odlagati na javnim površinama.

Kada se u kućanstvu pojavi predmet kojega je potrebno baciti, građani često nisu informirani na koji način to mogu napraviti pa nerijetko takvi predmeti završavaju u spremnicima s miješanim komunalnim otpadom, spremnicima s narančastim poklopcem namijenjenima za odvojeno prikupljanje otpada ili, nažalost, na javnim površinama, u šumama i moru.

Kako bi takvo postupanje svela na najmanju moguću mjeru, Čistoća provodi niz aktivnosti usmjerenih prema što jednostavnijem odlaganju velikih predmeta. Prva od njih je besplatan odvoz glomaznog otpada s adrese korisnika jednom godišnje do 2 m3. To je sustav koji osigurava odvoz glomaznog otpada s kućnog praga, a koji je u cijeni javne usluge. Na web stranici Čistoće može se naći Zahtjev za odvoz glomaznog otpada koji treba popuniti i poslati na službenu e-adresu Čistoće (glomazni@cistoca-zadar.hr ili info@cistoca-zadar.hr). Može se poslati i poštom na adresu Stjepana Radića 33.  Također, odvoz se može naručiti i telefonom na broj 023 234 812. Obrasci se razlikuju ovisno o tome treba li odvesti otpad iz obiteljske kuće ili stambene zgrade. Po primitku ispunjenog obrasca ili poziva s korisnikom se dogovori mjesto i termin odvoza glomaznog otpada i prema tome se realizira.

Drugi, još brži način ako otpad možete sami povesti, je odvesti ga u jedno od dva reciklažna dvorišta, u Diklu i Gaženici, ako se radi o otpadu s područja Grada Zadra, ili u Novigradu i Sv. Filipu i Jakovu (nije dozvoljeno pravnim osobama). Fizičke osobe mogu donijeti neograničenu količinu glomaznog otpada, ako se ne radi o građevinskom otpadu. U tom slučaju jedan korisnik može donijeti 200 kilograma građevinskog otpada unutar šest mjeseci, koji se neće naplatiti. Za veće količine građevinskog otpada, kao i za odlaganje otpada pravnih osoba, zaračunat će se naknada prema važećem cjeniku.

Osim glomaznog otpada, u reciklažna dvorišta građani Zadra mogu potpuno besplatno donijeti i odložiti problematični otpad, papir, metal, staklo, plastiku, tekstil, glomazni otpad, ulja i masti, boje, deterdžente, lijekove, baterije i akumulatore, električni i elektronički (EE) otpad te građevinski otpad iz kućanstva i dr.

RADNO VRIJEME

Reciklažno dvorište u Diklu (PON-PET: 06:00-20:00h, SUB: 06:00-16:00h)

Reciklažno dvorište u Gaženici (PON-PET: 07:00-18:00h, SUB: 06:00-16:00h)

Reciklažno dvorište u Sv. Filip i Jakovu (PON-PET: 07:00-20:00h, SUB: 07:00-16:00h)

Reciklažno dvorište u Novigradu (PON, UTO, ČET, PET: 08:00-15:00h, SRI: 11:00-18:00h, SUB: 08:00-13:00h)

GLOMAZNI OTPAD

NAMJEŠTAJ (ormari, kreveti, police i sl.)

KUHINJSKA OPREMA (kuhinjski elementi, sudoper, radna površina, šank i sl.)

KUPAONSKA OPREMA (kade, tuševi, ormari, slavine i sl.)

DJEČJA OPREMA (hodalice, krevetići, kolica i sl.)

VRTNA OPREMA (ograde, alat, ljuljačke, suncobrani i sl.)

OSTALI GLOMAZNI OTPAD (rolete, ljestve, vrata, prozori, radijatori, oprema za kućne ljubimce većih dimenzija, sprave za vježbanje, tapete, daska za glačanje i sl.)

 GLOMAZNI OTPAD NIJE:

o          GRAĐEVINSKI OTPAD (šuta, crijep, cigla, beton i sl.)

o          OPASNI OTPAD (azbestne ploče, otpadna ulja, pesticidi, akumulatori, fluorescentne

            cijevi…)

o          EE OTPAD

o          BIOOTPAD

o          OTPADNE GUME

Za stanovnike Poluotoka odvoz glomaznog otpada organizira se 5 puta godišnje, prema već ustaljenom rasporedu (prva subota u veljači, travnju, lipnju, listopadu i prosincu). Odvozi se pomoću velikih spremnika postavljenih na više lokacija na Poluotoku. Spremnici se postavljaju dan prije termina u poslijepodnevnim / večernjim satima, a odvoze se navedenim datumima u jutarnjim satima.

Ako imate glomazni otpad kojega se morate riješiti, ne držite ga u domu ili dvorištu – kontaktirajte Čistoću, dovezite ga u reciklažno dvorište i dajte doprinos čišćem okolišu.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

“ŽELITE BITI DIO MOTIVIRANOG TIMA?” / Zadarska Čistoća traži radnike. Donosimo sve detalje…

Objavljeno

-

By

Ako želite biti dio motiviranog tima koji ostvaruje izvrsne rezultate, te svojim radom pridonijeti u daljnjem uspjehu organizacije, postanite član našeg tima.

ŠTO TRAŽIMO?

Radno mjesto: VOZAČ (m/ž)

Radno mjesto: TRANSPORTNI RADNIK (m/ž)

Radno mjesto: POMETAČ JAVNO PROMETNIH POVRŠINA (m/ž)

KOJI SU UVJETI?

VOZAČ (m/ž)

vozački ispit C kategorije

izobrazba vozača (KOD 95)

radno iskustvo nije bitno

TRANSPORTNI RADNIK (m/ž)

radno iskustvo nije bitno

POMETAČ JAVNO PROMETNIH POVRŠINA (m/ž)

radno iskustvo nije bitno

ŠTO NUDIMO?

radni odnos zasniva se na određeno vrijeme s punim radnim vremenom, te s mogućnošću sklapanja ugovora na neodređeno

vozač (beneficirani radni staž)

stimulativna i redovna primanja

plaćen putni trošak i topli obrok

božićnica/uskrsnica

jubilarne nagrade

dar za dijete

plaćen rad blagdanom i vikendom, te prekovremeni rad

 GDJE I KAKO SE PRIJAVITI:

Prijave se podnose preporučenom poštanskom pošiljkom ili osobno na adresu sjedišta Društva: Čistoća d.o.o., Stjepana Radića 33, 23000 Zadar ili u elektroničkom obliku na e-mail adresu: info@cistoca-zadar.hr, a sve s naznakom: „Prijava na natječaj za radno mjesto „VOZAČ TERETNOG VOZILA NOSIVOSTI JEDNAKE ILI VEĆE OD 7.5T “, „TRANSPORTNI RADNIK“ i „POMETAČ JAVNO PROMETNIH POVRŠINA“.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

TRAJE TOPLINSKI VAL! / Temperatura u petak ide do 40°C. Evo kad će osvježenje…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Vjetar u unutrašnjosti većinom slab, prijepodne mjestimice do umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu će puhati umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, u Dalmaciji poslijepodne ponegdje prolazno i jak. Danju vruće uz najvišu temperaturu uglavnom između 32 i 36 °C, u unutrašnjosti Dalmacije mjestimice i malo višu.

U petak pretežno sunčano s povremenom umjerenom naoblakom, osobito na zapadu gdje su potkraj dana mogući pljuskovi praćeni grmljavinom. Vjetar većinom slab, prolazno do umjeren jugozapadni, na Jadranu i sjeverozapadni. Najniža temperatura od 18 do 23, na Jadranu od 23 do 27 °C. Najviša dnevna od 35 do 40 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Prevladavat će sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Za vikend na kopnu i na sjevernom Jadranu povećana je vjerojatnost za pljuskove praćene grmljavinom. Vjetar u petak većinom slab jugozapadni, za vikend umjeren sjeverni i sjeveroistočni, duž obale sjeverozapadni. U petak najtoplije uz dnevnu temperaturu od 35 do 40 °C, za vikend dnevna temperatura niža.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Eksplodirala mina? Kod Obrovca stradali češki turisti, dijete poginulo

Objavljeno

-

Jučer oko 18 sati na području Obrovca iz sada neutvrđenog razloga došlo je do eksplozije u kojoj je poginulo dijete, priopćila je Policijska uprava zadarska.

Dvije ženske osobe kolima hitne medicinske pomoći prevezene su u Opću bolnicu Zadar na pružanje daljnje liječničke pomoći.

Policijski službenici osiguravaju mjesto događaja, a nakon što se ispune svi sigurnosni uvjeti, pristupit će se provođenju očevida. Iz policije su za Index rekli da trenutno ne mogu dati više informacija o događaju.

Prema neslužbenim informacijama, budući da je eksplozija bila na otvorenom prostoru, postoji mogućnost da se radi o zaostalom minskom sredstvu.

Više informacija očekuje se tijekom jutra.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu