Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

“STOP FEMICIDU” / Tihana Lazović i Slavko Sobin na prosvjedu u Zadru 

Objavljeno

-

Glumci Tihana Lazović i Slavko Sobin iskazat će svoju podršku akciji „Stop femicidu“ sudjelovanjem na zadarskom prosvjedu „Sigurnost žena je odgovornost države“. Prosvjedi će biti održani danas, u ponedjeljak 21. kolovoza, diljem Hrvatske, a glavni glumci filma „Samo kad se smijem“ pridružit će se prosvjedu koji je u 16 sati zakazan na Narodnom trgu u Zadru. Redateljica filma Vanja Juranić sudjelovat će na zagrebačkom prosvjedu, koji će se održati u 11 sati ispred Ministarstva pravosuđa i uprave (Ulica grada Vukovara 49).

Ekipa filma „Samo kad se smijem“, emotivne drame o obiteljskom nasilju, time želi izraziti solidarnost sa svim ženama koje su bile žrtve nasilja, ali i upozoriti da je krajnje vrijeme da država preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake za zaštitu žena od nasilja.

Konkretan povod prosvjedu, koji zajednički organiziraju brojne ženske organizacije i inicijative, brutalno je ubojstvo Nizame Hećimović iz Gradačca u Bosni i Hercegovini. Slučaj je to koji je potresao cijelu regiju, ali i ponovno ukazao na nefunkcioniranje sustava zaštite žena od nasilja.

„Gdje god bila, što god radila, u ponedjeljak, 21. kolovoza u 16 sati na 15 minuta STANI! Izađi na ulicu, vikni, buči, trubi i pokaži da više nećeš šutjeti. Prosvjed je tamo gdje si TI!“, stoji u pozivu četrdesetak udruga, organizacija i inicijativa koje promiču i štite prava žena.

Sve detalje o akciji „Sigurnost žena je odgovornost države“, s lokacijama i vremenima prosvjeda, možete pronaći OVDJE.

Drama „Samo kad se smijem“ prati život 28-godišnje Tine (Tihana Lazović), koja u jednom dalmatinskom gradu naizgled vodi idilični život. Dok njezin suprug Frane (Slavko Sobin) zarađuje, ona kao kućanica brine za šestogodišnju kćer. No, njihov odnos počinje se mijenjati kada Tina izrazi želju da završi fakultet koji je napustila zbog trudnoće. Unatoč prvotnom pristanku i podršci, Frane počinje pokazivati negodovanje koje se na početku svodi na sitne sabotaže. S vremenom, sukobi postaju sve češći, a svađe sve nasilnije.

Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem 70. Pulskom filmskom festivalu, gdje je Tihana Lazović nagrađena Zlatnom arenom za najbolju žensku ulogu. Regionalnu premijeru filma, održanu na 29. Sarajevo Film Festivalu, ekipa filma posvetila je žrtvi femicida Nizami Hećimović.

„Samo kad se smijem“ producirao je Damir Terešak, odnosno Maxima film, dok je koproducent srbijanski Biberche productions s producenticom Nikolinom Vučetić Zečević. Proizvodnju filma podržao je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

OBLJETNICA / Zavod za javno zdravstvo Zadar u ponedjeljak slavi 80. rođendan. Proslava je na Trgu, i svi su pozvani

Objavljeno

-

By

Zavod za javno zdravstvo Zadar obilježava 80 godina javnozdravstvenog djelovanja i 40 godina od osamostaljenja Zavoda.

Datum: 29. travnja 2024. godine

Vrijeme: 10:00 – 13:00 sati

Lokacija: Narodni trg, Zadar (ispred Gradske lože)

Program događanja:

1. Mjerenje tlaka i šećera u krvi: Posjetite naš štand i provjerite svoje zdravstvene parametre.

2. Predavanje o provedbi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva: U 11:00 sati u Gradskoj loži, saznajte više o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

3. Predstavljanje rada stručnih službi Zavoda: Upoznajte se s našim timom stručnjaka i saznajte kako doprinosimo javnom zdravlju.

4. Promotivni materijali: Dijelit ćemo informativne brošure i materijale koji će vam pomoći da ostanete informirani o važnim zdravstvenim temama.

5. Besplatne analize vode: podijelit ćemo ambalažu za 10 besplatnih analiza zdravstvene ispravnosti vode za piće i 10 besplatnih analiza vode iz bazena.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / Sunčano i sve toplije. Već u nedjelju temperatura ide iznad 25°C

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, no ne i posve stabilno, pa malo kiše ili pokoji pljusak može pasti uglavnom na sjevernom Jadranu i Gorskoj Hrvatskoj. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na moru jugo. Ujutro na kopnu ponegdje magla. Najviša dnevna temperatura od 16 do 21 °C.

U nedjelju pretežno sunčano uz slab do umjeren južni i jugoistočni vjetar. Jutarnja magla uglavnom u kotlinama. Najniža temperatura zraka od 4 do 8, na moru između 9 i 13 °C. Najviša dnevna od 20 do 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano uz porast temperature. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, od ponedjeljka jugoistočni, a na moru jugo.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) Zadarska županija organizirala edukaciju timova za rad s darovitim učenicima osnovnih škola

Objavljeno

-

By

U Velikoj vijećnici Zadarske županije okupili su se Timovi za darovite devet osnovnih škola kojima je osnivač Zadarska županija i izložili razvojne planove za rad s visokomotiviranim i potencijalno darovitim učenicima svojih škola. Rezultat je to Programa usavršavanja odgojno-obrazovnih djelatnika za rad s potencijalno darovitim učenicima koji je Zadarska županija organizirala za osnovne škole kojima je osnivač, u suradnji s Centrom izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije.

Svrha programa usavršavanja razvoj je kompetencija odgojno-obrazovnih djelatnika za pružanje potpore cjelovitom razvoju potencijalno darovitih učenika. Uključeni djelatnici su kroz edukaciju stekli znanja i vještine za rad s darovitim učenicima. Edukacija se sastojala od šest modula, a održavao ju je Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije u sklopu projekta Jadranski regionalni znanstveni centar (Jadranski RZC) u čijim aktivnostima sudjeluje i Zadarska županija kao dio radne skupine.

U programu usavršavanja sudjelovale su OŠ Vladimira Nazora Škabrnja, OŠ Petra Zoranića Nin, OŠ Sukošan, OŠ Stjepana Radića Bibinje, OŠ Biograd, OŠ Braće Radića Pridraga, OŠ Pakoštane, OŠ Petar Lorini Sali i OŠ Petar Zoranić Stankovci.

Cilj provedbe edukacije je osnaživanje kapaciteta djelatnika za rad s darovitim učenicima unutar matičnih škola te razvoj planova za rad i pružanje podrške darovitim, potencijalno darovitim i visokomotiviranim učenicima. Uz podršku Zadarske županije, predstavljeni projekti će se početi realizirati u nadolazećoj školskoj godini.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu