Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Na Smiljevcu predstavljena slikovnica “Srcem prema nebu – Majka Marija Krucifiksa Kozulić”

Objavljeno

-

foto: Ines Grbić/Zadarska nadbiskupija

Slikovnica ‘Srcem prema nebu – Majka Marija Krucifiksa Kozulić’ čije su autorice i ilustratorice Petra Ušljebrka i Flora Marinović, predstavljena je u utorak, 27. veljače u dvorani župe sv. Ante Padovanskog na Smiljevcu u Zadru.

Urednica slikovnice je s. Marijana Mohorić, SCJ, djelatna u pastoralu smiljevačke župe i predavačica na Teološko – katehetskom odjelu Sveučilišta u Zadru. Izdavač je Družba sestara Presvetog Srca Isusova, Postulatura Službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić.

Inicijatorica izrade slikovnice je s. Mohorić, koja je ideju slikovnice o životu Kozulić prenijela smiljevačkoj župljanki Željki Diklan, učiteljici razredne nastave u OŠ Zadarski otoci u Zadru. Diklan je s učenicima već radila u izradi raznih slikovnica, među kojima su neke osvojile i nagrade. Diklan je dobila puno knjiga o životu Riječke Majke, autorice s. Dobroslave Mlakić, vrhovne predstojnice Družbe SCJ. Diklan je ljeto 2022. godine provela u čitanju, razmišljanju i molitvi kako realizirati ideju. Na jesen je tu ideju predstavila učenicima u OŠ Smiljevac, gdje su se pozivu odazvale Petra i Flora koje su pohađale 8. razred, spremne istraživati život Marije Krucifikse i stvarati slikovnicu. Tako je nastala likovna radionica ‘Mima’ po dječjem nadimku Marije Kozulić. U radionici su bile s. Marijana, Flora, Petra, Iva Buljat, prof. Hrvatskog, lektorica slikovnice i Diklan, voditeljica radionice koja je počela 12. studenog 2022. godine. Održavala se subotom u dvorani župe sv. Ante na Smiljevcu. „Uvijek smo bile dočekane kolačima, sokovima i toplim čajem. Radili smo u ugodnoj i blaženoj atmosferi. Osjećali smo podršku i župnika don Tomislava koji nas je često dolazio posjetiti i ohrabriti u radu“, rekla je Diklan. Zahvalila je Petri i Flori koje su svoj doživljaj života Marije Krucifikse uspješno prenijele likovnim i literarnim izričajima.  Poželjela je da Kozulić sve zagovara kod Gospodina i da njen divni primjer potakne da i mi radimo za siromahe i potrebne.

Rad na slikovnici trajao je osam mjeseci, do lipnja 2023. godine. U pripremi za rad, Petra i Flora pogledale su dokumentarni film o radu Riječke Majke, pročitale su knjigu o njenom životu, posjetile samostan u Rijeci, mjesto gdje je Krucifiksa boravila i grob te susrele recenzenta slikovnice, akademskog slikara Josipa Botterija Dinija koji je pohvalio ilustracije darovite djece. Na naslovnici slikovnice je crtež Dinijevog vitraja iz zadarske crkve Presvetog Srca Isusova te crtež susreta Riječke Majke s dvije djevojčice. S. Marijana je Petri i Flori objašnjavala pravila, nastanak, odijevanje, medaljicu i život Družbe sestara Presvetog Srca Isusova.

„Život Službenice Božje Marije Kozulić bio je protkan radom, trpljenjem, žrtvom, na kraju i progonom iz Rijeke. Sve to donijelo je velike plodove. Spašena su djeca koja su bila napuštena, gladna, bosa i žedna. Njoj je svaki život bio važan. Važno je spasiti dušu svakog čovjeka. Sve što je radila, radila je na slavu Božju“, rekla je Diklan na predstavljanju slikovnice. Diklan je osobito dotaknula velika hrabrost mlade Kozulić kad je pokrenula osnivanje sirotišta. „Rijeka je u 19. st. bila opasan industrijski grad. To bi bilo teško i danas ostvariti, a kamoli ženi u 19. stoljeću. Marija je stalno govorila: ‘Molimo se i uzdajmo u Boga’. Što je govorila, to je i živjela. Išla je Isusovim stopama. Imala je veliko pouzdanje u Boga. Govorila je: ‘Neka se u svemu vrši Božja volja’. Bog je bio njena zaštita i zaklon“, istaknula je Diklan. Upozorila je na duh sadašnjeg vremena: „Danas živimo brzo i u buci. Okrenuti smo materijalizmu. Što više imamo, to smo prazniji. Komunikaciju u obitelji zamijenili su ekrani. Veliki su zahtjevi i stres na poslu. Vrtimo se oko sebe. Nema trpljenja, odricanja i žrtve, nema vremena za molitvu“.

„Cilj je nebo. Kako doći do cilja? Srcem prema nebu i vratiti se Isusu, izvoru života. Isusu trebamo predati svoje srce. Isus čuva, čisti, liječi, obnavlja, smiruje. On je dao svoj život za nas, da nas spasi. Samo je u Isusu spas“, poručila je Diklan, zaključivši riječima Kozulić: „Nema radosti, nema mira, osim u Srcu Isusovom“.

Autorica Ušljebrka, srednjoškolka 1. razreda, rekla je da je izrada slikovnice bila jako lijepo iskustvo. Voli crtati, to joj je bila prilika da crta i upozna život Marije. „Najviše me dojmila Marijina predanost Bogu i poniznost, kako je kroz sve teške trenutke prolazila u vjeri u Boga. Kroz život su je pratile razne nedaće, gubitak članova obitelji, glad, rat, nepravda, ali ona nikad nije gubila vjeru u Boga, mirno bi prihvatila svoj križ i nastavila dalje. Uvijek je pratila Božja providnost. Bog joj je uvijek dao rješenje u svim najpotrebnijim trenucima. Prema uzoru na Isusa, ona je svoju ljubav i brigu svima nesebično davala. Pred smrt često je govorila: ‘Rado ostavljam zemlju jer sam ostvarila svoje djelo’. Ostavila je iza sebe veliki trag, osnovala je Družbu sestara Presvetog Srca Isusova koje i danas djeluju“, rekla je Petra Ušljebrka.

Recenzentica doc. dr. sc. Diana Nenadić Bilan predstavila je stručno pedagošku analizu slikovnice. „Petra i Flora uspjele su literarnim i likovnim izričajem reći temeljno o Mariji Krucifiksi, dati pregled njenog života, osobito njenog prosvjetnog i karitativnog rada. Kompozicijski, slikovnica je vrlo pregledna. Tako mlade uspjele su postići harmoniju, sklad između teksta i slike. Postoji skladan unutarnji dijalog između likovnog i narativnog. To je postignuće za djevojke koje su amateri u tom poslu. Slikovnica je pisana jednostavnim, sažetim stilom, razumljivo, dinamično i živo. Sadržaj je izrečen gotovo dokumentaristički, utemeljen na objektivnim činjenicama, kronološki, kako su se i odvijali događaji u životu Krucifikse. Obuhvaćene su sve ključne etape iz njenog života. I to je trebalo znati učiniti, tekstualno izložiti slijed zbivanja na način da bude povezan, cjelovit, sveobuhvatan, koherentan, a sve u jednostavnoj proznoj strukturi“, rekla je Bilan, istaknuvši da je Riječka Majka objektivno opisana, djevojke su se informirale o liku i djelu Marije. „Iz rečenica u slikovnici moguće je iščitati dubinu i širinu duše Marije Krucifikse, njenu plemenitost, nježnost, sebedarje, strpljenje, upornost i veliku poniznost. Slikovnica ima veliki odgojni potencijal, spoznajno informacijsku funkciju i estetsku dimenziju“, naglasila je Bilan.

Slikovnica odgovara djeci starije predškolske dobi i nižim razredima osnovne škole. „Slikovnica je ilustracija kako djeca govore stotinu jezika. Primjer je duhovnog i kreativnog potencijala autorica i svjedoči o autentičnosti i svježini djece. Lijep je primjer kako se djecu prihvaća s njihovim talentima, potiče i daje potpora da talent izraze i razvijaju. Na jednostavan način uspjele su dotaknuti duboku i višeslojnu stvarnost, kristocentričnu i marijansku duhovnost Marije Krucifikse“, poručila je Bilan.

Na predstavljanju je govorila i s. Dobroslava Mlakić, vrhovna predstojnica Družbe SCJ. U Zadar je došla iz Rijeke sa s. Martinom Vlahović koja je ravnateljica Ženskog učeničkog doma Marije Krucifikse Kozulić i sa s. Kristinom Tunić, ravnateljicom Dječjeg vrtića Nazaret u Rijeci.

Marija Krucifiksa je rođena 1852. u Rijeci, u bogatoj brodovlasničkoj obitelji koja joj je omogućila školovanje. „U drugoj polovici 19. st. u Rijeci i mnogim gradovima Hrvatske i Europe bilo je puno siromašne djece o kojoj nitko nije brinuo. Roditelji ih nisu mogli odgajati ni školovati, škola svugdje nije ni bilo. Mnoga djeca bila su na ulici, u siromaštvu, bijedi i svakom zlu. Mlada Riječanka Marija Kozulić posvetila je svoj život napuštenoj i siromašnoj djeci. Djelovala je najprije kao franjevačka trećoredica u Trstu, a kasnije je osnovala veliko djelo, Družbu sestara Presvetog Srca Isusova. Sa svojim sestrama odgajala je, školovala i prehranjivala brojnu djecu i pomogla im da odrastu i žive dostojno ljudske osobe, nadahnute kršćanskom vjerom. To djelo sestre provode već 145 godina“, rekla je s. Dobroslava.

Riječka nadbiskupija prepoznala je u toj ženi svetost i njeno veliko odgojno – obrazovno i karitativno djelovanje te je pokrenula postupak za njeno proglašenje blaženom i svetom.

„Kroz dugu povijest grada Rijeke bilo je tisuće djevojaka, žena i majki, ali samo je jedna nazvana divnim imenom, Riječka Majka, jer je bila velika žena, učiteljica, odgojiteljica i spasiteljica brojne siromašne djece, čak i graditeljica karitativnih i odgojno – obrazovnih katoličkih ustanova. Marija je svom imenu u čast Isusove muke dodala redovničko ime Krucifiksa, tj. Raspeta. Iskreno je i zanosno ljubila Boga, osobito je voljela siromašnu i napuštenu djecu jer je u njima vidjela sâmog Isusa koji je rekao: „Što ste učinili jednome od moje najmanje braće, meni ste učinili“. Njen veliki Zavod koji je izgradila kao mlada djevojka na Pomeriju i danas svjedoči da nije gradila kuću za svoju obitelj, nego je izgradila kuće za siromašnu i napuštenu djecu za koju nitko nije brinuo“, rekla je s. Dobroslava.

Don Tomislav Dubinko, smiljevački župnik, zahvalio je Bogu za dar slikovnice, rekavši da kod Boga ništa nije slučajno. „U njegovoj providnosti i planu bilo je i da u veliku obitelj naše župne zajednice dođu drage sestre Presvetog Srca Isusova, da nas obogate svojom duhovnošću i da nam daju još jedan put kako Bogu služiti do kraja. A to je primjer, nadajmo se, buduće blaženice Marije Krucifikse. Ona pokazuje da ljubav ne bježi od žrtve i da ljubav ne daje mrvice. Nego, ljubav se daje do kraja, u zgodno i nezgodno vrijeme. Da bismo to mogli, moramo se spojiti na izvor. A izvor je ljubav koja dolazi s križa, iz Presvetog srca našeg Gospodina. Tu ljubav su prepoznala i djeca, a Bog je u njima probudio silne talente i darove. Hvala Petri, Flori i djeci koja se okupljaju oko časnih sestara u župi sv. Ante na Smiljevcu“, rekao je župnik Dubinko.

Marija Kozulić (Rijeka, 1852.-1922.) „prikazuje kako se najsigurnije ide u nebo – srcem punim ljubavi za Boga i bližnje, osobito one u potrebi“, rekla je urednica, s. Marijana Mohorić. Istaknula je da se slikovnica počela raditi u godini važnih obljetnica Kozulić: 170 godina od njenog rođenja i 100 godina od smrti, a završena je o 10. obljetnici od otvorenja kauze za proglašenje blaženom, kad je postala Službenica Božja Marija Kozulić. Zahvalila je svima u izradi slikovnice za darovano vrijeme, kreativnost i prekrasna subotnja druženja, kao i dobročiniteljima. Marija Krucifiksa koja se posvetila skrbi napuštenih i siromašnih djevojčica u Trstu, Rijeci i na Krku, „može nam biti primjer kako svladati teškoće života i kako ga ispuniti ljubavlju koja nikad ne prestaje. Ona je iskusila kako „Ljubav nije nikada nikoga osiromašila, nego nad onim koji ima ljubavi prema bližnjemu, sja blistava zvijezda Božjeg blagoslova“. Neka ta zvijezda obasja sve do kojih će doći poruka ove slikovnice, a na putu prema Nebu neka sve prati zagovor Majke Marije Krucifikse Kozulić“, poručila je s. Marijana Mohorić. Tijekom večeri predstavljanja, smiljevačka djeca otpjevala su nekoliko pjesama.

 Ines Grbić

Foto: I. Grbić

 

Zadar

HNK Zadar: Otkazana večerašnja izvedba komedije Puni pansion

Objavljeno

-

By

Večerašnja izvedba komedije “Puni pansion” u HNK Zadar odgađa se zbog bolesti glumice. O novom terminu posjetitelji će biti naknadno obaviješteni.

Povrat za online kupljene ulaznice izvršit će se automatski u narednim danima, a za ulaznice kupljene na prodajnim mjestima potrebno je poslati zahtjev za povrat novca putem  https://www.entrio.hr/refund web forme najkasnije u roku od mjesec dana.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

STIŽE LJEPŠE VRIJEME / Kiša prijeti još danas i u petak; od subote sunčano i sve toplije

Objavljeno

-

By

Danas promjenjivo oblačno, ponegdje kiša, najmanje na istoku. U Gorskoj Hrvatskoj susnježica i snijeg. Na Jadranu pljuskovi praćeni grmljavinom na sjevernom dijelu prijepodne, a na jugu većinom sunčano, mjestimice su mogući kratkotrajni pljuskovi. U unutrašnjosti ujutro lokalno magla. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu ponegdje umjerena bura pa jugozapadni i jugo. Najviša dnevna temperatura između 12 i 17 °C, u gorju malo niža.

U petak u unutrašnjosti djelomice sunčano i uglavnom suho. Na Jadranu promjenljivo mjestimice s kišom ili lokalnim pljuskovima. Vjetar na kopnu većinom slab južni i jugozapadni, na Jadranu većinom umjereno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 5, na Jadranu između 8 i 11, a najviša dnevna uglavnom od 15 do 19 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U petak i subotu na kopnu djelomice sunčano i uglavnom suho, a na Jadranu promjenljivo mjestimice s kišom. U nedjelju pretežno sunčano i toplo. Vjetar na kopnu većinom slab jugozapadni, na Jadranu mjestimice umjereno jugo i jugozapadnjak. Temperatura zraka u postupnom porastu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) DAN OPĆINE / Gračac se aktivno razvija uz ruralni turizam i nove razvojne projekte

Objavljeno

-

By

Nizom aktivnosti obilježava se Dan općine Gračac i blagdan njezinog nebeskog zaštitnika Sv. Jurja. Tim je povodom u multimedijalnoj dvorani Kulturno informativnog centra Napredak održana Svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su, uz ostale, nazočili potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga i župan Božidar Longin sa zamjenikom Šimom Vickovićem.  

Okupljene su pozdravili domaćini, predsjednica Općinskog vijeća Ankica Rosadnić i načelnik Robert Juko koji je u svojem obraćanju istaknuo da se u Gračacu provode brojni projekti, uglavnom uz značajnu pomoć sredstava iz europskih i nacionalnih fondova te Zadarske županije. Općina se tijekom prošle godine suočila i s posljedicama velike poplave, no uz pomoć države i županije štete su uglavnom uspješno sanirane.

Veseli me doći u ovaj naš lički dio županije u općinu kao je površinom naša najveća jedinica lokalne samouprave, a veća je i od nekih županija, istaknuo je u svom obraćanju župan Longin.

„Najveći razvojni potencijal ovoga kraja jesu prirodne ljepote i čist okoliš, a u takvom okolišu najbolju razvojnu perspektivu imaju ekološka proizvodnja i ruralni turizam koji bilježi sve veće brojke. Ukazuje nam to na činjenicu da su gosti otkrili ovu ljepotu koja, za razliku od obale, ljeti pruža mir i svježinu te da je uloženo puno u podizanje i broja i kvalitete smještajnih kapaciteta. Bez sumnje je na porast gostiju utjecalo i otvaranje Centra izvrsnosti Cerovačke špilje, projektu na kojem je partner bila i Zadarska županija, kao i naša ustanova Natura Jadera. Županijska turistička zajednica, pak, osmislila je i posebnu kampanju promocije velebitskog i ličkog dijela naše županije“, naglasio je župan dodavši da Zadarska županija s općinom Gračac ima odličnu suradnju i kontinuirano pružamo pomoć lokalnoj samoupravi u ostvarenju značajnih projekata.

„Kvalitetna komunalna infrastruktura od izuzetne je važnosti i za život stanovnika i za razvoj turizma. Tako će Zadarska županija financirati izgradnju cjevovoda za priključak na vodovodnu mrežu Centra za izvrsnosti Cerovačke špilje. Županijska uprava za ceste u prošloj je godini obavila sanaciju šteta nakon poplave, kao i mosta preko Une u Suvaji. Županiji su kroz program podrške brdsko-planinskim područjima odobrena sredstva za uređenje školskog igrališta osnovne škole u Gračacu, a preko mehanizma prekogranične suradnje Hrvatska – BiH prijavili smo 850 tisuća eura vrijedan projekt koji uključuje uređenje pješačkih staza na području općine Gračac“, najavio je župan Longin.

Potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga naglasila je kako je Gračac dobar primjer proaktivne općine te najavila da će Vlada i dalje pružati potporu svim kvalitetnim projektima.

„Vrlo je važan partnerski odnos općina i gradova sa županijama i ministarstvima, jer je to konkretna mjera podrške razvojnim projektima i doprinos jačanju ravnomjernog regionalnog razvoja. Za nastavak gospodarskog rasta Hrvatske i uspješnog provođenja projekata važna je i stabilnost vlasti te vjerujem u nastavak partnerskog odnosa nacionalne i lokalne razine“, poručila je Šimpraga.

Na Svečanoj sjednici uručena su i godišnja priznanja. Nagrađene su najbolje učenice generacije, Doris Drlja (OŠ Nikole Tesle) i Marija Andrić (SŠ Gračac), a općinska priznanja zaslužili su i Služba civilne zaštite Zadar te Hrvatska gorska služba spašavanja.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu