Connect with us

magazin

Pomicanje sata: Kako se pripremiti za gubitak jednog sata sna?

Objavljeno

-

Još malo i stiže nam ljetno računanja vremena jer se satovi mijenjaju već noćas. Kazaljke se pomiču za jedan sat dva puta godišnje – u proljeće i u jesen. Iako je dvogodišnja promjena osmišljena kako bi nam omogućila uživanje u proljetnom suncu i svim njegovim blagodatima, promjena također znači da gubimo jedan sat sna.

Promjena u rutini može poremetiti naš uobičajeni ritam. Štoviše, melatonin – koji nam pomaže spavati – stvara se u tami i potiskuje ga svjetlo, što znači da dodatni sat dnevnog svjetla može utjecati na naš raspored spavanja nekoliko dana, prenosi Večernji list.

“Što više dnevnog svjetla imamo, to više serotonina uživamo pa dulji dani mogu pružiti pravi poticaj našem mentalnom zdravlju”, objašnjava psiholog Darren Stanton.

“Osjetljivi smo na nedostatak sna i čak nas i nešto tako malo kao sat vremena može izbaciti iz takta. Nekim ljudima možda će trebati četiri dana da se oporave”, dodao je.

Dakle, kako se možemo pripremiti za pomicanje kazaljki naprijed i, što je ključno, za gubitak jednog sata sna? Stanton je podijelio svoje ključne naputke za pomoć pri prijelazu, uključujući jednostavne promjene koje možete napraviti u svojoj dnevnoj rutini i domu te kako izbjeći da vas ta promjena poremetiti.

Postupno postavljajte alarme: Ne bojte se: sada možete nešto poduzeti kako biste osigurali da se 31. ožujka ne probudite kao zombi.

Stanton kaže da biste trebali početi postavljati alarm ranije za 15 minuta svakog jutra otprilike tjedan dana ranije. Kasnije ćete si biti zahvalni.

Pronađite načine da se opustite: Stres zbog nedovoljnog sna i osjećaja iscrpljenosti samo će vas još više iscrpiti. Zapravo, to bi moglo povećati deprivaciju sna.

Stanton predlaže da pokušate pronaći načine za opuštanje, uključujući slušanje umirujuće glazbe ili opuštanje uz neke tehnike hipnoze ili meditacije. Ključ je pronaći ono što vam odgovara.

Investirajte u zamračne rolete: Previše svjetla može utjecati na vaše spavanje, pa rolete za zamračivanje mogu biti fantastična investicija.

“Kako dani postaju dulji, možda ćete otkriti da nije mrkli mrak prije spavanja i da sunce počinje izlaziti vrlo rano ujutro”, predlaže Stanton.

Ograničite vrijeme ispred ekrana i kofein: Promjena vremena znači da ćete možda morati otići u krevet prije nego što se vaše tijelo osjeća spremnim. Kako bi se vaš mozak osjećao manje aktivnim, dobro je ograničiti stvari koje ga stimuliraju.

“Kako biste bili sigurni da ćete s lakoćom zaspati, izbjegavajte stvari poput kofeina i provođenja vremena ispred ekrana, koji vas mogu pretjerano stimulirati i otežati odlazak u zemlju snova”, savjetuje Stanton.

Počastite se novom posteljinom: Konačno, olakšajte si promjenu i počastite se nečim zbog čega ćete poželjeti ići prije spavati. Kao što Stanton objašnjava: “Također, možete pokušati uložiti u neku svilenkastu pidžamu ili nove plahte kako bi vaš krevet bio privlačniji.”

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

FOTOGALERIJA / Đir po gradu sa Sašom Čukom

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

magazin

FESTIVAL ZNANOSTI U KINO ZONI: U srijedu hvaljeni dokumentarac “Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta”

Objavljeno

-

By

Pred nama je novo izdanje Festivala znanosti i nadamo se da ste spremni za nove izazove u popularizaciji znanosti. Glavna tema ovogodišnjeg festivala je INTELIGENCIJA. Kino zona se i ove godine priključuje manifestaciji uz projekciju hvaljenog dokumentarnog filma ”Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta” za Oscara nominiranog slavnog njemačkog redatelja Wernera Herzoga koji je na rasporedu u srijedu 24. travnja!

U filmu ”Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta”, redatelj nam prikazuje virtualni svijet od njegovih početaka do krajnjih dosega, a digitalni krajolik istražuje jednako znatiželjno i maštovito kao što je dočarao raznolike zemaljske destinacije.

Od Amazone do Sahare, od Južnog pola do australskih divljina. Herzog gledatelja vodi na putovanje kroz niz provokativnih razgovora koji otkrivaju kako je svijet interneta promijenio doslovno cjelokupno funkcioniranje stvarnog svijeta – od poslovanja do obrazovanja, od putovanja u svemir do zdravstva, kao i samu srž naših privatnih odnosa…  

Werner Herzog širem je dijelu publike prvenstveno poznat po napetim dramama, bizarnim likovima i turbulentnom  odnosu s omiljenim mu glumcem Klausom Kinskim, no Herzog je također i vrstan i nagrađivan dokumentarist, a to još jednom dokazuje i s filmom ”Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta”. U vremenima kad smo svi manje-više ovisni o virtualnom svijetu i internetu, Herzog nas kroz jednu posebnu filmsku vremensku kapsulu vodi iz prošlosti u budućnost i otkriva sve čari i mane ovog fenomena bez kojeg su nam životi postali nezamislivi.

Projekcija filma ”Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta” održava se u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, a film gledamo u srijedu, 24. travnja s početkom od 18h u Koncertnoj dvorani Kneževe palače. ULAZ NA PROJEKCIJU JE SLOBODAN!

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade “Kultura nova”, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar

 
Nastavi čitati

magazin

NP PAKLENICA / U subotu penjački maraton “From dawn to dusk 2024”. Još se stignete prijaviti…

Objavljeno

-

By

foto: NP Paklenica

Iz NP Paklenica podsjećaju da su prijave za penjački maraton otvorene do 25. travnja 2024.

Više informacija potražite na https://shorturl.at/uOQ18

“Radujemo se Vašem sudjelovanju, a nakon maratona i proglašenja pobjednika, jamčimo dobru zabavu na Trgu Marasovića uz svirku Cry Babies”, stoji u objavi iz NP.

UVJETI SUDJELOVANJA NA PENJAČKOM MARATONU „PAKLENICA FROM DAWN TO DUSK 2024“

Natjecati se mogu samo osobe s napunjenih 18 godina

Natjecatelji se prijavljuju u tri kategorije (muški parovi, ženski parovi i mješoviti parovi)

Natjecatelji su dužni poslati (ili donijeti sa sobom) Izjavu da u natjecanju sudjeluju na vlastitu odgovornost

Prijave se primaju do 25. travnja 2024.

Startnina za natjecanje iznosi 20 € po timu i plaća se u gotovini

Uplata startnine može se izvršiti u danima prije natjecanja u Upravi NP Paklenica u Starigrad – Paklenici (od 13:00 do 15:00 sati) ili 27. travnja (subota) od 6:30 do 7:00 sati na info pultu u kanjonu Velike Paklenice. Startnina (kotizacija) uključuje majicu i materijale za natjecanje.

PRAVILA NATJECANJA

Natjecanje će se održati u subotu 27. travnja 2024. od 7:00 do 19:00 sati

Cilj natjecanja je popeti što više smjerova u zadanom vremenskom razdoblju

Natjecanje će se odvijati u tri kategorije (muški parovi, ženski parovi i mješoviti parovi)

Obavezno je korištenje standardne certificirane penjačke opreme, uključujući i kacigu

Prije samog početka natjecanja natjecatelji se trebaju prijaviti u kojoj kategoriji će se natjecati

Parovi (timovi) moraju od početka do kraja natjecanja zajedno penjati (penjač/osiguravatelj)

Prilikom prijave podijelit će se liste u koje će natjecatelji upisivati rezultate

Za svaki smjer, penjač upisuje broj bodova prema bodovnoj tablici

Boduje se samo smjer ispenjan slobodno, u vodstvu (nije dozvoljeno penjanje na top rope)

U dugim smjerovima penjači se mogu izmjenjivati u vodstvu, a upisuju im se bodovi za svaku dužinu koju su ispenjali slobodno

Penjanje je dozvoljeno u svim sektorima

Svaki smjer se može penjati samo jednom (kod parova svaki član tima može ponoviti isti smjer kao i njegov partner, ali mora ga ponoviti slobodno)

Na natjecanju nema sudaca, zasnovano je na fair play-u

Organizatori će na kraju natjecanja prikupiti liste, obraditi podatke i proglasiti pobjednike

Liste parova (timova) koji su ispenjali manje od 10 smjerova/10 dužina u dugim smjerovima /ekvivalent kombinacije kratkih i dugih smjerova, se neće obrađivati.

Organizator zadržava pravo promjene ovih Pravila, a o tome će svi sudionici biti pravodobno obaviješteni objavom izmijenjenih Pravila.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu