Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PETAK U DRUŠTVENOM CENTRU BIBINJE: Damira Fuzul za Dan žena otvara svoju treću samostalnu izložbu

Objavljeno

-

Povodom Međunarodnog dana žena, udruga Aktivno Bibinje u Društvenom centru Bibinje otvara izložbu „aMore” bibinjske umjetnice Damire Fuzul.

Ime izložbe aMore” otkriva nam kako je riječ o neizmjernoj ljubavi prema moru i morskim motivima. Shodno tome, umjetnica na svojim radovima prikazuje esenciju ljepote života na moru.

Damira Fuzul nadahnuće za svoja djela crpi i pronalazi u svakodnevnom životu na prekrasnoj jadranskoj obali. More je vječna inspiracija, a čarobna Dalmacija puna je nestvarnih prizora i morskih motiva koje umjetnica kroz svoj rad približava široj publici. Iako je umjetnost Damiri pored posla tek sekundarna djelatnost, ona joj osim hobija predstavlja istinsku strast, prvu „pravu” ljubav u kojoj pronalazi mir. Neumorno slikajući svakog dana ona vizualizira svoje osjećaje i prenosi na platno doživljaj vlastitog okruženja. Ova izložba ujedno je rezultat tog kontinuiranog rada i nadahnuća koje nam pruža prelijepa priroda kojom smo okruženi.

Tehnika kojom se umjetnica koristi je akril na platnu i starim novinama. Svi zaljubljenici u umjetnost i more doživjet će jedinstvenu priču koju umjetnica dočarava i stvara jednostavnim, spontanim pristupom i suptilnim potezima kista. Cilj izložbe je prikazati ljubav prema životu na moru te u isto vrijeme osvijestiti posjetitelje o istinskoj ljepoti morskog krajolika i našeg okruženja. Otvorenje izložbe je u petak, 8. ožujka, 2024. u 18 sati.

Bibinjska umjetnica nesebično dijeli svoj talent sa drugima. Tako svake srijede u sklopu udruge Aktivno Bibinje održava likovnu radionicu za crtanje i slikanje, decoupaqe-a. Na taj način djeci i odraslima „otvara prozor” u radost stvaranja, dječju otvorenost.

– Potičem ih na razvijanje vlastitog talenta i sposobnosti koju polaznici imaju, uz radost koja dolazi dok marljivo crtaju razvijajući likovnost kroz prihvaćanje autentičnog likovnog izraza bez opterećenja. Buduće generacije imaju „umjetničku crtu”, pa sam uvjerena da će od puno talentirane djece biti slikara, dizajnera i likovnih stručnjaka – rekla nam je uzbuđena Damira, te pozvala sve da dođu pogledati njenu izložbu.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

2. Festival poduzetništva Ravnih kotara i Bukovice

Objavljeno

-

By

 2. Festival poduzetništva Ravnih kotara i Bukovice održat će se 25. svibnja 2024. s početkom u 18:00 sati na Šetalištu kneza Branimira u Benkovcu. Cilj festivala je promocija poduzetništva kao glavnog pokretača gospodarskog razvoja lokalne zajednice. Na festivalu vas očekuje i bogata gastro ponuda, glazbeno.scenski program, radionica modeliranja gline i tombola.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Zadarski otočić privukao pažnju stranaca: Tu su i auti i bicikli zabranjeni tijekom ljeta

Objavljeno

-

By

Britanski Sun navodi da vrlo mali broj Britanaca zna za Silbu, otočić u zadarskom arhipelagu, smješten između otoka Premude i Oliba. Na Silbi možete uživati u kristalno čistom moru i skrovitim plažama, a posjećuju ga uglavnom lokalni stanovnici.

Do Silbe je Zadra potrebno je tri sata vožnje trajektom. Maleni otok prostire se na samo 15 četvornih kilometara. Zimi na otoku živi samo 150 mještana, no taj se broj u ljetnim mjesecima penje na 6000.

Samo jedan grad

Automobili su na otoku zabranjeni tijekom cijele godine, dok su bicikli zabranjeni ljeti. Na otoku postoji samo jedan grad koji je prikladno nazvan Silba.

U gradu se nalazi jedna od ključnih znamenitosti otoka – cilindrična kamena kula Toreta. Mještani ga zovu “Kula ljubavi” jer legenda kaže da je mornar sagradio toranj za svoju dragu kako bi ona mogla čekati njegov povratak. No, draga se umorila od čekanja te se udala za drugog. Od ostalih znamenitosti vrijedi spomenuti crkvu sv. Marka, koja je najstarija crkva na otoku.

Predivne plaže

Silba je poznata i po lijepim plažama, a jedna od njih je i Počukmarak, najveća plaža na južnoj strani otoka. U blizini uvale Počukmarak nalazi se mjesto od povijesnog značaja, na kojem su pronađeni sarkofazi.

Naime, istraživači sa zadarskog sveučilišta tu su otkrili 1500 godina star sarkofag. Prema Silba.org, voda oko sarkofaga duboka je samo dva do tri metra, što znači da nije potrebna nikakva ronilačka oprema za razgledavanje podvodnog nalazišta.

Na otoku se nalazi i mnoštvo drugih plaža, uključujući plažu Traticu, šljunčanu plažu na južnoj strani otoka. Turisti su oduševljeni nevjerojatnim zalascima sunca koji se tamo vide.

Sun dalje piše da Hrvatskoj svakako ne manjka malo poznatih otoka koje turisti mogu posjetiti, a osim Silbe, navode da se svakako isplati posjetiti i Drvenik Veli i Krknjaš Veli koji je poznat i kao Plava laguna.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Požar u stanu na Pagu

Objavljeno

-

By

Policija je u utorak, 21. svibnja u 11.30 sati zaprimila dojavu o izbijanju požara u stanu u Mandrama na  Pagu, a po dojavi su na mjesto događaja upućene žurne službe.

Požar su ugasli vatrogasci JVP Pag, a nakon što su stvoreni uvjeti za obavljanje očevida, policijski službenici su u suradnji sa inspektorom zaštite od požara, eksploziva i oružja obavili očevid kojim je utvrđeno kako je do požara došlo u stanu na trećem katu stambene jedinice uslijed kvara na električnim instalacijama u prostoriji kuhinje stana, u kojem je boravila 96-godišnjakinja, koja je po HMP-i prevezena u zadarsku bolnicu na pružanje liječničke pomoći, gdje je konstatirano kako nije zadobila ozlijede.

U požaru, u kojem je izgorjela unutrašnjost stana je nastala veća materijalna šteta, a o događaju će policija putem posebnog izvješća upoznati nadležno državno odvjetništvo.

 
Nastavi čitati

U trendu