Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) Na Sveučilištu predstavljena nova Ars Adriatica: Gradnja katedrale sv. Stošije, lik sv. Pelegrina, ophodni križ sv. Frane…

Objavljeno

-

Na Sveučilištu u Zadru danas se održalo predstavljanje 13. broja časopisa Ars Adriatica. Časopis Odjela za povijest umjetnosti izlazi jednom godišnje, objavljujući recenzirane znanstvene i stručne članke iz područja povijesti i teorije umjetnosti. Indeksiran je u vodećim podatkovnim bazama poput Scopus i Web of Science, a krajem prošle godine uvršten je na talijansku listu znanstvenih časopisa koji se vrednuju za znanstveno napredovanje.

– Naš je interes biti još prisutniji u talijanskoj znanstvenoj zajednici i zbog toga nam je to veliko priznanje. Zahvaljujem svim suradnicima koji su donijeli nove ideje, onima koji su stalno uz nas, kao i upravi Sveučilišta i Uredu za izdavačku djelatnost, koji nam daju financijsku podršku kada sredstva Ministarstva nisu dostatna, ali i savjete kako bi Ars Adriatica bila napravljena prema standardima znanstvenog izdavaštva, rekla je u uvodnoj riječi glavna urednica doc. dr. sc. Meri Zornija.

Predstavljač časopisa izv. prof. dr. sc. Damir Tulić istaknuo je kako je riječ o, uz Radove Instituta za povijest umjetnosti, najboljem hrvatskom časopisu iz područja povijesti umjetnosti. Ovaj broj na gotovo 400 stranica donosi 21 članak, među kojima ima i vrijednih znanstvenih radova i prikaza knjiga. Lokalnoj javnosti bit će zanimljivo pročitati detalje o gradnji katedrale sv. Stošije i razlozima zašto se ona gradila i u 12. i u 13. stoljeću. Katedrala je najvećim dijelom podignuta u doba nadbiskupa Periandra, a produžena tek nakon njezine posvete 1285.

Nikola Jakšić pokazao je kako je Nerijev inicijal D kod zadarskih franjevaca u literaturi pogrešno interpretiran, jer nije prepoznato kako su na njemu istodobno prikazana dva povezana događaja iz Lukina evanđelja, Navještenje Zahariji i Rođenje Ivana Krstitelja. Pavuša Vežić autor je članka o Ugljanskom poliptihu franjevačkoga samostana Sv. Jeronima, važnoj umjetnini gotičkoga slikarstva u Dalmaciji. Na njemu je dvadeset i devet slika sa svetačkim likovima. Jedini svetac koji nije prepoznat, a predočen je u liku hodočasnika, otkriva Vežić, je sveti Pelegrin.

Ars Adriaticu zatvara crtica Ane Mišković o repatrijaciji ili povratku ukradenog gotičkog ophodnog križa iz samostana sv. Frane u domovinu.

– Naša Marijana Kovačević, jedna od pokretačica Ars Adriatice, prepoznala je na fotografijama ukradenog križa lik Elizabete Kotromanić i pripisala ga zlataru Franji iz Milana. Na temelju njezine objave ukradeno djelo u La Speziji prepoznao ga je profesor Donal Cooper te je on nakon niza pregovora ovog ljeta vraćen u Zadar, rekao je Tulić, zaključujući kako Odjel i Sveučilište mogu biti ponosno na ovakav časopis.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Zadar

HNK Zadar: Otkazana večerašnja izvedba komedije Puni pansion

Objavljeno

-

By

Večerašnja izvedba komedije “Puni pansion” u HNK Zadar odgađa se zbog bolesti glumice. O novom terminu posjetitelji će biti naknadno obaviješteni.

Povrat za online kupljene ulaznice izvršit će se automatski u narednim danima, a za ulaznice kupljene na prodajnim mjestima potrebno je poslati zahtjev za povrat novca putem  https://www.entrio.hr/refund web forme najkasnije u roku od mjesec dana.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

STIŽE LJEPŠE VRIJEME / Kiša prijeti još danas i u petak; od subote sunčano i sve toplije

Objavljeno

-

By

Danas promjenjivo oblačno, ponegdje kiša, najmanje na istoku. U Gorskoj Hrvatskoj susnježica i snijeg. Na Jadranu pljuskovi praćeni grmljavinom na sjevernom dijelu prijepodne, a na jugu većinom sunčano, mjestimice su mogući kratkotrajni pljuskovi. U unutrašnjosti ujutro lokalno magla. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu ponegdje umjerena bura pa jugozapadni i jugo. Najviša dnevna temperatura između 12 i 17 °C, u gorju malo niža.

U petak u unutrašnjosti djelomice sunčano i uglavnom suho. Na Jadranu promjenljivo mjestimice s kišom ili lokalnim pljuskovima. Vjetar na kopnu većinom slab južni i jugozapadni, na Jadranu većinom umjereno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 5, na Jadranu između 8 i 11, a najviša dnevna uglavnom od 15 do 19 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U petak i subotu na kopnu djelomice sunčano i uglavnom suho, a na Jadranu promjenljivo mjestimice s kišom. U nedjelju pretežno sunčano i toplo. Vjetar na kopnu većinom slab jugozapadni, na Jadranu mjestimice umjereno jugo i jugozapadnjak. Temperatura zraka u postupnom porastu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) DAN OPĆINE / Gračac se aktivno razvija uz ruralni turizam i nove razvojne projekte

Objavljeno

-

By

Nizom aktivnosti obilježava se Dan općine Gračac i blagdan njezinog nebeskog zaštitnika Sv. Jurja. Tim je povodom u multimedijalnoj dvorani Kulturno informativnog centra Napredak održana Svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su, uz ostale, nazočili potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga i župan Božidar Longin sa zamjenikom Šimom Vickovićem.  

Okupljene su pozdravili domaćini, predsjednica Općinskog vijeća Ankica Rosadnić i načelnik Robert Juko koji je u svojem obraćanju istaknuo da se u Gračacu provode brojni projekti, uglavnom uz značajnu pomoć sredstava iz europskih i nacionalnih fondova te Zadarske županije. Općina se tijekom prošle godine suočila i s posljedicama velike poplave, no uz pomoć države i županije štete su uglavnom uspješno sanirane.

Veseli me doći u ovaj naš lički dio županije u općinu kao je površinom naša najveća jedinica lokalne samouprave, a veća je i od nekih županija, istaknuo je u svom obraćanju župan Longin.

„Najveći razvojni potencijal ovoga kraja jesu prirodne ljepote i čist okoliš, a u takvom okolišu najbolju razvojnu perspektivu imaju ekološka proizvodnja i ruralni turizam koji bilježi sve veće brojke. Ukazuje nam to na činjenicu da su gosti otkrili ovu ljepotu koja, za razliku od obale, ljeti pruža mir i svježinu te da je uloženo puno u podizanje i broja i kvalitete smještajnih kapaciteta. Bez sumnje je na porast gostiju utjecalo i otvaranje Centra izvrsnosti Cerovačke špilje, projektu na kojem je partner bila i Zadarska županija, kao i naša ustanova Natura Jadera. Županijska turistička zajednica, pak, osmislila je i posebnu kampanju promocije velebitskog i ličkog dijela naše županije“, naglasio je župan dodavši da Zadarska županija s općinom Gračac ima odličnu suradnju i kontinuirano pružamo pomoć lokalnoj samoupravi u ostvarenju značajnih projekata.

„Kvalitetna komunalna infrastruktura od izuzetne je važnosti i za život stanovnika i za razvoj turizma. Tako će Zadarska županija financirati izgradnju cjevovoda za priključak na vodovodnu mrežu Centra za izvrsnosti Cerovačke špilje. Županijska uprava za ceste u prošloj je godini obavila sanaciju šteta nakon poplave, kao i mosta preko Une u Suvaji. Županiji su kroz program podrške brdsko-planinskim područjima odobrena sredstva za uređenje školskog igrališta osnovne škole u Gračacu, a preko mehanizma prekogranične suradnje Hrvatska – BiH prijavili smo 850 tisuća eura vrijedan projekt koji uključuje uređenje pješačkih staza na području općine Gračac“, najavio je župan Longin.

Potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga naglasila je kako je Gračac dobar primjer proaktivne općine te najavila da će Vlada i dalje pružati potporu svim kvalitetnim projektima.

„Vrlo je važan partnerski odnos općina i gradova sa županijama i ministarstvima, jer je to konkretna mjera podrške razvojnim projektima i doprinos jačanju ravnomjernog regionalnog razvoja. Za nastavak gospodarskog rasta Hrvatske i uspješnog provođenja projekata važna je i stabilnost vlasti te vjerujem u nastavak partnerskog odnosa nacionalne i lokalne razine“, poručila je Šimpraga.

Na Svečanoj sjednici uručena su i godišnja priznanja. Nagrađene su najbolje učenice generacije, Doris Drlja (OŠ Nikole Tesle) i Marija Andrić (SŠ Gračac), a općinska priznanja zaslužili su i Služba civilne zaštite Zadar te Hrvatska gorska služba spašavanja.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu