Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

MEĐUNARODNI DANI MASLINE U TRAVNJU U ZADRU / Maslinare privlači kvalitetna senzorika i finacijski povoljni uvjeti natjecanja

Objavljeno

-

Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora Dana masline

“Očekujemo kvalitetna ulja i dobar odziv maslinara”, poručuje  predsjednik organizacijskog odbora Benito Pucar. Što, kako i do kada maslinari trebaju dostaviti za sudjelovanje na ovoj tradicionalnoj manifestaciji?

Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije poziva maslinare na  26. po redu Međunarodnu manifesticiju Dani masline koja će se održati 26. travnja 2024. godine u Zadru. “Očekujemo kvalitetna ulja i dobar odziv maslinara”, poručuje  predsjednik organizacijskog odbora Benito Pucar.

Dostava uzoraka i kotizacija za sudjelovanje

Za sudjelovanje na Danima masline maslinari  uzorke svog ulja mogu  osobno donijeti ili poslati na adresu Zavod za javno zdravstvo Zadar, 23000 Zadar, Ljudevita Posavskog 7a, IV kat, Služba za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša.

Za sudjelovanje na manifestaciji potrebno je donijeti ili poslati ukupno 2×0,5L maslinovog ulja u bocama bez etikete. Rok za dostavu uzoraka 28. 02. 2024. godine. Kotizacija za sudjelovanje iznosi 30,00 eura po uzorku.

Podaci za plaćanje:

IBAN UDRUGE: HR9223900011100510842

MODEL: 00, POZIV NA BROJ: datum uplate ili OIB, Opis: Kotizacija za Dane maslina Zadar 2024.

Kemijsku analizu (Peroksidni broj, SMK ) raditi će i ove godine akreditirani laboratorij Zavoda za javno zdravstvo Zadar a senzorsku analizu Profesionalni panel Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

Predlažemo maslinarima da svoje uzorke donesu ili pošalju što ranije kako se ne bi strala gužva u zadnjim tjednima, kaže Benito Pucar.

Natjecanje u kategorijama otvorenih ulja i pakovina

U pripremi Dana masline, u dogovoru s maslinarima, odlučeno je  da na ovogodišnjoj manifestaciji natjecanje bude u dvije kategorije i to u kategoriji otvorenih ulja i kategoriji pakovine. U svakoj od kategorija, uz dobitnike zlatnih, srebrnih i brončanih medalja proglašavaju se i  nagrađuju šampioni najbolje  ocjenjenih ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

U privitku maslinarima je na raspolaganju i Prijavnica za ocjenjivanje dostavljenog uzorka maslinovog ulja.

Manifestacija kao i dosadašnjih godina, uz natjecatelljski  ima za cilj edukaciju maslinara, uljara ali i svih potrošača maslinovog ulja. Organizatori poručuju da će i ove godine osigurati dovođenje eminentnih stručnjaka iz područja maslinarstva i uljarstva te organizirati prezentacije i vođene degustacije u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo.

Iz godine u godinu, kaže Pucar,  manifestacija Dani masline, koja je  kao i splitski Noćnjak, najstarija u RH poprima sve veći značaj kako kod maslinara tako i kod ljudi koji samo konzumiraju maslinovo ulje. Tako je prerasla lokalni karakter i postala prepoznata i priznata kod maslinara iz svih hrvatskih primorskih županija, kao i maslinara iz susjednih zemalja Slovenije, BiH i Crne Gore pa  i ove godine očekujemo međunarodni karakter manifestacije.

Uvjeti sudjelovanja i financijski među najpovoljnijima

Pucar ne krije da su Dani masline za maslinare dodatno privlačni jer su i financijski najpovoljniji. Dok, primjerice za sudjelovanje na  Noćnjaku treba dostaviti 2 litre maslinovog ulja i u prvom, ranijem  roku uplatiti po 50, a u drugom 60 eura kotizacije po uzorku, za sudjelovanje na Danima masline zainteresirani maslinari dostavljaju 2 puta po 0,5L maslinovog ulja dok kotizacija za sudjelovanje iznosi 30,00 eura po uzorku.

Svi zainteresirani maslinari  o svemu se mogu se dodatno informirati putem telefona, mobitela i e-maila.

Kontakti:

Filip Erceg – 099/ 510 91 54

Matko Bačinić – 095/ 908 37 31

Zavod za javno zdravstvo Zadar: 300 – 856

e-mail: info@danimasline.com, bpucar@zjz-zadar.hr

Osim natjecateljskog Dani masline, ističe Pucar,  imaju i edukativni te humanitarni karakter.

Pogramom su predviđeni i stručni skupovi na kojima će eminentni stručnjaci prezentirati najnovija agrotehnička dostignuća u maslinarstvu i uljarstvu.

N.J./ Dani masline

Prijavnica:

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

GLOBALNI MARŠ PRIJATELJSTVA / Lions klub poziva u ponedjeljak na Narodni trg. Dolazi i Oli Walker, svjetski putnik i ambasador prijateljstva

Objavljeno

-

By

Poseban događaj najavljen je za ponedjeljak, 29. travnja 2024. godine, u 10:00 sati na Narodnom trgu u Zadru. 

Domaćin ovog važnog okupljanja je Regija jug Lions klubova Hrvatske, a događaj će uveličati dolazak Olija Walkera, svjetskog putnika i ambasadora prijateljstva u Zadar.

Oliver Walker, koji svoje putovanje oko svijeta provodi pod pokroviteljstvom Lions Distrikta 129 Slovenija u Zadru će predati poslanicu prijateljstva guvernerke Brede Pečovnik, predsjednici Regije jug, gđi. Tatjani Vukman. Ova simbolična gesta označava jačanje veza i prijateljstva između gradova i zajednica. Osim što promiče prijateljstvo, Oliverova inicijativa uključuje i humanitarnu komponentu. Prodaja majica “Oli Walker Around the World for Friendship”, u suradnji s Lions klubom Konjice, prikupljaju se donacije za stipendiranje mladih talentiranih glasbenika.

Oliverov globalni marš prijateljstva započeo je 5. travnja iz rodnih Slovenskih Konjica i uključuje promicanje prijateljskih odnosa među gradovima kao što su Biograd na Moru, Slovenske Konjice, Žalec, Radlje ob Dravi i Moravske Toplice. Njegov put kulminirat će u Biogradu na Moru, gdje će doći u utorak 30. travnja u 10:30 sati, gdje če ga na gradskoj pijaci dočekat predstavnici grada Biograda na Moru. Oliver če se pridružiti tradicionalnom Slovenskom vikendu  u Biogradu na kojem će u četvrtak 2.5. u 19.00 sati na Biogradskoj rivi – Ribarska luka pozdravit sudionike slovenskog vikenda i predstavit put prijateljstva uz pratnju gradske glasbe iz Slovenskih Konjic i Biograda na Moru. 5.5.2024 nastaviti put prema jugu i dalje oko svijeta.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBLJETNICA / Zavod za javno zdravstvo Zadar u ponedjeljak slavi 80. rođendan. Proslava je na Trgu, i svi su pozvani

Objavljeno

-

By

Zavod za javno zdravstvo Zadar obilježava 80 godina javnozdravstvenog djelovanja i 40 godina od osamostaljenja Zavoda.

Datum: 29. travnja 2024. godine

Vrijeme: 10:00 – 13:00 sati

Lokacija: Narodni trg, Zadar (ispred Gradske lože)

Program događanja:

1. Mjerenje tlaka i šećera u krvi: Posjetite naš štand i provjerite svoje zdravstvene parametre.

2. Predavanje o provedbi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva: U 11:00 sati u Gradskoj loži, saznajte više o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

3. Predstavljanje rada stručnih službi Zavoda: Upoznajte se s našim timom stručnjaka i saznajte kako doprinosimo javnom zdravlju.

4. Promotivni materijali: Dijelit ćemo informativne brošure i materijale koji će vam pomoći da ostanete informirani o važnim zdravstvenim temama.

5. Besplatne analize vode: podijelit ćemo ambalažu za 10 besplatnih analiza zdravstvene ispravnosti vode za piće i 10 besplatnih analiza vode iz bazena.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NA POMOLU NOVA PROMJENA VREMENA / Uživajte u suncu i visokim temperaturama, od sredine tjedna opća kiša

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas pretežno sunčano ponegdje s umjerenom naoblakom, a ujutro u unutrašnjosti s mjestimičnom kratkotrajnom maglom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni, prema kraju dana na otvorenom moru sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura u većini krajeva od 21 do 26 °C.

U ponedjeljak pretežno sunčano i toplo, uglavnom ponegdje u unutrašnjosti i vrlo toplo. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren jugoistočni i istočni. Na Jadranu sredinom dana i poslijepodne slab i umjeren jugozapadnjak, mjestimice sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura između 6 i 11, na Jadranu od 10 do 15, a najviša dnevna većinom između 22 i 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano, toplo i vrlo toplo. U srijedu uz umjeren razvoj oblaka mjestimice su mogući kratkotrajni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na Jadranu jugo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu