Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

LONGIN I DUKIĆ SLUŽBENO U ITALIJI / S konferencije Jadransko-jonske makroregije naglašena važnost povezivanja Zadra i Ancone

Objavljeno

-

Na poziv Regije Marche, gradonačelnik Branko Dukić i župan Božidar Longin sudjelovali su početkom ovog tjedna na konferenciji Jadransko-jonske makroregije u Anconi na temu strateških kretanja u području gospodarstva, logistike, trgovine, energetike i proizvodnje.

Domaćini sastanka bili su predsjednik regije Marche Francesco Acquaroli i predsjednik regionalnog vijeća Dino Latini, a sudjelovali su brojni institucionalni predstavnici iz Hrvatske, Grčke i Albanije.

Makroregionalne strategije su instrument teritorijalne suradnje koji je nastao unutar Europske unije. Integracijom različitih dostupnih financijskih instrumenata i njihovim usmjeravanjem u sektore od zajedničkog interesa, makroregionalne strategije povećavaju mogućnost maksimalnog korištenja dostupnih financijskih sredstava u velikim regijama potičući njihov uravnoteženi razvoj.

Države članice Jadansko-jonske makroregije identificirale su četiri područja od zajedničkog interesa, a odnose se na plavi rast, povezivanje regije, kvalitetu okoliša i održivi turizam.

Upravo kroz tematsko područje povezivanja, vezano uz promet, gradonačelnik Dukić je na konferenciji potaknuo temu povezivanja Zadra i Ancone uspostavom brodskih linija. 

Za gospodarski razvoj posebno treba istaknuti međunarodni prekomorski pravac Zadar-Ancona. Ovo je najkraća veza između dvaju jadranskih obala, sa suvremenom lučkom infrastrukturom. Zadar i Zadarska županija računaju na napredak veza s Italijom, ali i Grčkom i Albanijom posebno kroz razvoj RO-RO i drugih oblika kombiniranoga prometa na Sredozemlju. Zadarska luka Gaženica ima izvanredne preduvjete za povezivanje sa srednjoeuropskim državama koje nemaju vlastiti izlaz na more, naveo je Dukić u svom izlaganju.

Istaknuo je kako luka Gaženica, osim vrhunske infrastrukture, ima i izravan priključak s autocestom i željeznicom te povoljan položaj s obzirom na blizinu Zračne luke Zadar. Budući da jedina ima mogućnost iskrcaja specijalnih tereta na prometnice, slovi kao jedna od najznačajnijih luka na Jadranu te neosporno ima važnu ulogu za jadransko jonsku regiju.

Pomorska povezanost, stabilne i stalne putničke veze koje osim turizma omogućuju kulturnu, obrazovnu i znanstvenu suradnju, ali i snaženje teretnog prometa, odigralo bi veliku ulogu u povezivanju i gospodarskom i društvenom razvoju naše makroregije – dodao je zadarski gradonačelnik.

Župan Longin u svojem je obraćanju naveo važnost održivog razvoja cijelog područja, s naglaskom na očuvanje Jadranskog mora koje je ključni gospodarski resurs, ali i glavna poveznica država članica Jadransko-jonske makroregije.

Jadransko more opet će imati stratešku ulogu te će kao prirodni koridor protoka roba postati sve značajniji za gospodarstvo Europske unije. Na nama je da zajedničkom suradnjom iskoristimo taj potencijal, a s obzirom da Zadar i Anconu povezuju i povijesne veze trebamo ih pokušati dodatno osnažiti, poglavito sa stajališta turizma i plave ekonomije, istaknuo je Longin.

Župan je naglasio važnost korištenja sredstava iz EU fondova, posebno za dodatan razvoj infrastrukture. Naveo je niz uspješnih projekata prekogranične suradnje te istaknuo da su Zadarska županija i njezine razvojne agencije s partnerima iz Italije do sada prijavili ukupno 38 projekata na program prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska 2021. – 2027.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

“UČINIMO PRIVLAKU PRIVLAČNIJOM” / U subotu u Privlaci akcija čišćenja podmorja i priobalja

Objavljeno

-

By

U Privlaci se priprema akcija čišćenja podmorja i priobalja pod nazivom “Učinimo Privlaku privlačnijom”. Akcija će održati u subotu 25. svibnja od 9 do 12 sati u glavnoj luci u privlačkom Selu.

Udruga “Šijavoga” iz Privlake je glavni organizator, a u čišćenju će im se pridružiti ronilački klub Sv. Roko iz Bibinja, volonteri Gradskog društva Crvenog Križa Zadar, ronioci Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, Dječji Vrtić Sabunić iz Privlake, udruga Kanata te brojni drugi volonteri koji će pomoći veslajući na barkama ili skupljajući smeće uz obalu. Akciju sponzoriraju Općina Privlaka, TZ Općine Privlaka i T.O. Alen iz Privlake.

Sudionici se okupljaju na glavnom mulu u Selu od 9 sati, a nakon akcije se sve sudionike očekuje roštilj i dobra zabava.

Pozivaju se svi koji su spremni pomoći u akciji i pritom se dobro zabaviti da sutra u jutro dođu na glavni mul u Selu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VAŽNA OBAVIJEST S VIŠNJIKA: Vlasnici zamoljeni da uklone autobuse uoči utakmice Zadar – Split!

Objavljeno

-

By

Športski centar Višnjik informira sve korisnike i javnost o sljedećem:

petak, 24. svibnja 2024. u 20 sati i u nedjelju, 26. svibnja 2024., u 20 sati, u dvorani Krešimir Ćosić održavaju se finalne utakmice između KK Zadar i KK Split (FAVBET Premijer liga). Zbog velikog interesa publike i navijača, molimo sve vlasnike autobusa da ih uklone kako bi oslobodili parkiralište za posjetitelje utakmica.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

JAVNI POZIV / Turistička zajednica ZŽ dijeli potpore za razvoj turističkih proizvoda posebnih interesa

Objavljeno

-

By

Turistička zajednica Zadarske županije je na svojim mrežnim stranicama objavila Javni poziv za dodjelu potpora za razvoj turističkih proizvoda posebnih interesa. 

Ovaj javni poziv omogućuje bespovratna sredstava za programe i projekte koji obogaćuju turističku ponudu i stvaraju motive za dolazak kroz cijelu godinu. Uz to, cilj je produljiti potaknuti ravnomjerni razvoj turizma u svim dijelovima županije, kao i stvaranje prepoznatljivosti i brenda Zadarske županije kao destinacije turizma posebnih interesa, destinacije raznovrsne ponude i posebnih doživljaja. 

Potpore su namijenjene za edukaciju radi specijalizacije, promotivne svrhe ili nabavku opreme i uređenje prostora koji će podići razinu kvalitete ili dati dodatnu vrijednost na postojeću uslugu. U svakome slučaju ova inicijativa želi pružiti priliku za unapređenje i stvaranje jedinstvenih doživljaja za posjetitelje.  

U tu svrhu je protekle godine TZ Zadarske županije izdala „Priručnik za stvaranje doživljaja u Zadarskoj županiji“ koji može potencijalnim korisnicima pomoći u planiranju i realizaciji transformacije klasičnog i uobičajenog turističkog proizvoda ka autentičnom i relevantnom doživljaju koji ima dodanu vrijednost i koji se pamti. 

Korisnici mogu biti turističke zajednice i jedinice lokalne samouprave, ustanove; tvrtke i i obrtnici koji imaju registriranu ugostiteljsku djelatnost ili djelatnost pružanja usluga u turizmu, te OPG-i. 

Predmetni Javni poziv objavljen je na mrežnim stranicama Turističke zajednice Zadarske županije na poveznici https://www.zadar.hr/hr/o-nama/natjecaji-pozivi-i-obavijesti, dok će online prijave biti dostupne do 7. lipnja na poveznici:  https://www.zadar.hr/hr/o-nama/prijava-projekta.  

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu