Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SURADNJA KOJA OSNAŽUJE / U zadarskoj Bolnici gostovali splitski i dubrovački liječnici. Uspješna suradnja nastavit će se i u budućnosti…

Objavljeno

-

Dobra suradnja ključna je za međusobno osnaživanje i napredak, a u tom pravcu razmišljaju i čelnici dalmatinskih Općih bolnica. U našoj zadarskoj je tako održan radni sastanak na kojem su sudjelovali dekan Medicinskog fakulteta u Splitu, prof.dr.sc.Ante Tonkić, prodekanica za znanost, poslijediplomske studije i međunarodnu suradnju, prof.dr.sc.Katarina Vukojević, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik, izv.prof.prim.dr.sc.Marijo Bekić, dr.med., te u ime domaćina predstojnik Klinike za interne bolesti, izv.prof.dr.sc.Dražen Zekanović, dr.med. i ravnatelj OB Zadar, Željko Čulina, dr.med.

Ove ustanove gaje plodonosnu stručnu i nastavnu suradnju koja se najbolje očitovala u veljači ove godine kada je naša Služba za interne bolesti promijenila svoj status u Klinika za internu medicinu. Sve je započelo 2022.godine kada je Fakultetsko vijeće Medicinskog fakulteta u Splitu imenovalo Povjerenstvo za znanstveno-nastavni rad u postupku ocjenjivanja uvjeta za dodjelu naziva Klinike našoj Službi za interne bolesti. Povjerenstvo nam je dalo zeleno svjetlo, a Ministarstvu zdravstva su dostavljene i valjane odluke za zaposlenike koji su izabrani u znanstveno, znanstveno-nastavno, odnosno suradničko zvanje na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Resorno je Ministarstvo ove odluke zatražilo jer Medicinski fakultet u Splitu i OB Zadar imaju potpisan Ugovor o suradnji sveučilišta, sastavnice i nastavne baze. Dekan Medicinskog fakulteta, prof.dr.sc. Ante Tonkić, odluke je uručio zaposlenicima Opće bolnice Zadar. Izv.prof.dr.sc.Dražen Zekanović ispunio je uvjete za izbor u naslovnog nastavnika – izvanrednog profesora, a doc.dr.sc.Melanija Ražov Radas ispunila je uvjete za izbor u naslovnog nastavnika – docenta. Ova uspješna suradnja, dogovoreno je na posljednjem radnom sastanku, nastavit će se i u budućnosti.

U tijeku je i turistička sezona, a ova tri dalmatinska grada prava su meka za turiste. Nerijetko to podrazumijeva i pojačane gužve na Hitnim prijemima dalmatinskih bolnica, pa se razgovaralo i o što boljoj organizaciji posla, ali i o aspektu zdravstvenog turizma koji je sve zastupljeniji na turističkom tržištu. Naša regija ima značajne komparativne prednosti za razvoj upravo ovog oblika turizma, a u kombinaciji sa stručnim i kvalificiranim kadrom, zdravstveni turizam nesumnjivo je proizvod s visokim potencijalom rasta.

Ravnatelj Opće bolnice Zadar, Željko Čulina, dr.med., na radnom je sastanku kolegama prezentirao i značajne projekte koji se provode u našoj ustanovi. Nedavno nam je isporučen linearni akcelerator, čiji je dolazak nagovijestio prekretnicu u liječenju onkoloških bolesnika. Ravnatelj je goste proveo i kroz prostor centralne priprave parenteralnih pripravaka koji je u fazi uređenja i kojem će se pripremati svi pripravci u liječenju za sve odjele Opće bolnice Zadar.

Gosti nam nisu stigli praznih ruku, pa im i ovom prilikom zahvaljujemo na dolasku te uručenim darovima. Ujedno izražavamo nadu u nastavak izvrsne suradnje, priopćeno je iz OB Zadar.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

U Galeriju Dom na žalu u Preku uplovit će “Barka mala” Jakova Vučića

Objavljeno

-

By

“Barka mala” treća je ovoljetna izložba u POU Dom na žalu u Preku, a svoj “šareni pogled na svijet” slikama će predstaviti Jakov Vučić.

Arheolog po struci, Jakov Vučić od rane mladosti crta i slika, a javnosti se dosad predstavio na jednoj samostalnoj i jednoj skupnoj izložbi u Zadru.

Rođen je 1974. godine u Metkoviću, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Sveučilištu u Zadru završio je dvopredmetni studij povijesti umjetnosti i arheologije.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu doktorirao je arheologiju. Proteklih trideset godina živi u Zadru, zaposlen je u Arheološkom muzeju Zadar kao kustos srednjovjekovnih zbirki. Član je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika Zadar.

Prema mišljenju povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke Nike Dobrić, “Vedro šarenilo poteklo iz kista Jakova Vučića mami svačiji pogled barem na tren. A to je sve što je i potrebno – samo jedan trenutak pažnje – kako bi njegove platnene figure oživjele…”

Otvorenje izložbe “Barka mala” Jakova Vučića bit će u nedjelju, 14. srpnja u 20.30 sati, a u programu će nastupiti Ženska klapa Lavandiere iz Preka.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VOLONTERSKA BURZA / Traže se volonteri za dm millennium jump 2024. Evo detalja…

Objavljeno

-

By

I ove godine dm Millennium Jump ponovno okuplja ljubitelje skokova u more i pozitivne energije!

Osim što je sinonim za dobru zabavu, projekt ima i humanitarnu notu budući da je dio prikupljenih sredstava namijenjen školi plivanja za djecu s teškoćama u razvoju.

Ako želiš pomoći u organizaciji, a pritom si vedrog duha i voliš raditi s ljudima, prijavi se za volontiranje!

Za volontere su osigurani majica, piće, ručak i pokloni. Bonus: prilika za upoznavanje novih ljudi i uživanje u jedinstvenom događaju.

Link s detaljima: https://vczd.org/burza-346-volonter_na_dm_millennium_jumpu_2024.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR2CN9lX1LnHzj95McHdla2bLzYZhiU1KJYT2LP-ujQM4E_G5prNdtRWoXU_aem_mMPQCHGmfXedfQYF-Bqwpw

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

IZ ŽUPANIJE: Dodijeljeni ugovori za sufinanciranje sunčanih elektrana

Objavljeno

-

By

Župan Božidar Longin uručio je danas 33 ugovora za sufinanciranje izgradnje sunčanih elektrana.  Na Javni poziv za sufinanciranje izgradnje sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvu na području Zadarske županije za 2024. godinu pristiglo je 56 prijava. U skladu s odredbama Javnog poziva Povjerenstvo je utvrdilo da 33 prijave ispunjavaju sve uvjete te će se iz proračuna Zadarske županije odobriti sredstva u ukupnom iznosu od 100.000,00 eura.

Obračajući se nazočnima župan Longin reko je da je Zadarska županija vodeća  u Hrvatskoj po proizvodnji energije iz  obnovljivih izvora u prvom redu vjetroelektrana i sunčanih elektrana.

“Već sada proizvodimo više energije nego li je potrebno da budemo samodostatni. Solarna energija izuzetno je poželjan obnovljiv izvor energije zbog svoje ekološke čistoće pri proizvodnji i uporabi, a i kada je riječ o zbrinjavanju panela, recikliranje je na visokoj razini. Korištenje solarnih panela svakako smanjuje troškove električne energije i smanjuje ovisnost o javnom elektroenergetskom sustavu te pruža neovisnost kod poskupljenja energenata.  Također, smanjuje emisiju stakleničkih plinova i drugih onečišćujućih tvari u atmosferi, što pomaže u zaštiti okoliša, a sunčane elektrane zahtijevaju minimalno održavanje i imaju dugi vijek trajanja. Nije zanemarivo i to da sunčane elektrane povećavaju vrijednost vaše nekretnine i mogu biti atraktivna značajka za potencijalne kupce. Kada sve to zbrojimo, vi koji ste odlučili ući u solarnu priču radite nešto dobro ne samo za sebe, već i za okoliš.”, rekao je župan Božidar Longin.

Zadarska županija će sufinancirati radove u iznosu od 40% ukupnih prihvatljivih troškova iz dostavljenih računa o izvršenim radovima, ne više od iznosa koje je Povjerenstvo odobrilo po dostavljenim ponudama i prijavi na Javni poziv, a maksimalno do 4.000,00 eura po kućanstvu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu