Connect with us

magazin

Nutricionisti ukazali na 10 najčešćih razloga zbog čega ljudi ne mogu smršavjeti

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Ako ste ikad sami pokušali smršavjeti, znate da to može biti teško. Morate voditi računa o svom unosu kalorija, potiskujući tu žudnju za hranom i istodobno povećavajući svoju dnevnu tjelovježbu i kretanje.

Ali čak i kada osjećate da sve radite kako treba, ponekad vaga jednostavno ne popušta. Iako je primamljivo odustati kad ne vidite napredak, možda biste se trebali prvo pozabaviti drugim čimbenicima, jer možda niste svjesni mnogih uobičajenih razloga zbog kojih ljudi ne mogu smršavjeti.

“Tjelesna težina je složena i stoga može biti izazovna za upravljanje”, kaže dr. Karla Robinson za Best Life.

“Upravljanje tjelesnom težinom određeno je mnogim čimbenicima… Da bi učinkovito smršavio, netko treba izgraditi navike koje se bave svim čimbenicima koji mogu pridonijeti njihovoj prekomjernoj težini. A to može biti teško učiniti.”

1) Godine

“Što ste stariji, to manje mišićne mase imate na tijelu”, kaže Robinson. “Manja mišićna masa može uzrokovati usporavanje metabolizma i zadržavanje masti.”

Jedan od načina za borbu protiv toga je uključivanje više treninga snage za izgradnju i zadržavanje mišića, predlaže Robinson.

2) Ciklus skidanja i dobivanja kilograma

“Što više puta netko izgubi i ponovno dobije značajnu težinu, to je veći rizik za kardiometaboličke probleme poput inzulinske rezistencije, povišenog kolesterola i gubitka nemasne tjelesne mase, da ne spominjemo povećanu težinu”, kaže nutricionistica Emily Van Eck.

Nutricionistica Karen Louise Scheuner također ukazuje na yo-yo efekt i mijenjanje težine. “Ovo smanjuje metabolizam sa svakom sljedećom dijetom, i tijelo postaje učinkovitije u pohranjivanju masti za preživljavanje, budući da je dijeta prijetnja našem sustavu koji će se boriti protiv gladi/gladovanja. Ovo čini gubitak težine vrlo izazovnim, ako ne i nemogućim za neke ljude, osobito na kroničnim dijetama.”

3) Bolest

“Neki ljudi imaju temeljne bolesti, poput hipotireoze i sindroma policističnih jajnika (PCOS), koje otežavaju mršavljenje”, kaže Robinson. “Ovakva zdravstvena stanja mogu utjecati na metaboličke stope i razine hormona, što može otežati kontrolu težine.”

4) Moderne dijete

Svi smo bili tamo: vidimo oglas za novi program mršavljenja koji hvali “nevjerojatne rezultate”, nadahnjujući nas da isprobamo još jedan način za skidanje viška kilograma. Ali te trendi dijete zapravo mogu stvoriti veće probleme, osobito ako vas tjeraju da ograničite ili budete selektivni s grupama namirnica.

“Hirovi u prehrani ne funkcioniraju jer su često restriktivni; obično ne zagovaraju promjene zdravog načina života; i mogu potaknuti izostavljanje cijelih grupa namirnica, poput ugljikohidrata”, kaže nutricionistica Nichole Dandrea-Russert. “Umjesto potpunog izostavljanja ugljikohidrata, važno je da potrošači shvate da je vrsta ugljikohidrata važna.”

Dandrea-Russert napominje da ugljikohidrati u limenci gaziranog pića nemaju nutritivnu korist, ali vas cjelovita hrana bogata ugljikohidratima može približiti vašim ciljevima. “Zaključak: nemojte se odreći ugljikohidrata! Umjesto toga, konzumirajte cjelovite izvore ugljikohidrata koji donose obilje hranjivih tvari za podršku kontroli težine, poput cjelovitih žitarica, voća i mahunarki”, kaže ona.

5) Nedovoljno sna

“Kvaliteta i kvantiteta dosljednog sna mogu utjecati na gubitak težine”, kaže Robinson. “Iako može biti izazovno, kvalitetno spavanje od najmanje sedam do devet sati noću može pozitivno utjecati na metabolizam vašeg tijela i pomoći u regulaciji hormona koji vašem tijelu daju do znanja da ste gladni tijekom dana.”

Osim toga, možete završiti s unosom više kalorija kada ne spavate dovoljno.

6) Stres

“Brinete li se o gubitku težine ili se suočavate s drugim vrstama stresnih izazova, stres može povećati razinu kortizola”, objašnjava Dandrea-Russert.

“Kortizol, u pravoj količini, pomaže vašem tijelu da odgovori na opasnost, stoga je važan. Međutim, prekomjerni kortizol može uzrokovati poremećaje spavanja, što je štetno za metabolizam i donošenje mudrih izbora hrane. Kortizol također može dovesti do loših izbora prehrane i osjećaj gladi, čak i ako niste stvarno gladni, dodaje.

Nutricionistica Melisa Pfeister također ističe da neki ljudi koriste hranu kako bi se nosili sa stresom u svom životu.

7) Genetika

“Genetika igra značajnu ulogu u osjetljivosti tijela na debljanje”, kaže Robinson. “Naslijeđene genetske osobine uključuju način na koji tijelo pohranjuje masnoće, metaboličke stope i sposobnost vježbanja. Također možete naslijediti temeljnu bolest koja čini gubitak težine izazovnim.”

8) Nedovoljno vlakana

“Više od 95 posto Amerikanaca ne konzumira preporučenu količinu vlakana dnevno”, kaže ona. “Vlakna sprječavaju zatvor i mogu pomoći u regulaciji tjelesne težine zbog svoje sposobnosti da vas brzo zasite i duže održe sitima. Vlakna su također kritična za zdravlje crijeva i pomažu u proizvodnji kratkolančanih masnih kiselina u debelom crijevu hraneći zdrave bakterije u našim crijevima .”

Zapravo, nedavna studija pokazala je da je veći unos vlakana povezan s gubitkom težine, ističe Dandrea-Russert.

9) Mentalni stav

“Moramo ojačati glavu ako želimo da naše tijelo bude jako, a da bismo to učinili, moramo shvatiti da mršavljenje nije jednokratno putovanje”, kaže Dandrea-Russert. Pfeister ističe da je veliki problem s aplikacijama za mršavljenje i dijetu taj što ne uzimaju u obzir stres i emocije, koji izravno utječu na to koliko i što jedemo.

Osim toga, nemojte dopustiti da vam motivacija nestane ako brojka na vagi neko vrijeme ostane nepromijenjena ili se u nekom trenutku čak poveća.

10) Nezdrava okolina

“Svugdje gdje idemo vidimo prerađenu hranu, reklame za hranu, grickalice itd., ali možemo utjecati na ono što odlučimo unijeti u svoj dom. Učinite svoj dom sigurnom zonom i ne unosite hranu vam je okidač za prejedanje”, Dickerson savjetuje. “Okružite se raznolikom zdravom hranom i držite je ispred i u središtu svog hladnjaka/smočnice. Napravite popis zdravih opcija za ponijeti/restorana kako ne biste bili preopterećeni kuhanjem.”

Isto vrijedi i za ljude kojima ste okruženi. Dickerson preporuča pridruživanje grupama istomišljenika koji će vas motivirati.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Negativne kalorije: O ovome se često priča pa smo odlučili saznati cijelu istinu

Objavljeno

-

By

Pexels

Za neke se namirnice, poput voća i povrća, smatra da imaju negativne kalorije. Pretpostavka o tome dolazi zbog toga što voće i povrće ima prilično mali broj kalorija te visok postotak vode.

Svaka hrana i svako piće u sebi sadrži određen broj kalorija koje, kada ih unesemo u sebe, tijelo pretvara u energiju i troši za osnovne tjelesne funkcije, kretanje, razmišljanje i slično.

Neke su namirnice više zasićene kalorijama, a neke manje dok se za neke smatra da imaju tzv. negativne kalorije.

Što su negativne kalorije?

S obzirom na to da tijelo troši energiju, odnosno kalorije i za sam proces žvakanja i probavljanja hrane, neki tvrde da za te procese tijelo troši više kalorija nego što se, određenom hranom, unese.

Upravo se zato za određene namirnice smatra da imaju negativne kalorije.

Hrana za koju se smatra da ima negativne kalorije:

– celer: 14 kcal na 100 grama (95 posto vode)

– mrkva: 52 kcal na 130 grama (88 posto vode)

– zelena salata: 5 kcal na 35 grama (95 posto vode)

– brokula: 31 kcal na 90 grama (89 posto vode)

– grejp: 69 kcal na 230 grama (92 posto vode)

– rajčica: 32 kcal na 180 grama (94 posto vode)

– krastavci: 16 kcal na 100 grama (95 posto vode)

– lubenica: 46 kcal na 150 grama (91 posto vode)

– jabuke: 53 kcal na 110 grama (86 posto vode)

Iako namirnice s navedenog popisa imaju relativno malo kalorija i uvelike ih sačinjava voda, ne postoje znanstveni dokazi koji potvrđuju to da tijelo njihovim žvakanjem i probavljanjem troši više energije nego što one doprinose.

Naime, istraživanja su pokazala da se žvakanjem troši otprilike 11 kalorija po satu što znači da je potrošnja kalorija tijekom nekoliko minuta žvakanja celera ili drugog voća i povrća zaista beznačajna.

Istina o negativnim kalorijama

Kada je riječ o probavljanju hrane, tijelo za taj proces ne koristi uvijek jednaku količinu kalorija već to ovisi o sastavu hrane koju trenutno jedemo. Najjednostavnije rečeno, tijelo za probavljanje koristi određeni postotak energije od onoga što pojedemo i nije moguće da će, za taj proces potrošiti više energije.

Na primjer, od ugljikohidrata koji sačinjavaju obrok će se oduzeti između pet i deset posto kalorija, od masti između 0 i pet posto te od bjelančevina između 20 i 30 posto kalorija.

Stoga, ako recimo pojedemo lubenicu u vrijednosti stotinu kalorija, tijelo za probavljanje neće iskoristiti svih stotinu kalorija (niti više od toga) već značajno manje, odnosno između pet i 10 posto kalorija od ukupnih sto jer lubenicu uglavnom sačinjavaju ugljikohidrati.

Iako namirnice poput voća i povrća nemaju negativne kalorije, razlog zbog kojeg brojne osobe primjećuju gubitak kilograma nakon što ih uvrste u svoju svakodnevnu prehranu pazeći na unos drugih kalorija, jest taj što one sadrže puno vode koja zauzima velik dio volumena u želucu.

Stoga, konzumiranjem voća i povrća se povećava volumen obroka te brže dolazi do stvaranja osjećaja sitosti i to uz mali broj kalorija.

Zaključak

Hranom s negativnim kalorijama smatraju se one namirnice za čiju je probavu tijelu potrebno više kalorija nego što se tim namirnicama unese i to se većinom odnosi na voće i povrće.

No, brojna su istraživanja pokazala kako takva hrana zapravo ne postoji te da tijelo za probavljanje oduzima samo određeni, mali postotak unesenih kalorija te nikada više od toga.

Također, niti žvakanje ne troši značajnu količinu energije, a to su potvrdili i znanstvenici koji su zaključili da jedan sat žvakanja potroši tek 11 kalorija.

 
Nastavi čitati

magazin

UZ 150. GODIŠNJICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ / “U potrazi za Ivanom” na Večernjoj sceni Kazališta lutaka Zadar

Objavljeno

-

By

U sklopu programa Večernje scene za odrasle ovog četvrtka, 25.4. u 20 sati, u Kazalištu lutaka Zadar gostuje predstava “U potrazi za Ivanom”, u produkciji Max teatra iz Zaprešića i Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda.

O PREDSTAVI: Predstava “U potrazi za Ivanom” u režiji Morane Dolenc nastala je prema istoimenome romanu Sanje Lovrenčić, koja je i autorica dramatizacije. Roman je objavljen 2006. godine, a iduće je dobio Nagradu „Ksaver Šandor Gjalski“. Riječ je o biografskoj fikciji o Ivani Brlić-Mažuranić koja je sadržajno iznimno bogata, budući da se Sanja Lovrenčić koristila bogatom arhivom pisama, bilješki i dnevničkih zapisa. Predstava prati Ivanin život od rođenja u Ogulinu 1874., preko života u Slavoniji sa suprugom Vatroslavom Brlićem, do tužne i samotne smrti u Zagrebu 1938. godine.
Tekst predstave se izvorno temelji na dnevničkim zapisima i pismima obitelji, a predstavu nose tri glumice od kojih svaka predstavlja ne samo jedan period u Ivaninom životu već i dio njezine osobnosti, koji se međusobno isprepliću i čine bogatstvo njezinog unutarnjeg svijeta.


REŽIJA: Morana Dolenc

DRAMATIZACIJA: Sanja Lovrenčić

OBRADA GLAZBE: Davor Rocco

SCENSKI POKRET: Rebeka Čuljak

KOSTIMI: Tihana Ostreš

SCENOGRAFIJA I LUTKE: David Peroš Bonnot

IGRAJU: Katarina Perica Kirin, Matilda Sorić, Marina Kostelac

Ulaznice se kupuju na blagajni prije predstave ili online, a rezervacija je moguća putem maila (klz@klz.hr).

Cijena ulaznice je 6,50 eura, a za učenike, studente i umirovljenike 3,50 eura.

 
Nastavi čitati

magazin

FOTOGALERIJA / Đir po gradu sa Sašom Čukom

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu