Connect with us

Grad

Ministar Erlić uručio ravnateljici Dujmović Vuković ugovor za novi projekt

Objavljeno

-

Ministar Šime Erlić  uručio je u ponedjeljak, 3. lipnja 2024. godine u Mostaru ugovore u sklopu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2024. godinu. Uručeno je  88 ugovora o financiranju projekata u ukupnoj vrijednosti 4,2 milijuna eura.

Cilj ovog programa je jačanje prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine kroz gospodarsku, socijalnu i demografsku revitalizaciju pograničnog područja te pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

Ministar Šime Erlić iskazao je zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima Programa: „Danas je prigoda da prije svega pokažemo zajedništvo hrvatskog naroda u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Zajedništvo koje nije samo deklarativne naravi, za što je dokaz uspostavljanje ovog Programa 2021. godine, njegov nastavak i značajno financijsko jačanje u 2024. godini.  Potpora Hrvatima u Bosni i Hercegovini jedan je od prioriteta Vlade i ponosni smo na svako ulaganje u vrtiće, bolnice, domove za starije, crkve i ostale ustanove i institucije koje gradimo i unaprjeđujemo ovim programom Ministarstva.“ – rekao je ministar Erlić.

Projektom „Edukacije za jačanje kapaciteta u pripremi i provedbi EU projekata“, Javnoj ustanovi Razvojnoj agenciji Zapadnohercegovačke županije – HERAG i Agenciji za razvoj Zadarske županije – ZADRA NOVA odobrena su bespovratna sredstva u iznosu 34.450,50 EUR. Ugovor su preuzeli ravnatelji partnerskih ustanova, Marina Dujmović Vuković iz Agencije ZADRA NOVA i Radoslav Luburić, iz Agencije HERAG.

„Projekt Edukacije za jačanje kapaciteta u pripremi i provedbi EU projekata izravan je doprinos ostvarenju ciljeva postavljenih u Sporazumu između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Bosne i Hercegovine u pretpristupnom procesu Europskoj uniji, potpisanim 2023. godine, kojim se Republika Hrvatska u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i regionalnim koordinatorima obvezala pružiti podršku Bosni i Hercegovini u prijenosu znanja, jačanju ljudskih kapaciteta te institucionalnog okvira radi uspješnijeg korištenja europskih sredstava te učinkovitije provedbe regionalne politike. Agencija ZADRA NOVA kao regionalni koordinator razvoja sudjelovanjem u projektu kao partner Razvojnoj agenciji Zapadnohercegovačke županije – HERAG  izravno doprinosi ostvarenju bilateralnog međunarodnog cilja.“ – istaknula je ravnateljica Dujmović Vuković i dodala – „Znanja i iskustvo koje imamo – kroz projektne aktivnosti prenijet ćemo kolegama te se realizacijom projekta izgrađuje okvir za povećanje apsorpcijskog potencijala javnih dionika s područja Zapadnohercegovačke županije u korištenju EU sredstava.“

Projektne aktivnosti uključuju edukacije na temu pripreme i provedbe EU projekata s ciljem prijenosa znanja i jačanja ljudskih kapaciteta. Edukatori će biti djelatnici Agencije ZADRA NOVA, dok će djelatnici agencije HERAG pružati logističku podršku u organizaciji edukacija. Rezultat projekta će biti i priručnik “Priprema i provedba EU projekata”. ZADRA NOVA će biti i domaćin studijskog posjeta polaznika edukacije.

Svečanom uručivanju nazočili su i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač, veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić, generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mostaru Marko Babić, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Darijana Filipović, te gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Grad

Razbijen dilerski lanac u Zadru

Objavljeno

-

By

Policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave zadarske proveli su kriminalističko istraživanje nad više osoba zbog kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama, Iznuda i Protupravna naplata.

Nakon prikupljenih operativnih saznanja, zbog sumnje u protupravna ponašanja, u četvrtak, 4. srpnja u Zadru, na gradskom predjelu Jazine policijski službenici su uhitili 41-godišnjaka od kojeg je oduzeto oko 1,5 grama kokaina te je uhićen i doveden u prostorije policije. Istog dana, oko 20.30 sati na gradskom predjelu Višnjik, policijski službenici su uhitili 38-godišnjaka koji se pokušao udaljiti ali su ga policijski službenici ubrzo sustigli te je, zbog pružanja aktivnog otpora, uz uporabu sredstava prisile uhićen.

Temeljem naloga nadležnog suda provedena je i pretraga doma i drugih prostorija koje 38-godišnji osumnjičenik koristi na području Zadra kojom prilikom su policijski službenici pronašli i oduzeli oko 22,5 grama droge kokain, jednu digitalnu vagu te više mobitela koji se dovode u svezu s počinjenjem kaznenog djela.

Također, istu večer u Zadru na predjelu Poluotoka policijski službenici su uhitili i 28-godišnjakinju zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga, nakon čega je dovedena u prostorije policije na daljnje kriminalističko istraživanje.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem, 38-godišnjaka se sumnjiči da je u vremenu od siječnja do 04. srpnja 2024. godine na području Zadra, sam kao i posredstvom 28-godišnjakinje, 32-godišnjaka, 41-godišnjaka te 30-godišnjaka u više navrata krajnjim korisnicima preprodao drogu kokain u različitim količinama.

Također ga se sumnjiči da je u vremenu od siječnja do srpnja 2024. godine na širem zadarskom području u namjeri da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, prijeteći u više navrata 28-godišnjaku s šireg zadarskog područja, tražio isplatu nepostojećeg duga tražeći od oštećenog novčani iznos od tisuća eura.

Kao i da je u ožujku 2024. godine, prijetio i fizički napao 30-godišnjaka sa zadarskog područja zbog naplate novčanog duga od nekoliko stotina eura, kojom prilikom je 30-godišnjak lakše ozlijeđen, a nakon čega ga je uz prijetnje tražio da tijekom liječničkog pregleda podnese lažni iskaz o načinu ozljeđivanja, što je 30-godišnjak iz straha učinio.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, protiv 38-godišnjaka je nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Nedozvoljena proizvodnja i promet drogama, Iznuda, Protupravna naplata te Sprječavanje dokazivanja te je u petak tijekom večeri predan u pritvorsku jedinicu Policijske uprave zadarske.

Također, u zakonskom roku pritvorskom nadzorniku predani su i 28-godišnjakinja te 32-godišnjak te je nadležnom državnom odvjetništvu u Zadru protiv njih podnesena kaznena prijava zbog sumnje da su počinili kazneno djelo Neovlaštena proizvodnja i promet drogama.

Protiv 31-godišnjaka i 30-godišnjaka se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog sumnje da su počinilu kazneno djelo Neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

 
Nastavi čitati

Grad

[Novi spot] Ićo ima novi ljeti hit “Lipo te nazvat, lipo te čut”

Objavljeno

-

By

Ivica Sikirić Ićo publiku je na ovogodišnjim Melodijama Jadrana rasplesao novom pjesmom “Lipo te nazvat, lipo te čut” i sve oduševio valom pozitive, a sada je nova pjesma dobila i odličan spot.
“Pjesma ‘Lipo te nazvat, lipo te čut’ je brza, pozitivnog karaktera. U njoj se, vjerujem, svi mogu pronaći”, ističe Ićo o svojem novom singlu dodajući da je kao stvoren za ljeto. Sada je cijelu glazbenu priču zaokružio i spot u režiji Tonija Lekića. Kadrovi spota snimanog na Pagu skrivaju zagonetne predmete od kojih se posebno ističe gitara Rudolfa Dvorskog na kojoj su nastali najveći Ićini hitovi pa tako i ovaj.

Gitara na kojoj su nastali najveći Ićini hitovi
“Ekipa koja je radila pjesmu je već dobro, poznata. Autor glazbe i teksta je Rudolf Dvorski, a za aranžman je zaslužan Ivan Popeskić. Pjesma dobila i spot u režiji Tonija Lekića. Savršeno je zaokružio pjesmu, pogledajte i uživajte”, poručio je Ićo.

Snimanje spota, unatoč vrućini, proteklo je u dobroj atmosferi. “Budući da sam htio stvoriti atmosferu sličnu ‘Mad Maxu’, snimali na nesnosnoj vrućini, a Ićo je sve stoički podnio i bez pogovora nosio kožnu jaknu na +40 stupnjeva. Ima mnogo zagonetnih detalja u videu, a posebno mi je drago da je ulogu imala i Rudijeva drevna gitara na kojoj su napisani mnogi hitovi i evergreeni”, poručio je Toni Lekić, redatelj spota.

Nakon uspjeha pjesme “Samo za ljubav”, Ićo je već visoku ljestvicu izvrsnosti ponovno uspio oboriti zaigranom, poletnom novom pjesmom koja savršeno nastavlja niz njegovih hitova od povratničke “Opet te jubin cilin tilon” predstavljene u Splitu 2021., te sjajnin “Za tebe bisere nosim”, “Još se volimo”; do proslogodišnjih Melodija Jadrana i sjajnog dueta s Giulianom “Ako ona nije ta”. Iza glazbe i stihova tih pjesama, ali i iza hitova s početka Ićine karijere, kao što su “Najlipša si” i “Ovo tilo vire nima” stoji Rudolf Dvorski, Ićin prijatelj i glazbeni suradnik. Mnogi od njih nastali su na gitari koja se skriva u kadrovima novog spota.

Prepoznatljiv stil uz dozu svježine
“Možda je nova pjesma malo drugačija u odnosu na dosadašnje, ali ostali smo vjerni mom prepoznatljivom stilu i zvuku”, rekao je Ićo o novoj pjesmi i dodao, “sve u svemu, više sam nego zadovoljan i jedva sam čekao da je čuju slušatelji.” Ako je suditi po reakciji publike na Melodijama Jadrana, Ićo ima hit koji će obilježiti ovo ljeto.

Spot pogledajte na linku: https://www.youtube.com/watch?v=4h9Wki6T9n8

 
Nastavi čitati

Grad

Canzona & šansona u atriju palače Cedulin

Objavljeno

-

By

Prelijepo glazbeno putovanje kroz čarobni svijet canzone i šansone najbolja je pozivnica za koncert Nere Gojanović, Gordane Pavić i Nele Šarić, koji će biti održan u atriju palače Cedulin u Zadru, 10. srpnja s početkom u 21 sat uz besplatan ulaz.

Vacanze romane, Non, Je ne regrette rian, Arrivederci Roma, Caruso, Chitarra romana, Što to bješe ljubav, Nocturno… Canzone su svojom popularnošću i prepoznatljivošću izvan granica Italije postale jednim od simbola talijanske vokalne glazbe. Obično su skladane za muški glas koji pjeva solo, iako su česte i pjesme za solistice, a najčešće su to ljubavne pjesme i serenade.

Šansona kao umjetnička forma ima bogatu povijest, a uz nju se vežu imena koja su snažno obilježila glazbenu umjetnost te su imala velik utjecaj na kasnije generacije. Najznačajnije se razvila u Francuskoj, koja se smatra kolijevkom europske šansone. U posljednje vrijeme, vodeće mjesto među festivalima koji promoviraju šansonu je šibenski Festival dalmatinske šansone.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu