Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

DVA MILIJUNA KUNA VRIJEDNA INVESTICIJA Predstavljen projekt Društvenog centra u Bibinjama

Objavljeno

-

Općina Bibinje iz Europskih fondova povukla je gotovo dva milijuna kuna za projekt Društvenog centra. Projekt koji će trajati dvije godine unaprijedit će socijalne usluge za aktivno uključivanje i povećanje zapošljivosti ranjivih skupina, te unaprijediti interkulturalne aktivnosti na prostoru urbane aglomeracije Zadar.

Zamjenik načelnika Šime Sekula istaknuo je kako Općina vodi brigu o svim dobnim skupinama, kako mladima tako i o starijoj populaciji.

–         Zahvalan sam da se možemo pohvaliti još jednim projektom koji se u potpunosti financira iz europskih fondova, pogotovo jer će se tim novcem konačno urediti i prostorije u prizemlju naše Općine koje će sada biti dostupne svim mještanima. Ono što je bitno naglasiti da će se izgraditi i rampa za osobe s invaliditetom kako bi i njih uključili u brojne aktivnosti. Smatramo da će se brojnim aktivnostima koje su planirane u sklopu projekta podignuti kvaliteta života u našoj zajednici, a u novouređenim prostorima širit će se postojeći i razvijati novi programi za koje vjerujem da su svakako od interesa za opće dobro – rekao je zamjenik općinskog načelnika Šime Sekula.

Uspostava, pokretanje i adaptacija Društvenog centra je od iznimne važnosti za lokalno stanovništvo poglavito za ranjive skupine jer će im se omogućiti sadržaj i usluge koje do sada nisu bile dostupne.

–         Ovo je jedan vrlo zanimljiv i cjelovit program za koji vjerujem da će privući naše mještane, pogotovo izvan ljetne sezone kada je do sada bilo manje događanja. Ciljane skupine projekta su mlade osobe, starije osobe odnosno naši umirovljenici i nezaposleni, uključujući dugotrajno nezaposlene, no na radionice su pozvani svi koji žele sudjelovati. Program obuhvaća razne sadržaje, od kreativnih radionica, radionice likovne umjetnosti, radionice tjelesnih aktivnosti i brojnih drugih. Također,  naglasak će biti na stjecanju vještina koje će koristiti dugotrajno nezaposlenim osobama i mladim osobama koje tek izlaze na tržište rada koje će moći naučiti kako se ponašati na razgovoru za posao, kako napisati životopis i slično. Također ciljanim skupinama omogućit će se korištenje kulturnih usluga kroz posjete muzejima, kazalištima i slično. Aktivnosti bi započele čim se završi s adaptacijom i opremanjem prostora, što se nadamo biti već početkom rujna, za kada se nadamo da će i ova strašna pandemija posustati. Sam program trajat će 24 mjeseca – rekao je Šime Sikirić, voditelj projekta na predstavljanju koje je održanu u Općini Bibinje.

–         Radujemo se početku ovom projekta, naši članovi svakodnevno pitaju kada će započeti projekt, svi se veselu da bi mogli svoje vrijeme skratiti dolazeći na brojne radionice. Prvenstveno nas veseli što ćemo konačno dobiti adekvatan prostor u mjestu za ispunjenje slobodnog vremena – izjavio je vitalni umirovljenik Nedjeljko Šimunić, predsjednik matice umirovljenika Bibinje.

Cilj ovog projekta je ostvariti povećanje kvalitete života organiziranjem dnevnih aktivnosti i pružanja cjelovitih sadržaja namijenjenih mještanima Bibinja. Tako će se omogućiti njihovo uključivanje u život zajednice, rad na korist dobrobiti zajednice te dobrovoljno uključivanje u zanimljive, korisne i nadasve atraktivne sadržaje koji su primjereni njihovim interesima i sposobnostima uz kvalitetno korištenje slobodnog vremena.

OPĆI PODACI PROJEKTA

•      Nositelj projekta: Općina Bibinje

•      Područje provedbe projekta: Zadarska županija

•      Trajanje projekta: 15.02.2021. – 15.02.2023. (24 mjeseci)

•      Vrijednost projekta: 1.901.220,00 HRK

•      Iznos bespovratnih sredstava koji sufinancira EU iz ESF u kunama:  1.616.037,00 HRK

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

ZADAR / ŽUPANIJA

UREDNIK “SLOBODNE” POVRIJEDIO PRIVATNOST DJETETA? Na Općinskom sudu u Velikoj Gorici vodi se kazneni postupak protiv Ivice Nevešćanina. Prijeti mu zatvorska kazna?

Objavljeno

-

By

Protiv Ivice Nevešćanina, jednog od urednika i novinara Slobodne Dalmacije, vodi se sudski postupak na Općinskom sudu u Velikoj Gorici. Optužen je za povredu privatnosti djeteta.

Jednim uhom danonoćno naslonjeni na svačije privatne brige neovisno o tome jesu li od javnog interesa ili nisu, Nevešćanin i njegovi kolege o ovome su zgodno zaboravili izvijestiti, no sa Suda u Gorici službeno su potvrdili informaciju zadarskih kuloara. Novinaru Nevešćaninu prijeti zatvorska kazna.

“Temeljem Vašeg upita izvršena je provjera podataka te je utvrđeno da se na Općinskom sudu u Velikoj Gorici vodi kazneni postupak protiv Ivice Nevešćanina i još dvoje okrivljenika radi kaznenog djela iz čl. 178 st.3  KZ/11”, izvijestili su nas sa velikogoričkog Suda.

Presudom istoga, izdan je kazneni nalog protiv I.-III. okrivljenih na koji su stranke uložile prigovore u zakonskom roku nakon čega je spis dostavljen optužnom vijeću radi potvrđivanja optužnice.

“Optužno vijeće je potvrdilo optužnicu Općinskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici.  Sudski postupak je u tijeku”, kazala nam je Danijela  Knežević, službenik za informiranje Općinskog suda u Velikoj Gorici.

KAZNENI ZAKON: 3 godine zatvora za povredu privatnosti djeteta

Članak 178. Kaznenog zakona RH kaže da “tko iznese ili pronese nešto iz osobnog ili obiteljskog života djeteta, protivno propisima objavi djetetovu fotografiju ili otkrije identitet djeteta, što je kod djeteta izazvalo uznemirenost, porugu vršnjaka ili drugih osoba ili je na drugi način ugrozilo dobrobit djeteta, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine”.

Ukoliko opisano djelo počini službena osoba ili u obavljanju profesionalne djelatnosti, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NOVI PREDSJEDNIK GRADSKOG VIJEĆA U PROBLEMU SA BOGOM, NOVOM FUNKCIJOM I “SVOJIM ZAMJENIKOM” Marko Vučetić: “Predsjednik Vijeća je sve ono što ja nisam i ne želim biti”

Objavljeno

-

By

Novom predsjedniku Gradskog vijeća Grada Zadra Marku Vučetiću čini se da nije najbolje sjela nova funkcija. U danas objavljenoj kolumni na blogu autograf.hr Vučetić, naime, pod znak pitanja dovodi samog Boga; potom se teško obrušava na Most, svoju bivšu stranku kojoj duguje najmanje saborski mandat i mirovinu; uz njih i na Domovinski pokret; a prije i povrh svega na “svog zamjenika”, odnosno – Enija Meštrovića.

Nakon što je uvodno usput doveo pod znak pitanja postojanje Boga, bez posebne najave vrlo brzo je skrenuo sa teoloških na lokalno političke teme, točnije na Meštrovića.

Kolateralno tek stradavaju Most i DP koje predsjednik Vučetić naziva “nesvjesnom i polusvjesnom mladeži HDZ-a” (?!), te se nastavljaju udarci po Meštroviću:

“Enio Meštrović je pod dojmom posebnosti vlastite političke družine”, opisuje ga Vučetić, te nakon kraćih reminiscencija o lokalnim političkim okolnostima kakvima ih on zamišlja u svojoj glavi, zaključuje da ideje Meštrovića i njegove liste “nisu scenarij za političku aktivnost, nego put za raspojasano ludilo”.

“Enio Meštrović je predložio mene za predsjednika Gradskog vijeća, znajući da sam ja rekao kako je predsjednik Gradskog vijeća sve ono što ja nisam i ne želim biti”, kaže Vučetić, te nastavlja:

“Ironija je svoj vrhunac doživjela u tome što je Enio Meštrović postao moj zamjenik…”

Za slučaj da ni nakon iščitane njegove kolumne nekomu (ili mnogima) i dalje nije jasno što novi predsjednik GV Grada Zadra misli o svom zamjeniku i o sebi samome, još jedan citat sa samoga kraja teksta:

“Vrhunac ironije (još jedan?? op.a.), koji mi je razvukao cjelovečernji osmijeh na lice, zbio se kada sam gledao novinarku jedne nacionalne televizije, inače voditeljicu HDZ-ovih turističkih programa, kako uvjerava javnost da mi je Enio Meštrović očitao bukvicu.

Shvaća li da govori o mom zamjeniku?”

Više puta smo čuli da je u politici previše liječnika. Čini se da će nam sada i nedostajati.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) Fra Pavle Ivić položio prisegu vjernosti i ispovijest vjere

Objavljeno

-

By

Pred zadarskim nadbiskupom mons. dr. Želimirom Puljićem u Kapeli sv. Marka i zadarskih zaštitnika u Nadbiskupskom domu u Zadru, đakon fra Pavle Ivić položio je prisegu vjernosti i ispovijest vjere prije primanja sakramenta svetog reda prezbiterata.

Nakon uvodne molitve nadbiskupa Puljića, fra Pavle je izgovorio ispovijest vjere, a zatim i prisegu vjernosti dodirujući Evanđelistar.

Nadbiskup Želimir obavio je potom i osobni razgovor s đakonom fra Pavlom. U druženju, nakon osobnog razgovora, nadbiskup je izrazio radost zbog svećeničkog ređenja te je potaknuo kandidata da bude ustrajan u služenju Crkvi Božjoj.

U pratnji fra Pavla bio je fra Bojan Rizvan, definitor i tajnik Franjevačke provincije sv. Jeronima te župnik Župe Presvetog Srca Isusova na Voštarnici gdje je fra Pavle vršio đakonsku službu.

Svećeničko ređenje fra Pavla Ivića će biti u subotu, 26. lipnja u katedrali sv. Stošije u Zadru u 11 sati.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu