Connect with us

magazin

(FOTOGALERIJA) VEČER ZADRA NA WALL STREETU / Zadarski kuhari, vinari i maslinari oduševili novinarsku i tour-operatersku elitu New Yorka!

Objavljeno

-

Prezentacijskom večerom s čak 11 odvojenih gastronomskih cjelina – tanjura, koji su zajedno ocrtali najvažnija obilježja gastronomije, vina i maslinova ulja Zadra i njegovog kraja u restoranu Delmonico’s u New Yorku, točnije na Manhattanu, Turistička zajednica grada Zadra u utorak je predstavila naš grad većoj skupini uzvanika – tour-operatora, turističkih agenata i predstavnika putničkih i kamperskih strukovnih asocijacija, novinara, urednika i televizijskih producenata specijaliziranih za turistički sektor.

Na početku višesatne degustacije goste su pozdravili direktor TZ Zadar Mario Paleka, gradonačelnik Zadra te predsjednik Skupštine i Turističkog vijeća TZ Branko Dukić, direktor glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić te veleposlanik RH u SAD Pjer Šimunović. Prikazan je prošlogodišnji nagrađivani promotivni film o Zadru autora Igora Goića, a glavna obilježja grada, njegovu povijesnu i kulturnu baštinu te turističke osobitosti mediteranskog Zadra predstavila je djelatnica TZ Zadar Lucija Grubić. Gostima je cijelu večer pjevao klapski kvintet Niko.

Sve namirnice od kojih su se pripremali manji zalogaji, predjela i glavno jelo (osim goveđeg mesa), stigle su za ovu prigodu iz Zadra, uz veliku pomoć tvrtke Marikomerc. Time se zadržala izvornost okusa ovoga kraja, a zadarski kuhari, chef restorana Foša Saša Began, vlasnik restorana Niko Erik Pavin i Jakov Meštrović kao predstavnik mlađe, svježe generacije potekle iz zadarske kuharske škole su u svojim tanjurima htjeli zadržati izvornost baštinskih jela i njihovih okusa te, naravno, zadarskog mora i njegovih proizvoda.

Večer je počela s čak četiri mala pozdrava iz kuhinje: košaricom s carpacciom od Marikomercove jadranske hobotnice i Pelagosovim mariniranim inćunom, Begnovom focacciom sa slanim inćunom, stonskom kamenicom iz Marikomercove ponude te zalogajem  ike jime filetom odležanog brancina ugljanske tvrtke Marfish prelivenog s emulzijom od naranče i maslinova ulja. Sva su jela inače pripremljena i začinjena s lokalnim ekstra djevičanskim maslinovim uljima zadarskog kraja, koje su preko Udruge maslinara Zadarske županije donirali nagrađivani maslinari dr.Ivica Vlatković, Ante Vulin, Vinko Lalin i Marin Matešić. Bočice njihovih ulja bile su zajedno sa cvijetom ninske soli Solane Nin dio darovnih paketa za goste.

Večer se nastavila Beganovom izvedbom tradicionalnog savura od plave i bijele ribe, Meštrovićevim filetom ‘zapaljene’ jadranske plavorepe tune (iz kaveza Jadran tune) s pireom od čičoke, gustom ribljom juhom od bijele ribe s filetom kovača i dagnjom koja je začinjena lokalnim šafranom tvrtke Stigma šafran iz Žerave, potom Pavinovim klasičnim rižotom od Velebitskog škampa, dalmatinskom pašticadom s mini povrćem umjesto njoka, a prava mala zadarska fine dining degustacija završila je Meštrovićevom izvedbom Zadarske torte od naranče i čokolade koju je oplemenio s Dalmatinskim tartufom u čokoladi te kremom od zadarske maraške, crumbleom od mendule te Maraskinim slavnim Maraschinom. Time prezentacija još nije bila gotova: nakon svega gostima su servirani pijatini s ploškama paškog sira Paške sirane i fete zemuničkog Dalmatinskog pršuta.

Sva jela su uparena isključivo s autentičnim vinima zadarskih vinarija. Vinarija Fiolić sudjelovala je s maraštinom i roseom, Vinarija Kraljevski vinogradi sa pošipom, chardonnayom i crljenkom, a Vinarija Degarra sa svojim pjenušcem Primo,  snažnom Bonterom i desertnom kupažom Bontere i vina od maraške Bomaryem. Naravno da su i sva vina za ovu prigodu doletjela iz Zadra.

Svi uzvanici, eminentni sastav iskusnih i poznatih novinara koji su vidjeli svijeta, pa i hrane svih svjetskih kuhinja te turistički menadžeri iz više američkih država, bili su neskriveno oduševljeni okusima i mirisima Mediterana na zadarski način. Neki od njih poput Davida Farleya, slobodnog novinara koji je već bio u Zadru i proslavio ga u svojim kolumnama u The New York Timesu, dobro poznaju okuse ovog grada. Na ovaj način se s našom gastronomijom prvi put susrela i iskusna urednica Putovanja iste te slavne novinske kuće Amy Wirshup. Oduševile su se zadarskom hranu, kao i svi ostali, i dvije visokopozicionirane predstavnice grada New Yorka: Alexandra Silversmith, druga osoba njujorškog Ureda za turizam i Rachel Insler, voditeljica marketinga u istom tom Uredu.

Nabrajanje imena drugih gostiju na ovoj zadarskoj večeri u New Yorku bila bi duga. Njihovi dojmovi i sjećanja na ovaj zadarski gastro event sigurno će im pomoći kada svojim partnerima ili budućim hrvatskim gostima budu pričali o našem gradu.

Zanimljivo, nakratko je na zadarsku večer u slavnom Delmonicosu navratio i osvjedočeni prijatelj Zadra iz Italije, tamošnja TV zvijezda Fabrizio Nonis, koji je nedavno snimao priloge za vrijeme Festivala mesa Meat Me 4.0. Hoće li i ovaj put Nonis ispričati svoju priču za talijansku TV kuću o Zadranima u New Yorku tek treba vidjeti.

Oduševljen cijelim događajem bio je osobito Denis Turčinović, jedan od suvlasnika Delmonico’sa. Njegov brojni kuharski i konobarski tim te cjelokupno osoblje restorana zadarskim su kuharima pružili maksimalnu podršku i pomoć.

Ovo je bilo drugi put da Turistička zajednica Zadra priređuje gastronomsko-turističku prezentaciju u New Yorku. Prvi put je bila organizirana u restoranu Felidia slavne Lidije Bastianich početkom 2020. godine, neposredno pred izbijanje pandemije COVID-om. Rezultati svih ovih promotivnih ulaganja, uključujući i nastupe na turističkim sajmovima u SAD-u te brojne novinarske posjete i reportaže o Zadru u SAD-u, polako ali sigurno počinju davati rezultate kroz veću prisutnost i vidljivost našeg grada na konkurentnom i dinamičnom američkom tržištu te veći broj dolazaka turista s američkog kontinenta u naš grad.

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comments

  1. Nja-prc.prc

    31. listopada 2023. at 15:52

    Jadno kvazi novinarstvo, da jadnije ne može biti. Kad je sve tako krasno zašto je Baljega dao ostavku, a ostavku treba dati i Dukić.

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

KUHAJU SKOKO, VRSALJKO I KARAMARKO / U petak počinje 4. Blue Fish Festival u Kalima!

Objavljeno

-

By

Najavljeno je četvrto izdanje Blue Fish Festivala u Kalima.

Lokacija: Kali, punta Artine, otok Ugljan

Datum i vrijeme: 21. – 22. 6. 2024. od 17.30 h

Ideja je da plava riba, vrijedna i zdrava namirnica, ulovljena od naših ribara, a često zanemarena, uz izuzetak tune, bude pozivnica na događaj u kojem će sudjelovati renomirani hrvatski kuhari.

Ovaj vikend u Kalima kuhaju David Skoko @ribarev sin,  te poznati zadarski kuhari  Josip Vrsaljko i Tomislav Karamarko.

Oni će nam pokazati kako srdela, inćun ili tuna uz kuharsku kreativnost i vještinu postaju izvrsna I ukusna jela koja nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Za 2 kaljska gastro dana ovi vrsni kuhari osmislili su meni od 6 jela. Da doživljaj bude potpun angažiran je i Ivan Stiblik, organizator Zadar Wine Festivala, koji će složiti vinsku kartu s naglaskom na vina iz zadarske regije.

Neće nedostajati niti glazbe, uz 2 DJ-a (DJ Bego & Ante Valčić) biti će i 2 koncerta, na otvorenju prvog dana u petak pjeva Dino Petrić, a u subotu Matija Cvek

Organizirali smo prijevoz iz Zadra iz Foše oba dana. Brod Gospa Rozarija voziti će iz Foše u 18.00 sati, a povratak iz Kali u 1.30 sati.

Zintereseranima dostupne su i trajektne i brodske linija Zadar- Preko.

U prilogu sam poslala plakat događaja.

Osim glavnog programa imamo uvodnu matineju sutra 20. 6. za djecu od 18.00 sati. Održati će se edukativna radionica ˝Odakle se čisti riba˝, te će biti čitana i predstavljena slikovnica za djecu lokalnih autorica Ane Vidov i ilustatorice Lane Cimera ˝Kapetan Toni˝.

 
Nastavi čitati

magazin

U petak kreću feštice na Polutoku: za otvaranje klape Donat i grupa Ritam

Objavljeno

-

By

Zadarski Poluotok i ovog će ljeta živjeti punim plućima, a kako bi turistima i domaćim ljudima pružila autentični dalmatinski doživljaj, Turistička zajednica grada Zadra i ove će godine organizirati tradicionalne feštice petkom.

Prva od njih održava se već 21. lipnja, kada će Zadrane zabavljati klape Donat i grupa Ritam. Program počinje u 20:30 sati i traje do 2 sata ujutro idućeg dana.

Klapsko pjevanje ima duboke korijene u dalmatinskoj kulturi i predstavlja važan dio identiteta i baštine ove regije te svjedoči o bogatoj povijesti Dalmacije. Tradicionalno višeglasje i bravurozne izvedbe originalnih napjeva uvijek su privlačile turiste, a bez obzira na jezične prepreke, pjesme o ljubavi, moru, domu, pomorcima ili teškom životu težaka bile su neizostavan „začin” svake zabave. Nema boljeg mjesta za njime od Poluotoka, budući da je oboje – jedno kao nematerijalnu, drugo kao spomeničku baštinu, pod zaštitu stavio UNESCO.

Već ovog će petka posjetitelji koji dođu u gradsko središte moći uroniti u tradiciju ovog prostora, budući da je jedna od skupina koja će pjevati u promenadi gradom, klapa Donat, ujedno i najstarija aktivna hrvatska klapa.

– Nastupili smo na prvoj feštici prije tridesetak godina i na svakoj smo do sada bili, a nedavno smo proslavili i 50 godina kontinuiranog rada i postojanja te ne namjeravamo stati. Imamo širok repertoar, a ovako u jednoj večeri obično pjevamo oko 2 i pol sata, kaže Goran Paleka iz klape Donat. Zapjevat će oko 20:30 na Narodnom trgu, tamo ostati oko 45 minuta a potom od restorana do restorana će zapjevati pjesmu-dvije, podružiti se s gostima i otići dalje.

U tom obilasku, naravno, neće biti sami, već u društvu s prijateljima iz grupe Ritam, još jednog neizostavnog zadarskog benda koji je poznat po veselom nastupu i virtuoznoj interpretaciji dalmatinskih pjesama i melosa.

Feštice se nastavljaju tijekom ljeta, pa tako već u idući petak, 28. lipnja nastupaju klape Donat i Kantaduri.

Povodom održavanja tradicionalnih Feštica petkom, Grad Zadar je odobrio produženo radno vrijeme ugostiteljskim objektima iz skupine restorani i barovi do 2 sata ujutro svaki petak do 13. rujna 2024. godine.  

 
Nastavi čitati

magazin

FOTOGALERIJA / Ljetna patrola Zadrom by Saša Čuka

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu