Connect with us

magazin

Znanstvenici otkrili što se događa u mozgu u zadnjim trenucima života

Objavljeno

-

Pexels

Radi se o istraživanju neuroznanstvenika sa Sveučilišta Britanske Kolumbije koji su mjerili električnu aktivnost u mozgu pacijenata iz hospicija dok su bili pri svijesti i u trenutku smrti.

Dr. Jill Bolte Taylor, američka znanstvenica koja se bavi istraživanjem mozga, opisala je vlastito iskustvo hodanja po rubu života i trenutka smrti u knjizi “My Stroke Of Insight”.

Doživjela je strašan moždani udar i to iskustvo joj je posve promijenilo prioritete u životu. Kaže da je osjetila neko strahopoštovanje dok je umirala koje se miješalo s blaženom euforijom.

Do krvarenja je došlo u lijevoj polutki njezinog mozga, i to se širilo toliko brzo da je nakon četiri sata bilo veličine šake.

“Ulazila sam i izlazila iz svijesti svojom desnom polovicom mozga. Kad sam stigla u bolnicu, krvarenje je bilo približno veličine šake u lijevoj polutki. Tijekom jutra sam ušla u neku blaženu euforiju, svijest moje desne strane mozga. A onda bih se vratila i bavila detaljima o tome kako si pomoći”, ispričala je i dodala da je tijekom te borbe za život upadala naizmjence u nesvjesno i svjesno stanje tijekom kojeg je znala što se događa s njom i oko nje, ali osjećaja straha nije bilo.

“Bila sam vrlo blagoslovljena. Nisam se nimalo bojala. Ležala sam tamo u blaženoj euforiji u desnoj strani mozga. Ili sam bila u lijevom mozgu, zaokupljena pokušajima shvaćanja što trebam učiniti da upravljam vlastitim spašavanjem”, prisjetila se iskustva koje joj se urezalo u pamćenje za cijeli život.

“Moždani udar me je promijenio sto posto. Udaljilo me od vjerovanja da sam središte svijeta i da je važno samo ja i moje. Cijeli taj krug, svijest o meni kao pojedincu, je nestao, a u nedostatku fokusa na sebe prebacila sam se u svijest da sam dio čovječanstva. Postala sam otvorenija, ekspanzivnija i fleksibilnija prema mogućnostima, za razliku od evo što želim, a ovo su koraci koje ću poduzeti da bih dobila ono što želim. Odmaknula sam se od linearnog načina gledanja na svijet i svojeg odnosa prema njemu. Živim otvorenije prema mogućnostima onoga što može biti i što mi najbolje odgovara”, rekla je.

Kaže i kako je na smrtnoj postelji shvatila što je zapravo važno u životu, tako da su joj danas prioriteti sasvim drugačiji nego prije moždanog udara.

“Autentično ja je dio nas za koji čvrsto vjerujem da se pojavljuje u posljednjih pet minuta našeg života. Kad smo na smrtnoj postelji, lijevi dio mozga se počinje rasipati, a mi se odmičemo od svih akumulacija i vanjskog svijeta, jer to više nije vrijedno. Vrijedno je ono što smo kao ljudi i što smo svojim životima učinili da bismo pomogli drugima. Svi se suočavamo s tim i mislim da je to sudnji dan, ali mislim da to nije prosudba nečega što je izvan nas, to je prosudba nas samih”, nastavila je.

Obzirom da je po neuroznanstvenicima sluh osjetilo koje među posljednjima nestaje, a kao što kaže dr. Taylor, blaženo iskustvo može zamijeniti strah od umiranja, ove bi informacije mogle biti korisne za pružanje utjehe obitelji i prijateljima i usmjeriti ih kako da se ponašaju dok stoje uz postelju voljene osobe kojoj nije preostalo puno života, prenosi 24sata.

Što se događa u našem mozgu prije smrti?

“Čuli smo da liječnici često svjedoče pozitivnim reakcijama kod pacijenata ako voljeni razgovaraju s njima u tim posljednjim trenucima. Kada je naša majka ležala na samrti, moja sestra i ja smo sjedili uz nju, držali smo je za ruku i šaputali riječi utjehe dok uređaj u bolnici nije pokazao ravnu crtu. Intuitivno smo pomislili da bi nas majka možda mogla čuti. Nitko sa sigurnošću ne zna što se događa dok umiremo, ali istraživanja nekih neuroznanstvenika pokazuju da bi naša intuicija mogla biti u pravu”, ispričao je dr. Bryan E. Robinson, američki književnik, psihoterapeut i profesor na Sveučilištu Sjeverne Karoline u Charlotteu.

“U posljednjim satima prije očekivane prirodne smrti, mnogi ljudi ulaze u razdoblje nereagiranja kad više ne reagiraju na vanjsko okruženje. Anegdotska izvješća iz iskustava bliskih smrti obično uključuju priče o umirućoj osobi koja čuje neobične zvukove ili čuje kako je proglašavaju mrtvom. U revolucionarnoj studiji iz lipnja 2020. godine objavljenoj na Scientific Reports, neuroznanstvenici su otkrili prve empirijske dokaze da neki ljudi mogu čuti što se događa oko njih tijekom te faze negiranja, nekoliko sati prije smrti”, pojasnio je.

Radi se o istraživanju neuroznanstvenika sa Sveučilišta Britanske Kolumbije koji su pomoću EEG indeksa mjerili električnu aktivnost u mozgu pacijenata iz hospicija u bolnici St. John’s dok su bili pri svijesti i kad su prestali reagirati.

Također, u istraživanju su koristili i kontrolnu skupinu mladih, zdravih sudionika. Pratili su reakcije mozga na tonove i otkrili da su slušni sustavi umirućih pacijenata reagirali slično onima kod mladih, zdravih ispitanika, i to samo nekoliko sati prije nego su preminuli.

Zaključili su da mozak koji umire reagira na zvučne podražaje čak i tijekom nesvjesnog stanja te da je sluh posljednje osjetilo koje ulazi u proces umiranja. Mnogi ljudi koji su imali iskustva blizu smrti opisuju to kao osjećaj strahopoštovanja ili blaženstva, kao i to da su se nevoljko vratili u svoja tijela.

 

magazin

FOTOGALERIJA / Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

magazin

Liječnik otkriva četiri “zdrave” namirnice koje čine više štete nego koristi

Objavljeno

-

By

Pexels

Niz čimbenika utječe na naše cjelokupno zdravlje i dobrobit, a prehrana je jedan od najvažnijih.

Određene hranjive tvari koje dobivamo iz naše hrane su ključne kako bi naše tijelo funkcioniralo optimalno. S druge strane, neka druga hrana zapravo može imati štetan učinak, posebno kada se konzumira u velikim količinama.

No, s toliko puno opcija u trgovinama, nije uvijek lagano napraviti zdrav izbor.

Guru prehrane dr. Michael Mosley upozorio je da se određena hrana možda čini zdravom, ali zapravo može učiniti više štete nego koristi. Na ambalaži mnogih namirnica piše da imaju malo masti ili pak da nemaju “nezdrave” sastojke, ali to nije uvijek točno.

“U svijetu punom proizvođača hrane, s dosjetljivim marketingom i nedostatkom znanosti iza njihovih tvrdnji, često može biti zbunjujuće za shvatiti koja je hrana zapravo zdrava kada se krećete po trgovini”, napisao je dr. Mosley na svojem blogu.

Iako se reklamiraju kao zdravije alternative, dr. Mosley savjetuje da izbjegavate ove četiri namirnica: čips od povrća, posne verzije odnosno alternative s manje masti, zobene kaše iz vrećice i preljeve za salatu, prenosi Express.

Čips od povrća

Čipsevi od povrća se često smatraju zdravijim alternativama od tradicionalnog čipsa od krumpira. Međutim, dr. Mosley kaže da takvi proizvodi nemaju veliku hranjivu vrijednost. Tvrdi da nisu ništa bolji od običnog čipsa jer su prženi u puno suncokretovog ulja. Umjesto toga, preporučuje grickanje sirovog povrća, orašastih plodova, sjemenki ili hrane koaj je pogodna za crijeva poput kiselog kupusa i kimchija.

Niskomasne alternative

Posljednjih desetljeća alternative s niskim udjelom masti smatraju se jednostavnim rješenjem za mršavljenje. No znanstvena istraživanja su dokazala da punomasna hrana može biti dobra za nas. Proizvodima s niskim udjelom masnoće često su uklonjeni hranjivi sastojci te su puni šećera i aditiva kako bi nadomjestili izgubljeni okus.

“Studija koju su proveli istraživači sa stockholmskog instituta Karolinska pratila je prehranu 20 tisuća žena u razdoblju od 20 godina”, rekao je dr. Mosley. Studija je otkrila povezanost između konzumacije punomasnih mliječnih proizvoda (mlijeka i sira) i gubitka težine. “Tijekom razdoblja od deset godina, žene koje su redovito konzumirale punomasno mlijeko imale su niži indeks tjelesne mase”, dodaje.

Instant zobene pahuljice

Kaše iz vrećice popularne su kao opcija za doručak koji se brzo priprema. Dr. Mosley upozorava da jedna zdjelica instant zobenih pahuljica može sadržavati do tri žlice šećera, budući da neki brendovi imaju čak 16 grama šećera po porciji.

Preljev za salatu

Iako su salate zdrav izbor, preljevi imaju značajnu količinu kalorija po porciji, a malo se ljudi zaista drži preporučene veličine porcije. “Također su prepuni aditiva koji im produljuju rok trajanja, zgušnjivača i drugih stvari  kojima jednostavno nije mjesto na vašem jelovniku”, upozorava dr. Mosley.

Zdravija alternativa bila bi napraviti vlastiti preljev koristeći jednake količine maslinovog ulja i balzamičnog octa ili soka od limuna.

 
Nastavi čitati

magazin

FOTOGALERIJA / Wine Vip Event u Zadru okupio vrhunske stručnjake i eno-gastro znalce

Objavljeno

-

By

U Zadru je uspješno održano sedmo izdanje Wine Vip Eventa upriličeno 22.veljače 2024. godine u ugodnom ambijentu hotela A’mare. Nakon izvrsnog odaziva struke i gostiju u Splitu, eno-gastro turneja je nastavila svoju misiju okupljanja HoReCa sektora i gospodarstvenika usko vezanih za ugostiteljstvo i turizam.

Ova autentična i po mnogočemu jedinstvena priča, čak 34. event po redu u organizaciji agencije Ricerca Mercato na čelu s Dantesom Begićem njeguje tradiciju održavanja niz godina u kontinuitetu, podižući razinu kvalitete sadržaja i sudionika, a time i rastuće zanimanje publike upravo za ovakve manifestacije, koje objedinjuju kvalitetu, emociju i svrhu.

Wine Vip Event se održava u pet gradova diljem Hrvatske sa ciljem podizanja izvrsnosti hrvatskog

ugostiteljstva i turizma, nezaobilazan je događaj za sve koji žele ulagati u svoje znanje i poslovni razvoj, učiti od vrhunskih stručnjaka, te razmijeniti iskustva s drugim kolegama i ostvariti kontakte s potencijalnim klijentima.

Sudjelovanje na eventu je isključivo na pozivnicu, a dodatna posebnost je da se gostima omogućuje besplatan ulaz, brojne edukacije i predavanja, te stručne radionice (iznimka je Sake).

S fokusom na male proizvođače sa ciljem promocije lokalne enogastronomije, nastupili su probrani izlagači iz svih dijelova Hrvatske i šire regije, uz proizvođače iz mikrolokacije destinacije održavanja eventa. Tako su u Zadru, među ostalima, svoju ponudu predstavili Bora vina, Florijanović vina, MAS VIN, likeri i rakije Paška priča te mnogi drugi, dok su međunarodnoj noti događaja pridonijeli izlagači poput destilerije Berryshka, Ščurek vina, te Radgonske Gorice.

Uz druženje s izlagačima, brojni profesionalci su prepoznali Wine Vip Event po izvrsnom i sadržajnom edukacijskom programu, za koji se u Zadru tražilo mjesto više, a niz je otvoren degustacijskom radionicom „4 vina – 1 regija: vinska revolucija sjeverne Dalmacije“ pod vodstvom Manuele Plohl. Prof., MA WSET certificirane edukatorice.

U nastavku je mentorica i stručnjakinja za gostoljubivost Sanja Krmpotić govorila o važnosti podizanja izvrsnosti usluge i gostoljubivosti kao ključu budućnosti ugostiteljstva i turizma, dok je savjetnica i edukatorica za odnose s klijentima, Svjetlana Ranek Franjul istaknula moć emocije u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, koja je više od (same) usluge. Zatim je Franckov barista, Tomislav Mraović demonstrirao alternativne metode pripreme kave, a voditeljica ključnih kupaca u Alexander Commercu, Iva Šetina je pojasnila sve što treba znati o najkvalitetnijim čašama Zwiesel.

O bijelim vinima sa položaja Contarini (Viognier i Sauvignon Blanc), govorio je Antonio Degrassi iz istarske vinarije Degrassi, a dodatni bonus ovogodišnjem programu bila je ekskluzivna radionica o Sake-u – japanskom eliksiru života, pod vostvom renomiranog austrijskog sommelierskog prvaka Suvada Zlatića Suwija.

Event je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, te Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, uz niz partnera: Hrvatska turistička zajednica, Zadarska županija, Grad Zadar, Turistička zajednica grada Zadra, Obrtnička komora zadarske županije, hotel A’mare, Alexander Commerce i RB Auto  Renault

Uz profesionalnu priču, nastavljena je i humanitarna, a prikupljena sredstva su donirana Ligi protiv raka Zadar.

Idući tjedan se team Wine Vip Eventa seli na Kvarner gdje će 28.veljače 2024. godine u hotelu Bonavia biti održano riječko izdanje ove jedinstvene manifestacije.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu