Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) Svečanom sjednicom Općinskog vijeća proslavljen 30. rođendan Općine Bibinje

Objavljeno

-

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom Dana općine Bibinje, koja ove godine slavi svoj 30. rođendan, okupili su se brojni uzvanici i prijatelji Bibinja. Oni su posvjedočili, zajedno s domaćinima brojnim postignućima ove Općine, a sam presjek prošle godine, svojevrsni izvještaj o radu dao je općinski načelnik Šime Sekula, koji je u svom obraćanju istaknuo:

–          Puno projekta je realizirano, čime je svakodnevni život u našem mjestu puno ugodniji. No, za budućnost Bibinja ne treba se bojati. Imamo puno planova za razvoj koje vjerujem da ćemo i realizirati. To nastojimo ostvariti nizom mjera i aktivnosti, uz promišljeno raspolaganje proračunskim novcem i maksimalnim korištenjem sredstava iz europskih fondova. Čestitam od srca i ovogodišnjim laureatima na dobivenim nagradama i priznanjima  i zahvaljujem na njihovom velikom doprinosu. Neka nam nagrađeni budu primjer, a njihova djela poticaj.

Sekula je u svom govoru sažeo brojne projekte koji su završeni, no naveo i neke koji tek čekaju svoju realizaciju. Na kraju, kako i priliči, zahvalio se svima koji su svojim zalaganjem doprinijeli rastu Općine Bibinje.

–          Poštovane mještanke i mještani Općine Bibinje čestitam vam Dan naše općine. Posla i planova je još puno, a realizirat ćemo ih samo složnim radom i uz vašu potporu – poručio je na kraju općinski načelnik.

Predsjednica Općinskog vijeća Marijana Kandić također je u svom govoru zahvalila svim uzvanicima na dolasku, te čestitala svojim sumještanima okrugli rođendan. Naglasila je važnost događaja otprije 30 godina, kao i sve što se planira u nadolazećem razdoblju.

–          Obilježavanje Dana Općine, uvijek je prigoda da se prisjetimo onoga što smo učinili proteklih godinu dana ali i da najavimo sve što planiramo napraviti u nadolazećem razdoblju. U razdoblju od prošle svečane sjednice, održali smo šest sjednica OV-a na kojima smo raspravili i odradili niz važnih tema, a gotovo sve odluke, kao i proračun donesene su jednoglasno. Mogu zaključiti da znamo što radimo i koji nam je cilj jer sadašnja općinska vlast ima konkretne rezultate – rekla je, između ostalog, predsjednica Općinskog vijeća Općine Bibinje Marijana Kandić.

Zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković čestitao je žiteljima općine Bibinje njihov dan i naglasio kako Općina Bibinje ima izuzetnu suradnju sa Zadarskom županijom, zahvaljujući kojoj su  realizirani brojni projekti.

–          Zadarska županija kao što znate skrbi prvenstveno o školstvu i zdravstvu. Pripremili smo projekt proširenja osnove škole za koji čekamo raspisivanje javnih poziva od strane Ministarstva kako bi taj projekt prijavili i nadamo se u konačnici izgradili, stoga nas posebno veseli ovaj podatak kako je u prošloj godini u vašoj općini rođeno 58 djece. Županijska lučka uprava odradit će obnovu luke Jaz, dok će Županijske uprave za ceste, izgraditi cestu ˝Babindub – rotor groblje˝, što znači da će Općina Bibinje biti direktno povezana sa Zračnom lukom – rekao je zamjenik zadarskog župana Šime Vicković.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, bio je izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića na svečanosti obilježavanja trideset godina Općine Bibinje. Erlić je čestitao rukovodstvu i žiteljima općine Bibinje njihov dan. Uputio je posebne pozdrave svim hrvatskim braniteljima, te podsjetio na njihovu važnu ulogu što danas imamo slobodnu Hrvatsku i što s ponosom možemo gledati unatrag i vidjeti sva postignuća koja su nastala na tom temelju.

–          Vidimo da se Bibinje razvilo u jednu modernu, uistinu kvalitetnu Općinu s nizom razvijenih javnih, općinskih i drugih društvenih usluga koje funkcioniraju, možemo zaključiti da čovjek koji živi u Bibinjama ovdje ima sve za organizirati život na jedan dostojanstven i kvalitetan način. Ako se pitamo, kada gledamo model Općina u Hrvatskoj, postoji li Općina koja bi mogla biti primjer modela zašto su nam Općine potrebne, koje dobro funkcioniraju, zasigurno možemo kazati da je Općina Bibinje jedna od tih Općina.

U svom govoru, Ministar je istaknuo kako u Bibinjama imamo danas rekordnu zaposlenost, izvrsne demografske pokazatelje, veliki broj mladih, sve veći broj dolazaka stranih gostiju ali i povećanu kvalitetu turističke usluge. Istaknuo je kako se mještani rado uključuju u aktivni život zajednice i pritom slave svoje tradicionalne vrijednosti.

–          Bibinje danas živi punim plućima, a općinsko vodstvo radi na tome da iskoristi svaku priliku za realizaciju svih razvojnih projekata koji su stavljeni na raspolaganje kako iz fondova EU, tako i iz svih ostalih izvora financiranja. Ono što osobno moram kazati, iz osobnog iskustva iz rada s Općinom Bibinje jest da prate, zovu, stalno traže priliku putem naših ministarstava i nema natječaja na kojima Općina Bibinje sa svojim projektima ne sudjeluje, ako su prihvatljivi za financiranje, naravno. Općina Bibinje može poslužiti kao inspirativna priča koja je uspjela, koja je uspjela u svim svojim segmentima – rekao je Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

Nakon obraćanja prisutnima od strane izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborskog zastupnika Rade Šimičevića, koji je izrazio zadovoljstvo učinjenim na području Općine Bibinje u proteklih 30 godina uslijedilo je uručivanje zahvalnica najboljim učenicima s područja Općine Bibinje. Zahvalnice su dodijeljene Martinu Vujeviću, učeniku 7. razreda, te osmašima Luciji Fuzul i Tomi Sikiriću. Zahvalnica je uručena i Davorki i Dragutinu Loniću sumještanima koji veći dio godine žive na adresi u  Zagrebu, ali su srcem i djelima vezani za Bibinje što najbolje iskazuju kroz velikodušnu i nesebičnu pomoć svima onima koji se iz bilo kojeg razloga nenadano nađu u glavnom gradu . Davorka i Drago Lonić su „mali ljudi” velikog srca , spremni pomoći u svakoj situaciji, otvoriti vrata svog doma, te pružiti ljudima podršku i  dobrodošlicu.

Grb Općine Bibinje dobio je prim.mr.scMile Gverić, dr.med.spec.dermatovenerologu u znak zahvale za dugogodišnji predan i zapažen rad u zdravstvu. Dr. Gverić u svojoj zahvali na kratak i simpatičan način ispričao je kako se doselio u Bibinje, kako je svemu presudila ljubav iz studentskih dana koja traje i danas, te kako su ga Bibinjci dočekali i osvojili otvorenog srca.

Godišnja Nagrada Općine Bibinje dobio je i Karate klub Bibinje za postignuta sportska ostvarenja i doprinos u razvoju sporta na području Općine Bibinje. Klub je u protekloj godini osvojio 78 medalja.

Nagradu za životno djelo dobio je bibinjski pjesnik Ante Sikirić Krivin za bogato kulturno stvaralaštvo i promicanje kulturnog identiteta Bibinja. Sikirić je u svojoj zahvali istaknuo kako je u životu dobio puno priznanja i nagrada, no da mu je ova najdraža. Autor neslužbene hrvatske himne ˝Croatio iz duše te ljubim˝ ni ovoga puta nije mogao otići s pozornice, da ne odrecitira jednu svoju pjesmu, kojom je publiku nasmijao do suza.

Svojim nastupima, proslavu je uveličala Klapa Bibinje u kojoj pjeva popularni Ivica Sikirić Ićo, no posebne zvijezde bile su naušnice ˝Bibinjke˝ koje je ponosno nosila voditeljica Vlatka Vučić Marasović. Repliku naušnica, koje datiraju s početka 9. stoljeća, Općina Bibinje izradila je uz suglasnost Ministarstva kulture, te će ovo ljeto biti izložene u turističko interpretacijskom centru Bigečeva kuća.

Svečanoj sjednici prethodilo je održavanje mise zadušnice za Franka Lisicu, polaganje vijenaca na njegovom grobu i centralnom križu novog groblja u Bibinjama, te obilazak proizvodnog pogona tvrtke Krekić Avangard d.o.o. u Poslovnoj zoni Lonići, zoni koja je postala generator gospodarstva Općine Bibinje.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

RADOVI! / U srijedu bez vode tri ulice na Stanovima. Evo popisa…

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 24.04.2024. godine (srijeda), u vremenu od 08:00 sati pa do 16:00 sati bit će privremeno obustavljena opskrba vodom u Zadru, u ulicama : Ulica Kraljice mira, Dubrovačka ulica, te Pazinska ulica.      

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju bit će smještena u Ulici Kraljice mira  kod kućnog broja 33.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POSEBAN DOGAĐAJ U OGŠ SV. BENEDIKTA: U petak koncert bivših i sadašnjih učenika Škole

Objavljeno

-

By

Osnovna glazbena škola sv. Benedikta najavljuje poseban događaj: Koncert bivših i sadašnjih učenika Škole, koji će se odviti u petak, 26. travnja 2024. s početkom u 19.30 sati u
Koncertnoj dvorani Glazbene škole Blagoje Bersa u Zadru.

U svojih 16 godina djelovanja, OGŠ sv. Benedikta može se podičiti zavidnim brojem učenika koji su završili čitavu osnovnu glazbenu školu, a dio njih je svoje glazbeno školovanje nastavio i u srednjoj glazbenoj školi. Većina naših bivših učenika, sadašnjih srednjoškolaca, upisali su GŠ Blagoje bersa, no imamo učenicu koja pohađa GŠ Pavla Markovca u Zagrebu, u klasi naše bivše učiteljice oboe, Dore Draclin.

Uz bivše učenike nastupit će i nekoliko sadašnjih, solo nastupom, a poseban pečat koncertu dat će školski orkestar u sadašnjem sastavu, te specijalni orkestar nastao spojem bivših i sadašnjih članova.

Ovom prigodom OGŠ sv. Benedikta izvijestiti će i o završetku humanitarne akcije „Pomozi da vozi” te o prikupljenom iznosu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U GRADSKOJ KNJIŽNICI: Predstavljanje neformalnog studija i usavršavanja iz waldorfske pedagogije

Objavljeno

-

By

Predstavljanje trogodišnjeg neformalnog studija i usavršavanja iz waldorfske pedagogije održat će se u Gradskoj knjižnici Zadar (multimedijalna dvorana) u petak, 26. travnja 2024. u 17 h.

Institut za waldorfsku pedagogiju u Zadru predstavit će waldorfsku pedagogiju i neformalni studij waldorfske pedagogije, koji se već više od 20 godina održava u Zagrebu. Waldorfska pedagogija u Hrvatskoj ima tridesetogodišnju tradiciju, a u svijetu postoji preko 100 godina. Waldorfska pedagogija nastoji poučavati one sadržaje i onim načinom kako je to svakoj novoj generaciji potrebno, da bi se svima omogućio razvoj svih potencijala. Budući da se danas ne zna kakav će biti svijet kada naši današnji učenici odrastu, kroz sve se oblike odgoja i obrazovanja u duhu waldorfske pedagogije pokušavaju se ojačati kompetencije kreativnosti, dobrih komunikacijskih vještina i socijalnih odnosa (za snalaženje u potpuno novim životnim situacijama), razvija se njihovo samopouzdanje ali i empatija te se potiče njihov interes za cjeloživotno učenje.

Doživite ukratko jedan dan u waldorfskom vrtiću ili školi,

okušajte se u umjetničkim radionicama,

pogledajte izložbu radova iz waldorfskih institucija,

informirajte se o detaljima trogodišnjeg studija….

Broj mjesta je ograničen pa se prijavite na mail: iwp.cro@gmail.com

Ulaz je slobodan.

Organizatori:

Institut za waldorfsku pedagogiju, Zagreb

Udruga Peti element, Zadar

Inicijativa Waldorf Jarula Zadar

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu