Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Učenici Obrtničke škole Gojko Matulina u Erasmus+ projektu “Rad i usavršavanje u Irskoj”

Objavljeno

-

Ove godine učenici Obrtničke škole Gojko Matulina sudjelovali su u Erasmus+ projektu “Rad i usavršavanje u Irskoj”. Projekt je proveden u suradnji s edukacijskim centrom Martello Training Ltd. koji je sudionicima organizirao smještaj kod irskih obitelji i iskustveni rad u frizerskim, kozmetičkim i pedikerskim salonima.

Stručna praksa izuzetno je važan aspekt obrazovanja za kozmetičare, frizere i pedikere pa je bilo potrebno uložiti dodatne napore u jačanje strukovnih kompetencija naših učenika. Sektor osobnih usluga kojem pripadaju ova zanimanja zahtijeva stalno praćenje novih modnih trendova, a međunarodni aspekt projekta pružio je učenicima jedinstvenu priliku za jačanje njihovih društvenih i komunikacijskih vještina koje su ključne za rad s ljudima.

Nakon prijave na školski natječaj i razgovora s povjerenstvom izabrano je 15 učenica, 6 kozmetičarki, 6 frizerki i 3 pedikerke koje su u pratnji dva profesora provele dva tjedna u Brayu i Dublinu.

Učenice su za vrijeme trajanja projekta svakodnevno ispunjavale dnevnike prakse u koje su zapisivale što su radile na praksi tog dana i što su novog naučile.
Po povratku iz Irske ispunile su anketni upitnik, a projektni tim škole je vrednovao dnevnike prakse kako bi procijenio jesu li ciljevi mobilnosti ispunjeni.

Za izabrane učenice održane su pripremne aktivnosti, organizirale su se vježbe iz engleskog jezika, a provedene su i radionice s fokusom na kulturološke pripreme i upoznavanje učenica s tradicijom i poviješću Republike Irske. Na roditeljskom sastanku prije polaska, roditelji i učenici dobili su potrebne odgovore na pitanja o smještaju kod obitelji, iskustvenom radu u salonima i praktične savjete za što bolje snalaženje u novoj sredini.

Prvog dana mobilnosti učenice su se smjestile kod obitelji koje su ih odvele u obilazak grada, upoznale ih s mogućnostima korištenja javnog prijevoza i mjestima koje mogu posjetiti u slobodno vrijeme. U salonima su najprije upoznate s organizacijom rada, kolegama, radnim uvjetima, opremom i zaštitom na radu.

Kozmetičari su se upoznali s tretmanima lica, asortimanom preparata za njih i različitim tehnikama njihovih izvođenja. Radili su različite vrste depilacije lica i tijela, uređivanje obrva i
trepavica u skladu s najnovijim trendovima, analizirali kožu lica i tijela i savjetovali klijente o njezi lica i kože.

Frizeri su naučili različite tehnike šišanja i bojanja kose, utvrđivali su frizure prema obliku lica i profila i radili različita oblikovanja kose kao i različite vrste upleta i punđi. Provodili su
analizu vlasišta i kose prije bojanja i koristili različite vrste škara, naprava za kovrčanje i peglanje kose.

Pedikeri su provodili analizu kože šake i noktiju, skraćivali i oblikovali nokte
te ih polirali i lakirali. Bavili su se obradom hiperkeratoza, provodili su preglede stopala i noktiju, te pedikuru. Svi učenici su svakodnevno komunicirali s klijentima, savjetovali ih o
njezi i tako vježbali komunikaciju na engleskom jeziku.

Učenice je najviše obradovala mogućnost sudjelovanja na proslavi sv. Patrika koja svojom bogatom tradicijom i slikovitošću privlači mnogobrojne turiste iz cijelog svijeta. Cijeli grad je okićen zelenim ukrasima u čast irskog nacionalnog simbola djeteline s tri lista. Poneki suvenir i fotografija ostat će trajna uspomena na ovaj događaj.

Posjet Klifovima Moher jedno je od najimpresivnijih iskustava mobilnosti u Irskoj. Protežu se na 8 kilometara dužine i čak 214 metara iznad razine mora i s njih se pruža prekrasan pogled na Atlantski ocean i okolni krajolik. Vrijeme je bilo vrlo promjenjivo, pa se slojevito odijevanje pokazalo kao odličan potez.

Rezultati dvotjedne mobilnosti su višestruki. Učenici su naučili koristiti nove tehnike i tehnologije rada, unaprijedili svoje komunikacijske i društvene vještine, svoje znanje o Irskoj i Europskoj uniji i što je najvažnije upoznali način života u Irskoj i sklopili nova prijateljstva. Diseminacija ishoda projekta također je bila vrlo uspješna, prezentiranjem ishoda iskustvenog rada na sjednici Nastavničkog vijeća, sjednicama razrednih vijeća i satovima razrednika. Iskustva učenika podijeljena su  i sa predstavnicima struke prezentacijom projekta u Obrtničkoj komori, te u mnogobrojnim medijima.

Na satovima praktične nastave učenici koji su bili na mobilnosti predstavili su nove tehnike i trendove koje su upoznali u irskim salonima i prezentirali ih svojim kolegama iz škole.

Škola je ovim projektom unaprijedila svoju europsku dimenziju i razvila dodatne kapacitete za buduće međunarodne suradnje i tako osigurala visoku kvalitetu obrazovanja svojim učenicima.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

KIŠA NE IZLAZI IZ PROGNOZA I u nastavku vikenda prijete poslijepodnevni pljuskovi. Sljedećeg tjedna ozbiljne padaline i pad temperature…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku te i dalje nestabilno. Mjestimice kiša ili pljuskovi s grmljavinom, češći i rasprostranjeniji u unutrašnjosti od sredine dana. Vjetar većinom slab, na Jadranu poslijepodne umjeren zapadni i sjeverozapadni, ponegdje s jakim udarima. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 22 i 27 °C.

U nedjelju u unutrašnjosti promjenjivo uz mjestimičnu kišu, a pljuskovi s grmljavinom vjerojatniji su u drugom dijelu dana, kada lokalno mogu biti i obilniji. Duž obale će prevladavati sunčano, no uz prolazno više oblaka lokalno mogućnost za poneki pljusak. Na kopnu će zapuhati većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu sjeverozapadnjak i zapadnjak, a na sjevernom dijelu bura, popodne u jačanju. Najniža temperatura zraka od 12 do 17, na Jadranu od 17 do 21, a najviša dnevna uglavnom od 20 do 25 na kopnu te od 25 do 28 °C duž obale.

IZGLEDI VREMENA:

Još u nedjelju promjenjivo i nestabilno pa će mjestimice biti kiše no i jačih razvoja oblaka uz pljuskove s grmljavinom, lokalno moguće i izraženije. U ponedjeljak i utorak sunčanije te uglavnom suho. Puhat će umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar, mjestimice s jakim udarima, a na Jadranu bura, podno Velebita i jaka, te sjeverozapadnjak. U utorak vjetar u slabljenju. Temperatura zraka u blagom padu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Zadarska županija dobila brzu brodicu za hitnu medicinsku pomoć

Objavljeno

-

By

Zadarska županija od sada ima brzu brodicu pomorske medicinske službe koja je od izuzetne važnosti i za zdravlje i za cjelokupnu kvalitetu života otočana. Brzu brodicu, kojom će se do najudaljenijih otočnih mjesta naše županije stići za oko pola sata, odnosno u okviru “zlatnog sata”, preuzeli su Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije i Lučka kapetanija Zadar.

Samoj primopredaji broda prethodio je radni sastanak u Domu Zadarske županije kojem su nazočili ministar zdravstva Vili Beroš, župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Ivana Šimić, direktor Iskra brodogradilišta Roko Vuletić, kapetan Lučke kapetanije Zadar Alen Rukavina, saborski zastupnici Grozdana Perić, Nikolina Baradić i Rade Šimičević koji su radili na ovom projektu te ravnatelji zdravstvenih ustanova s područja Zadarske županije. Tijekom sastanka i službeno je izvršena primopredaja brze brodice koja je, kako je rečeno, nemjeriv doprinos poboljšanju dostupnosti zdravstvene zaštite u mreži javne zdravstvene službe u županiji koju tijekom turističke sezone posjeti milijunski broj gostiju. Također se moglo čuti kako će se broj pacijenata koji će na vrijeme stići u bolnicu povećati, a time i njihova šansa za preživljavanjem.

Na konferenciji za novinare predstavljene su tehničke i operativne prednosti projekta brzih brodica pomorske medicinske službe koje donose dodanu vrijednost u pružanju hitne medicinske pomoći, u konkretnom slučaju stanovnicima i posjetiteljima Zadarske županije. Time se osigurava pružanje hitne medicinske skrbi stanovnicima i posjetiteljima otoka i priobalja, kao i ujednačava dostupnost hitne zdravstvene skrbi na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske. Sukladno Sporazumu potpisanom između Ministarstva zdravstva, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, priobalni županijski zavodi za hitnu medicinu osiguravaju medicinski tim – doktora medicine i medicinsku sestru/tehničara, a lučke kapetanije osiguravaju vez, održavanje i posadu.

Župan Božidar Longin na početku konferencije naglasio je kako je puno truda iza realizacije ovog projekta.

“Sigurnost u svakom pogledu jedan je od brandova našeg turizma, a postojanje ove brodice u hitne medicinske službe još je jedna kockica u nizu sigurnosti naše destinacije jer 50 posto našeg teritorija otpada na more i otoke. 20 tisuća otočana i deseterostruko više turista i nautičara u svakom trenutku na raspolaganju moraju imati hitnu medicinsku pomoć,” poručio je župan dodavši kako je brodica stacionirana u Preku već opravdala svoju svrhu.

“Ona pokriva pet otočnih općina i oko 100 tisuća stanovnika u ljetnoj špici. Lučka kapetanija do sada je u 80 posto slučajeva obavljala slučajeve hitnog prijevoza, a i policija je dala svoj obol. Brodovi ljekarne sljedeći su projekt na kojem radimo, a osim lijekova, na brodu bi bio i liječnik,” zaključio je župan Longin, dok je gradonačelnik Dukić, pod čijom je ingerencijom sedam otoka, kazao kako jadranska Hrvatska u ljetnim mjesecima ima višestruko više stanovnika.

Pučanstvo na otocima najčešće je u poodmakloj dobi i treba im redovita liječnička skrb, a nadamo se da će ovakva inicijativa uvjetovati i povratak mladih na otoke tijekom cijele godine,” rekao je Dukić.

Hrvatski zavod za hitnu medicinu inicijator je ovog projekta, zbog čega je ravnateljica Grba Bujević podsjetila kako se projekt dugo spremao.

“Ovaj je projekt nastao prateći rad brodice iz Preka, zbog čega smo zaključili da je ista skrb potrebna duž cijele obale. Što prije doći do pacijenta i na mjestu mu pružiti primarnu skrb može spasiti život“, poručila je ravnateljica naglasivši kako je realizacija ovog projekta veliki iskorak prema podizanju razine medicinske skrbi u našoj regiji.

Roko Vuletić, direktor Iskra brodogradilišta, rekao je kako je ova brza brodica na testovima postigla brzinu od 40 čvorova te pacijenta i medicinski tim sigurno može prevesti i po najtežim vremenskim uvjetima.

“Njome se pacijentu može pristupiti u svim uvjetima, čak i onda kada mu ne može pristupiti helikopterska služba. Brodica je 100 posto hrvatski proizvod, a otvara nam vrata i daje referencu za rad u inozemstvu. Projekt je dokaz da što više EU sredstava treba ostati u Hrvatskoj jer samo domaći poduzetnici razumiju potrebe svojih sugrađana,” poručio je Vuletić.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako je ovaj projekt dobar primjer međuresorne suradnje više institucija.

“Nakon što je prva brza brodica smještena u Dubrovniku, drugi će brod trajno biti usidren upravo u Zadru. Šest brzih brodica, jer zdravlje je prvo, bit će na raspolaganju svim našim gradovima na jadranskoj obali,” rekao je Beroš istaknuvši kako će se financirati i izgradnja mobilnih ljekarni/ambulanti.

“Vrijedan je to iskorak u kontekstu reformskih mjera jer cilj nam je olakšati pristup medicinskim uslugama. Kako bi pacijent bio u fokusu, važno je čim više olakšati pristup medicinskim uslugama i institucijama. Adekvatna zdravstvena zaštita jedan je od triju elementa zadržavanja pučanstva na našim otocima,” poručio je Beroš dodavši da je raspisan i tender za hitnu helikoptersku službu.

“Do kraja kolovoza potpisali bismo ugovor o javnoj nabavi, čime bismo kompletirali dijapazon usluga koje bi nudili u jačanju hitne zdravstvene zaštite. Kompleksnost pružanja zdravstvene zaštite najvažnije nam je u kontekstu reforme jer zdravlje nema cijenu,” poručio je ministar Beroš dodajući da opterećenje otoka tijekom sezone i nedostatak liječnika primarne zaštite predstavlja problem koji se postupno rješava.

“Raspisali smo 922 natječaja za specijalizaciju iz primarne zdravstvene zaštite, temeljnog segmenta cijelog sustava, kako bi u otočnim ambulantama bilo dovoljno djelatnika,” zaključio je ministar.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIPREMITE SE! U ponedjeljak bez vode dio Privlake i Borika. Otežana vodoopskrba i u Diklu

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadrudana 12.06.2023. godine (ponedjeljak), u vremenu od 08:00h do 15:00h bez vode biti će potrošači u ul.:

Ulica Roberta Frangeša Mihanovića

Ulica Otona Ivekovića

Ulica Ivana Duknovića

Isto tako, zbog navedenih radova, moguća je otežana vodoopskrba na  području mjesnog odbora Diklo.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene: u Špaletinoj ulici, kod kuć.br. 11, te ulici Roberta Frangeša Mihanovića, kod kuć.br. 64.

Zbog izvođenja građevinskih radova strane tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 12.06.2023. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00do 17:00h bez vode biti će potrošači u mjestu Privlaka, u Ulici Tina Ujevića.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Tina Ujevića, kod kuć.br. 23.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu