Connect with us

Hrvatska

BIVŠI VODITELJ CENTRA OBRANE OD POPLAVA / Čavlović: “Hrvatska ima odličan sustav obrana od poplave”

Objavljeno

-

Zbog nezapamćenih obilnih kiša posljednjih nekoliko dana, velik dio Hrvatske pogodila je poplavna kataklizma. Vrhunac vodenog vala kreće se iz Slovenije prema već poplavljenim područjima gdje se već danima i noćima vodi borba kako spasiti ljude, kuće, stoku. 

Situacija koja nam se desila nije neočekivana. Pratimo već 5-10 godina velike količine oborina i radi se o ekstremima. U zimskim periodima imamo velike količine snijega pa topljenje istog ili u ljetnom periodu velike suše, rekao je u emisiji “Studio 4” Zoran Čavlović, bivši voditelj Centra obrane od poplava u sustavu Hrvatskih voda i dodao kako ovo nisu situacije koje su nas iznenadile, ali su neugodne.

Čavlović smatra kako sustav obrane od poplava funkcionira dobro.

– Hrvatska ima odličan sustav obrana od poplave koji treba stalno nadograđivati, održavati i pratiti njegovo stanje, naglasio je.

Ističe kako je naš sustav dobar stoga što imamo veliki broj retencija. To su prostori u kojima se vodeni val zadrži i kada je moguće onda ga ponovno ispustimo u korito.

– Hrvatske vode imaju poplavne linije označene u smislu gdje se smije, a gdje ne smije graditi ili ako se gradi, što se mora učiniti da ne bi došlo do štete na tim objektima,, naglasio je Čavlović.

Zapitao se postoji li dovoljna regulativa koja bi spriječila ilegalnu gradnju. Smatra da to nije dobro riješeno.

Hrvatska od kada je ušla u EU znatno ulaže u sustav obrane od poplava

Govori kako je u tijeku izgradnja sustava obrane od poplave karlovačkog i sisačkog područja. Završen je sustav obrane od poplava od granica Srbije do Nove Gradiške što je 175 kilometara.

– Što se tiče odvodnje zaobalnih voda to su drugi sustavi. Kod velikih voda, obično su velike oborine i imamo velike zaobalne vode. Potrebno je izgraditi crpne stanice, pumpe koje će vode maknuti s terena kako bi ljudi mogli normalno živjeti, rekao je.

Dodaje kako Hrvatska od kada je ušla u EU znatno ulaže u sustav obrane od poplava. Kako kaže to su sredstva EU fondova koja se trebaju opravdati.

– Sustav treba održavati. Treba se sustavno čistiti sve vodotoke od ušća prema izvoru, a ne sporadično, govori.

Čavlović se sjeća da je bilo problema sa zaštitarima prirode koji su tražili vizuru i nisu bili skloni građenju nasipa. Tu se zastalo.

– Treba naći volju i raspoloženje zainteresiranih strana, dobro argumentirati nešto što se radi i onda će se to sigurno i učiniti, naglasio je.

Dodaje kako su štete 3-4 puta veće od ulaganja u sustav obrane od poplava.

– Treba biti razuman i reći to nama treba jer će se s vremenom pokazati koliko smo zaradili, istaknuo je.

Rekao je kako je evidentna promjena klime. Kako kaže, mi nemamo normalne situacije. Ili sve poplavi ili je sve suho, govori.

– Mi moramo biti spremni da reagiramo u pravom trenutku, istaknuo je Čavlović.

 

Hrvatska

Pogledajte koliko su plaće rasle u državnom, a koliko u privatnom sektoru

Objavljeno

-

By

Najnoviji statistički podaci pokazuju ubrzanje trenda rasta neto plaća pod snažnim utjecajem povišica u javnom i državnom sektoru.

Prosječna neto plaća isplaćena u travnju za ožujak iznosila je 1326 eura, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više za 17,3 posto, a realno za 12,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U ožujku su na snagu stupila dogovorena povećanja plaća u državnom i javnom sektoru pa je zabilježen snažan skok na mjesečnoj razini. Prosječna plaća je u odnosu na veljaču ojačala 6,3 posto nominalno, odnosno 5,4 posto realno.

U početku godine značajan utjecaj na snažan rast prosječnih plaća imao je rekordan skok minimalne plaće, koja je najzastupljenija u industriji i osobnim uslugama, a novo ubrzanje rasta potaknuto je povišicama u državnom i javnom sektoru, prenosi tportal.

Nakon što je Vlada uoči izbora odobrila najveće povećanje plaća u povijesti, vrijedno 1,63 milijarde eura, djelatnosti u kojima prevladava država bilježe nekoliko puta veću godišnju stopu rasta u odnosu na djelatnosti u kojima dominira privatni sektor.

Najveći skok dogodio se u zdravstvu i socijalnoj skrbi, gdje je prosječna plaća korigirana za inflaciju uzletjela 33,9 posto, dosegnuvši 1771 euro. Za usporedbu, realne plaće u prerađivačkoj industriji i trgovini, djelatnostima koje zapošljavaju najviše ljudi, porasle su 7,2 posto (na 1175 eura), odnosno 9,1 posto (na 1164 eura).

S godišnjim realnim rastom od 28,8 posto, prosječna plaća u javnoj upravi i obrani popela se na 1682 eura. U obrazovanju je zabilježena nešto niža stopa rasta (23,1 posto), uz prosjek od 1492 eura.

Ako izdvojimo dobrostojeće branše financija i ICT industrije, veći dio privatnog sektora sada znatno zaostaje u primanjima u odnosu na nacionalni prosjek. U većini djelatnosti u kojima prevladavaju privatne tvrtke prosjek plaća kreće se između 1000 i 1200 eura.

Prema izvješću DZS-a, medijalna neto plaća za ožujak iznosila je 1086 eura, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Popodne nas očekuje grmljavinsko nevrijeme. DHMZ izdao upozorenja, oglasila se i Civilna zaštita

Objavljeno

-

By

Nestabilno s kišom i vjetrom, a ponegdje i olujno nevrijeme s tučom, tako bi se najbolje moglo opisati vrijeme kakvo će u utorak biti u Hrvatskoj.

DHMZ je za zagrebačku regiju i za istok zemlje objavio narančasto upozorenje zbog mogućeg grmljavinskog nevremena, a i ostatak zemlje vjerojatno će biti izložen pljuskovima i grmljavini.

Upozorenje je stiglo i iz Ravnateljstva Civilne zaštite.

Pljuskove, grmljavinu i vjetar prognozirao je i meteorolog Bojan Lipovšćak.

“Glavnina nestabilne zračne mase nalazi se nad Istrom i sjevernim Jadranom. Prema mjerenjima mreže postaja pljusak.com od jutra je u Istri i na Kvarneru palo od 20 do 30 litara kiše na četvorni metar. Nad sjevernim Jadranom je pojačana grmljavinska aktivnost, linija nestabilnosti proteže se od Istre do obale Italije i premješta se prema srednjoj Dalmaciji, brzina premještanja je oko 45 km/h. Prema Slavoniji i Baranji premješta se oblačni sustav koji se brzo razvija nad planinama Bosne i Hercegovine. Grmljavinske aktivnosti bez značajnijih oborina ima i u Podravini”, kaže naš meteorolog Bojan Lipovšćak.

Što se tiče vremena u srijedu, DHMZ prognozira da će u većini krajeva biti djelomice sunčano, ali i dalje ne posve stabilno. Mjestimice malo kiše i pljuskovi s grmljavinom, osobito poslijepodne u unutrašnjosti, a navečer i na sjevernom Jadranu. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni. Najniža jutarnja temperatura od 11 do 16, na obali i otocima između 15 i 19 °C. Najviša dnevna većinom između 20 i 25 °C.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Još imate kune? Evo gdje ih možete zamijeniti za eure

Objavljeno

-

By

Mnoštvo građana odlučilo si je sačuvati nekoliko kovanica i novčanica kune za uspomenu, no ako ste među onima koji su ih zametnuli ili ih nisu odnijeli na vrijeme, još imate priliku.

Svoje kune možete osobno donijeti u Hrvatsku narodnu banku na adresi Jurišićeva 17, Zagreb, od ponedjeljka do petka u vremenu od 8.30 do 15.30 sati. Novčanice možete zamijeniti bez vremenskog ograničenja, a kovanice sve do 31. prosinca 2025.

Iznos do 14.999,99 kuna moguće je na vlastitu odgovornost dostaviti i putem poštanskih usluga na adresu Hrvatska narodna banka, Direkcija za pohranu, obradu i opskrbu gotovim novcem, Trg hrvatskih velikana 3, 10000 Zagreb, uz informaciju o željenom načinu preuzimanja gotovog novca eura (u Hrvatskoj narodnoj banci ili dostava putem poštanskih usluga na adresu donositelja), ističu na službenim stranicama Banke.

Također, ako imate oštećene eure, možete ih zamijeniti za ispravne novčanice ili kovanice u HNB-u, prenosi 24sata.hr.

Hrvatska narodna banka prima na zamjenu euronovčanice čija površina iznosi 50% ili manje od 50% površine autentične originalne novčanice, euronovčanice obojene elektrokemijskom zaštitom, iznimno oštećene euronovčanice te neprikladne eurokovanice koje su prepoznatljive s lica ili naličja, uz uvjet da su dostavljene uz pripadajući obrazac zahtjeva s potrebnim prilozima, ističu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu