magazin
OD GERMKNEDLE DO SVINJETINE / Burgeri, tripice, churos… Ovo je samo dio gastro ponude Adventa u Zadru 2023…
Gastronomski standardi Adventa u Zadru – kobasice, burgeri, fritule, kuhano vino i gin… – odavno su postavljeni, ti su bazni zalogaji poput ikona sveprisutni i na drugim, većim i poznatijim adventskim sajmovima, a zadržat će se i ove godine u ponudi na trgovima Petra Zoranića i Pet bunara.
Međutim, već pažljivijim pregledom pristiglih prijava 25 ugostitelja koji su dobili svoje mjesto pod svjetlećim parangalima, jasno je kako će ponuda hrane na Adventu u Zadru biti daleko zanimljivija i raznolikija od osnovnih standarda i kako se, makar dio ugostitelja, trudi u svoju ponudu uvesti različita osvježenja i iznenađenja. Uz zabavni program, gastro ponuda će biti i najzanimljiviji dio zadarskog Adventa, a ambicioznim i maštovitim ugostiteljima potrebna je i znatiželjna i gladna publika, spremna na istraživanja u moru kućica. U nekoliko ćemo nastavaka predstaviti najbolje iz ponude svake od ovogodišnjih kućica. Pa, krenimo redom po kućicama…
Red Fox
I prijašnjih je godina Zadranin Vinko Fain u ponudu svog Red Foxa atraktivne inovacije poput čokoladnih jestivih čaša za rakije, likere i gin ili burger od janjetine, a dio je tih ‘noviteta’ zadržao i ove godine. Ipak, ovaj put iznenadio je s jednim zaista hrabrim jelom – burgerom od tripica. Jednostavno, odlučio je sadržaj kultnog marendaškog jela Zadra i cijele Dalmacije, dalmatinske tripice, utrpati u toplo burger pecivo. Pecivo najprije zapeče, pa jednu polovinu premaže s umakom genovese, a drugu s crvenim od rajčice, posloži kuhane tripice, doduše s minimalnio umaka kojeg inače ima u tanjuru, te još ubaci cheddar sir i rikolu. Tako je ovo tradicionalno jelo potpuno približio ideji street fooda i uspio. Kako je krenulo prvih dana kod Faina će se za ovo jelo trebati rezervirati na vrijeme.
Jetti fritule
Ova kućica je i jedina na Adventu u Zadru koja ove godine nema mesnih ili slanih jela. Kod vlasnika Drage Klopke i njegove ekipe sve je slatko, a glavni aduti ponude su ovdašnje tradicionalne fritule i španjolski hrskavi uštipci – churosi. Ali i šećerna vata, nekoliko vrsta originalnih lizalica, vafle i palačinke. Klopka je na Advent dopremio i pravi stroj za fritule – iz desetak šupljina ovog specijalnog alata u duboko vruće ulje cijedi se tekuće tijesto. Tako su sve fritule u naručenoj porciji brzo i jednako pržene, a lagane su i prozračne, uvijek tople. Chorosi su u Jetti kućici hrskavi i također lagani, a jednu i drugu slasticu, po želji gosta, slastičarka preliva s više vrsta slatkih umaka od čokolade, nutelle i vanilije.
Tri mudraca
Ravno s bavarskih i austrijskih skijališta u kućicu Tine Buljat stigao je moćni zimski, pravi snježni desert – germknedla. Doduše, u Tri mudraca možete dobiti i domaću kobasicu, vegansku tortilju, sushi i zadarsko craft pivo Donat, ali je germknedla zvijezda ponude ove kućice. I baš će odgovarati jako gladnima. Kugla od tijesta veličine dobre muške šake puni se pekmezom od šljiva, a zatim na nekoliko minuta stavlja u specijalni aparat za parenje na nekoliko minuta. Tako skuhanu veliku knedlu Tina zatim preljeva kremom od vanilije. Tako topla i puna bogatih slatkih okusa dobro će doći i za zagrijavanje na pravim burama koje se još čekaju na Adventu.
Marvel
Ekipa Marvela pojednostavila je svoju gastro ponudu te je svela na svega nekoliko aduta: dobru domaću svinjsku kobasicu iz sušare jednog opg-a iz okolice Zadra, serviranu u velikom toplom pecivu te male nizozemske palačnike (poffertjes). Ove su palačinke su slične američkima, peku se od tijesta s kvascem, ali su puno manje pa iz zovu još i dječje. Uglavnom, kad ih u Marvelu nutellom, linoladom, mrvljenim petit beurre ili oreo keksima stvore pravu malu slatku senzaciju za klince. I odrasle također.
Kod Rođe
Ovo je najdugovječnija kućica na zadarskom Adventu. Prisutna je na zadarskom božićnom sajmu još od samih početaka, tamo od polovine prošlog desetljeća. Rođina ponuda je ostala tradicionalna: na pultu će vas dočekati nekoliko katova više vrsta kobasica koje se najprije kratko prepreku na ploči te se zatim kuhaju u velikom kotlu za kotlovinu. U ponudi je pet vrsta kobasica, od debrecinki do pikantih svinjskih. Dio je dobavljen iz asortimana jednog velikog hrvatskog mesnog kombinata, a dio ovaj tim iz Murvice priprema sam od svinjetine i junetine. Burger i domaće fritule su također standardni dio Rođine ponude.
Lavova kućica
Lav je sestrinski povezan s kućicom Kod Rođe, pa je i ova kućica svake godine prisutna na Adventu u Zadru s gotovo istom ponudom dobrih domaćih fritula, hrpom uvijek vrućih kobasica različitih punjenja i kuhanih vina te drugih vrućih napitaka. Ali i s najboljim pogledom na adventsku pozornicu!
Finger Food
I ova je kućica već sudjelovala na zadarskim adventima, a nudi domaće kobasice i burgere, fritule i kolače, ali i jedan osobiti specijalitet – trganu svinjetinu (pulled pork) u pecivu s prženim batat krumpirićima. Ovo je već ozbiljno adventsko jelo. Ekipa Finger Fooda čak 14 sati na niskoj temperaturi peče svinjetinu tako da se može doslovno rastrgati u toplom pecivu premazanim barbecue umakom. Tako posložen sendvič se dopunjava corslow i zelenom salatom i eto gušta! Kuhani gin ove kućice dvije je prethodne godine proglašen najboljim na zadarskom Adventu, a u ponudi ima još zanimljivosti – Didovo domaće kuhano vino dolazi iz okolice Skradina, a tu je i Babin rum punch kako bi Dida imao družicu, kao i vrući Maraschino Hot, mješavina više vrsta čajeva začinjena s pravim zadarskim Maraschinom. Konačno da je netko na Advent u Zadru uveo i ovaj svjetski poznat, a naš liker.
magazin
VIDEO / Pričvrstili su kamere na dupine kako bi vidjeli što rade kada ih ne gledamo: Ovo je dokaz da nisu baš tako slatki
Nemojte dopustiti da vas njihov izgled zavara. Iako djeluju preslatko, dupini imaju i svoju mračnu stranu. Nakon što pogledate snimke koji otkrivaju što rade kada u blizini nema ljudi, možda ćete dvaput razmisliti prije nego što im se odlučite približiti.
Znanstvenici u Sjedinjenim Američkim Državama pričvrstili su GoPro kamere na šest velikih dupina koji su slobodno plivali kako bi promatrali njihovo ponašanje tijekom lova na hranu. Ovih šest dupina nisu bili obični primjerci svoje vrste. Riječ je o životinjama koje je američka mornarica obučavala za lociranje i označavanje podvodnih mina. Opremljeni kamerama, omogućili su istraživačima da po prvi put dobiju iznimno detaljan uvid u to kako dupini plivaju, pretražuju teren, jure, hvataju i jedu svoj plijen.
Glavni autor studije iz 2022. godine bio je pokojni Sam Ridgway, dugogodišnji voditelj Mornaričkog programa za morske sisavce, koji je zbog svojeg pionirskog rada često nazivan ocem medicine morskih sisavaca. Prije smrti, prije tri godine, takozvani “doktor za dupine“ podijelio je zapanjujuće nalaze do kojih je njegov tim došao analizirajući GoPro snimke lova ovih životinja.
Tijekom promatranja, svih šest dupina zajedno pojelo je stotine riba, ali i prilično neobičan plijen – otrovne morske zmije. Ipak, stručnjake je najviše fascinirao način na koji su to činili.
Audiozapisi koje su Ridgway i njegov tim zabilježili otkrili su da dupini precizno lociraju plijen pomoću sonarnih klikova, a zatim ispuštaju zvukove nalik pobjedničkom ciku kada ga napokon uhvate.
Ranije se vjerovalo da dupini tijekom lova jurišaju izravno prema plijenu tehnikom poznatom kao udarni napad, a zatim ga jednostavno progutaju. Međutim, GoPro snimke pokazale su nešto sasvim drugo.
Ispostavilo se da ovi dupini koriste snažno usisavanje kako bi uvukli plijen u usta. To postižu širenjem grla i razmicanjem usana. Iako je metoda iznimno učinkovita, prizor može biti prilično uznemirujući i svakako malo ruši sliku o njihovoj neodoljivoj slatkoći.
Znanstvenike je posebno šokiralo to što je jedan od dupina bez ikakvih problema pojeo čak osam žutotrbušastih morskih zmija. Australski muzej ove zmije opisuje kao izrazito otrovne, neugodne i potencijalno toksične za konzumaciju. Na snimci se vidi kako dupin nakon napada na zmiju naglo trzne glavom i ispusti visok, pobjednički zvuk. Unatoč opasnostima koje ovakav obrok nosi, stručnjaci navode da dupin nakon toga nije pokazao nikakve znakove bolesti.
Opisujući zvukove i ponašanje dupina tijekom lova, istraživači su u studiji naveli da dupini tijekom potrage klikću u intervalima od 20 do 50 milisekundi. Kako se približavaju plijenu, razmaci između klikova se skraćuju i prelaze u završno zujanje, a zatim u cik.
Ti se zvukovi nastavljaju dok dupin hvata, manipulira i guta plijen. Ako riba pokuša pobjeći, dupin nastavlja potjeru, pri čemu se klikovi čuju rjeđe nego neprekidno završno zujanje i cik.
Tijekom samog hvatanja, usta dupina se šire i otkrivaju gotovo sve zube, dok se grlo vidljivo širi. Iako se riba nastavlja migoljiti čak i kada uđe u usta dupina, čini se kao da je životinja doslovno usisana ravno niz grlo.
magazin
Horoskop za 19. prosinca 2025.
Ovan (21.03.-20.04.) – Dnevni horoskop za 19.12.2025.
LJUBAV: Možete očekivati vrlo obećavajući i ispunjavajući dan kad se radi o osobnim odnosima i društvenom životu.
KARIJERA: Izgleda da ste stigli napraviti sve što je trebalo, pa ćete raditi ležernije i s više smisla za humor.
ZDRAVLJE&SAVJET: Možete biti mirni.
Bik (21.04.-20.05.) – Dnevni horoskop za 19.12.2025.
LJUBAV: Popustit će pritisak da morate biti sretni i zadovoljni u ljubavi. Lakše ćete disati i bez opterećenja priznati da trenutno niste u bajci.
KARIJERA: Svojim znanjem uspjet ćete se nametnuti i pobijediti protivnike koji su imali drukčija mišljenja.
ZDRAVLJE&SAVJET: Razjasnite ono što se može razjasniti.
Blizanci (21.05.-20.06.) – Dnevni horoskop za 19.12.2025.
LJUBAV: Iako nećete biti previše otvoreni za ljubav, ipak ćete pokazati dobru dozu društvenosti i komunikacije.
KARIJERA: U umjetničkim i estetskim bavljenjima moglo bi doći do pretjerivanja. Tašitna će biti prevelika i štetna.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pogledajte da li stojite s nogama na zemlji.
Rak (21.06.-20.07.) – Dnevni horoskop za 19.12.2025.
LJUBAV: Mnogi će ostati kod kuće i uživati u ugodnom ozračju vlastitog doma ii društvu voljene osobe.
KARIJERA: Zaposleni u uslužnim djelatnostima danas će imati dosta posla, no bit će spretni, okretni i učinkoviti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Imate pravo na odmor.
Lav (21.07.-21.08.) – Dnevni horoskop za 19.12.2025.
LJUBAV: Mnogi vam zavide jer je vaš odnos s voljenom osobom stabilan, pun povjerenja, a nije bez strasti.
KARIJERA: Danas ćete se malo pozabaviti jednom sasvim novom idejom koja je napredna i još možda neviđena u vašoj branši.
ZDRAVLJE&SAVJET: Lomite sve prepreke.
Djevica (22.08.-22.09.) – Dnevni horoskop za 19.12.2025.
LJUBAV: Bit ćete skloni potpuno uroniti u svijet mašte, a vaše će poveznice s ljubavnom stvarnošću olabaviti.
KARIJERA: Kontakti i komunikacije sa stranim suradnicima jačaju. Danas pregovarate oko nekih detalja.
ZDRAVLJE&SAVJET: Gimnasticirajte.
Vaga (23.09.-22.10.) – Dnevni horoskop za 19.12.2025.
LJUBAV: Netko od članova vaše bliže obitelji danas će zahtijevati vašu pažnju. Potrudite se biti pri ruci.
KARIJERA: Danas bi vam jedna mlada osoba s posla mogle povjeriti svoje strahove i sumnje. Ohrabrite je.
ZDRAVLJE&SAVJET: Opustite se uz duhovite sadržaje.
Škorpion (23.10.-22.11.) – Dnevni horoskop za 19.12.2025.
LJUBAV: Vjerojatno je druženje s prijateljima ili s većim društvom. Jedna bliska osoba mogla bi vam se povjeriti.
KARIJERA: Neki ljudi s posla zaista vas živciraju, pa o njima ne želite razmišljati. Što dalje od njih, čak i u mislima.
ZDRAVLJE&SAVJET: Opustite se u kadi.
Strijelac (23.11.-21.12.) – Dnevni horoskop za 19.12.2025.
LJUBAV: Gdje god se zatekli, vi ćete tražiti društvo jer vam samoća trenutačno ne odgovara. Jednostavno ćete sami prilaziti drugima.
KARIJERA: Izgledno je zanimljivo poslovno putovanje na kojem bi mogla zaživjeti jedna sasvim nova ideja.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite otvoreni za sve opcije.
Jarac (22.12.-20.01.) – Dnevni horoskop za 19.12.2025.
LJUBAV: Bit ćete spremni na dobru zabavu, ali i na izolaciju u paru u društvu osobe do koje vam je stalo. Kombinirat ćete.
KARIJERA: Oni koji se bave nekom vrstom istraživanja danas će dokučiti bit rješenja ili ono što traže. Bit će to posebne spoznaje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Terapije daju rezultate.
Vodenjak (21.01.-19.02.) – Dnevni horoskop za 19.12.2025.
LJUBAV: Nakon dobre zabave usljedit će prizemljenje u kom ćete vidjeti da su stvari daleko banalnije nego što ste mislili.
KARIJERA: Ovaj put vaš stil rada podrazumijeva i publiku, a kad je ona bez povratne informacije, vi gubite motivaciju.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne živcirajte se.
Ribe (20.02.-20.03.) – Dnevni horoskop za 19.12.2025.
LJUBAV: Shvatit ćete da nemate kamo i da treba prihvatiti stanje kakov jest. Bit će to zrela odluka s kojom se treba nositi.
KARIJERA: U poslovnoj komunikaciji danas bi se na dnevnom redu mogla naći jedna osjetljiva tema.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne pijte hladne napitke.
magazin
ADVENT U TZO JASENICE: Ovu subotu u Maslenici koncert Učiteljica i „Večer domaćih uštipaka“
Maslenica ovih blagdana postaje središte dobre glazbe, tradicije i zajedništva. Adventski program Turističke zajednice Općine Jasenice ulazi u svoj najuzbudljiviji dio u subotu, 20. prosinca 2025., kada će se na Pijaci održati koncert jednog od najpopularnijih ženskih vokalnih sastava Učiteljica.
Publiku očekuje večer ispunjena hitovima, pozitivnom energijom i pravim blagdanskim ugođajem, a glazbeni doživljaj dodatno će obogatiti tradicionalna Večer domaćih uštipaka, spajajući zabavu i lokalnu gastronomiju.
Blagdanska događanja nastavljaju se u nedjelju, 21. prosinca, koncertom grupe AKA Crescendo, dok je ponedjeljak, 22. prosinca, rezerviran za najmlađe uz interaktivnu božićnu predstavu Čarobnih animatora, koja donosi igru, glazbu, glumu i podjelu slatkih poklona.
Badnjak u Maslenici tradicionalno započinje jutarnjim druženjem uz bakalar, a večernji program donosi koncert Romana Segarića & 023 benda. Na Božić, 25. prosinca, održat će se poseban božićni koncert Duje Stanišića i benda, koji iz godine u godinu okuplja velik broj posjetitelja i donosi toplu, emotivnu atmosferu.
Zabavni dio Adventa dodatno će obilježiti stand-up show Krule 28. prosinca, dok je 29. prosinca posvećen gastronomiji i tradiciji uz Večer domaće spize i besplatnu degustaciju kiselog zelja i domaćih kobasica sušenih na velebitskoj buri.
Vrhunac adventskog programa bit će doček Nove 2026. godine. Uz zagrijavanje atmosfere koje donosi DJ Mate, publiku će u Novu godinu koncertom uvesti Petar Dragojević, uz noć ispunjenu pjesmom, plesom i nezaboravnom blagdanskom energijom.
Iz Turističke zajednice Općine Jasenice poručuju kako je adventski program osmišljen kao mjesto okupljanja svih generacija, s ciljem jačanja zajedništva i stvaranja posebnog blagdanskog doživljaja za mještane i posjetitelje.
Sve novosti i eventualne izmjene programa mogu se pratiti na službenim Facebook i Instagram stranicama Visit Jasenice.

-
ZADAR / ŽUPANIJA5 dana prijePLANIRAJTE NA VRIJEME / Danas u Zadru rade samo ove trgovine…
-
magazin5 dana prijeFOTOGALERIJA S ADVENTA / Rišpet & Jonathan
-
Hrvatska5 dana prijePROGNOZA / Stiže promjena vremena: Očekuje li nas bijeli Božić?
-
ZADAR / ŽUPANIJA5 dana prijeFOTOGALERIJA / Promocija 147 prvostupnika Sveučilišta u Zadru







