Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Održana Ukrajinsko-hrvatska glazbena večer

Objavljeno

-

U četvrtak, 7. prosinca, u organizaciji Volonterskog centra Zadar održana je druga po redu Ukrajinsko-hrvatska glazbena večer. Centar za kreativne industrije bio je mjesto susreta na kojem su mnogi imali priliku uživati u prekrasnim izvedbama talentiranih glazbenika iz Ukrajine i Hrvatske.

Na početku programa prisutne je pozdravila voditeljica Volonterskog centra Zadar, Marija Špaleta. U svom govoru osvrnula se na projekt „Izgradnja društva dobrodošlice“ koji Udruga „MI“ – Split provodi uz financijsku podršku UNHCR-a Hrvatska i u sklopu kojeg se održao ovaj događaj. Volonterski centar Zadar pomoć i podršku raseljenim osobama iz Ukrajine pruža od samih početaka njihovog pristizanja u grad Zadar i Zadarsku županiju. S ciljem njihove što bolje integracije u naše društvo Volonterski centar okupio je mnoštvo suradnika i volontera koji su pomogli u realizaciji raznih aktivnosti i događanja. Uz održane nebrojene radionice, predavanja i izlete, i ove godine nastavili smo s tečajevima hrvatskog i engleskog jezika, kao i grupom psihosocijalne podrške, koju danas vodi naša suradnica iz Ukrajine, Olga Luhova. Svima im još jednom od srca zahvaljujemo!

U glazbenom dijelu programa nastupili su glazbenici iz Ukrajine i Hrvatske, kako već etablirani, tako i mlade glazbene nade.

Započeli smo u božićnom duhu pjesmom „Santa baby“ u izvedbi Sylvie Mutti, koja je predstavljala Glazbeno-scenski studio ARIJA na čijem čelu je naša poznata sopranistica Nela Šarić. Uz Sylvie, „Ariju“ je predstavila i Anamaria Kasumović s pjesmom „Hallelujah“.

Uz njih su nam se pridružili i učenici Glazbene škole „Blagoje Bersa“ koji pohađaju nastavu na odjelu klasične gitare u klasi Dijane Penezić. Skladbe „Ma bella bimba“, „Tempo di valzer lento“, „Malagueña“ i „El Negrito“ na klasičnim gitarama izveli su Nika Crnjak, Leona Ušalj te Solomia i Nazar Skubik.

Svoje glazbene vještine s nama je podijelila i Olena Chahovets iz Kharkiva u Ukrajini koja se pjevanjem bavila tijekom svojih studentskih dana, a izvela je svoju autorsku pjesmu „Bachata“.

Maria Solovei i Nikita Monastyrskyi nedavno su iz Kharkiva stigli u Hrvatsku. Vole kazalište i glazbu, a upoznali su se na kazališnom fakultetu, gdje su studirali glumu. Mykyta je na klavijaturama izveo skladbu „Etude Impromptu“, a Maria je uz njegovu pratnju otpjevala pjesmu „Spavaj u samoći“.

Ovu glazbenu večer uljepšale su i dvije vrlo talentirane sedmogodišnje djevojčice iz Ukrajine. Polina Kurkina, koja svoj pjevački talent razvija u „Libretićima“, otpjevala  nam je pjesmu „Moj tata voli rock ‘n’ roll“ i ukrajinsku pjesmu „Crvena rȕta“, a Sofia Balkina večer je obogatila recitacijom pjesme „Materinji jezik“.

Večer je svojim nastupom zaokružila poznata ukrajinska pjevačica i skladateljica iz Lavova, Marianna Ilkiv. Marianna je solistica najviše kategorije vojnog limenog orkestra Nacionalne akademije kopnenih snaga Hetman P. Sahaydachny te osnivačica  Glazbene škole „Ilkiv School“. Njene pjesme slušaju se na nekoliko kontinenata, a mi smo imali priliku poslušati njenu autorsku pjesmu „Imaš cijeli svijet oko sebe“ koju je otpjevala na ukrajinskom i na hrvatskom jeziku te „Pismo moja“ od Olivera Dragojevića.

Ovim putem od srca zahvaljujemo svim izvođačima koji su se spremno odazvali našem pozivu te nas oduševili svojim nastupima. Uistinu su ovaj koncert obogatili na poseban način. Hvala i našoj Ukrajinki Olgi Luhovi koja je na ukrajinskom jeziku za svoje prisutne sunarodnjake najavila program te Iryni Balkini i njenom sinu Vladu koji su kroz prezentaciju predstavili svoje ukrajinske gradove. Na kraju, ali jednako važno, zahvala i našim sugrađanima koji su prepoznali sinoćnji koncert kao vrijedan trenutak u procesu integracije izbjeglica iz Ukrajine u naše društvo te nas počastili svojim posjetom u velikom broju.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

OBLJETNICA / Zavod za javno zdravstvo Zadar u ponedjeljak slavi 80. rođendan. Proslava je na Trgu, i svi su pozvani

Objavljeno

-

By

Zavod za javno zdravstvo Zadar obilježava 80 godina javnozdravstvenog djelovanja i 40 godina od osamostaljenja Zavoda.

Datum: 29. travnja 2024. godine

Vrijeme: 10:00 – 13:00 sati

Lokacija: Narodni trg, Zadar (ispred Gradske lože)

Program događanja:

1. Mjerenje tlaka i šećera u krvi: Posjetite naš štand i provjerite svoje zdravstvene parametre.

2. Predavanje o provedbi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva: U 11:00 sati u Gradskoj loži, saznajte više o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

3. Predstavljanje rada stručnih službi Zavoda: Upoznajte se s našim timom stručnjaka i saznajte kako doprinosimo javnom zdravlju.

4. Promotivni materijali: Dijelit ćemo informativne brošure i materijale koji će vam pomoći da ostanete informirani o važnim zdravstvenim temama.

5. Besplatne analize vode: podijelit ćemo ambalažu za 10 besplatnih analiza zdravstvene ispravnosti vode za piće i 10 besplatnih analiza vode iz bazena.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / Sunčano i sve toplije. Već u nedjelju temperatura ide iznad 25°C

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, no ne i posve stabilno, pa malo kiše ili pokoji pljusak može pasti uglavnom na sjevernom Jadranu i Gorskoj Hrvatskoj. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na moru jugo. Ujutro na kopnu ponegdje magla. Najviša dnevna temperatura od 16 do 21 °C.

U nedjelju pretežno sunčano uz slab do umjeren južni i jugoistočni vjetar. Jutarnja magla uglavnom u kotlinama. Najniža temperatura zraka od 4 do 8, na moru između 9 i 13 °C. Najviša dnevna od 20 do 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano uz porast temperature. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, od ponedjeljka jugoistočni, a na moru jugo.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) Zadarska županija organizirala edukaciju timova za rad s darovitim učenicima osnovnih škola

Objavljeno

-

By

U Velikoj vijećnici Zadarske županije okupili su se Timovi za darovite devet osnovnih škola kojima je osnivač Zadarska županija i izložili razvojne planove za rad s visokomotiviranim i potencijalno darovitim učenicima svojih škola. Rezultat je to Programa usavršavanja odgojno-obrazovnih djelatnika za rad s potencijalno darovitim učenicima koji je Zadarska županija organizirala za osnovne škole kojima je osnivač, u suradnji s Centrom izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije.

Svrha programa usavršavanja razvoj je kompetencija odgojno-obrazovnih djelatnika za pružanje potpore cjelovitom razvoju potencijalno darovitih učenika. Uključeni djelatnici su kroz edukaciju stekli znanja i vještine za rad s darovitim učenicima. Edukacija se sastojala od šest modula, a održavao ju je Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije u sklopu projekta Jadranski regionalni znanstveni centar (Jadranski RZC) u čijim aktivnostima sudjeluje i Zadarska županija kao dio radne skupine.

U programu usavršavanja sudjelovale su OŠ Vladimira Nazora Škabrnja, OŠ Petra Zoranića Nin, OŠ Sukošan, OŠ Stjepana Radića Bibinje, OŠ Biograd, OŠ Braće Radića Pridraga, OŠ Pakoštane, OŠ Petar Lorini Sali i OŠ Petar Zoranić Stankovci.

Cilj provedbe edukacije je osnaživanje kapaciteta djelatnika za rad s darovitim učenicima unutar matičnih škola te razvoj planova za rad i pružanje podrške darovitim, potencijalno darovitim i visokomotiviranim učenicima. Uz podršku Zadarske županije, predstavljeni projekti će se početi realizirati u nadolazećoj školskoj godini.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu