Connect with us

magazin

(FOTOGALERIJA) VEČER ZADRA NA WALL STREETU / Zadarski kuhari, vinari i maslinari oduševili novinarsku i tour-operatersku elitu New Yorka!

Objavljeno

-

Prezentacijskom večerom s čak 11 odvojenih gastronomskih cjelina – tanjura, koji su zajedno ocrtali najvažnija obilježja gastronomije, vina i maslinova ulja Zadra i njegovog kraja u restoranu Delmonico’s u New Yorku, točnije na Manhattanu, Turistička zajednica grada Zadra u utorak je predstavila naš grad većoj skupini uzvanika – tour-operatora, turističkih agenata i predstavnika putničkih i kamperskih strukovnih asocijacija, novinara, urednika i televizijskih producenata specijaliziranih za turistički sektor.

Na početku višesatne degustacije goste su pozdravili direktor TZ Zadar Mario Paleka, gradonačelnik Zadra te predsjednik Skupštine i Turističkog vijeća TZ Branko Dukić, direktor glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić te veleposlanik RH u SAD Pjer Šimunović. Prikazan je prošlogodišnji nagrađivani promotivni film o Zadru autora Igora Goića, a glavna obilježja grada, njegovu povijesnu i kulturnu baštinu te turističke osobitosti mediteranskog Zadra predstavila je djelatnica TZ Zadar Lucija Grubić. Gostima je cijelu večer pjevao klapski kvintet Niko.

Sve namirnice od kojih su se pripremali manji zalogaji, predjela i glavno jelo (osim goveđeg mesa), stigle su za ovu prigodu iz Zadra, uz veliku pomoć tvrtke Marikomerc. Time se zadržala izvornost okusa ovoga kraja, a zadarski kuhari, chef restorana Foša Saša Began, vlasnik restorana Niko Erik Pavin i Jakov Meštrović kao predstavnik mlađe, svježe generacije potekle iz zadarske kuharske škole su u svojim tanjurima htjeli zadržati izvornost baštinskih jela i njihovih okusa te, naravno, zadarskog mora i njegovih proizvoda.

Večer je počela s čak četiri mala pozdrava iz kuhinje: košaricom s carpacciom od Marikomercove jadranske hobotnice i Pelagosovim mariniranim inćunom, Begnovom focacciom sa slanim inćunom, stonskom kamenicom iz Marikomercove ponude te zalogajem  ike jime filetom odležanog brancina ugljanske tvrtke Marfish prelivenog s emulzijom od naranče i maslinova ulja. Sva su jela inače pripremljena i začinjena s lokalnim ekstra djevičanskim maslinovim uljima zadarskog kraja, koje su preko Udruge maslinara Zadarske županije donirali nagrađivani maslinari dr.Ivica Vlatković, Ante Vulin, Vinko Lalin i Marin Matešić. Bočice njihovih ulja bile su zajedno sa cvijetom ninske soli Solane Nin dio darovnih paketa za goste.

Večer se nastavila Beganovom izvedbom tradicionalnog savura od plave i bijele ribe, Meštrovićevim filetom ‘zapaljene’ jadranske plavorepe tune (iz kaveza Jadran tune) s pireom od čičoke, gustom ribljom juhom od bijele ribe s filetom kovača i dagnjom koja je začinjena lokalnim šafranom tvrtke Stigma šafran iz Žerave, potom Pavinovim klasičnim rižotom od Velebitskog škampa, dalmatinskom pašticadom s mini povrćem umjesto njoka, a prava mala zadarska fine dining degustacija završila je Meštrovićevom izvedbom Zadarske torte od naranče i čokolade koju je oplemenio s Dalmatinskim tartufom u čokoladi te kremom od zadarske maraške, crumbleom od mendule te Maraskinim slavnim Maraschinom. Time prezentacija još nije bila gotova: nakon svega gostima su servirani pijatini s ploškama paškog sira Paške sirane i fete zemuničkog Dalmatinskog pršuta.

Sva jela su uparena isključivo s autentičnim vinima zadarskih vinarija. Vinarija Fiolić sudjelovala je s maraštinom i roseom, Vinarija Kraljevski vinogradi sa pošipom, chardonnayom i crljenkom, a Vinarija Degarra sa svojim pjenušcem Primo,  snažnom Bonterom i desertnom kupažom Bontere i vina od maraške Bomaryem. Naravno da su i sva vina za ovu prigodu doletjela iz Zadra.

Svi uzvanici, eminentni sastav iskusnih i poznatih novinara koji su vidjeli svijeta, pa i hrane svih svjetskih kuhinja te turistički menadžeri iz više američkih država, bili su neskriveno oduševljeni okusima i mirisima Mediterana na zadarski način. Neki od njih poput Davida Farleya, slobodnog novinara koji je već bio u Zadru i proslavio ga u svojim kolumnama u The New York Timesu, dobro poznaju okuse ovog grada. Na ovaj način se s našom gastronomijom prvi put susrela i iskusna urednica Putovanja iste te slavne novinske kuće Amy Wirshup. Oduševile su se zadarskom hranu, kao i svi ostali, i dvije visokopozicionirane predstavnice grada New Yorka: Alexandra Silversmith, druga osoba njujorškog Ureda za turizam i Rachel Insler, voditeljica marketinga u istom tom Uredu.

Nabrajanje imena drugih gostiju na ovoj zadarskoj večeri u New Yorku bila bi duga. Njihovi dojmovi i sjećanja na ovaj zadarski gastro event sigurno će im pomoći kada svojim partnerima ili budućim hrvatskim gostima budu pričali o našem gradu.

Zanimljivo, nakratko je na zadarsku večer u slavnom Delmonicosu navratio i osvjedočeni prijatelj Zadra iz Italije, tamošnja TV zvijezda Fabrizio Nonis, koji je nedavno snimao priloge za vrijeme Festivala mesa Meat Me 4.0. Hoće li i ovaj put Nonis ispričati svoju priču za talijansku TV kuću o Zadranima u New Yorku tek treba vidjeti.

Oduševljen cijelim događajem bio je osobito Denis Turčinović, jedan od suvlasnika Delmonico’sa. Njegov brojni kuharski i konobarski tim te cjelokupno osoblje restorana zadarskim su kuharima pružili maksimalnu podršku i pomoć.

Ovo je bilo drugi put da Turistička zajednica Zadra priređuje gastronomsko-turističku prezentaciju u New Yorku. Prvi put je bila organizirana u restoranu Felidia slavne Lidije Bastianich početkom 2020. godine, neposredno pred izbijanje pandemije COVID-om. Rezultati svih ovih promotivnih ulaganja, uključujući i nastupe na turističkim sajmovima u SAD-u te brojne novinarske posjete i reportaže o Zadru u SAD-u, polako ali sigurno počinju davati rezultate kroz veću prisutnost i vidljivost našeg grada na konkurentnom i dinamičnom američkom tržištu te veći broj dolazaka turista s američkog kontinenta u naš grad.

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comment

  1. Nja-prc.prc

    31. listopada 2023. at 15:52

    Jadno kvazi novinarstvo, da jadnije ne može biti. Kad je sve tako krasno zašto je Baljega dao ostavku, a ostavku treba dati i Dukić.

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

FOTOGALERIJA / Gina & The Gee Gee’s na Adventu u Zadru 

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 2. prosinca 2023.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 02.12.2023.
LJUBAV: Najviše će vas zanimati ono neopipljivo između vas i druge strane. Bit ćete zaokupljeni suptilnim vibracijama.
KARIJERA: Možda ćete se osjećati kao učenik u prvom razredu, ali bit će to samo privid. Uvijek je dobro naučiti nešto novo.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nemojte odustati.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 02.12.2023.
LJUBAV: Rado biste definirali svoj status u jednom odnosu, ali vam okolnosti neće dopustiti da to učinite. Nije još sve jasno.
KARIJERA: Malo po malo vi ćete se drugima uvući pod kožu i oni vas počinju prihvaćati kao netko bez koga se ne može raditi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Izgladite nesporazume.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 02.12.2023.
LJUBAV: Neki će sve vidjeti ružičasto. Moguće su prolazne iluzije, no i u njima ćete uživati. Veza se ipak razvija dobro.
KARIJERA: Nadređeni će vam danas biti spremni izaći u susret. Zapravo, lako će nasjesti na vaš šarm. Popustit će vam.
ZDRAVLJE&SAVJET: Neki će potražiti savjetnika.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 02.12.2023.
LJUBAV: Imat ćete dobar balans između osjećaja i razuma. Znat ćete se postaviti onako kako treba, a partner će to cijeniti.
KARIJERA: Danas se povezujete sa suradnicima iz drugih mjesta. Posebno dobro je onim zaposlenim u uslužnim djelatnostima.
ZDRAVLJE&SAVJET: Imate utjecaja na druge.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 02.12.2023.
LJUBAV: Potrebu za intimnošću imat ćete i danas. Zato ćete s partnerom uživati u svom domu ili ćete istog pozvati k sebi.
KARIJERA: Jedva ćete čekati završiti ono što morate i rado ćete zadatke prepuštati drugima. Jednostavno zato jer vam se neće raditi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Opustite se.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 02.12.2023.
LJUBAV: Odustat ćete od ozbiljnih tema i okrenuti se šalama. Tako ćete opustiti i sebe i osobu do koje vam je stalo.
KARIJERA: U poslu s mladim ili neiskusnim suradnicima bit ćete oprezni, ali i otvoreni da ih uputite kako djelovati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Koristite intuiciju.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 02.12.2023.
LJUBAV: Ili ćete prema voljenoj osobi biti previše službeni, ili ćete flertovati s osobom s posla. Neće biti loše.
KARIJERA: Prisjetit ćete se svojih poslovnih uspjeha iz prošlosti i usporediti ih s ovim što danas radite.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite objektivni.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 02.12.2023.
LJUBAV: Nećete odustati od društva. Vaši prijatelji danas će vam biti jednako važni kao i voljena osoba.
KARIJERA: Osjećate potrebu učvrstiti svoj položaj. Za to ćete koristiti druge ljude s kojim radite. Katkada ćete i manipulirati njima.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit ćete sigurni u sebe.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 02.12.2023.
LJUBAV: Kako bi nadomjestili ono čega trenutačno nema u vašoj vezi, vi ćete se pretvoriti u pravog laskavca.
KARIJERA: Vjerojatno ćete danas na poslu biti površni. Bit će vam stalo samo da odradite ono što se mora.
ZDRAVLJE&SAVJET: Trebate dublje razmisliti o sebi.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 02.12.2023.
LJUBAV: Oni mudriji već su se primirili i čekaju bolje dane. Oni nestrpljiviji i danas će lupati glavom o zid bez vidnih rezultata.
KARIJERA: Vaši šefovi danas bi mogli pokazati određenu dozu agresivnosti koja vama osobno neće nikako leći.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite mirni i čekajte.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 02.12.2023.
LJUBAV: Pred vama je ugodan dan pun prilika za razvoj društvenosti i skladnih odnosa. Bit će zanimljivo.
KARIJERA: Oni koji puno pričaju obično kad tad drugima dosade. Pazite da se ne uključite u tu kategoriju.
ZDRAVLJE&SAVJET: Sjetite se pravila zlatne sredine.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 02.12.2023.
LJUBAV: Samci će danas flertovati s osobom s posla, dok će vezani gledati kako organizirati zajednički život s partnerom.
KARIJERA: Nastavljate svoj pohod na vrh, a u tome vam pomažu svi s kojim radite. Oni jednostavno rade vama u prilog.
ZDRAVLJE&SAVJET: Imate svoj cilj na pameti.

 
Nastavi čitati

magazin

SPEKTAKL NA ADVENTU U ZADRU: Riječki rokeri stižu s ultimativnim hitom „Mama ŠČ”

Objavljeno

-

By

Glavni spektakl ovotjednog, a možda i cijelog Adventa u Zadru, subotnji nastup je riječkog rock sastava Let 3 u subotu! U više od tri desetljeća postojanja „letovci” su mijenjali teme i scenografiju, ali nisu odustali od neprikosnovenog žestokog zvuka, kojeg su ove godine prezentirali i na Eurosongu u Liverpoolu, gdje su pjesmom „Mama ŠČ” ušli u finale. Još veći uspjeh pjesma je imala u domaćoj javnosti, gdje ju se često pjevuši, a uzvik „ŠČ” ušao je u široku upotrebu.

Na krilima popularnosti ove zime ponovno stižu u Zadar, u kojemu su održali niz nezaboravnih koncerata, a neke od njih čak i u neposrednoj blizini sadašnje adventske pozornice, na Trgu pet bunara.

– Spletom okolnosti u samom gradu nismo nastupali neko vrijeme, ali bili smo u okolici, ovog ljeta u Poljicima. Advent je prilika u kojoj se ljudi žele opustiti, počastiti jedan drugoga i vjerujem da ćemo se mi dobro uklopiti, najavljuje Zoran Prodanović Prlja.

Posjetiteljima će se predstaviti presjekom pjesama iz svoje karijere, od legendarnih „Vjeran pas”, „Profesor Jakov”, „Tazi tazi”, ali i novijim pjesmama, pa onda i sad već neizostavnim antologijskim eurovizijskim hitom „Mama ŠČ”.

– Ove godine imali smo stvarno puno koncerata, usvirani smo i mogli bi odsvirati koncert zatvorenih ušiju. Svi koji dođu mogu očekivati vrhunsku svirku, potrudit ćemo se i da lijepo izgledamo. Ova lokacija je jako lijep prostor za nastup, zahvaljujem Turističkoj zajednici koja nam je dala priliku da budemo dio ove priče, poručio je Prlja.

Koncert se održava u subotu s početkom u 21 sat.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu