Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Učenici Obrtničke škole Gojko Matulina u Erasmus+ projektu “Rad i usavršavanje u Irskoj”

Objavljeno

-

Ove godine učenici Obrtničke škole Gojko Matulina sudjelovali su u Erasmus+ projektu “Rad i usavršavanje u Irskoj”. Projekt je proveden u suradnji s edukacijskim centrom Martello Training Ltd. koji je sudionicima organizirao smještaj kod irskih obitelji i iskustveni rad u frizerskim, kozmetičkim i pedikerskim salonima.

Stručna praksa izuzetno je važan aspekt obrazovanja za kozmetičare, frizere i pedikere pa je bilo potrebno uložiti dodatne napore u jačanje strukovnih kompetencija naših učenika. Sektor osobnih usluga kojem pripadaju ova zanimanja zahtijeva stalno praćenje novih modnih trendova, a međunarodni aspekt projekta pružio je učenicima jedinstvenu priliku za jačanje njihovih društvenih i komunikacijskih vještina koje su ključne za rad s ljudima.

Nakon prijave na školski natječaj i razgovora s povjerenstvom izabrano je 15 učenica, 6 kozmetičarki, 6 frizerki i 3 pedikerke koje su u pratnji dva profesora provele dva tjedna u Brayu i Dublinu.

Učenice su za vrijeme trajanja projekta svakodnevno ispunjavale dnevnike prakse u koje su zapisivale što su radile na praksi tog dana i što su novog naučile.
Po povratku iz Irske ispunile su anketni upitnik, a projektni tim škole je vrednovao dnevnike prakse kako bi procijenio jesu li ciljevi mobilnosti ispunjeni.

Za izabrane učenice održane su pripremne aktivnosti, organizirale su se vježbe iz engleskog jezika, a provedene su i radionice s fokusom na kulturološke pripreme i upoznavanje učenica s tradicijom i poviješću Republike Irske. Na roditeljskom sastanku prije polaska, roditelji i učenici dobili su potrebne odgovore na pitanja o smještaju kod obitelji, iskustvenom radu u salonima i praktične savjete za što bolje snalaženje u novoj sredini.

Prvog dana mobilnosti učenice su se smjestile kod obitelji koje su ih odvele u obilazak grada, upoznale ih s mogućnostima korištenja javnog prijevoza i mjestima koje mogu posjetiti u slobodno vrijeme. U salonima su najprije upoznate s organizacijom rada, kolegama, radnim uvjetima, opremom i zaštitom na radu.

Kozmetičari su se upoznali s tretmanima lica, asortimanom preparata za njih i različitim tehnikama njihovih izvođenja. Radili su različite vrste depilacije lica i tijela, uređivanje obrva i
trepavica u skladu s najnovijim trendovima, analizirali kožu lica i tijela i savjetovali klijente o njezi lica i kože.

Frizeri su naučili različite tehnike šišanja i bojanja kose, utvrđivali su frizure prema obliku lica i profila i radili različita oblikovanja kose kao i različite vrste upleta i punđi. Provodili su
analizu vlasišta i kose prije bojanja i koristili različite vrste škara, naprava za kovrčanje i peglanje kose.

Pedikeri su provodili analizu kože šake i noktiju, skraćivali i oblikovali nokte
te ih polirali i lakirali. Bavili su se obradom hiperkeratoza, provodili su preglede stopala i noktiju, te pedikuru. Svi učenici su svakodnevno komunicirali s klijentima, savjetovali ih o
njezi i tako vježbali komunikaciju na engleskom jeziku.

Učenice je najviše obradovala mogućnost sudjelovanja na proslavi sv. Patrika koja svojom bogatom tradicijom i slikovitošću privlači mnogobrojne turiste iz cijelog svijeta. Cijeli grad je okićen zelenim ukrasima u čast irskog nacionalnog simbola djeteline s tri lista. Poneki suvenir i fotografija ostat će trajna uspomena na ovaj događaj.

Posjet Klifovima Moher jedno je od najimpresivnijih iskustava mobilnosti u Irskoj. Protežu se na 8 kilometara dužine i čak 214 metara iznad razine mora i s njih se pruža prekrasan pogled na Atlantski ocean i okolni krajolik. Vrijeme je bilo vrlo promjenjivo, pa se slojevito odijevanje pokazalo kao odličan potez.

Rezultati dvotjedne mobilnosti su višestruki. Učenici su naučili koristiti nove tehnike i tehnologije rada, unaprijedili svoje komunikacijske i društvene vještine, svoje znanje o Irskoj i Europskoj uniji i što je najvažnije upoznali način života u Irskoj i sklopili nova prijateljstva. Diseminacija ishoda projekta također je bila vrlo uspješna, prezentiranjem ishoda iskustvenog rada na sjednici Nastavničkog vijeća, sjednicama razrednih vijeća i satovima razrednika. Iskustva učenika podijeljena su  i sa predstavnicima struke prezentacijom projekta u Obrtničkoj komori, te u mnogobrojnim medijima.

Na satovima praktične nastave učenici koji su bili na mobilnosti predstavili su nove tehnike i trendove koje su upoznali u irskim salonima i prezentirali ih svojim kolegama iz škole.

Škola je ovim projektom unaprijedila svoju europsku dimenziju i razvila dodatne kapacitete za buduće međunarodne suradnje i tako osigurala visoku kvalitetu obrazovanja svojim učenicima.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST IZ GRADA: Od ponedjeljka dezinsekcija komaraca na području Zadra! Evo rasporeda po kvartovima…

Objavljeno

-

By

Adulticidna dezinsekcija komaraca ULV metodom na području GRADA ZADRA provoditi će se od 24.06.2024. do 27.06.2024. godine prema priloženoj dinamici, stoji u obavijesti iz Grada.

U slučaju lošeg vremena radovi se odgađaju. 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / Danas do 34°C. Sljedeći tjedan olujna bura, pa jugo i pljuskovi…

Objavljeno

-

By

Danas u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Mjestimice malo kiše, osobito na istoku lokalno i pljuskovi s grmljavinom, poslijepodne i navečer moguće i izraženiji. U Dalmaciji uglavnom suho i sunčano. Vjetar većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na Jadranu sjeverozapadnjak i bura, podno Velebita i jaka s olujnim udarima. Sredinom dana na jugu uz obalu jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura većinom od 24 do 29, na Jadranu između 29 i 34 °C.

U ponedjeljak promjenljivo i nestabilno uz mjestimične pljuskove praćene grmljavinom, lokalno u unutrašnjosti moguće i izraženije, posebice u prvom dijelu dana. U Dalmaciji barem djelomice sunčano i uglavnom bez oborine. Vjetar na kopnu povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na sjevernom Jadranu će puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita i s olujnim udarima, a u Dalmaciji većinom umjeren sjeverozapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 20, na Jadranu između 20 i 25 °C. Najviša dnevna između 23 i 28, na obali i otocima od 28 do 32 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenljivo i nestabilno, mjestimice će biti kiše te pljuskova praćenih grmljavinom, lokalno i jače izraženih, osobito na kopnu. Na krajnjem jugu zadržat će se većinom suho i sunčano. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočnjak, na Jadranu sjeverozapadnjak i bura, podno Velebita u ponedjeljak i jaka, ponegdje s olujnim udarima. U utorak pak mjestimice u Dalmaciji i jugo. Temperatura bez značajne promjene.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MORATE U DUĆAN? / Evo kako danas rade trgovine i centri u Zadru…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

od 09:00 do 14:00 sati.

KAUFLAND:

07:00 – 22:00

EUROSPIN:

4. Gardijske Brigade 1 – Radno vrijeme: 08:00 – 21:00

Ulica Matije Gupca 59 – Radno vrijeme: 08:00 – 22:00

HEY PARK

nedjelja – od 7 do 21

TOMMY

Put Dikla 60 – od 7 do 21

Ulica Marka Marulića 7 – od 7 do 21

Put Nina 89 – od 7 do 21

Put Bokanjca 37 – od 7 do 21

Krešimirova obala 47 – od 7 do 21

Trg pet bunara 1 – od 8 do 21

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20

KONZUM:

A.G Matoša 22 – od 7 do 20

Josipa Strossmayera 6 – od 7 do 13

Dalmatinskog Sabora 8 – od 7 do 13

Uvala Bregdetti 23 – od 7 do 20

Ulica bleiburških žrtava 17 – od 7 do 21

LIDL:

od 7 do 22

INTERSPAR

A. Starčevića 5a – od 7 do 20

PLODINE

Biogradska 68 – od 7 do 22

Put Cerodola 1 – od 7 do 22

Zagrebačka 2 – od 7 do 22

SUPERNOVA:

od 9 do 22

STUDENAC:

Put Vukića 1 – od 7 do 21

Ulica Dalmatinskog Sabora 2 – od 7 do 21

Ul. Nadbiskupa Mate Karamana 4 – od 7 do 21

Velebitska ulica 14, Zadar – od 7 do 21

Ul. Mihovila Pavlinovića 49 – od 7 do 21

Zrinsko Frankopanska 4 – od 7 do 21

Obala kneza Branimira 14 – od 7 do 21

Šibenska ulica 9C – od 7 do 21

Zlatarska ulica 4 – od 7 do 21

Ulica Stjepana Radića 26 – od 7 do 21

Put Stanova 63 – od 7 do 21

Ulica Nikole Tesle 17A – od 7 do 21

Mate Balote 54 – od 7 do 21

RIBOLA

Ulica Matije Gupca 22A, Zadar – od 7 do 21

Vukovarska ulica 6a, Zadar – od 7 do 20

Ulica Andrije Hebranga 10a, Zadar – od 7 do 21

Ulica Krste Odaka 5a, Zadar – od 7 do 21

PEVEX

od 8 do 14

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu