Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Održana Ukrajinsko-hrvatska glazbena večer

Objavljeno

-

U četvrtak, 7. prosinca, u organizaciji Volonterskog centra Zadar održana je druga po redu Ukrajinsko-hrvatska glazbena večer. Centar za kreativne industrije bio je mjesto susreta na kojem su mnogi imali priliku uživati u prekrasnim izvedbama talentiranih glazbenika iz Ukrajine i Hrvatske.

Na početku programa prisutne je pozdravila voditeljica Volonterskog centra Zadar, Marija Špaleta. U svom govoru osvrnula se na projekt „Izgradnja društva dobrodošlice“ koji Udruga „MI“ – Split provodi uz financijsku podršku UNHCR-a Hrvatska i u sklopu kojeg se održao ovaj događaj. Volonterski centar Zadar pomoć i podršku raseljenim osobama iz Ukrajine pruža od samih početaka njihovog pristizanja u grad Zadar i Zadarsku županiju. S ciljem njihove što bolje integracije u naše društvo Volonterski centar okupio je mnoštvo suradnika i volontera koji su pomogli u realizaciji raznih aktivnosti i događanja. Uz održane nebrojene radionice, predavanja i izlete, i ove godine nastavili smo s tečajevima hrvatskog i engleskog jezika, kao i grupom psihosocijalne podrške, koju danas vodi naša suradnica iz Ukrajine, Olga Luhova. Svima im još jednom od srca zahvaljujemo!

U glazbenom dijelu programa nastupili su glazbenici iz Ukrajine i Hrvatske, kako već etablirani, tako i mlade glazbene nade.

Započeli smo u božićnom duhu pjesmom „Santa baby“ u izvedbi Sylvie Mutti, koja je predstavljala Glazbeno-scenski studio ARIJA na čijem čelu je naša poznata sopranistica Nela Šarić. Uz Sylvie, „Ariju“ je predstavila i Anamaria Kasumović s pjesmom „Hallelujah“.

Uz njih su nam se pridružili i učenici Glazbene škole „Blagoje Bersa“ koji pohađaju nastavu na odjelu klasične gitare u klasi Dijane Penezić. Skladbe „Ma bella bimba“, „Tempo di valzer lento“, „Malagueña“ i „El Negrito“ na klasičnim gitarama izveli su Nika Crnjak, Leona Ušalj te Solomia i Nazar Skubik.

Svoje glazbene vještine s nama je podijelila i Olena Chahovets iz Kharkiva u Ukrajini koja se pjevanjem bavila tijekom svojih studentskih dana, a izvela je svoju autorsku pjesmu „Bachata“.

Maria Solovei i Nikita Monastyrskyi nedavno su iz Kharkiva stigli u Hrvatsku. Vole kazalište i glazbu, a upoznali su se na kazališnom fakultetu, gdje su studirali glumu. Mykyta je na klavijaturama izveo skladbu „Etude Impromptu“, a Maria je uz njegovu pratnju otpjevala pjesmu „Spavaj u samoći“.

Ovu glazbenu večer uljepšale su i dvije vrlo talentirane sedmogodišnje djevojčice iz Ukrajine. Polina Kurkina, koja svoj pjevački talent razvija u „Libretićima“, otpjevala  nam je pjesmu „Moj tata voli rock ‘n’ roll“ i ukrajinsku pjesmu „Crvena rȕta“, a Sofia Balkina večer je obogatila recitacijom pjesme „Materinji jezik“.

Večer je svojim nastupom zaokružila poznata ukrajinska pjevačica i skladateljica iz Lavova, Marianna Ilkiv. Marianna je solistica najviše kategorije vojnog limenog orkestra Nacionalne akademije kopnenih snaga Hetman P. Sahaydachny te osnivačica  Glazbene škole „Ilkiv School“. Njene pjesme slušaju se na nekoliko kontinenata, a mi smo imali priliku poslušati njenu autorsku pjesmu „Imaš cijeli svijet oko sebe“ koju je otpjevala na ukrajinskom i na hrvatskom jeziku te „Pismo moja“ od Olivera Dragojevića.

Ovim putem od srca zahvaljujemo svim izvođačima koji su se spremno odazvali našem pozivu te nas oduševili svojim nastupima. Uistinu su ovaj koncert obogatili na poseban način. Hvala i našoj Ukrajinki Olgi Luhovi koja je na ukrajinskom jeziku za svoje prisutne sunarodnjake najavila program te Iryni Balkini i njenom sinu Vladu koji su kroz prezentaciju predstavili svoje ukrajinske gradove. Na kraju, ali jednako važno, zahvala i našim sugrađanima koji su prepoznali sinoćnji koncert kao vrijedan trenutak u procesu integracije izbjeglica iz Ukrajine u naše društvo te nas počastili svojim posjetom u velikom broju.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Predizborni skup HDZ-a u Zadru – predstavljeni kandidati za EU izbore

Objavljeno

-

By

“EU izbori 9. lipnja drugo su poluvrijeme utakmice koju smo pobijedili 17. travnja – želimo potvrditi obnovljeno povjerenje hrvatskih građana! A to želimo jer su naše europske politike nastavak onih nacionalnih, s kojima smo osigurali ekonomski i socijalni napredak & ostvarili strateške ciljeve, od teritorijalnog povezivanja i energetske neovisnosti Hrvatske do rekordno visokih plaća i najvećeg zaposlenosti u povijesti! Veselimo se ovim izborima, pozivamo sugrađane da na njih iziđu u što većem broju & sudjeluju na najvažnijem demokratskom događaju europskog kontinenta ove godine!” – poručio je jučer u Zadru Andrej Plenković, nositelj liste, dodajući:

„Izborni program #HrvatskaSnažnaVažna sinteza je svih nedvojbenih postignuća HDZ-a i naše Vlade, s jasnom vizijom Hrvatske i EU budućnosti, pa je potpuno legitimno da oni koji su zemljom upravljali proteklih 8 godina s ponosom, bez lažne skromnosti, ističu da su se izborili da Hrvatska dobije nezapamćenih 25 milijardi € EU sredstava za desetljeće ubrzanog razvoja koje je pred nama. Na žaljenje proturazvojne ljevice, Hrvatska će u 2024. imati gospodarski rast od 3,3% – drugi najsnažniji u cijeloj EU, odmah nakon Malte! A o kakvom je to uspjehu riječ, dovoljno svjedoči podatak da će EU u prosjeku rasti 1%, a Eurozone 0,8%. I ponovit ću po 100. put jer ta činjenica strašno žulja oporbu: ništa od svega ovog ne bi bilo moguće bez političke stabilnosti & naše politike modernog suverenizma, kojom koristimo nikad čvršći međunarodni položaj i nikad jači utjecaj EU na dobrobit hrvatskog naroda, svih građana i čitave zemlje“.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VRIJEME ZA SPIZU? / U nedjelju u Zadru rade ove trgovine i trgovački lanci…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

od 9 do 14

KAUFLAND:

zatvoreno

EUROSPIN:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Skradinska 8 – od 7 do 13

Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20

KONZUM:

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

Uvala Bregdetti 23 – od 7 do 13

Polačišće 2 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Ulica Antuna Barca 58 – od 7 do 21

Ulica Ivana Skvarčine 18 – od 7 do 21

Šibenska ulica 9C – od 7 do 21

Knezova Šubića Bribirskih 3 – od 7 do 21

RIBOLA

Vukovarska 6a – od 7 do 20

Krste Odaka 5a – od 7 do 21

PEVEX

od 8 do 14

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POTICANJE PODUZETNIŠTVA / Potpisan ugovor o poslovnoj suradnji između Zadarske županije i HBOR-a

Objavljeno

-

By

Zadarska županija  i HBOR potpisali su Ugovor o Poslovnoj suradnji u provedbi programa kreditiranja „Poduzetništvo mladih, žena i početnika“ i „Investicije privatnog sektora“ . U ime Zadarske županije Ugovor je potpisao župan Božidar Longin, a u ime HBOR-a predsjednik Uprave Hrvoje Čuvalo.

Riječ je o Ugovoru kojim će se poticati poduzetništvo na području Županije, odobravanjem subvencioniranih kredita izravno odnosno putem poslovnih banaka, poslovnim subjektima koji ulažu na području Županije neovisno o sjedištu odnosno prebivalištu.

S ciljem poticanja poduzetništva na području Županije, kreditna sredstva za prihvatljive korisnike kredita će osigurati HBOR izravno ili posredstvom poslovnih banaka, a sredstva subvencije kamate korisnicima kredita u visini od 2 postotna poena će osigurati Županija.

Naglašavajući kako je riječ o važnom programu župan Božidar Longin je istaknuo da je HBOR više puta potvrdio svoje postojanje, posebno u vremenu nakon Domovinskog rata u obnovi ratom razrušenog područja.

„Koristim ovu prigodu zahvaliti HBOR-u na svemu do sad učinjenom te  ponosno naglašavam kako smo danas jedna od najrazvijenijih županija i  imamo se s čime podičiti.  Danas  HBOR  potiče  malo i srednje poduzetništvo, a ugovor  koji danas potpisujemo omogućit će provedbu programa za mlade, žene i početnike te  dati  podršku toj grupi koja tek  kreće u poduzetništvo. Zahvaljujem HBOR-u i poslovnim bankama koje će se uključiti ovu provedbu“, rekao je župan Božidar Longin.

„Zahvaljujući subvenciji vaše županije vaši lokalni poduzetnici ovdje mogu dobiti povoljnije uvjete financiranja za svoje investicije. Povoljniji uvjeti financiranja ovdje znače niže kamatne stope koje će biti niže za dva posto, to znači da ako poduzetnici kod HBOR-a mogu dobiti kredit uz kamatnu stopu od tri posto, neće plaćati tri nego jedan posto, a tu razliku od dva posto plaćat će Županija.“, rekao je predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo.

Krediti se, prema ovom Ugovoru, mogu odobravati mikro, malim i srednjim poslovnim subjektima (trgovačkim društvima, obrtima, fizičkim osobama koje samostalno obavljaju djelatnost, zadrugama i profitnim ustanovama) za prihvatljive projekte te uz uvjete definirane kreditnim programima HBOR-a Poduzetništvo mladih, žena i početnika i Investicije privatnog sektora važećim u trenutku donošenja odluke o odobrenju kredita, osim za ulaganja u djelatnosti primarne poljoprivredne proizvodnje[1] i sektor ribarstva.

Najviši iznos kreditnih sredstava za koje se subvencionira kamata odobrena u okviru programa  Investicije privatnog sektora  je 400.000,00 eura.

[1] “Primarna poljoprivredna proizvodnja” znači proizvodnja proizvoda iz tla ili stočarstva bez obavljanja dodatnih radnji kojima bi se promijenila priroda tih proizvoda, a obuhvaća uglavnom djelatnosti  iz NKD područja A Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, odjeljak 01 Biljna i stočarska proizvodnja, lovstvo i uslužne djelatnosti povezane s njima.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu