Connect with us

magazin

Horoskop za 5. lipnja 2023.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 05.06.2023.
LJUBAV: Odličan je dan za svaku vrstu druženja i povezivanja s ljudima. Bit ćete otvoreni, slobodni i spremni na sve opcije.
KARIJERA: Možda su neki drugi sada centar zbivanja na poslu, ali vi svoj posao nastavite raditi u tišini i miru.
ZDRAVLJE&SAVJET: Funkcionirat ćete dobro.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 05.06.2023.
LJUBAV: Danas bi mogli doživjeti vrlo ugodno i neobvezujuće druženje. Neki će ljubav naći preko prijatelja.
KARIJERA: Novi radni zadaci zahtijevat će više kreativnosti i smisla da se stvari postave na novi način ili da se dijelom promijene.
ZDRAVLJE&SAVJET: Veselite se svojim uspjesima.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 05.06.2023.
LJUBAV: Bit će malih natezanja oko moguće zabave, ali brzo ćete se dogovoriti. Partner će vas podržati.
KARIJERA: Na poslu ćete biti tek toliko da odradite one male sitne zaostatke koji vas čekaju. Potom ćete zbrisati kući.
ZDRAVLJE&SAVJET: Opustite se i lijepo se provedite bez obzira na sve.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 05.06.2023.
LJUBAV: Spremni ste spustiti kriterije jer shvaćate da je život mnogo jednostavniji nego što ste u početku mislili. Otuda i opuštenost i sreća u ljubavi.
KARIJERA: Rado biste „oprali“ neke svoje suradnike, ali ako to učinite, možete isto očekivati od njih.
ZDRAVLJE&SAVJET: Izdržite.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 05.06.2023.
LJUBAV: Uspjet ćete zaboraviti stare nesuglasice i svoj odnos opet podići na višu razinu. Zajedno ćete uživati.
KARIJERA: Istaknite svoje rezultate kako bi pobijedili one koji vas kritiziraju. Postignuća su jedini važeći argument.
ZDRAVLJE&SAVJET: Treba vam više sna.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 05.06.2023.
LJUBAV: Netko iz vaše prošlosti možda će vas iznenaditi i unijeti prolazni nemir. Ipak, nećete se dati uznemiriti. Veza vam je uspješna.
KARIJERA: Nisu vas učili da ponekad treba biti pokoran, pa vam je sad teško kad naiđu takvi dani. Izdržite, proći će.
ZDRAVLJE&SAVJET: Imate pravo na zabavu.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 05.06.2023.
LJUBAV: Vaša najdraža osoba danas će vam jesti iz ruke. Bit će osjetljiva. Tražit će vašu zaštitu i nježnost.
KARIJERA: Bit ćete prilično sigurni u sebe i svjesni svojih postignuća. S tom sviješću radit ćete bez ikakvih problema.
ZDRAVLJE&SAVJET: Čuvajte se propuha

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 05.06.2023.
LJUBAV: Doći će do malih nadmudrivanja s voljenom osobom, ali uspjet ćete ih nadvladati humorom i inteligencijom.
KARIJERA: Ponekad vam se čini da je cirkus oko vas. Ipak, to je samo vanjska fasada s kojom se morate nositi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Dobro se provedite.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 05.06.2023.
LJUBAV: Danas biste zajedno s voljenom osobom mogli plutati u svijetu snova. Kod realnijih je vjerojatan izlazak u kino.
KARIJERA: Oni koji su uzeli godišnji odmor posvetit će se kući, a oni koji rade danas će gledati da što prije dođu kući.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite kooperativni.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 05.06.2023.
LJUBAV: Osoba skojom ćete se zateći u društvu mogla bi vas istinski iznenaditi nekom svojom ekscentričnošću.
KARIJERA: Poslovi u kojim se traži znanje stranih jezika aktualizirat će se. Možda to ipak neće biti jezik koji znate.
ZDRAVLJE&SAVJET: Čuvajte se infekcija.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 05.06.2023.
LJUBAV: Od ideje do realizacije dug je put, a danas ćete malo skrenuti u svijet iluzija. Promatrajte osobu pred sobom kakva jest.
KARIJERA: Poslužit ćete se vrlo kreativnom idejom kako bi rješili jedan mali poslovni problem.
ZDRAVLJE&SAVJET: Razmotrite pažljivo sve opcije.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 05.06.2023.
LJUBAV: Lakoća s kojom ćete danas ostvarivati kontakte i odnose bit će zapanjujuća. Jedino je važno da ne pričate previše i koješta.
KARIJERA: Moguće poslovno putovanje bit će zanimljivo. Ako pak ne putujete, izgledni su brojni poslovni kontakti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Čuvjate se viroze.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

FOTOGALERIJA / Ludijada 2024.

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

magazin

Liječnica objasnila sve što trebamo znati o novoj varijanti koronavirusa

Objavljeno

-

By

Pojavila se nova varijanta koronavirusa – takozvani soj KP.2. I dalje se radi o podvarijanti omikrona, a u SAD-u je KP.2 već postao dominantan soj čija se zastupljenost među novozaraženima u zadnjih dva tjedna udvostručila.

CNN je o novom soju razgovarao s dr. Lenom Wen, liječnicom i izvanrednom profesoricom na Sveučilištu George Washington.

“Od početka Covida-19 raspravljamo o novim varijantama. Izvorni soj virusa je istisnut alfa varijantom. Onda smo imali Betu, zatim Deltu i onda Omicron. Jedan od razloga zašto novi soj istiskuje prethodno dominantne je taj što je jednako zarazan ili više. To znači da bi se KP.2 mogao vrlo lako širiti, što je nešto što smo vidjeli tijekom Covid-19: da je koronavirus iznimno zarazan i stoga ga je teško izbjeći. Dobra vijest je da se čini da KP.2 ne uzrokuje ozbiljniju bolest. Doista, broj hospitalizacija povezanih s Covidom-19 rekordno je nizak. I nema razloga vjerovati da bi postojeća cjepiva i tretmani prestali djelovati protiv njega”, rekla je Wen.

Kaže da većina ljudi koji se zaraze koronavirusom nikada neće znati koja varijanta uzrokuje njihove simptome.

“Simptomi infekcije Covid-19 uključuju curenje iz nosa, grlobolju, glavobolju, vrućicu, kašalj i bolove u tijelu. Neki ljudi mogu doživjeti teže simptome kao što je nedostatak zraka. Nijedan od ovih simptoma nije specifičan za KP.2, za koji do sada nije prijavljeno da je povezan s jedinstvenim simptomima koji ga razlikuju od drugih infekcija koronavirusom. Važno je upamtiti da kod mnogih pojedinaca simptome Covid-19 može biti teško razlikovati od drugih virusnih infekcija, poput gripe ili prehlade”, dodala je.

Kaže da bi postojeća cjepiva i dalje trebala djelovati i protiv novog soja, prenosi Novi list.

“Očekuje se da će zdravstveni dužnosnici na jesen preporučiti novu verziju cjepiva protiv Covid-19, koje će ciljati na nove varijante. Ako zdravstveni dužnosnici predviđaju da će KP.2 biti među ovim varijantama, jesenska cjepiva vjerojatno će biti još učinkovitija protiv KP.2”, rekla je zdravstvena stručnjakinja.

Kaže da se zaraženima koronavirusom i dalje preporučuje da ostanu kod kuće još najmanje 24 sata nakon što nestanu simptomi povišene temperature. Sljedećih pet dana trebali bi nastojati poduzeti dodatne mjere opreza poput nošenja maski i ograničavanja bliskog kontakta s drugima.

 
Nastavi čitati

magazin

Klonite se omiljenih grickalica, upozorava neurolog s Harvarda

Objavljeno

-

By

unsplash

Studija provedena na 30.239 sudionika starijih od 45 godina koju je proveo američki znanstveni časopis Neurology potvrđuje štetnost ultraprocesuirane hrane i upozorava na povećan rizik od kognitivnih problema i moždanih udara.

Sve veći broj istraživanja povezuje ultraprerađenu hranu s povećanim rizikom od raznih bolesti, kao što su bolesti srca, dijabetes, rak crijeva i pretilost. Novo istraživanje Opće bolnice u Massachusettsu otkrilo je vezu između ultraprerađene hrane i zdravlja mozga, a studiju je prenio Newsweek.

Ona uključuje niz pakiranih grickalica, gaziranih pića, instant rezanaca, gotovih jela i većine proizvoda koji sadrže dugačak popis neprepoznatljivih sastojaka, konzervansa, emulgatora, zaslađivača i umjetnih aroma.

“Nekoliko neovisnih studija pokazalo je povezanost između ultraprerađene hrane i važnih zdravstvenih ishoda”, rekao je autor studije i profesor neurologije na Harvardu W. Taylor Kimberly za Newsweek.

“Naša studija pridonosi ovom radu pokazujući da je ona povezana s dva glavna čimbenika oštećene funkcije mozga – moždanog udara i kognitivnog oštećenja”, nastavio je. “Naša studija također pokazuje da je važno obratiti pozornost ne samo na to koju hranu jedemo, već i na to kako se ta hrana obrađuje prije nego što je pojedemo.”

Istraživanje, objavljeno u časopisu Neurology, ispitalo je podatke 30.239 sudionika starijih od 45 godina koji su praćeni tijekom prosječnog razdoblja od 11 godina. Sudionici su zamoljeni da ispune upitnike o tome što jedu i piju, iz čega je tim izračunao njihov prosječni dnevni unos ultraprerađene hrane.

Među tim sudionicima, 14.175 je ispitano zbog znakova kognitivnog pada, dok je 20.243 ispitano zbog moždanog udara. Nitko ni u jednoj skupini nije imao povijest kognitivnog pada ili moždanog udara prije početka razdoblja istraživanja. Do kraja studije, 768 sudionika je imalo dijagnosticiran kognitivni poremećaj, a 1108 ih je imalo moždani udar.

Nakon prilagodbe za dob, spol, visoki krvni tlak i druge poznate čimbenike rizika od demencije, tim je otkrio da je 10-postotno povećanje unosa ultraprerađene hrane povezano s 16 posto većim rizikom od kognitivnog oštećenja. Suprotno tome, jedenje neprerađene i minimalno prerađene hrane povezano je s 12 posto nižim rizikom od kognitivnog oštećenja.

Nakon što je tim prilagodio iste čimbenike rizika, rizik od moždanog udara bio je 8 posto veći među onima s većim unosom ultraprerađene hrane, dok je minimalno prerađena hrana bila povezana s 9 posto manjim rizikom od moždanog udara.

Iako ova studija nije istraživala uzročne učinke iza ovih povezanosti, Kimberly je rekao da trilijuni mikroba koji žive u našim crijevima i molekule koje proizvode vjerojatno igraju značajnu ulogu.

“Ono što nam je zanimljivo je da su neki metaboliti povezani s moždanim udarom i/ili kognitivnim oštećenjem povezani s određenim vrstama hrane i sintetizira ih crijevni mikrobiom. Stoga logično je da ultra-prerađena hrana također može utjecati na naš crijevni mikrobiom, što bi zauzvrat moglo utjecati na dugoročno zdravlje mozga.”

Kad je riječ o riziku od moždanog udara, ultraprerađena hrana može imati izravne i neizravne učinke.

“Naša studija daje razlog da budemo svjesni hrane koju jedemo”, rekao je. “Ne samo da bismo trebali težiti povećanju količine zdrave hrane, poput lisnatog povrća, orašastih plodova i proteina na bazi ribe, već bismo također trebali težiti smanjenju količine pretpakirane hrane te slatkih i slanih grickalica.”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu