Connect with us

magazin

Koliko je jabuka previše za pojesti i koje su nuspojave?

Objavljeno

-

Unsplash/James Yarema

Svi smo čuli poslovicu “Jedna jabuka na dan tjera doktora van”. I to s dobrim razlogom: jabuke su prepune nutritivnih vrijednosti. Kao što Serena Poon, certificirana nutricionistica i slavna kuharica, objašnjava da je ovo crveno (ili zeleno) ukusno voće izvrstan izvor dijetalnih vlakana, podržavajući naša crijeva i probavni sustav. I pune su vitamina C i kalija. Sve to predstavlja hranjive dodatke našoj prehrani, ali previše bilo čega u životu može imati negativan utjecaj na naše zdravlje.

Općenito govoreći, Poon kaže da bi prosječna osoba trebala pojesti jednu do dvije jabuke dnevno. Ako ih pojedete više od toga, mogli biste doživjeti neke neugodne — i potencijalno opasne — nuspojave.

Svima su nam potrebna vlakna u prehrani, ali kada ih konzumiramo previše, Poon kaže da to može dovesti do probavnih problema, uključujući nadutost i zatvor. Kako objašnjava, ljudi trebaju između 20 i 40 grama vlakana dnevno, ovisno o dobi i spolu. A ako pređete 70 grama, to se često smatra prevelikom količinom. Iako biste trebali pojesti oko 15 jabuka da biste došli do 70 grama, važno je uzeti u obzir druge izvore vlakana u vašoj prehrani, poput graha, cjelovitih žitarica poput pšenice i povrća. Ako se držite zdravog plana obroka prepunog hrane bogate vlaknima i jedete tri do četiri jabuke dnevno, to bi vas moglo dovesti do krajnjih granica dopuštene količine koja vam je potrebna u jednom danu.

1. Mogli biste osjetiti fluktuacije šećera u krvi

Budući da su jabuke bogate ugljikohidratima, mogu pružiti energiju prije ili nakon vježbanja. Također možete doživjeti poboljšanje raspoloženja budući da vam one pomažu u oslobađanju neurotransmitera za “dobar osjećaj” poput serotonina, prema stručnjaku za prehranu i autoru dr. Joshu Axeu. Međutim, kaže da ako pojedete previše jabuka, mogli biste primijetiti neke fluktuacije šećera u krvi, a to bi vas također moglo navesti da žudite za većim količinama šećera, piše Eat This, Not that.

“Za osobe s lošim metaboličkim zdravljem ili dijabetesom, previše šećera iz voća također može pogoršati osjetljivost na inzulin ili ometati djelovanje lijekova za dijabetes”, kaže dr. Axe.

2. Možda konzumirate pesticide

Nažalost, jabuke su redovito na vrhu popisa prljavog voća s najvećim udjelom ostataka pesticida.

“Pesticid difenilamin je kemikalija koja se obično nalazi na jabukama koje je Europska unija zabranila jer je potencijalni kancerogen. Jedenje previše jabuka također može značiti konzumiranje previše kemikalija”, kaže stručnjakinja Serena Poon.

Međutim, broj jabuka koje bi trebalo pojesti da bi te kemikalije doista imale negativan učinak na vaše tijelo bio bi nevjerojatno velik. Prema analizi Saveza za hranu i poljoprivredu (AFF), žene bi trebale pojesti do 850 jabuka prije nego što bi ti pesticidi mogli imati negativne učinke na vaše tijelo. Ipak, dobro je znati što se nalazi u vašim proizvodima i što konzumirate.

Govoreći o tome, ova dijeta uklanja otrovne kemikalije iz vašeg tijela za manje od tjedan dana, otkriva studija.

3. Možete se udebljati

Budući da su jabuke pune zdravih ugljikohidrata koji našem tijelu daju gorivo potrebno za kretanje, rad i probavu, mnogi zdravstveni stručnjaci, uključujući Stephanie Mansour, preporučuju ih svojim klijentima. Međutim, kada ih pojedemo više od jedne ili dvije dnevno, to bi moglo uzrokovati debljanje ili borbu da smršavimo.

“To je zato što tijelo prvo sagorijeva ugljikohidrate, pa konzumiranje previše jabuka može ograničiti vaše tijelo u sagorijevanju masnoća koje su mu potrebne za mršavljenje”, kaže Mansour.

4. Možete oštetititi zube

Budući da su jabuke kisele, previše konzumiranja može više oštetiti vaše zube nego neka gazirana pića. Međutim, to se može izbjeći ako ju žvačete stražnjim zubima ili ako jedete jabuku uz glavni obrok.

“Sve dok ne pretjerate i držite se otprilike jedne jabuke dnevno, ne biste se trebali previše brinuti za svoje zube”, kaže ona.

5. Mogli biste dodatno opteretiti crijeva

Mnogi će gastroenterolozi koristiti FODMAP dijetu za prepoznavanje osjetljivosti na hranu ili alergije. Jabuke se također mogu koristiti za “ponovno pokretanje” crijeva nakon što smo prošli kroz tešku bolest. To je također preporučeni način prehrane za one koji imaju teški sindrom iritabilnog crijeva (IBS). Svakoj hrani je dodijeljen rang na temelju toga koliko šećera sadrži i koliko je taj šećer teško probaviti. Poon kaže da su jabuke visoko rangirane i obično se ne preporučuju osobama koje pate od česte nadutosti, plinova ili probavnih smetnji.

“Konzumiranje više jabuka dnevno moglo bi povećati te negativne učinke ako ste osjetljivi”, kaže ona.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

FOTOGALERIJA / Koncert Marka Škugora i sajam otočnih proizvoda u Kukljici  

Objavljeno

-

By

Sinoć, 25.07., trg u Kukljici je bio popunjen do posljednjeg mjesta zahvaljujući koncertu Marka Škugora. Talentirani glazbenik osvojio je srca publike svojim nastupom, a trg je bio ispunjen pjesmom i plesom.

Osim uživanja u glazbi, posjetitelji su imali priliku upoznati autentične otočne proizvode lokalnih OPG-ova, čime je dodatno obogaćena večer u Kukljici.

Zahvaljujemo se svima koji su prisustvovali i uživali s nama! Veselimo se budućim susretima i događanjima kojima ćemo i dalje promicati našu bogatu tradiciju.

 
Nastavi čitati

magazin

Ovo su pića koja konobari nikad ne bi naručili u kafićima

Objavljeno

-

By

pexels

Nemojte tražiti ni piće koje iziskuje kompliciranu pripremu ili koktel s više komponenta ako se nalazite u baru ispunjenom do zadnjeg mjesta.

Postoje pića koja profesionalni konobari nikad ne bi naručili na pojedinim mjestima, piše Punkufer.

Ako se bar nije specijalizirao za pripremu koktela, bolje ih nemojte naručiti.

Nemojte tražiti ni piće koje iziskuje kompliciranu pripremu ili koktel s više komponenta ako se nalazite u baru ispunjenom do zadnjeg mjesta.

“Nikad ne naručujem vino na čašu u kafiću koje služi jeftina pića,” otkrio je Daniel Yeom, glavni konobar u Esters Wine Shop & Baru u Santa Monici, u razgovoru s HuffPostom.

“Nikad ne znaš koliko je dugo vino bilo otvoreno, a i šanse da ću dobiti nešto dobro na takvom mjestu jednake su nuli. Okus vina počne propadati odmah nakon otvaranja boce te se može pokvariti u svega nekoliko dana osim ako kafić nije pedantan po pitanju čuvanja vina.”

Preskočite točeni Guinness

Mnogi vjeruju da je nemoguće pogriješiti s točenim pivom. Jack Tynan koji radi u pivnici Interboro Spirits & Ales u Brooklynu ne slaže se s tim.

Ako se nalazi u kafiću u kojem je gužva, neće naručiti točeni Guinness.

“Točeni Guinness naručit ću samo u lijepom i tihom pubu jer znam da će si konobari tamo uzeti vremena da ga natoče kako treba”, kaže Tynan.

Guinness se tradicionalno toči u dva koraka – s točenjem se staje nakon što ste napunili čašu tri četvrtine kako bi mjehurići stvorili prepoznatljivu baršunastu pjenu. Nakon što pivo odstoji, nastavlja se točiti do vrha čaše.

“Ne naručujte espresso martini u kafiću koji ima lošu kavu,” savjetuje Alejandro Echeverria iz bara njujorškog restorana Sushi by Bou.

Iako je ovaj koktel od kave i votke postao iznimno popularan u posljednjih nekoliko godina, ne radi ga svatko onako kako bi trebalo.

“Većina barova nije opremljena kvalitetnim aparatima za espresso, pa ni krajnji rezultat nije onakav kakav biste željeli,” objašnjava konobar.

 
Nastavi čitati

magazin

(FOTO) MOON FUN PARK / Nova zabava na 3 tisuće metara četvornih u ŠC-u Višnjik

Objavljeno

-

By

FOTO: Nenad Opačić

U subotu, 27. srpnja, u 16 sati u ŠC-u Višnjik otvara se novi Zabavni centar, MOON FUN PARK. Tim povodom, a uoči otvorenja, organiziran je “PRESS PLAY” event na koji su bili pozvani predstavnici medija te posjetitelji koji su imali priliku među prvima iskusiti sve atrakcije koje centar nudi.

Trampolini, napuhanci, trkaći simulatori i mini golf
MOON FUN PARK, smješten na površini iznad dvorane Krešimir Ćosić i zauzima površinu od 3 tisuće metara četvornih te nudi širok spektar aktivnosti za sve uzraste.
Tijekom eventa, posjetitelji su mogli uživati u raznovrsnim atrakcijama.
Prva stanica mnogih bila je Trampolin park, gdje su, posebno najmlađi, uživali skačući na trampolinima dizajniranim za sve uzraste.


Svijet mašte i adrenalina
Dok su se jedni zabavljali na trampolinima, drugi su se uputili u Bounce Park. Ovdje su pustili mašti na volju, igrajući se i uživajući u svakom trenutku. Zvukovi smijeha i veselja ispunili su prostor dok su posjetitelji otkrivali čarobni svijet ovog parka.
Vožnja izvan granica stvarnosti
Posebnu pozornost privukao je SIM racing. U trkaćim simulatorima, posjetitelji su osjetili uzbuđenje vožnje. Za one željne natjecanja, Mini golf bit će savršeno mjesto da testiraju svoje vještine. Također, u ponudi je i mogućnost proslave rođendana. Prisutni su imali priliku razgovarati s osobljem centra i dobiti sve potrebne informacije o MOON FUN PARK-u te uživati u pripremljenim sadržajima.


Nove zabavne aktivnosti za cijelu obitelj
Športski centar Višnjik nezaobilazno je mjesto i okupljalište brojnih Zadrana svih dobi, bilo da se bave sportom profesionalno ili rekreativno ili su jednostavno došli u šetnju. U ŠC-u Višnjik uvijek se nastoji, u skladu s mogućnostima, na svakoj slobodnoj površini centra osmisliti i ponuditi nove sadržaje za naše sugrađane, a MOON FUN PARK je najnoviji primjer posvećenosti pružanju kvalitetnih i zabavnih aktivnosti za cijelu obitelj. Cilj je stvoriti okruženje gdje djeca mogu uživati u igri i tjelesnoj aktivnosti, a roditelji mogu biti sigurni da su njihova djeca na sigurnom i poticajnom mjestu. MOON FUN PARK na Višnjiku zasigurno će postati još jedno omiljeno mjesto za sve generacije.

Atmosferu s događaja pogledajte u fotogaleriji.

Radno vrijeme MOON FUN PARKA je:
radnim danom od 16 do 23 sata;
vikendom od 16 do 24 sata.

Više informacija za posjetitelje na: info@moon.fun

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu