Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA IZ OB ZADAR / Odjel za pulmologiju konačno svoj na svome – na 3. katu nove zgrade Dnevnih bolnica!

Objavljeno

-

„Stigao sam prije nekoliko dana iz Splita ovdje u zadarsku bolnicu na pretrage. Ne znam što bi vam rekao prije, jesam li više zadovoljan osobljem, uslugom, opremom… Ovo je nevjerojatno!”, priča nam jutros pacijent na Odjelu za pulmologiju dok se, na otpustu, pozdravlja s voditeljem Odjela, dr.med. Željkom Čulinom. Ni dr.Čulina ne skida osmijeh s lica jer njegov se Odjel konačno „skućio“! Puna dva desetljeća bili su podstanari na Odjelu za pedijatriju, da bi se ovih dana preselili na 3.kat nove zgrade Dnevnih bolnica.

„Preseljenje nam jako puno znači. Oduševljeni smo mi, ali i naši pacijenti. Na Odjelu je ukupno 10 soba i sve su dvokrevetne. Svaka ima svoj sanitarni čvor. Sobe su prozračne, osunčane i klimatizirane. Imaju i televizor. Sada konačno zadovoljavamo apsolutno sve visoke standarde i usuđujem se reći kako je naš Odjel pulmologije trenutno najbolji u zemlji.“, s ponosom nam govori dr.Tajana Vukić Jurjević.

„Iz jednog potpuno neadekvatnog, skučenog prostora, došli smo u svoju kuću!“, dodaje glavna sestra Odjela, Dragana Jurlina. „Pacijenti su dobili mnogo, no medicinske sestre su dobile najviše. Naime, svi naši pacijenti zahtijevaju obradu. To znači da smo ih mi, sestre, i po kiši, i po vjetru, morale voditi na preglede. Sada smo, pak, mostom povezani s Poliklinikom gdje se pretrage i obavljaju. Ovo je jako elegantno rješenje, nema više izlazaka i nepotrebnog gubljenja vremena.“, ističe Jurlina.

Ovdje na Odjelu za pulmologiju nalazi se i Ambulanta za bronhoskopiju te soba za otkrivanje poremećaja u snu, „sleep apnea“. Upravo je za ovu pretragu u Hrvatskoj duga lista čekanja. Zahvaljujući nedavno nabavljenom bolničkom uređaju za polisomnografiju naši pacijenti više neće morati putovati u druge centre. Bilo kakvi poremećaji spavanja uskoro će se moći otkriti i liječiti i kod nas. Za veljaču je planirana nužna edukacija osoblja, a potom kreće i samo provođenje pretrage.

Dakle, u našoj se ustanovi mogu ispitati kompletne plućne funkcije, čime je skrb o pacijentima podignuta na izrazito visok nivo.

Odjel za pulmologiju, kako smo naglasili, godinama je djelovao u neadekvatnom prostoru. No, to nikako ne znači da se radilo u manjem obimu. Samo kroz 2023.godinu na Odjelu je liječeno 712 pacijenata. Obavljeno je 949 bronhoskopija, a od toga su ukupno 84 novootkrivena karcinoma pluća. Uvedena je i nova dijagnostička bronhološka procedura; tehnika EBUS. Primjena endobronhijalnog ultrazvuka osigurava precizniju i uspješniju dijagnostiku tumorskih promjena u plućima. Tek je jedna ustanova, i to u Zagrebu, imala ovakvu mogućnost prije nas u Zadru. U protekloj je godini napravljeno ukupno 97 ovakvih pregleda.

Opća bolnica Zadar sudjeluje i u Nacionalnom programu za probir i rano otkrivanje raka pluća. Za probir se koriste kompjuterizirane tomografije niske doze zračenja (LDCT). Kako napominje dr.Vukić Jurjević, u sklopu Nacionalnog programa kroz našu ambulantu prođe dosta pacijenata. Otkrije se, nažalost, i dosta karcinoma. Većina je, pak, u ranom stadiju što je dobra vijest. Pacijenti su tada operabilni, s dobrim prognozama.

Sve spomenute pretrage i puno njih koje nisu stale u ove retke, na Odjelu pulmologije izvodi ukupno 6 specijalista pulmologije i dvoje liječnika na specijalizaciji. Desna ruka su im medicinske sestre, njih 12. Na Odjelu su i dvije njegovateljice. Nisu u deficitu, kažu. Ima ih sasvim dovoljno kako bi svi pacijenti dobili uslugu na vrijeme.

Na radost Odjela za pedijatriju, koji je sada na raspolaganje iznova dobio „pulmološki“dio, Odjel pulmologije sada je na 3.katu nove zgrade Dnevnih bolnica. Za sve informacije možete zvati na 023/505-139. Glavna sestra je dostupna na 023/505-616, a broj Odjelne ambulante za bronhoskopiju je 023/505-615.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

STIŽE LJEPŠE VRIJEME / Kiša prijeti još danas i u petak; od subote sunčano i sve toplije

Objavljeno

-

By

Danas promjenjivo oblačno, ponegdje kiša, najmanje na istoku. U Gorskoj Hrvatskoj susnježica i snijeg. Na Jadranu pljuskovi praćeni grmljavinom na sjevernom dijelu prijepodne, a na jugu većinom sunčano, mjestimice su mogući kratkotrajni pljuskovi. U unutrašnjosti ujutro lokalno magla. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu ponegdje umjerena bura pa jugozapadni i jugo. Najviša dnevna temperatura između 12 i 17 °C, u gorju malo niža.

U petak u unutrašnjosti djelomice sunčano i uglavnom suho. Na Jadranu promjenljivo mjestimice s kišom ili lokalnim pljuskovima. Vjetar na kopnu većinom slab južni i jugozapadni, na Jadranu većinom umjereno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 5, na Jadranu između 8 i 11, a najviša dnevna uglavnom od 15 do 19 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U petak i subotu na kopnu djelomice sunčano i uglavnom suho, a na Jadranu promjenljivo mjestimice s kišom. U nedjelju pretežno sunčano i toplo. Vjetar na kopnu većinom slab jugozapadni, na Jadranu mjestimice umjereno jugo i jugozapadnjak. Temperatura zraka u postupnom porastu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) DAN OPĆINE / Gračac se aktivno razvija uz ruralni turizam i nove razvojne projekte

Objavljeno

-

By

Nizom aktivnosti obilježava se Dan općine Gračac i blagdan njezinog nebeskog zaštitnika Sv. Jurja. Tim je povodom u multimedijalnoj dvorani Kulturno informativnog centra Napredak održana Svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su, uz ostale, nazočili potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga i župan Božidar Longin sa zamjenikom Šimom Vickovićem.  

Okupljene su pozdravili domaćini, predsjednica Općinskog vijeća Ankica Rosadnić i načelnik Robert Juko koji je u svojem obraćanju istaknuo da se u Gračacu provode brojni projekti, uglavnom uz značajnu pomoć sredstava iz europskih i nacionalnih fondova te Zadarske županije. Općina se tijekom prošle godine suočila i s posljedicama velike poplave, no uz pomoć države i županije štete su uglavnom uspješno sanirane.

Veseli me doći u ovaj naš lički dio županije u općinu kao je površinom naša najveća jedinica lokalne samouprave, a veća je i od nekih županija, istaknuo je u svom obraćanju župan Longin.

„Najveći razvojni potencijal ovoga kraja jesu prirodne ljepote i čist okoliš, a u takvom okolišu najbolju razvojnu perspektivu imaju ekološka proizvodnja i ruralni turizam koji bilježi sve veće brojke. Ukazuje nam to na činjenicu da su gosti otkrili ovu ljepotu koja, za razliku od obale, ljeti pruža mir i svježinu te da je uloženo puno u podizanje i broja i kvalitete smještajnih kapaciteta. Bez sumnje je na porast gostiju utjecalo i otvaranje Centra izvrsnosti Cerovačke špilje, projektu na kojem je partner bila i Zadarska županija, kao i naša ustanova Natura Jadera. Županijska turistička zajednica, pak, osmislila je i posebnu kampanju promocije velebitskog i ličkog dijela naše županije“, naglasio je župan dodavši da Zadarska županija s općinom Gračac ima odličnu suradnju i kontinuirano pružamo pomoć lokalnoj samoupravi u ostvarenju značajnih projekata.

„Kvalitetna komunalna infrastruktura od izuzetne je važnosti i za život stanovnika i za razvoj turizma. Tako će Zadarska županija financirati izgradnju cjevovoda za priključak na vodovodnu mrežu Centra za izvrsnosti Cerovačke špilje. Županijska uprava za ceste u prošloj je godini obavila sanaciju šteta nakon poplave, kao i mosta preko Une u Suvaji. Županiji su kroz program podrške brdsko-planinskim područjima odobrena sredstva za uređenje školskog igrališta osnovne škole u Gračacu, a preko mehanizma prekogranične suradnje Hrvatska – BiH prijavili smo 850 tisuća eura vrijedan projekt koji uključuje uređenje pješačkih staza na području općine Gračac“, najavio je župan Longin.

Potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga naglasila je kako je Gračac dobar primjer proaktivne općine te najavila da će Vlada i dalje pružati potporu svim kvalitetnim projektima.

„Vrlo je važan partnerski odnos općina i gradova sa županijama i ministarstvima, jer je to konkretna mjera podrške razvojnim projektima i doprinos jačanju ravnomjernog regionalnog razvoja. Za nastavak gospodarskog rasta Hrvatske i uspješnog provođenja projekata važna je i stabilnost vlasti te vjerujem u nastavak partnerskog odnosa nacionalne i lokalne razine“, poručila je Šimpraga.

Na Svečanoj sjednici uručena su i godišnja priznanja. Nagrađene su najbolje učenice generacije, Doris Drlja (OŠ Nikole Tesle) i Marija Andrić (SŠ Gračac), a općinska priznanja zaslužili su i Služba civilne zaštite Zadar te Hrvatska gorska služba spašavanja.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ČISTOĆA ZADAR: Važnost edukacije o cjelovitom gospodarenju otpadom

Objavljeno

-

Jedno od temeljnih ljudskih prava je pravo svakog čovjeka na život u zdravom i čistom okolišu. Međutim, trebamo si postaviti pitanje koliko mi danas ostvarujemo to pravo, i ako ne, tko je krivac tomu?

Osvrnemo li se oko sebe, promotrimo li dobro okoliš u kojem živimo, uočit ćemo jedan od najvećih ekoloških problema u svijetu – otpad. Veoma je rasprostranjen, svakoga dana nastaju sve veće količine, a njegov štetan utjecaj na zdravlje ljudi i okoliš tjera nas da što hitnije poduzmemo neke korake u rješavanju problema.

I opet se zapitajmo: što je uzrok tome? Svima je jasno da sami utječemo na uvjete u kojima živimo. Otkuda onda toliko otpada oko nas? Jesmo li nemarni? Ponašamo li se nemarno prema prirodi? Poznajemo li dobro problematiku otpada? Jesmo li svjesni posljedica neodgovornog ponašanja prema prirodi? Što će biti sutra?

Mi u Čistoći d.o.o. ne želimo samo postavljati pitanja niti davati gotove odgovore, već potaknuti građane da uoče probleme koji se javljaju kod gospodarenja otpadom te da se zajedno prihvatimo njihova rješavanja. Svjesni smo da samo promjena načina razmišljanja i čovjekova odnosa prema okolišu te načina postupanja s otpadom može rezultirati ostvarenjem postavljenih ciljeva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

To je moguće postići samo sustavnom edukacijom svih dobnih skupina, počevši od onih najmlađih.

Otuda i naš projekt pod nazivom «Edukacija o cjelovitom gospodarenju otpadom» koji već dugi niz godina provodimo u suradnji sa dječjim vrtićima u Zadru. Polazeći od toga da smo mnoge navike koje imamo stekli kao djeca, za početak smo se detaljnije posvetili djeci predškolske dobi. Cilj nam je kod njih razviti pozitivne navike postupanja s otpadom (izbjegavanje, smanjivanje, odvojeno sakupljanje otpada i sl.).

Svi su sadržaji prilagođeni njihovom uzrastu, a njima im nastojimo omogućiti da aktivnim učenjem, doživljavanjem, izravnim susretom s okolišem usvoje nova znanja o otpadu i njegovom zbrinjavanju, uoče probleme i pronalaze načine njihova rješavanja. Također ih nastojimo potaknuti da ispravno reagiraju na posljedice ljudskog nemara te da prihvate vlastitu odgovornost.

Obrazovanje za okoliš traje cijeli život, stoga nastojimo uključiti i mladež i odrasle na način prilagođen njima.

Jedan od glavnih uzroka nepravilnog odnosa ljudi prema otpadu slaba je informiranost, neupućenost u posljedice nepravilnog odlaganja i postupanja s otpadom, neosviještenost vezana za potrebu smanjenja, odvojenog sakupljanja, recikliranja. Trudimo se što detaljnije informirati ljude, i to edukativno-promidžbenim materijalima (letci, brošure…), organizacijom društvenih aktivnosti ili preko medija, potičemo međusobnu kvalitetnu komunikaciju čime im želimo omogućiti sudjelovanje u zaštiti okoliša.

Svjesni smo da samo promjena načina razmišljanja i čovjekova odnosa prema okolišu te promjena načina postupanja s otpadom može rezultirati sprječavanjem daljnje degradacije i narušavanja prirodnog okoliša.

I nama u Čistoći i građanima Zadra i okolice čist i lijep okoliš u kojem živimo treba biti prioritet, a zajedno ćemo to lakše ostvariti.

Svaki građanin ima pravo na život u zdravom okolišu, pravo na informaciju te na sudjelovanje u procesima odlučivanja glede upravljanja i gospodarenja otpadom i okolišem.

Upravo zbog toga vrlo nam je bitan odnos naših djelatnika i građana Zadra, tako da ćemo i ubuduće nastojati da on bude još brži i kvalitetniji, na obostrano zadovoljstvo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu