Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

OBJAVLJENI TURISTIČKI POKAZATELJI ZA KOLOVOZ / Kadija: “Rezultati u potpunosti dosežu, ali i premašuju one iz 2019.”

Objavljeno

-

foto: Saša Čuka

Iz Turističke zajednice Zadarske županije objavljeni su podaci o ostvarenom turističkom prometu za mjesec KOLOVOZ 2023. i razdoblje SIJEČANJ – KOLOVOZ 2023. godine za Zadarsku županiju. 

Izvor podataka je eVisitor i eCrew. 

U kolovozu 2023. godine ostvareno je preko 530.000 dolazaka, te iznad 5 milijuna noćenja, a što predstavlja gotovo jednak rezultat ostvaren u 2022. godini. Domaći su gosti ostvarili nešto više od 74.000 dolazaka i 1,4 milijuna noćenja, dok kod stranih gostiju bilježimo više od 456.000 dolazaka i iznad 3,6 milijuna noćenja, a što predstavlja gotovo jednak rezultat ostvarenom u 2022. godini.  

U razdoblju siječanj-kolovoz 2023. godine ostvareno je 1.706.000 dolazaka, što je 5% više nego u prethodnoj te jednako kao 2019. godine. Noćenja je bilo gotovo 13 milijuna ili 2% više nego 2022. te 1% više od 2019.  

Od toga je domaćih dolazaka bilo 280.400 s ostvarenih preko 3,3 milijuna noćenja, dok je stranih bilo iznad 1.425.000 s preko 9.650.000 noćenja.  

Što se tiče segmenata smještajnih kapaciteta, u prvih osam mjeseci 2023. najviše je dolazaka, i to više od 730.000 evidentirano u objektima u domaćinstvu uz preko 4.900.000 noćenja, što je jednako istom razdoblju 2022. godine te gotovo kao u 2019. godini. Nakon iznimno uspješne 2022. godine kada su bilježeni dvoznamenkasti porasti, kampovi su ostvarili iznad 315.000 dolazaka i 2.036.500 noćenja, što je na razini prošle godine i 8% više nego 2019. U hotelima bilo 290.400 dolazaka 1.024.300 noćenja, što je 9% više nego 2022. no 6% manje nego 2019. U nautici je bilo 83.200 dolazaka i 556.200 noćenja, što je 2% manje nego 2022. te 3% više nego u 2019. godini.    

U nekomercijalnom smještaju je zabilježeno 137.600 dolazaka i 3.694.000 noćenja ili 6% više nego 2022. te 3% više nego 2019.  

Što se tiče dolazaka stranih gostiju u razdoblju siječanj – kolovoz 2023. godine, najviše je bilo noćenja ostvareno iz Njemačke – 2.021.000 noćenja, što je nešto manje od lanjske godine no 4% više nego u 2019. godini. Slijedi Slovenija s 1.778.000 noćenja, Češka 868.000, Poljska 873.000 noćenja, Slovačka 687.000 noćenja, te Austrija 695.000 noćenja.  

Slijede turisti iz Mađarske s 554.000, Talijani s 293.000, Nizozemci 250.000, BIH 229.000, te Ujedinjena Kraljevina s gotovo 190.000 ostvarenih noćenja.  

Od navedenih tržišta većina ostvaruje porast u odnosu na 2019. godinu i to najviše Poljska sa 14% više, a slijede Češka, Mađarska i Ujedinjena Kraljevina, svaka s 9% više prometa nego u 2019. godini dok turisti iz Njemačke imaju rast od 4%. Slovenija, Slovačka i Austrija bilježe svaka 3% plusa u odnosu na 2019.  

Povodom rezultata ostvarenih u prvih osam mjeseci 2023. godine direktorica Mihaela Kadija je izjavila: „U Zadarskoj je županiji u prvih osam mjeseci ostvaren očekivano odličan rezultat. Treba istaknuti kako je lanjski kolovoz što zbog manje konkurencije na turističkom tržištu, a što zbog dostupnosti i osjećaja sigurnosti koje su naše destinacije turistima nakon pandemije pružale, zabilježio izniman rast. Ove godine svjedoci smo povratka prve cijele turističke godine nakon pandemije i ostvareni rezultati u potpunosti dosežu ali i premašuju one iz 2019. godine. Posebno smo zadovoljni što raste period predsezone, dok vidimo stabilnost prometa u periodu izuzetno visokog pritiska na destinaciju. Kako je pred nama još razdoblje posezone, a koju trajno promoviramo kroz broje posebne interese poput gastro i aktivnog odmora, te motiviramo na dolazak, vjerujemo da ćemo i do kraja godine nastaviti s ostvarivanjem dobrih rezultata“.  

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO/VIDEO) BIBINJE / Uz sjećanje na Anđelka Sorića Đambru, održana osma Večer dalmatinske beside

Objavljeno

-

By

Foto/video: Leo Banić

U prekrasnom ambijentu bibinjskog Starog sela, ispred crkve sv. Roka održala se osma večer posvećena isključivo dalmatinskoj riči i pjesnicima koji vjerno pišu na dalmatinskom dijalektu. Održana je osma ˝Večer dalmatinske beside˝. Bibinjska publika mogla je čuti riječi zadarskog zaleđa i otoka, nasmijati se stihovima mlade Bibinjke, nadarene Samanthe Pedišić, ali i prisjetiti se nedavno preminulog Anđelka Sorića Đambre. 

˝Đambre je bija veliki čovik, prijatelj i veliki domoljub i pjesnik. Bija je uzor meni i svim bibinjskim pjesnicima. Bija je legenda, ostao legenda i ostat će legenda. Đambre hvala ti na svakom danu, na svakoj uri, svakom trenu i sekundi što si bija s namin i što si nas zabavljaja. Nasmija si miljun puti cilo naše misto, cilo Bibinje, a prije par dan rasplakaja si nas. Fala ti Đambre. ˝–  prisjetio se prijatelja, kolege pjesnika Ante Sikirić. On je sve prisutne oduševio recitacijom pjesme koju je napisao prije više od 30 godina kada je boravio kod sestre u Njemačkoj, a sinoć je prvi put recitirao pred bibinjskom publikom.

Pored Ante Sikirića, nastupili su sinoć Marin Fuzul, Josip Bepo Bralić, Šime Lisica Kitov, Samanta Sekula, Anka Birkić, Marija Kolega Grdović, Ivica Jordan Ićan, Hrabri Perišić i Mladen Pešut.

Kao posebni gosti ove večeri nastupila je ženska klapa Preženca iz Zadra, dok je večer vodila sjajno raspoložena Vesna Matešić.

Ljetna druženja u Bibinjama nastavljaju se već sutra kada se priprema tradicionalna gastro manifestacija natjecateljskog karaktera koja prezentira svim posjetiteljima pripremu autohtonog bibinjskog jela – crne valjane manestre na sipi (manestrun). Ove godine natjecat će se čak 14 ekipa. Koja će ekipa pripremiti najukusniji ˝Kogo˝ saznajte sutra na šetnici Taline s početkom u 20:00 sati. U subotu očekuje nas tradicionalni koncert našeg Tomislava Bralića i klape Intrade na Trgu Sri Sela s početkom u 21:00 sat. Srpanj u Bibinjama završava trodnevnom gastro manifestacijom ˝Bibinjski gušti˝ kada nas uz bogata jela i domaće proizvode na šetnici Taline očekuju i koncerti Klape Rišpet, TBF-a i Borisa Oštrića.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OB ZADAR / Operativni zahvati na zadarskoj Ginekologiji od sada na novom kirurškom stolu. Vrijedan je gotovo 100.000 eura!

Objavljeno

-

By

Operativni zahvati na Odjelu za operacijski blok, Službe za ginekologiju Opće bolnice Zadar, sada se izvode na novom operacijskom stolu. Kirurški stol iz obitelji Maquet Meera zadovoljio je visoke kriterije naših liječnika, priopćeno je iz OB Zadar.

„Ovo je prvi ovakav višenamjenski stol na našem Odjelu. Služi za glavninu zahvata koje ovdje izvodimo. U odnosu na operacijske stolove koje smo imali do sada, ovaj ima znatno poboljšane karakteristike. Nudi nevjerojatnu fleksibilnost za podršku raznim kirurškim zahvatima. Postiže optimalne nagibe koji su nam jako važni kod laparoskopskih zahvata. Može se nadopunjavati s dodatnim dijelovima kako bi mogli smjestiti pacijentice koje su više ili koje imaju veću tjelesnu težinu.“, kazao je voditelj Odjela za operacijski blok, Luka Matak, dr.med.

Operacijski stol Maquet Meera je mobilan, pa se za razliku od onih fiksnih može pomicati što uvelike olakšava čišćenje i proces sterilizacije.

Vrijednost stola je 92.487,50 eura. Investicija je itekako dobrodošla jer se na zadarskoj Ginekologiji, točnije u operacijskom bloku, godišnje izvede oko 1000 zahvata.

Suprotno očekivanjima, ljeti je još intenzivnije, kaže dr. Matak, pa se tako radi gotovo više zahvata nego li tijekom hladnijeg dijela godine.

Služba za ginekologiju Opće bolnice Zadar već je utisnuta na svjetsku zdravstvenu mapu, zahvaljujući inovativnim metodama liječenja koje se ovdje provode.

Dr. Matak zahvaljuje Ravnateljstvu OB Zadar na podršci koju im pruža na tom putu, a koja se očituje i u vrijednim investicijama poput nabavke novog operacijskog stola.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U tijeku gradnja nove infrastrukture za poduzetnike u Sv. Filip i Jakovu 

Objavljeno

-

By

U Sv. Filip i Jakovu u tijeku su radovi na izgradnji nove “Zone zanatskih i servisnih djelatnosti”, smještene sjeveroistočno od samog naselja. Ovo područje, obuhvaćajući površinu od 20,09 hektara, bit će kako kažu iz projekta “ključno za racionalizaciju poslovanja lokalnih obrtnika i poduzetnika, te će pridonijeti gospodarskom razvoju”.

Nova poslovna zona osmišljena je kako bi stvorila stimulativne uvjete za poslovna ulaganja, a njena namjena uključuje proizvodne, prerađivačke, zanatske i servisne djelatnosti. Zona će omogućiti racionalizaciju poslovanja i stvoriti povoljnije uvjete za poslovanje, što bi trebalo potaknuti gospodarski rast i razvoj.

“Poslovna zona omogućit će racionalizaciju poslovanja obrtnika i poduzetnika te pridonijeti općem gospodarskom razvoju. Na taj način potaknut će se stimulativni uvjeti za poslovna ulaganja, a karakter zone bit će namijenjen prvenstveno proizvodnim, prerađivačkim, zanatskim i servisnim djelatnostima,” kažu iz Općine Sv. Filip i Jakov.

Izgradnja infrastrukture unutar zone uključivat će prometne i komunalne objekte te energetsku infrastrukturu. U projektu je uključeno postavljanje pristupnih cesta, vodoopskrbnih i komunalnih instalacija, oborinske odvodnje i kanalizacije, trafostanica, javne rasvjete i električnih priključaka. Završna faza projekta predviđa potpuno opremanje zone, što će stvoriti optimalne uvjete za poslovanje i privući potencijalne investitore.

Projekt je započeo donošenjem Prostornog plana uređenja i Odluke o osnivanju zone od strane Općinskog vijeća. U sklopu priprema, Općinsko poglavarstvo angažiralo je Zavod za ekonomiku – Centar za poduzetništvo Varaždin, koji je izradio program opravdanosti organiziranja poduzetničke zone.

Osim stvaranja uvjeta za lokalne poduzetnike, uprava očekuje da će nova poslovna zona privući i strane investitore. “Kreiranje pozitivnog poslovnog okruženja potiče osnivanje i rast privrednih subjekata, te dolazak stranih investitora,” naglašavaju.

Osnivanje ove poduzetničke zone također će pridonijeti razvoju poduzetničke infrastrukture, stvarajući uvjete za poticanje osnivanja novih tvrtki te podržavajući rast i razvoj postojećih gospodarskih subjekata.

Projekt je dodatno osiguran uvrštavanjem zone u “Plan razvoja poduzetničkih zona na području Zadarske županije”, te prijenosom vlasništva zemljišta iz vlasništva Republike Hrvatske na Općinu Sv. Filip i Jakov, što je službeno odobrila Vlada Republike Hrvatske na svojoj sjednici.

Sustav vodoopskrbe i odvodnje zone

Projekt vrijedan 796.285,57 eura, unaprijediti će infrastrukturu na području zone zanatskih i servisnih djelatnosti. Projekt uključuje 2545 metara vodovodne mreže, 1367 metara kanalizacijske mreže te 239 metara tlačnog cjevovoda.

U sklopu projekta je i crpna stanica, što će omogućiti upravljanje sustavom vodoopskrbe i odvodnje. Infrastrukturni projekt osigurava kvalitetniju opskrbu vodom i poboljšanje sanitarnih uvjeta za sve korisnike u toj zoni.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu