Connect with us

magazin

Ove namirnice ne biste trebali konzumirati ako imate više od 40 godina

Objavljeno

-

Pexels

Nezdrava hrana može izazvati razne nelagode u vašem tijelu kako starite.

Uklonite navedene namirnice na svoj jelovnik kako biste ostali dobrog zdravlja.

Hrenovke

Vrijeme je da se oprostimo od prerađenog mesa. “Prerađeno meso ima visok udio natrija, zasićenih masti i nitrata (konzervansa), a sve to može imati negativan utjecaj na zdravlje”, kaže dijetetičarka Erin Palinski-Wade. Visoki unos mesnih prerađevina povezuje se s većim izgledima za razvoj bolesti srca, dijabetesa i raka želuca – a već imamo povećan rizik od tih bolesti kako starimo. “Ako ipak odaberete prerađeno meso, odlučite se za ono napravljeno bez nitrata i odaberite sorte s manje masti i natrija kad je to moguće”, kaže ona.

Pohana ili piletina s roštilja

Nažalost, zamjena hrenovke za prženo meso ili meso s roštilja neće vam pomoći. “Priprema mesa na vrlo visokim temperaturama može povećati razine HCA (kemikalija zvanih heterociklički amini) u proteinu, koji mogu biti kancerogeni,” kaže Palinski-Wade.

Neka istraživanja (iako ne sva) povezuju visoku konzumaciju prženog ili pečenog mesa s rakom debelog crijeva, gušterače i prostate. Iako su istraživanja u tijeku, najbolje je biti oprezan kada je u pitanju povećanje rizika od karcinoma koji obično pogađaju starije ljude. “Ograničite se na jednu ili manje porcija tjedno i marinirajte svoje meso prije pečenja na roštilju kako biste smanjili proizvodnju ovih spojeva”, kaže Palinski-Wade.

Keksi

“Šećer u bilo kojem obliku uzrokuje višestruke promjene, od naših staničnih membrana i arterija do hormona, imunološkog sustava, zdravlja crijeva, pa čak i našeg mikrobioma”, kaže dermatologinja Whitney Bowe.

Osim skokova inzulina i upale, previše šećera može uzrokovati brže starenje naše kože kroz proces glikacije. “Glikacija je biokemijski izraz za vezivanje molekula šećera na proteine, masti i aminokiseline, što je istaknuta značajka starenja”, kaže dr. Bowe. “Istraživači su povezali krajnje produkte napredne glikacije (AGE) s otvrdnutim arterijama, zapetljanim živcima, borama i višestrukim bolesnim procesima.” Umjesto prerađenih slatkiša posegnite za voćem, prenosi The Healthy.

Grickalice bez šećera

Ako ne biste trebali jesti šećer, trebate li umjesto toga probati grickalice s oznakom ‘bez šećera’? Ne baš.

“Grickalice bez šećera često zamjenjuju šećere umjetnim sastojcima ili dodanim mastima”, kaže Palinski-Wade. Iako kaže da neke grickalice prirodno bez šećera i “bez dodanog šećera” mogu imati zdravstvene prednosti – na primjer, sušene suhe šljive ne sadrže dodani šećer i mogu koristiti zdravlju probavnog trakta i kostima – pažljivo pročitajte etikete na prerađenoj hrani. “Budite u potrazi za hranom koja dodaje velike količine zasićenih ili trans masnoća, višak natrija ili dodatno rafinirano brašno za zamjenu dodanih šećera, jer ti aditivi mogu imati jednako negativan učinak na zdravlje”, kaže Palinski-Wade.

Bademovo mlijeko

Možda mislite da bi izbjegavanje mliječnih proizvoda moglo koristiti vašem zdravlju, ali starijim ženama kalcij u mliječnim proizvodima pomaže u jačanju kostiju kako bi se spriječila osteoporoza, budući da približavanje menopauzi uzrokuje gubitak koštane mase.

Pijenje zamjenskog “mlijeka” može vas lišiti te zaštite. Ako ste odabrali alternativu, “pobrinite se da odaberete varijantu koja sadrži obogaćeni kalcij i vitamin D za promicanje zdravih kostiju”, kaže Palinski-Wade. “Također, izbjegavajte velike količine dodanih šećera u aromatiziranom bademovom mlijeku, što može pripisati višak kalorija, kao i potaknuti upalu – i povisiti razinu šećera i triglicerida u krvi.”

Margarin

Zamjena maslaca margarinom nije zdrava promjena za koju mislite da bi mogla biti. “Neke marke sadrže djelomično hidrogenirana ulja, koja su transmasti”, kaže Palinski-Wade. “Budući da čak i samo jedan do dva grama transmasti dnevno može imati negativan utjecaj na kolesterol i zdravlje srca, najbolje ih je izbjegavati.” Umjesto toga, pažljivo čitajte etikete ili birajte ulja na biljnoj bazi. Palinski-Wade kaže da je svježi avokado izvrsna zamjena za margarin u pečenju i kuhanju te može pomoći u smanjenju unosa kalorija, zasićenih masti, natrija i kolesterola.

Tjestenina

Rafinirani i prerađeni ugljikohidrati, poput tjestenine, peciva i mnogih žitarica, imaju visoku razinu glikemijskog indeksa. To znači da njihova visoka količina ugljikohidrata brzo povećava šećer u krvi i može biti čimbenik koji pridonosi bolestima srca, debljanju i dijabetesu. Osim toga, ne čine nikakvu uslugu vašoj koži.

“Od svih potencijalnih prehrambenih krivaca za lošu kožu, rafinirani ugljikohidrati su među najvišima na popisu, ako ne i na prvom mjestu”, kaže dr. Bowe. “Učinci koje rafinirani ugljikohidrati imaju na skokove šećera u krvi također mogu povećati hormone koji potiču proizvodnju masnoće”, kaže ona. “Ovi hormoni mogu čak promijeniti sastav masnoće vaše kože, čineći je sklonijom stvaranju akni”, uključujući akne kod odraslih.

Pomfrit

Kako starimo, naš sporiji metabolizam jednostavno ne može podnijeti dodatne kalorije koje dolaze iz masne hrane poput pomfrita. Kako starimo tijelo ima smanjenu potrebu za kalorijama, a istraživanje je pokazalo da bi obrada energije kod starijih osoba zapravo mogla biti učinkovitija s manje kalorija dnevno. Iako dr. Bowe kaže da je malo zdrave masnoće u prehrani potrebno za punašnu kožu koja izgleda mladoliko, pomfrit će vjerojatno imati suprotan učinak. “Kada ne uključite dovoljno masti u svoju prehranu, izgladnjujete mikrobe koji konzumiraju ulje koje se prirodno nalazi na vašoj koži i za sobom ostavljaju tanki antimikrobni sloj masnih kiselina koje jačaju ljepotu”, kaže ona.

Hamburgeri

“Kada zapečete hranu izvana na visokoj temperaturi [kao što je hamburger na roštilju], to stvara okus i mijenja boju hrane. Ali u kasnim fazama reakcije stvaraju se štetni krajnji produkti napredne glikacije (AGEs),” kaže dr. Bowe. “Da biste dobili uvid u AGE-a na djelu, jednostavno pogledajte nekoga tko prerano stari – relativno mladu osobu s puno bora, promijenjenom bojom kože i gubitkom sjaja.” Pečenje na roštilju može povećati ukupni dnevni unos AGE-a za 25 posto u usporedbi s prosječnim dnevnim unosom za odrasle, kaže ona.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

FOTOGALERIJA / Koncert Marka Škugora i sajam otočnih proizvoda u Kukljici  

Objavljeno

-

By

Sinoć, 25.07., trg u Kukljici je bio popunjen do posljednjeg mjesta zahvaljujući koncertu Marka Škugora. Talentirani glazbenik osvojio je srca publike svojim nastupom, a trg je bio ispunjen pjesmom i plesom.

Osim uživanja u glazbi, posjetitelji su imali priliku upoznati autentične otočne proizvode lokalnih OPG-ova, čime je dodatno obogaćena večer u Kukljici.

Zahvaljujemo se svima koji su prisustvovali i uživali s nama! Veselimo se budućim susretima i događanjima kojima ćemo i dalje promicati našu bogatu tradiciju.

 
Nastavi čitati

magazin

Ovo su pića koja konobari nikad ne bi naručili u kafićima

Objavljeno

-

By

pexels

Nemojte tražiti ni piće koje iziskuje kompliciranu pripremu ili koktel s više komponenta ako se nalazite u baru ispunjenom do zadnjeg mjesta.

Postoje pića koja profesionalni konobari nikad ne bi naručili na pojedinim mjestima, piše Punkufer.

Ako se bar nije specijalizirao za pripremu koktela, bolje ih nemojte naručiti.

Nemojte tražiti ni piće koje iziskuje kompliciranu pripremu ili koktel s više komponenta ako se nalazite u baru ispunjenom do zadnjeg mjesta.

“Nikad ne naručujem vino na čašu u kafiću koje služi jeftina pića,” otkrio je Daniel Yeom, glavni konobar u Esters Wine Shop & Baru u Santa Monici, u razgovoru s HuffPostom.

“Nikad ne znaš koliko je dugo vino bilo otvoreno, a i šanse da ću dobiti nešto dobro na takvom mjestu jednake su nuli. Okus vina počne propadati odmah nakon otvaranja boce te se može pokvariti u svega nekoliko dana osim ako kafić nije pedantan po pitanju čuvanja vina.”

Preskočite točeni Guinness

Mnogi vjeruju da je nemoguće pogriješiti s točenim pivom. Jack Tynan koji radi u pivnici Interboro Spirits & Ales u Brooklynu ne slaže se s tim.

Ako se nalazi u kafiću u kojem je gužva, neće naručiti točeni Guinness.

“Točeni Guinness naručit ću samo u lijepom i tihom pubu jer znam da će si konobari tamo uzeti vremena da ga natoče kako treba”, kaže Tynan.

Guinness se tradicionalno toči u dva koraka – s točenjem se staje nakon što ste napunili čašu tri četvrtine kako bi mjehurići stvorili prepoznatljivu baršunastu pjenu. Nakon što pivo odstoji, nastavlja se točiti do vrha čaše.

“Ne naručujte espresso martini u kafiću koji ima lošu kavu,” savjetuje Alejandro Echeverria iz bara njujorškog restorana Sushi by Bou.

Iako je ovaj koktel od kave i votke postao iznimno popularan u posljednjih nekoliko godina, ne radi ga svatko onako kako bi trebalo.

“Većina barova nije opremljena kvalitetnim aparatima za espresso, pa ni krajnji rezultat nije onakav kakav biste željeli,” objašnjava konobar.

 
Nastavi čitati

magazin

(FOTO) MOON FUN PARK / Nova zabava na 3 tisuće metara četvornih u ŠC-u Višnjik

Objavljeno

-

By

FOTO: Nenad Opačić

U subotu, 27. srpnja, u 16 sati u ŠC-u Višnjik otvara se novi Zabavni centar, MOON FUN PARK. Tim povodom, a uoči otvorenja, organiziran je “PRESS PLAY” event na koji su bili pozvani predstavnici medija te posjetitelji koji su imali priliku među prvima iskusiti sve atrakcije koje centar nudi.

Trampolini, napuhanci, trkaći simulatori i mini golf
MOON FUN PARK, smješten na površini iznad dvorane Krešimir Ćosić i zauzima površinu od 3 tisuće metara četvornih te nudi širok spektar aktivnosti za sve uzraste.
Tijekom eventa, posjetitelji su mogli uživati u raznovrsnim atrakcijama.
Prva stanica mnogih bila je Trampolin park, gdje su, posebno najmlađi, uživali skačući na trampolinima dizajniranim za sve uzraste.


Svijet mašte i adrenalina
Dok su se jedni zabavljali na trampolinima, drugi su se uputili u Bounce Park. Ovdje su pustili mašti na volju, igrajući se i uživajući u svakom trenutku. Zvukovi smijeha i veselja ispunili su prostor dok su posjetitelji otkrivali čarobni svijet ovog parka.
Vožnja izvan granica stvarnosti
Posebnu pozornost privukao je SIM racing. U trkaćim simulatorima, posjetitelji su osjetili uzbuđenje vožnje. Za one željne natjecanja, Mini golf bit će savršeno mjesto da testiraju svoje vještine. Također, u ponudi je i mogućnost proslave rođendana. Prisutni su imali priliku razgovarati s osobljem centra i dobiti sve potrebne informacije o MOON FUN PARK-u te uživati u pripremljenim sadržajima.


Nove zabavne aktivnosti za cijelu obitelj
Športski centar Višnjik nezaobilazno je mjesto i okupljalište brojnih Zadrana svih dobi, bilo da se bave sportom profesionalno ili rekreativno ili su jednostavno došli u šetnju. U ŠC-u Višnjik uvijek se nastoji, u skladu s mogućnostima, na svakoj slobodnoj površini centra osmisliti i ponuditi nove sadržaje za naše sugrađane, a MOON FUN PARK je najnoviji primjer posvećenosti pružanju kvalitetnih i zabavnih aktivnosti za cijelu obitelj. Cilj je stvoriti okruženje gdje djeca mogu uživati u igri i tjelesnoj aktivnosti, a roditelji mogu biti sigurni da su njihova djeca na sigurnom i poticajnom mjestu. MOON FUN PARK na Višnjiku zasigurno će postati još jedno omiljeno mjesto za sve generacije.

Atmosferu s događaja pogledajte u fotogaleriji.

Radno vrijeme MOON FUN PARKA je:
radnim danom od 16 do 23 sata;
vikendom od 16 do 24 sata.

Više informacija za posjetitelje na: info@moon.fun

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu