Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

MUKE PO PRORAČUNU / Pročelnik Kasap: “Zadar i Zadrani taoci su sumanute politike. Na dispoziciji nikad više sredstava, projekti spremni, a mi ih ne možemo kandidirati. Ne možemo raditi.”

Objavljeno

-

foto: Diadora TV, screenshot

Paralelno sa njegovom proračunskom blokadom, s pažnjom se putem novog Prostornog plana kroji urbanistička budućnost grada Zadra. O takvoj situaciji, na Diadora TV razgovarali su s Darkom Kasapom, pročelnikom upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra.

“Od zelenih parkova do obnovljene obale, grad teži postati primjer održivog razvoja i urbanog blagostanja“, kazao je pročelnik Kasap.

U nastavku, dodao je kako trenutačna proračunska situacija i rasprave unutar Gradskog vijeća zapravo nemaju izravan utjecaj na Prostorni plan:

– Prostorni plan je zaseban proces koji ide svojim tijekom, neovisno o proračunskim izazovima. Povezivanje ovih dviju stvari rezultat je političkog populizma i ne odražava stvarnu situaciju.

Cilj prostornog planiranja je slušati i provoditi volju građana, a ne prilagođavati plan političkim zahtjevima, kaže Kasap.

– Dugo se nije ovakva pažnja koncentrirala oko neke teme. Prije tri godine započeli smo izmjene i dopune PP, dakle još u prošlom sazivu Gradskog vijeća. Politika grada je odlučila da neke stvari treba korigirati, napraviti ih boljima i pripremiti za nova, buduća vremena. Stavili smo naglasak na četiri točke – dodatno pojačati javne zelene površine i parkove, definirati lokacije gdje se trebaju dogoditi novi parkovi, kao što je park uz ulicu Kažimira Zankija, pa dalje nastavljamo prema Žmirićima, na Plovaniji dva nova parka, cijeli sportsko-rekreacijski sadržaj od Supernove do Gaženice… Niz je lokacija. U konačnici, trebali bismo imati u svakome kvartu po jedan park, kao novi javni sadržaj. Druga tema koju smo željeli podcrtati jesu projekti društvene namjene. Svjesni smo da nedostaje novih vrtića – predvidjeli smo ih u Diklu, na Sinjoretovu, Smiljevcu… I to kroz prostorno plansku dokumentaciju moramo pripremiti. Uz same vrtiće, predvidjeli smo i lokacije za nove osnovne škole – na Crvenim kućama, u Diklu… širenje Šimuna Kožičića Benje i Bartola Kašića, kao i lokaciju za novu koncertnu dvoranu koja po procjeni struke nedostaje.

Treća je točka – izgradnja novih hotela, kazao je Kasap.

– Svjesni smo činjenice da grad Zadar raste i da raste i broj turista. Po nekima, dosegnuli smo čak i maksimalne brojke i trebamo se opredijeliti višoj kategoriji turista, a to možemo dobiti samo većom kvalitetom ponude sadržaja i smještaja – hotelima sa 4+ i 5 zvjezdica, dodaje.

Četvrta i možda najvažnija točka koju se želi definirati jesu novi urbanistički parametri u zonama najveće gustoće kao što su Plovanija, Smiljevac, Voštarnica i Borik.

– U tim smo zonama željeli definirati udaljenost od međe koja mora biti veća; povećati zelenilo sa 20 na 30, negdje čak i na 40 posto; definirati broj stambenih jedinica i broj parkirnih mjesta po stambenoj jedinici… Uvesti na neki način reda u urbanizam koji nije na razini na kojoj bismo željeli. Ovaj Prostorni plan, naime, posljedica je trenutka kakav je bio 2008. godine, a kad su Zadar i Hrvatska, pa i svijet u konačnici, prolazili kroz krizu i svi smo priželjkivali bilo kakve dizalice kao neki generator ekonomije.

Prostorni plan Grada Zadra, kaže pročelnik, ni na koji način nije u vezi s proračunom i ne bi se moglo niti smjelo uvjetovati donošenje jednog s drugim.

– Donošenje Prostornog plana ima svoj zakonom definiran ‘hodogram’. Nakon što sagledamo sve primjedbe, uvažit ćemo one koje su moguće, dati objašnjenje za one koje nisu, uputiti Ministarstvu i dati na Gradsko vijeće najranije u lipnju ove godine, kada se ispuni sva zakonska procedura. Do lipnja čekati donošenje Plana i biti bez proračuna… Rekao bih da je to sumanuta situacija. Dvadeset godina sam u javnom poslu i nikad se nije dogodilo da su Grad Zadar i građani Zadra bili taoc ovakve jedne sumanute politike. Nikad više nacionalnih sredstava i sredstava iz EU nije bilo na dispoziciji za sve ove projekte koji su pripremljeni, a mi ih ne možemo kandidirati i projektirati, nastaviti dalje s radom. Mene i veliku većinu građana ova situacija žalosti i nadam se konsenzusu. Gradonačelnik Dukić je više puta pozivao i predlagao zajedničko kreiranje proračuna.

O Prostornom planu i hotelima…

– Na javnom smo izlaganju prezentirali sve lokacije. Na Boriku, primjerice, Falkensteiner namjerava rekonstruirati, odnosno širiti, povećavati katnost samih hotela, odnosno kapacitet soba; privatna investicija ispod Žmirića predviđa zdravstveni turizam s hotelom visoke kategorije; Ilirija je podnijela zahtjev za izgradnju hotela na Relji; u TIZ-u je odavno planiran stambeni objekt od 18 katova koji bi imao dio apartmana/stanova, a dio hotela visoke kategorije… Čitav je niz takvih manjih i većih lokacija, investicija. Naša je osnovna nit vodilja – hoteli visoke kategorije i, time, viša kategorija samog turizma.

Pojačavanje javne zelene površine:

– Zadar se zalaže za stvaranje “zelenih pluća” unutar urbanog tkiva. Plan uključuje razvoj novih parkova i sportsko-rekreacijskih zona koje će omogućiti građanima da uživaju u prirodi i rekreaciji. Cilj je da svaki kvart ima dostupan zeleni prostor, što će doprinijeti zdravijem životnom okruženju i smanjenju urbanih toplinskih otoka.

Projekti društvene namjene:

– Gradnja vrtića, škola i proširenje kulturnih prostora, poput koncertno-kongresne dvorane, pokazuje predanost Zadra obrazovanju i kulturi. Ovi projekti osmišljeni su da obogate zajednicu i osiguraju da obrazovna i kulturna infrastruktura drže korak s rastom populacije.

Turizam visoke kvalitete:

– S naglaskom na izgradnju i obnovu hotela visoke kategorije, Zadar teži privući posjetitelje željne luksuza i kvalitete. Ovaj pristup ne samo da će poboljšati turističku ponudu, već i potaknuti gospodarski razvoj, otvarajući nova radna mjesta i pružajući podršku lokalnim poduzetnicima.

Urbani red i zelene inicijative:

– Uvođenje novih urbanističkih parametara u zonama visoke gustoće stanovanja cilja na stvaranje uravnoteženog suživota između izgrađenog prostora i zelenih površina. Planiranje većeg broja parkirnih mjesta i stambenih jedinica po jedinici, uz povećanje zelenih površina, ključno je za stvaranje ugodnijeg i funkcionalnijeg urbanog okruženja.

Cijeli razgovor s pročelnikom Kasapom na Diadora TV možete pogledati OVDJE.

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comments

  1. Nja-prc-prc

    13. veljače 2024. at 0:24

    I bolje da ništa ne radite, što god ste radili ste usrali. Ni govnjaru ne znate napraviti … smrdi, smrdi, užasno smrdi…

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: Prof. dr. sc. dr. h. c. Ante Uglešić dobitnik Nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća

Objavljeno

-

By

Prof. dr. sc. dr. h. c. Ante Uglešić dobitnik je Nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2023. godinu za područje društvenih znanosti.

Odluku je donijelo Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjtnosti na svojoj redovitoj sjednici održanoj 27. ožujka 2024. godine, a Nagrada je dodijeljena na svečanoj sjednici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak, 29. travnja 2024. godine u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.  

Prof. dr. sc. dr. h. c. stekao je zvanje diplomiranog arheologa i profesora povijesti1987. godine na Filozofskom fakultetu u Zadru. Na istom fakultetu je doktorirao 1997. godine. Danas je redoviti profesor u trajnom izboru na Odjelu za arheologiju. 

Svoju studiju U potrazi za Višeslavovom krstionicom napisao je metodološki znanstveno, jasno i koncizno bez uljepšavanja realnosti. Krsni zdenac simbol je hrvatskoga duhovnoga, kulturnoga i nacionalnoga identiteta. Više od 170 godina predmetom je znanstvenih rasprava, prijepora i kontroverza. Legitimna stručna rasprava u svezi s tim vrhunskim ranosrednjovjekovnim spomenikom zacijelo će dobiti novi zamah jer je simbol kršćnske vjere u Hrvata. Sa sintagmom Višeslavova krstionica vjernici i ini odrastali su generacijama i uspostavili su s njome emotivan kontakt, koji je danas, nakon više od 80 godina otkako je dopremljena u Hrvatsku, još prisniji. Rasprava Ante Uglešića o “Višeslavovu” krsnom zdencu velik je doprinos njegovu upoznavanju i bit će zasigurno poticaj za daljnja istraživanja.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U ZGRADI POLIKLINIKE ZADAR / U četvrtak s radom počinje Farmakološka ambulanta. Donosimo sve detalje

Objavljeno

-

By

U četvrtak 02.05.2024. godine s radom počinje Farmakološka ambulantai to u sobi 335, na 3. katu u zgradi Poliklinike Opće bolnice Zadar, priopćeno je iz Opće bolnice.

U ambulanti će raditi Juraj Ban Jović, dr.med., specijalist kliničke farmakologije s toksikologijom.

Farmakološka će ambulanta raditi utorkom i četvrtkom od 8 do 12 sati.

Pregledavat će se 8 pacijenata po danu, a što se termina tiče dva se odnose na e-naručivanje, dva su prioritetna i četiri termina su dostupna za naručivanje preko Jedinice za centralno naručivanje.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Zadarska nadbiskupija predstavila novi logotip – evo što predstavlja…

Objavljeno

-

By

Zadarska nadbiskupija kao institucija, za svoj prepoznatljivi vizualni znak, korespondenciju i predstavljanje u javnosti, dobila je novi logo uz koji uvijek stoji i natpis ‘Zadarska nadbiskupija’, s mogućim različitim varijantama, stoji u priopćenju iz Nadbiskupije.

Novi logo sastoji se od dva povezana dijela: kruga oblikovanog od zvijezde i križa te zadarske katedrale sv. Stošije. Prvi dio loga sadrži formu kruga koji je jedan od najstarijih i najraznovrsnijih simbola u kulturi i umjetnosti. U likovnoj umjetnosti, simbolika kruga je sveprisutna i označuje nepromjenjivost, jedinstvo i beskonačnost. Kršćanska zajednica, Crkva, često koristi oblik kruga u različitim varijantama, simbolizirajući jedinstvo vjernika i cjelovitost tijela Kristova.

Oblik kruga u novom logu postignut je pomoću zvijezde koja ide prema križu, time simbolizirajući život Isusa Krista u njegova dva najvažnija trenutka: otajstvo utjelovljenja i rođenja i otajstvo muke, smrti i uskrsnuća. Zvijezda koja je posebno važna u Svetom pismu sa svojih deset krakova predstavlja i svakog čovjeka (usp. Mt 25, 1-13, Prispodoba o deset djevica). Uz pomoć zvijezde čovjek može pronaći novorođenoga Boga u jaslicama (usp. Mt 2, 1-12) koji ga preko križa dovodi do uskrsnuća, oslikavajući tako istinu da “misterij čovjeka postaje doista jasan jedino u misteriju utjelovljene Riječi” (GS 22).

U duhovnoj simbolici zvijezde i križa krije se još jedno značenje, a to je život sv. Stošije koja je svojim životom na znakovit način povezala otajstva rođenja, muke, smrti i uskrsnuća Gospodinova. Prema pobožnoj legendi, sv. Stošija rođena je na Uskrs, što joj i samo ime na grčkom jeziku označava (grč. ἀνάστασις – uskrsnuće), a svoju vjeru u Krista zapečatila je smrću na Božić 304. godine.

Drugi dio loga čini suvremeno minimalistički prikaz pročelja katedrale sv. Stošije i njezinog dominantnog zvonika koji kao Spasiteljev prst pokazuje nebo, s vidljivim anđelom na vrhu. Zajednica vjernika okuplja se u crkvi nastavljajući pashalno otajstvo Isusa Krista. Katedrala, majka svih crkava (lat. ecclesia mater), vidljivi je znak jedinstva vjernika Zadarske nadbiskupije. U njoj se, kao i u drugim crkvama Nadbiskupije, sakramentom euharistijskog kruha posadašnjuje i ozbiljuje jedinstvo vjernika koji tvore jedno tijelo u Kristu, čime se vrši djelo našeg Otkupitelja (usp. LG 3).

Novi primarni logo Zadarske nadbiskupije je jednostavan i jezgrovit. Zahvaljujući tim obilježjima, uz svoj inovativni koncept, otvara široki spektar primjene i interpretacije. Logotip, kao i drugi elementi dizajna, moraju učiniti komunikaciju lako razumljivom i pamtljivom. Jednostavni dizajn upotrebnom linija, minimalizama i ravnoteže omogućili su ravnomjerno raspoređivanje sadržaja i stvaranje estetski ugodne kompozicije. Novi logo Zadarske nadbiskupije osmislili su Paško Ivanović, grafičar i web dizajner i don Mario Karadakić, vicekancelar Zadarske nadbiskupije.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu