Connect with us

Hrvatska

Jesu li i vas proteklog vikenda zvali “prijatelji” iz inozemstva? HAKOM: “Ako primite takav poziv, učinite ovo…”

Objavljeno

-

Unsplash

Proteklog vikenda mnogih hrvatskih građana sjetili su se njihovi daleki prijatelji sa Šri Lanke pa ih stali nazivati. Neki su dobili čak desetak poziva.

“U subotu mi je telefon zvonio sedam puta, u nedjelju triput. Svi pozivi su bili iz inozemstva, sa Šri Lanke. Tamo ne poznajem nikoga i ne znam otkud toliki interes za mene jer svi su pozivi bili s različitih brojeva. Nisam pojma imao da imam toliko poznanika na Šri Lanci i da sam ondje toliko tražen”, kazao je jedan Zagrepčanin dojavivši nam za ovo telefonsko uznemiravanje vikendom.

Već je i ranije imao iskustava s pozivima s nepoznatih brojeva iz inozemstva pa je i kanonadu ovih sa Šri Lanke ignorirao. Svih deset brojava s kojih su ga otamo zvali smjesta je blokirao.

I HAKOM tijekom vikenda dobio dvije prijave

Svi ti brojevi, kaže, bili su sličnog formata. Iza pozivnog broja države (+94) i broja u zagradi (17) koji je vjerojatno pozivni brj grada, slijedili bi sedmeroznamenkasti brojevi. Svi su počinjali s 06 pa je naš čitatelj zaključio da je vjerojatno riječ o nekim komercijalnim servisima. Drugim riječima, telefonska zamka.

U Hrvatskoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM) rekli su nam da su dobili slične prijave.

“Tijekom proteklog vikenda HAKOM-u su pristigle dvije prijave vezano za zaprimanje poziva iz inozemstva, a radilo se o pozivanju s numeracije koja pripada Šri Lanki”, odgovorili su nam iz HAKOM-a.

“Prijavite takav poziv i blokirajte broj”

Ako je naš čitatelj primio desetak poziva, a HAKOM-u su stigle još dvije prijave, može se zaključiti da je bilo znatno više neprijavljenih sumnjivih poziva sa Šri Lanke. Očito se radilo o pokušajima telefonskih prijevara.

“Kod ovakvih prijevara uglavnom je osnovni cilj iskoristiti korisnikov neoprez nadajući se da će izvršiti povratni poziv kod kojeg u takvom slučaju pozivani ostvaruje dobit u obliku naknade za terminaciju poziva. Zato je preporuka ne nazivati propuštene pozive iz inozemstva čije brojeve ne prepoznajemo. Korisnicima savjetujemo da ovakve pozive prijave svom operatoru”, poručuju iz HAKOM-a.

Jednom ranijom sličnom prilikom, iz HAKOM-a su na naš upit savjetovali korisnike pametnih telefona da u takvim slučajevima mogu sami intervenirati blokiranjem poziva s telefonskog broja s kojeg ih se ometa i očito pokušava uvući u prijevaru.

“To je zgodno koristiti ako dobivate više neželjenih poziva s istog broja dok operatori ne blokiraju broj”, kazali su.

Dolazni pozivi se ne naplaćuju

Na pitanje hoće li korisnici imati ikakvih troškova ako se jave na sumnjive brojeve iz inozemstva ili naknadno uzvrate poziv, u HAKOM-u naglašavaju da se u Republici Hrvatskoj dolazni pozivi ne naplaćuju.

“Ako su se korisnici javili na poziv, neće imati dodatne troškove, ali u slučaju da su uzvratili poziv tada se isti naplaćuje sukladno cjeniku operatora čije usluge koriste. S obzirom da se radi o udaljenoj destinaciji radi se o nešto većim cijenama naspram cijena prema okolnim non-EU zemljama”, upozoravaHAKOM.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

PROGNOZA / Nastavlja se oblačno i promjenjivo vrijeme, na snazi crveno upozorenje za jedno područje

Objavljeno

-

By

Donosimo vremensku prognozu Bojana Lipovšćaka.

Vremenska situacija obilježena je jakom ciklonom nad sjevernom Europom. Dolina niskog tlaka proteže se od Baltika do Crnog i Egejskog mora a nad zapadnom Europom dominira utjecaj Azorske anticiklone. U takvom rasporedu zračnih masa nad Europom je sjeverno strujanje kojim hladan zrak prodire prema toplom Sredozemnom moru. Zbog pritjecanja hladnog zraka nad Genovskim zaljevom razvija se plitka ciklona koja će se tijekom vikenda premještati uz zapadnu obalu Italije prema jugu.

Danas će vrijeme u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu biti promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. U istočnim krajevima unutrašnjosti te na srednjem i južnom Jadranu više naoblake a mjestimice je na Jadranu moguć jači razvoj naoblake uz pljusak kiše. Puhat će sjeverac i sjeveroistočnjak a uz obalu jaka pod Vlebitom olujna bura koja će navečer oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti oko 11 a na Jadranu od 15 do 17.

Crveni Meteoalarm izdan je za Velebitski kanal gdje se očekuje jaka, a moguće i olujna bura s udarima vjetra 35-70 čvorova (65-130 km/h).

Sutra u ponedjeljak promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Više naoblake u Slavoniji Baranji te na Jadranu. Pod kraj dana i u noći na utorak naoblačenje s jugozapadqa uz kišu i to najprije u Istri i Kvarneru te Lici i Gorskom kotaru. Na sjevernom Jadranu puhat će bura u podvelebitskom primorju jaka na udare olujna. Krajem dana bura u slabljenju i zapuhat će slabo jugo. Jutarnje emperature u unutrašnjosti od -2 do 2 uz mjestimice slab mraz, na Jadranu oko 8. Najviše dnevne u unutašnjosti oko 13 na Jadranu do 17.

Utorak u zapadnim krajevima unutrašnjosti na sjevernom i srednjem Jadranu poblačno s kišom. Tijekom dana naoblačenje će se širiti i na ostatak unutrašnjosti a navečer su mjestimice u zapadnim krajevima moguće obilnije oborine. Na južnom i srednjem Jadranu navečer naoblačenje s jugozapada uz obilnu oborinu na Dubrovačkom podrućju. Zapuhat će jak lebić.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Budite oprezni: Povlači se još jedan proizvod iz trgovina

Objavljeno

-

By

Pixabay

Zbog prisustva neodobrenog bojila E110 u sadržaju opoziva se proizvod Regent – Cheese Rings od 60 grama s oznakom najbolje upotrijebiti do 20.11. 2025., izvijestila je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Proizvod nije u skladu s Uredbom o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane i Uredbom (EZ) od 16.prosinca 2008. o prehrambenim aditivima.

Obavijest za potrošače dostupna je na web stranicama subjekta u poslovanju s hranom https://kabayanstore.eu/hr.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Nitko se devet dana nije kandidirao za europarlamentarne izbore

Objavljeno

-

By

Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore, krajnji rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja u ponoć.

Za sada su predaju listi najavili SDP s partnerima (u ponedjeljak, u 11 sati) i Ladislav Ilčić (u utorak, u 12, 30 sati) koji predaje kandidacijsku listu grupe birača.

Kandidacijske liste mogu predložiti političke stranke registrirane u Hrvatskoj na dan kad je objavljena odluka predsjednika Republike o raspisivanju izbora u „Narodnim novinama“ (15. ožujka) te birači, koji za pravovaljanost liste trebaju prikupiti najmanje 5.000 potpisa birača.

Ti se potpisi prikupljaju na obrascu koji je propisao DIP za ove izbore, a dostupni su na njegovoj mrežnoj stranici.

Kandidacijske liste mogu predložiti i koalicije stranaka.

DIP će liste do 20. travnja (subota), zaprimati u svojoj zgradi u Visokoj 15, a od 21.(nedjelja) do 23. travnja u ponoć, u zgradi Hrvatskog sabora na Trgu svetog Marka.

Od 19. do 20. travnja zaprimat će ih od 10 do 14 sati, a isto vrijedi i za 21. travnja.

U ponedjeljak, 22. travnja liste će zaprimati od 10 do 18 sati, a posljednjeg dana, u utorak, 23. travnja od 9 sati do ponoći.

Predaju liste treba najaviti, obrazac najave, koji je dostupan na mrežnoj stranici DIP-a www.izbori.hr, popunjen se dostavlja DIP-u na adresu elektroničke pošte: dip@izbori.hr.

Najkasnije do 25. travnja u ponoć, DIP će prihvatiti i objaviti zbirnu listu, a time će početi službena izborna promidžba koja će trajati do petka, 7. lipnja u ponoć. Od tada, pa do izborne nedjelje, 9. lipnja u 19 sati i zatvaranja birališta, na snazi će biti izborna šutnja.

Na izborima za Europski parlament prije pet godina natjecale su se 33 liste, osam više nego 2014. godine.

Kršenje izborne šutnje novčano se kažnjava

Za razliku od parlamentarnih izbora, gdje za to nema kazne, na izborima za Europski parlament kršenje izborne šutnje nosi ozbiljne novčane kazne koje izriče prekršajni sud.

Fizička osoba, dakle i građanin, koji prekrši šutnju, mogao bi ostati bez 398 eura, izborni kandidat od 1.327 do 3.981 eura, a pravna osoba, npr. politička stranka, od 13.272 do čak 66.361 eura.

Iako liste tek trebaju stići, SDP-ova koalicija već je objavila imena koja će se naći na njenoj listi, među njima su i imena Biljane BorzanTonina PiculeRomane Jerković i Predraga Freda Matića, dosadašnjih europarlamentaraca, zastupnika Bojana Glavaševića i Dalije OreškovićMarka Vešligaja, gradonačelnika Pregrade itd.

Na izborima svi vrsta u Hrvatskoj pravilo je da glavina kandidatura stiže posljednjih dana roka, no na činjenicu da DIP u devet dana nije zaprimio ni jednu za europske izbore, sasvim sigurno je utjecalo održavanje parlamentarnih izbora u srijedu na koje su stranke bile fokusirane.

Izbori za Europski parlament u Hrvatskoj će se održati u nedjelju, 9. lipnja i na njima će birači, na mandat od pet godina, izabrati 12 zastupnika u novi, 10. saziv Europskog parlamenta u kojemu će ih biti ukupno 720.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu