Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

MUKE PO PRORAČUNU / Pročelnik Kasap: “Zadar i Zadrani taoci su sumanute politike. Na dispoziciji nikad više sredstava, projekti spremni, a mi ih ne možemo kandidirati. Ne možemo raditi.”

Objavljeno

-

foto: Diadora TV, screenshot

Paralelno sa njegovom proračunskom blokadom, s pažnjom se putem novog Prostornog plana kroji urbanistička budućnost grada Zadra. O takvoj situaciji, na Diadora TV razgovarali su s Darkom Kasapom, pročelnikom upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra.

“Od zelenih parkova do obnovljene obale, grad teži postati primjer održivog razvoja i urbanog blagostanja“, kazao je pročelnik Kasap.

U nastavku, dodao je kako trenutačna proračunska situacija i rasprave unutar Gradskog vijeća zapravo nemaju izravan utjecaj na Prostorni plan:

– Prostorni plan je zaseban proces koji ide svojim tijekom, neovisno o proračunskim izazovima. Povezivanje ovih dviju stvari rezultat je političkog populizma i ne odražava stvarnu situaciju.

Cilj prostornog planiranja je slušati i provoditi volju građana, a ne prilagođavati plan političkim zahtjevima, kaže Kasap.

– Dugo se nije ovakva pažnja koncentrirala oko neke teme. Prije tri godine započeli smo izmjene i dopune PP, dakle još u prošlom sazivu Gradskog vijeća. Politika grada je odlučila da neke stvari treba korigirati, napraviti ih boljima i pripremiti za nova, buduća vremena. Stavili smo naglasak na četiri točke – dodatno pojačati javne zelene površine i parkove, definirati lokacije gdje se trebaju dogoditi novi parkovi, kao što je park uz ulicu Kažimira Zankija, pa dalje nastavljamo prema Žmirićima, na Plovaniji dva nova parka, cijeli sportsko-rekreacijski sadržaj od Supernove do Gaženice… Niz je lokacija. U konačnici, trebali bismo imati u svakome kvartu po jedan park, kao novi javni sadržaj. Druga tema koju smo željeli podcrtati jesu projekti društvene namjene. Svjesni smo da nedostaje novih vrtića – predvidjeli smo ih u Diklu, na Sinjoretovu, Smiljevcu… I to kroz prostorno plansku dokumentaciju moramo pripremiti. Uz same vrtiće, predvidjeli smo i lokacije za nove osnovne škole – na Crvenim kućama, u Diklu… širenje Šimuna Kožičića Benje i Bartola Kašića, kao i lokaciju za novu koncertnu dvoranu koja po procjeni struke nedostaje.

Treća je točka – izgradnja novih hotela, kazao je Kasap.

– Svjesni smo činjenice da grad Zadar raste i da raste i broj turista. Po nekima, dosegnuli smo čak i maksimalne brojke i trebamo se opredijeliti višoj kategoriji turista, a to možemo dobiti samo većom kvalitetom ponude sadržaja i smještaja – hotelima sa 4+ i 5 zvjezdica, dodaje.

Četvrta i možda najvažnija točka koju se želi definirati jesu novi urbanistički parametri u zonama najveće gustoće kao što su Plovanija, Smiljevac, Voštarnica i Borik.

– U tim smo zonama željeli definirati udaljenost od međe koja mora biti veća; povećati zelenilo sa 20 na 30, negdje čak i na 40 posto; definirati broj stambenih jedinica i broj parkirnih mjesta po stambenoj jedinici… Uvesti na neki način reda u urbanizam koji nije na razini na kojoj bismo željeli. Ovaj Prostorni plan, naime, posljedica je trenutka kakav je bio 2008. godine, a kad su Zadar i Hrvatska, pa i svijet u konačnici, prolazili kroz krizu i svi smo priželjkivali bilo kakve dizalice kao neki generator ekonomije.

Prostorni plan Grada Zadra, kaže pročelnik, ni na koji način nije u vezi s proračunom i ne bi se moglo niti smjelo uvjetovati donošenje jednog s drugim.

– Donošenje Prostornog plana ima svoj zakonom definiran ‘hodogram’. Nakon što sagledamo sve primjedbe, uvažit ćemo one koje su moguće, dati objašnjenje za one koje nisu, uputiti Ministarstvu i dati na Gradsko vijeće najranije u lipnju ove godine, kada se ispuni sva zakonska procedura. Do lipnja čekati donošenje Plana i biti bez proračuna… Rekao bih da je to sumanuta situacija. Dvadeset godina sam u javnom poslu i nikad se nije dogodilo da su Grad Zadar i građani Zadra bili taoc ovakve jedne sumanute politike. Nikad više nacionalnih sredstava i sredstava iz EU nije bilo na dispoziciji za sve ove projekte koji su pripremljeni, a mi ih ne možemo kandidirati i projektirati, nastaviti dalje s radom. Mene i veliku većinu građana ova situacija žalosti i nadam se konsenzusu. Gradonačelnik Dukić je više puta pozivao i predlagao zajedničko kreiranje proračuna.

O Prostornom planu i hotelima…

– Na javnom smo izlaganju prezentirali sve lokacije. Na Boriku, primjerice, Falkensteiner namjerava rekonstruirati, odnosno širiti, povećavati katnost samih hotela, odnosno kapacitet soba; privatna investicija ispod Žmirića predviđa zdravstveni turizam s hotelom visoke kategorije; Ilirija je podnijela zahtjev za izgradnju hotela na Relji; u TIZ-u je odavno planiran stambeni objekt od 18 katova koji bi imao dio apartmana/stanova, a dio hotela visoke kategorije… Čitav je niz takvih manjih i većih lokacija, investicija. Naša je osnovna nit vodilja – hoteli visoke kategorije i, time, viša kategorija samog turizma.

Pojačavanje javne zelene površine:

– Zadar se zalaže za stvaranje “zelenih pluća” unutar urbanog tkiva. Plan uključuje razvoj novih parkova i sportsko-rekreacijskih zona koje će omogućiti građanima da uživaju u prirodi i rekreaciji. Cilj je da svaki kvart ima dostupan zeleni prostor, što će doprinijeti zdravijem životnom okruženju i smanjenju urbanih toplinskih otoka.

Projekti društvene namjene:

– Gradnja vrtića, škola i proširenje kulturnih prostora, poput koncertno-kongresne dvorane, pokazuje predanost Zadra obrazovanju i kulturi. Ovi projekti osmišljeni su da obogate zajednicu i osiguraju da obrazovna i kulturna infrastruktura drže korak s rastom populacije.

Turizam visoke kvalitete:

– S naglaskom na izgradnju i obnovu hotela visoke kategorije, Zadar teži privući posjetitelje željne luksuza i kvalitete. Ovaj pristup ne samo da će poboljšati turističku ponudu, već i potaknuti gospodarski razvoj, otvarajući nova radna mjesta i pružajući podršku lokalnim poduzetnicima.

Urbani red i zelene inicijative:

– Uvođenje novih urbanističkih parametara u zonama visoke gustoće stanovanja cilja na stvaranje uravnoteženog suživota između izgrađenog prostora i zelenih površina. Planiranje većeg broja parkirnih mjesta i stambenih jedinica po jedinici, uz povećanje zelenih površina, ključno je za stvaranje ugodnijeg i funkcionalnijeg urbanog okruženja.

Cijeli razgovor s pročelnikom Kasapom na Diadora TV možete pogledati OVDJE.

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comment

  1. Nja-prc-prc

    13. veljače 2024. at 0:24

    I bolje da ništa ne radite, što god ste radili ste usrali. Ni govnjaru ne znate napraviti … smrdi, smrdi, užasno smrdi…

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

NISTE SVE KUPILI? / Evo koje trgovine u Zadru rade ove nedjelje…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

zatvoreno

KAUFLAND:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Put Stanova 46 – od 7 do 21

Put Nina 89 – od 7 do 20

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

KONZUM:

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

Polačišće 2 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Put Murvice 49 – od 7 do 21

Put Vukića 1 – od 7 do 21

Benkovačka cesta 23 – od 7 do 21

Ulica Antuna Dobronića 1 – od 7 do 21

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Nevrijeme u Svetom Filipu i Jakovu: DVD i komunalni radnici u borbi protiv poplave i krupe

Objavljeno

-

By

Rano jutros, Sveti Filip i Jakov zahvatilo je snažno nevrijeme praćeno jakom krupom i kišom, uzrokujući poplave u obiteljskim kućama i ugostiteljskim objektima te na javnim površinama. Četiri člana Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) i dva vatrogasna vozila bili su angažirani na terenu od 4 sata ujutro, provodeći intervencije ispumpavanja vode i otvaranja vrata stana zahvaćenog poplavom.

Stanovnici i posjetitelji Svetog Filipa i Jakova svjedočili su neobično jakoj krupi koja je u kratkom vremenskom razdoblju zatrpala rivu, stvarajući dodatne poteškoće za kretanje i sigurnost. Zahvaljujući brzoj reakciji i naporima radnika komunalnog pogona općine, uz pomoć potrebnih strojeva, riva je učinkovito očišćena od nakupina krupe, vraćajući normalan prolaz i sigurnost na ovom popularnom okupljalištu.

Ovaj događaj pokazuje iznimnu važnost dobro organizirane lokalne službe za hitne situacije, uključujući vatrogasce i komunalne službe, koji su sposobni brzo i efikasno odgovoriti u trenucima kada su građani i njihova imovina ugroženi. Djelovanje DVD-a i komunalnih radnika primjer je izvrsne koordinacije i posvećenosti zajednici, što je ključno za minimiziranje štete i pomoć pogođenim stanovnicima.

Osim što su vatrogasci i komunalni radnici pokazali spremnost i efikasnost u suočavanju s izazovima koje donose ovakve vremenske nepogode, njihova brza akcija i posvećenost zaslužuju posebno priznanje i zahvalnost zajednice. “Bravo ekipa” više je nego zaslužen kompliment za sve one koji su doprinijeli brzoj i učinkovitoj reakciji, osiguravajući sigurnost i pomoć stanovnicima Svetog Filipa i Jakova u teškim trenucima.

Ovakve situacije podsjećaju na važnost dobre pripreme i organizacije službi za hitne intervencije, kao i na značaj solidarnosti i zajedništva unutar lokalne zajednice. Sveti Filip i Jakov ponovno je dokazao da može računati na svoje heroje u uniformama, koji su uvijek spremni stati u obranu svojih sugrađana.

Foto: DVD sv. Filip i Jakov

Izvor: klikni.news

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

DV LATICA: Obilježavanje Nacionalnog dana edukacijskih rehabilitatora

Objavljeno

-

By

Na Nacionalni dan edukacijskih rehabilitatora, Dječji vrtić Latica u Zadru je bio domaćin kolegicama iz Pule, Dječjeg vrtića Titti i Dječjeg vrtića Silvestro. Ova suradnja proizašla je iz zajedničkog rada s istom ciljnom skupinom djece – djecom s teškoćama u razvoju, koja su integrirana u redovni program dječjih vrtića. Cilj posjete bio je promicanje razmjene profesionalnih iskustava i ideja o inkluzivnim pristupima u radu s djecom s teškoćama.

Tijekom posjete, djelatnice DV Titti i DV Silvestro provele su dan u obilasku Dječjeg vrtića Latica, upoznavajući se s radnicima i programima koje vrtić nudi svojim korisnicima. Razmijenile su međusobna iskustva, pružile savjete te stekle uvide u različite oblike rada s djecom s teškoćama. Ova stručna posjeta predstavlja pozitivan primjer suradnje koji je obogaćen novim idejama i planovima za oba vrtića.

Dječji vrtić Latica, koji djeluje od 1991. godine, neprestano promiče važnost inkluzije na svim razinama. Kroz svoje programe, uključujući posebne programe za djecu s različitim teškoćama, vrtić aktivno radi na osiguravanju podrške djetetu, poticanju cjelokupnog razvoja djeteta i afirmaciji u lokalnoj zajednici.

Tri su glavna programa kojima se potiče i provodi inkluzija u Dječjem vrtiću Latica: posebni programi za djecu s poremećajima iz spektra autizma, višestrukim teškoćama u razvoju, sniženim intelektualnim sposobnostima i poremećajima govorno-glasovne komunikacije; inkluzivni edukacijsko-rehabilitacijski program podrške djeci, roditeljima i odgajateljima vrtića Zadarske županije; te redovni (inkluzivni) program.

Osim pružanja stručne podrške odgajateljima vrtića Zadarske županije pri inkluziji djece s teškoćama, Dječji vrtić Latica aktivno sudjeluje u lokalnoj zajednici kroz različite aktivnosti poput postavljanja komunikacijskih ploča, sudjelovanja na društvenim manifestacijama te kao projektni partneri u EU projektu Inclusive Play, u sklopu kojeg su uređena tri inkluzivna igrališta u gradu Zadru.

Posjet kolegica iz DV Titti i DV Silvestro iz Pule Dječjem vrtiću Latica donio je nove uvide, ideje i motivaciju za daljnji rad s djecom s teškoćama u razvoju. DV Titti nudi vrtićku i trosatnu inkluzivnu skupinu te program senzorne integracije, dok DV Silvestro ima vrtićku i jasličku inkluzivnu skupinu. Ovaj oblik suradnje i razmjene iskustava predstavlja važan korak prema unapređenju pristupa i kvalitete rada s djecom s teškoćama u razvoju.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu