Connect with us

magazin

#FARMACIJA / Mr. pharm. Miranda Jamnicki: Sve što trebate znati o pravilnoj njezi kože…

Objavljeno

-

Piše: Miranda Jamnicki Doimi di Delupi, mr. pharm.

Najčešće nam u ljekarnu dolaze pacijenti kad je koža vrlo oštećena, s dubokim borama, bez sjaja i vlažnosti, te s keratozama i ostalim promjenama na koži. Uvijek je naglasak na prevenciji, i savjetovanju pacijenta o zaštiti kože od UV zračenja, pravilnoj njezi i prehrani.

Starenje kože i njena oštećenja možemo djelomično usporiti promjenom životnih navika i prehrane, te smanjiti utjecaj UV zraka. Budući da je koža najveći ljudski organ i prirodna barijera protiv štetnih tvari, ozljeda, patogena, UV zračenja – ona kao takva nije samo pod utjecajem vanjskih faktora, nego i unutarnjih(genetika, imunološki status, hormonalni status, stres itd.). Najveća oštećenja izaziva prekomjerno izlaganje suncu, pušenje, nedostatak njege, nepravilna prehrana i zagađen okoliš.

Apsorpcija UV zračenja dovodi do nastanka slobodnih radikala (zbog pucanja kemijskih veza), što dovodi do oksidativnog stresa u stanici, te na taj način oštećuje proteine i DNA (genetski materijal). Posljedično se stvaraju histološke promjene u vezivnom tkivu, morfološke promjene – duboke bore, gubitak volumena, gubitak elastičnosti i vlažnosti kože. Kao krajnje opasno stanje dolazi do prekanceroznih promjena na koži.

Naš organizam ima prirodno veliki broj antioksidacijskih enzima, te dosta malih molekula s antioksidacijskim svojstvima. Kada iz različitih razloga (nedostatak antioksidansa, nakupljanja oštećenih makromolekula, nedostatak enzima, zatajenje obrambenog sustava itd.) preplave slobodni radikali, tada nastaje patološko stanje koje biomedicinska znanost zove oksidacijski stres.

Ponekad ovi procesi nadilaze mogućnost organizma da ih ukloni, i tada nam  značajno pomaže suplementacija nutrijentima (astaksantin, koenzim Q10, vitamin E, selen, nezasićene masne kiseline, vitamin C, vitamin B- kompleks i probiotici).  

 ASTAKSANTIN – najnovija istraživanja pokazuju njegovu superiornost u odnosu na druge antioksidanse zbog velike sposobnosti hvatanja slobodnih radikala. Značajno popravlja već nastala oštećenja u stanici, stabilizira nastale slobodne radikale, te prevenira nastanak novih. Kliničkim studijama je dokazan njegov učinak na smanjenje dubine bora, poboljšava hidrataciju kože, smanjuje alergijske reakcije na sunce, te štiti kožu od štetnog UV zračenja jer djeluje kao inhibitir proinflamatornih citokina. Siguran je za uporabu i nema značajnih nuspojava. Dnevna doza 4-8 mg.                   

VITAMIN E “vitamin ljepote”, najvažniji antioksidans u stanicama membrane (tokoferol). Ubrzava cijeljenje rana, regenerira kožu, spriječava prerano starenje jer zadržava prirodnu vlažnost kože. Može se koristiti i lokalno (isključivo u obliku tokoferola). Prirodni izvori vitamina E: orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, zeleno lisnato povrće, jaja, meso. Dnevna doza 12 mg.

SELEN – esencijalni mineral, sastavni dio više od 30 antioksidativnih enzima koji su važni za zaštitu stanica od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Prirodni izvori: meso, riba, plodovi mora, cjelovite žitarice, orašasti plodovi. U dodacima prehrani najčešće dolazi u organskom obliku gdje se apsorbira oko 90 %. Preporučena dnevna doza 55 mcg (70 mcg u trudnoći i laktaciji)     

OMEGA 3 I OMEGA 6 – masne kiseline koje tijelo ne može sintetizirati, te unos ovih nezasićenih masnih kiselina ima ključnu ulogu u stvaranju lipidne barijere kože. Ovdje se ističe biljka boražina (ulje boreča) kao najbolji izvor gama-linoleinske kiseline (jedna od omega 6 kiselina). Važno je uzimati preparate ove biljke koji su standardizirani tj. ne sadrže alkaloide (uklonjeni). Koristi se lokalno (strije, rane, ožiljci, ispucala koža) i oralno.                                 

KOENZIM Q10 – osnovni tjelesni koenzim čija se količina i sinteza smanjuje starenjem. On je esencijalni dio lanca koji prenosi elektrone u mitohondrijima. Potiče sintezu kolagena, elastina, obnavlja kožu i regenerira druge antioksidanse. Ima dokazan utjecaj na smanjenje bora u dozi od 60 mg dnevno (lokalno i oralno). PROBIOTICI- uočeno je da unos probiotičkih bakterija La1 (Lactobacillus johnson) u dozi 106-109 ubrzava oporavak epidermalnih stanica jer su jedan od gradivnih djelova mikrobioma kože. Mikrobiom čine svi mikroorganizmi koji žive u/na našem tijelu. Odmah nakon rođenja dolazi do kolonizacije, te svaka osoba ima svoj jedinstven mikrobiom. Zajedno s kožom stvara zaštitni omotač koji štiti kožu, te modulira imunološki sustav na lokalnoj i sistemskoj razini. Sinergijski učinak navedenih nutrijenata može značajno poboljšati zdravlje i izgled kože. Na ovakav način kožu možemo pripremiti za umjereno izlaganje suncu, i smanjiti pojavu alergijskih reakcija od sunca. 

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comments

  1. Prozirno

    13. ožujka 2024. at 8:33

    Naručen članak pred izbore, a dotična je slučajno predsjednica Gradskog odbora HSP-a Zadar…bljuc

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

FOTOGALERIJA / Koncert Marka Škugora i sajam otočnih proizvoda u Kukljici  

Objavljeno

-

By

Sinoć, 25.07., trg u Kukljici je bio popunjen do posljednjeg mjesta zahvaljujući koncertu Marka Škugora. Talentirani glazbenik osvojio je srca publike svojim nastupom, a trg je bio ispunjen pjesmom i plesom.

Osim uživanja u glazbi, posjetitelji su imali priliku upoznati autentične otočne proizvode lokalnih OPG-ova, čime je dodatno obogaćena večer u Kukljici.

Zahvaljujemo se svima koji su prisustvovali i uživali s nama! Veselimo se budućim susretima i događanjima kojima ćemo i dalje promicati našu bogatu tradiciju.

 
Nastavi čitati

magazin

Ovo su pića koja konobari nikad ne bi naručili u kafićima

Objavljeno

-

By

pexels

Nemojte tražiti ni piće koje iziskuje kompliciranu pripremu ili koktel s više komponenta ako se nalazite u baru ispunjenom do zadnjeg mjesta.

Postoje pića koja profesionalni konobari nikad ne bi naručili na pojedinim mjestima, piše Punkufer.

Ako se bar nije specijalizirao za pripremu koktela, bolje ih nemojte naručiti.

Nemojte tražiti ni piće koje iziskuje kompliciranu pripremu ili koktel s više komponenta ako se nalazite u baru ispunjenom do zadnjeg mjesta.

“Nikad ne naručujem vino na čašu u kafiću koje služi jeftina pića,” otkrio je Daniel Yeom, glavni konobar u Esters Wine Shop & Baru u Santa Monici, u razgovoru s HuffPostom.

“Nikad ne znaš koliko je dugo vino bilo otvoreno, a i šanse da ću dobiti nešto dobro na takvom mjestu jednake su nuli. Okus vina počne propadati odmah nakon otvaranja boce te se može pokvariti u svega nekoliko dana osim ako kafić nije pedantan po pitanju čuvanja vina.”

Preskočite točeni Guinness

Mnogi vjeruju da je nemoguće pogriješiti s točenim pivom. Jack Tynan koji radi u pivnici Interboro Spirits & Ales u Brooklynu ne slaže se s tim.

Ako se nalazi u kafiću u kojem je gužva, neće naručiti točeni Guinness.

“Točeni Guinness naručit ću samo u lijepom i tihom pubu jer znam da će si konobari tamo uzeti vremena da ga natoče kako treba”, kaže Tynan.

Guinness se tradicionalno toči u dva koraka – s točenjem se staje nakon što ste napunili čašu tri četvrtine kako bi mjehurići stvorili prepoznatljivu baršunastu pjenu. Nakon što pivo odstoji, nastavlja se točiti do vrha čaše.

“Ne naručujte espresso martini u kafiću koji ima lošu kavu,” savjetuje Alejandro Echeverria iz bara njujorškog restorana Sushi by Bou.

Iako je ovaj koktel od kave i votke postao iznimno popularan u posljednjih nekoliko godina, ne radi ga svatko onako kako bi trebalo.

“Većina barova nije opremljena kvalitetnim aparatima za espresso, pa ni krajnji rezultat nije onakav kakav biste željeli,” objašnjava konobar.

 
Nastavi čitati

magazin

(FOTO) MOON FUN PARK / Nova zabava na 3 tisuće metara četvornih u ŠC-u Višnjik

Objavljeno

-

By

FOTO: Nenad Opačić

U subotu, 27. srpnja, u 16 sati u ŠC-u Višnjik otvara se novi Zabavni centar, MOON FUN PARK. Tim povodom, a uoči otvorenja, organiziran je “PRESS PLAY” event na koji su bili pozvani predstavnici medija te posjetitelji koji su imali priliku među prvima iskusiti sve atrakcije koje centar nudi.

Trampolini, napuhanci, trkaći simulatori i mini golf
MOON FUN PARK, smješten na površini iznad dvorane Krešimir Ćosić i zauzima površinu od 3 tisuće metara četvornih te nudi širok spektar aktivnosti za sve uzraste.
Tijekom eventa, posjetitelji su mogli uživati u raznovrsnim atrakcijama.
Prva stanica mnogih bila je Trampolin park, gdje su, posebno najmlađi, uživali skačući na trampolinima dizajniranim za sve uzraste.


Svijet mašte i adrenalina
Dok su se jedni zabavljali na trampolinima, drugi su se uputili u Bounce Park. Ovdje su pustili mašti na volju, igrajući se i uživajući u svakom trenutku. Zvukovi smijeha i veselja ispunili su prostor dok su posjetitelji otkrivali čarobni svijet ovog parka.
Vožnja izvan granica stvarnosti
Posebnu pozornost privukao je SIM racing. U trkaćim simulatorima, posjetitelji su osjetili uzbuđenje vožnje. Za one željne natjecanja, Mini golf bit će savršeno mjesto da testiraju svoje vještine. Također, u ponudi je i mogućnost proslave rođendana. Prisutni su imali priliku razgovarati s osobljem centra i dobiti sve potrebne informacije o MOON FUN PARK-u te uživati u pripremljenim sadržajima.


Nove zabavne aktivnosti za cijelu obitelj
Športski centar Višnjik nezaobilazno je mjesto i okupljalište brojnih Zadrana svih dobi, bilo da se bave sportom profesionalno ili rekreativno ili su jednostavno došli u šetnju. U ŠC-u Višnjik uvijek se nastoji, u skladu s mogućnostima, na svakoj slobodnoj površini centra osmisliti i ponuditi nove sadržaje za naše sugrađane, a MOON FUN PARK je najnoviji primjer posvećenosti pružanju kvalitetnih i zabavnih aktivnosti za cijelu obitelj. Cilj je stvoriti okruženje gdje djeca mogu uživati u igri i tjelesnoj aktivnosti, a roditelji mogu biti sigurni da su njihova djeca na sigurnom i poticajnom mjestu. MOON FUN PARK na Višnjiku zasigurno će postati još jedno omiljeno mjesto za sve generacije.

Atmosferu s događaja pogledajte u fotogaleriji.

Radno vrijeme MOON FUN PARKA je:
radnim danom od 16 do 23 sata;
vikendom od 16 do 24 sata.

Više informacija za posjetitelje na: info@moon.fun

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu