Connect with us

magazin

#FARMACIJA / Mr. pharm. Miranda Jamnicki: Sve što trebate znati o pravilnoj njezi kože…

Objavljeno

-

Piše: Miranda Jamnicki Doimi di Delupi, mr. pharm.

Najčešće nam u ljekarnu dolaze pacijenti kad je koža vrlo oštećena, s dubokim borama, bez sjaja i vlažnosti, te s keratozama i ostalim promjenama na koži. Uvijek je naglasak na prevenciji, i savjetovanju pacijenta o zaštiti kože od UV zračenja, pravilnoj njezi i prehrani.

Starenje kože i njena oštećenja možemo djelomično usporiti promjenom životnih navika i prehrane, te smanjiti utjecaj UV zraka. Budući da je koža najveći ljudski organ i prirodna barijera protiv štetnih tvari, ozljeda, patogena, UV zračenja – ona kao takva nije samo pod utjecajem vanjskih faktora, nego i unutarnjih(genetika, imunološki status, hormonalni status, stres itd.). Najveća oštećenja izaziva prekomjerno izlaganje suncu, pušenje, nedostatak njege, nepravilna prehrana i zagađen okoliš.

Apsorpcija UV zračenja dovodi do nastanka slobodnih radikala (zbog pucanja kemijskih veza), što dovodi do oksidativnog stresa u stanici, te na taj način oštećuje proteine i DNA (genetski materijal). Posljedično se stvaraju histološke promjene u vezivnom tkivu, morfološke promjene – duboke bore, gubitak volumena, gubitak elastičnosti i vlažnosti kože. Kao krajnje opasno stanje dolazi do prekanceroznih promjena na koži.

Naš organizam ima prirodno veliki broj antioksidacijskih enzima, te dosta malih molekula s antioksidacijskim svojstvima. Kada iz različitih razloga (nedostatak antioksidansa, nakupljanja oštećenih makromolekula, nedostatak enzima, zatajenje obrambenog sustava itd.) preplave slobodni radikali, tada nastaje patološko stanje koje biomedicinska znanost zove oksidacijski stres.

Ponekad ovi procesi nadilaze mogućnost organizma da ih ukloni, i tada nam  značajno pomaže suplementacija nutrijentima (astaksantin, koenzim Q10, vitamin E, selen, nezasićene masne kiseline, vitamin C, vitamin B- kompleks i probiotici).  

 ASTAKSANTIN – najnovija istraživanja pokazuju njegovu superiornost u odnosu na druge antioksidanse zbog velike sposobnosti hvatanja slobodnih radikala. Značajno popravlja već nastala oštećenja u stanici, stabilizira nastale slobodne radikale, te prevenira nastanak novih. Kliničkim studijama je dokazan njegov učinak na smanjenje dubine bora, poboljšava hidrataciju kože, smanjuje alergijske reakcije na sunce, te štiti kožu od štetnog UV zračenja jer djeluje kao inhibitir proinflamatornih citokina. Siguran je za uporabu i nema značajnih nuspojava. Dnevna doza 4-8 mg.                   

VITAMIN E “vitamin ljepote”, najvažniji antioksidans u stanicama membrane (tokoferol). Ubrzava cijeljenje rana, regenerira kožu, spriječava prerano starenje jer zadržava prirodnu vlažnost kože. Može se koristiti i lokalno (isključivo u obliku tokoferola). Prirodni izvori vitamina E: orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, zeleno lisnato povrće, jaja, meso. Dnevna doza 12 mg.

SELEN – esencijalni mineral, sastavni dio više od 30 antioksidativnih enzima koji su važni za zaštitu stanica od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Prirodni izvori: meso, riba, plodovi mora, cjelovite žitarice, orašasti plodovi. U dodacima prehrani najčešće dolazi u organskom obliku gdje se apsorbira oko 90 %. Preporučena dnevna doza 55 mcg (70 mcg u trudnoći i laktaciji)     

OMEGA 3 I OMEGA 6 – masne kiseline koje tijelo ne može sintetizirati, te unos ovih nezasićenih masnih kiselina ima ključnu ulogu u stvaranju lipidne barijere kože. Ovdje se ističe biljka boražina (ulje boreča) kao najbolji izvor gama-linoleinske kiseline (jedna od omega 6 kiselina). Važno je uzimati preparate ove biljke koji su standardizirani tj. ne sadrže alkaloide (uklonjeni). Koristi se lokalno (strije, rane, ožiljci, ispucala koža) i oralno.                                 

KOENZIM Q10 – osnovni tjelesni koenzim čija se količina i sinteza smanjuje starenjem. On je esencijalni dio lanca koji prenosi elektrone u mitohondrijima. Potiče sintezu kolagena, elastina, obnavlja kožu i regenerira druge antioksidanse. Ima dokazan utjecaj na smanjenje bora u dozi od 60 mg dnevno (lokalno i oralno). PROBIOTICI- uočeno je da unos probiotičkih bakterija La1 (Lactobacillus johnson) u dozi 106-109 ubrzava oporavak epidermalnih stanica jer su jedan od gradivnih djelova mikrobioma kože. Mikrobiom čine svi mikroorganizmi koji žive u/na našem tijelu. Odmah nakon rođenja dolazi do kolonizacije, te svaka osoba ima svoj jedinstven mikrobiom. Zajedno s kožom stvara zaštitni omotač koji štiti kožu, te modulira imunološki sustav na lokalnoj i sistemskoj razini. Sinergijski učinak navedenih nutrijenata može značajno poboljšati zdravlje i izgled kože. Na ovakav način kožu možemo pripremiti za umjereno izlaganje suncu, i smanjiti pojavu alergijskih reakcija od sunca. 

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comments

  1. Prozirno

    13. ožujka 2024. at 8:33

    Naručen članak pred izbore, a dotična je slučajno predsjednica Gradskog odbora HSP-a Zadar…bljuc

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

FOTOGALERIJA / Đir po gradu sa Sašom Čukom

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

magazin

FESTIVAL ZNANOSTI U KINO ZONI: U srijedu hvaljeni dokumentarac “Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta”

Objavljeno

-

By

Pred nama je novo izdanje Festivala znanosti i nadamo se da ste spremni za nove izazove u popularizaciji znanosti. Glavna tema ovogodišnjeg festivala je INTELIGENCIJA. Kino zona se i ove godine priključuje manifestaciji uz projekciju hvaljenog dokumentarnog filma ”Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta” za Oscara nominiranog slavnog njemačkog redatelja Wernera Herzoga koji je na rasporedu u srijedu 24. travnja!

U filmu ”Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta”, redatelj nam prikazuje virtualni svijet od njegovih početaka do krajnjih dosega, a digitalni krajolik istražuje jednako znatiželjno i maštovito kao što je dočarao raznolike zemaljske destinacije.

Od Amazone do Sahare, od Južnog pola do australskih divljina. Herzog gledatelja vodi na putovanje kroz niz provokativnih razgovora koji otkrivaju kako je svijet interneta promijenio doslovno cjelokupno funkcioniranje stvarnog svijeta – od poslovanja do obrazovanja, od putovanja u svemir do zdravstva, kao i samu srž naših privatnih odnosa…  

Werner Herzog širem je dijelu publike prvenstveno poznat po napetim dramama, bizarnim likovima i turbulentnom  odnosu s omiljenim mu glumcem Klausom Kinskim, no Herzog je također i vrstan i nagrađivan dokumentarist, a to još jednom dokazuje i s filmom ”Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta”. U vremenima kad smo svi manje-više ovisni o virtualnom svijetu i internetu, Herzog nas kroz jednu posebnu filmsku vremensku kapsulu vodi iz prošlosti u budućnost i otkriva sve čari i mane ovog fenomena bez kojeg su nam životi postali nezamislivi.

Projekcija filma ”Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta” održava se u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, a film gledamo u srijedu, 24. travnja s početkom od 18h u Koncertnoj dvorani Kneževe palače. ULAZ NA PROJEKCIJU JE SLOBODAN!

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade “Kultura nova”, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar

 
Nastavi čitati

magazin

NP PAKLENICA / U subotu penjački maraton “From dawn to dusk 2024”. Još se stignete prijaviti…

Objavljeno

-

By

foto: NP Paklenica

Iz NP Paklenica podsjećaju da su prijave za penjački maraton otvorene do 25. travnja 2024.

Više informacija potražite na https://shorturl.at/uOQ18

“Radujemo se Vašem sudjelovanju, a nakon maratona i proglašenja pobjednika, jamčimo dobru zabavu na Trgu Marasovića uz svirku Cry Babies”, stoji u objavi iz NP.

UVJETI SUDJELOVANJA NA PENJAČKOM MARATONU „PAKLENICA FROM DAWN TO DUSK 2024“

Natjecati se mogu samo osobe s napunjenih 18 godina

Natjecatelji se prijavljuju u tri kategorije (muški parovi, ženski parovi i mješoviti parovi)

Natjecatelji su dužni poslati (ili donijeti sa sobom) Izjavu da u natjecanju sudjeluju na vlastitu odgovornost

Prijave se primaju do 25. travnja 2024.

Startnina za natjecanje iznosi 20 € po timu i plaća se u gotovini

Uplata startnine može se izvršiti u danima prije natjecanja u Upravi NP Paklenica u Starigrad – Paklenici (od 13:00 do 15:00 sati) ili 27. travnja (subota) od 6:30 do 7:00 sati na info pultu u kanjonu Velike Paklenice. Startnina (kotizacija) uključuje majicu i materijale za natjecanje.

PRAVILA NATJECANJA

Natjecanje će se održati u subotu 27. travnja 2024. od 7:00 do 19:00 sati

Cilj natjecanja je popeti što više smjerova u zadanom vremenskom razdoblju

Natjecanje će se odvijati u tri kategorije (muški parovi, ženski parovi i mješoviti parovi)

Obavezno je korištenje standardne certificirane penjačke opreme, uključujući i kacigu

Prije samog početka natjecanja natjecatelji se trebaju prijaviti u kojoj kategoriji će se natjecati

Parovi (timovi) moraju od početka do kraja natjecanja zajedno penjati (penjač/osiguravatelj)

Prilikom prijave podijelit će se liste u koje će natjecatelji upisivati rezultate

Za svaki smjer, penjač upisuje broj bodova prema bodovnoj tablici

Boduje se samo smjer ispenjan slobodno, u vodstvu (nije dozvoljeno penjanje na top rope)

U dugim smjerovima penjači se mogu izmjenjivati u vodstvu, a upisuju im se bodovi za svaku dužinu koju su ispenjali slobodno

Penjanje je dozvoljeno u svim sektorima

Svaki smjer se može penjati samo jednom (kod parova svaki član tima može ponoviti isti smjer kao i njegov partner, ali mora ga ponoviti slobodno)

Na natjecanju nema sudaca, zasnovano je na fair play-u

Organizatori će na kraju natjecanja prikupiti liste, obraditi podatke i proglasiti pobjednike

Liste parova (timova) koji su ispenjali manje od 10 smjerova/10 dužina u dugim smjerovima /ekvivalent kombinacije kratkih i dugih smjerova, se neće obrađivati.

Organizator zadržava pravo promjene ovih Pravila, a o tome će svi sudionici biti pravodobno obaviješteni objavom izmijenjenih Pravila.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu