Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ZAGREB / Bilosnićev “Tigar” na Zelenoj tribini Ane Horvat

Objavljeno

-

U srijedu 5. travnja 2023. godine s početkom u 18 sati, u knjižnici i čitaonici „ Bogdan Ogrizović“ u Zagrebu, održana je 14. ZELENA TRIBINA, u kojoj se govorilo o životinjama i stablima, a koju uređuje i vodi književnica Ana Horvat, koja je istu i pokrenula.

Tema tribine ovog puta bilo je književno stvaralaštvo Tomislava Marijana  Bilosnića. Predstavljena je tako Bilosnićeva kultna zbirka pjesama „Tigar“, koja je doživjela nevjerojatnih 15 prijevoda inozemnih izdanja, kao što su prezentirane i pjesme iz njegove nedavno objavljene zbirke „Vidio sam Borgesove oči“,  u kojoj ovaj autor pjeva o maslinama.

Poetska zbirka naslovljena „Tigar“ obuhvaća dvjestotinjak pjesama na temu tigra, i predstavlja jedinstveno djelo u kojemu se uspješno stapaju univerzalnost, duboka refleksivnost i igra, što je izazvalo veliko zanimanje u mnogim zemljama svijeta. Zbirka „Tigar“ doista je osvojila ogromno španjolsko govorno područje, a zbirka je veliki uspjeh doživjela i u Sjedinjenim Američkim Državama, tako da je ušla i u pregled suvremene europske lirike  The Litlle Tour through European Poetry, koju je sastavio američki povjesničar književnosti dr. John Taylor.

U zbirci „Vidio sam Borgesove oči“, Bilosnić poput „Tigra“ problematizira jedinstvenu temu masline, prilazeći joj s fenomenološko-simboličke strane, gdje poetskim alatom mitološki sloj pjevanja ozbiljuje izravnim autobiografskim elementima i obiteljskom poviješću. Maslina ovdje postaje simbolom i Homera i Borgesa, kao i konkretna slika vlastita života autora.

Svojim pjevanjima o tigru i maslini Bilosnić nas, konačno, suočava i s globalnim ekološkim problemima koji su postali kritičnim pitanjima suvremenoga svijeta. Ekološka svijest u djelima ovog autora prisutna je još od njegove knjige „Okrugla kanta za smeće“ (1988.), koja predstavlja jedno od prvih književnih djela na ovu temu u Hrvatskoj.    

O Tomislavu Marijanu Bilosniću i njegovu djelu, poglavito o pjesmama posvećenim životinjama i stablima, govorila je književnica Ana Horvat, koja je na ovu temu već sastavila i dvije pjesničke antologije, „Subića“ i „Stablopis“.

Samo događanje za publiku je bilo vrlo zanimljivo i iz razloga što su uz govor o poeziji, kroz riječ i glazbu, istu interpretirati i poznati hrvatski umjetnici. Pjesme iz zbirke „Tigar“ i „Vidio sam Borgesove oči“ govorila je hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica Urša Raukar, poznata i kao aktivistica u mnogim prilikama.  Pjesme iz „Tigra“ interpretirali su kantautori Vladimir Mihaljević, kantor u Nedelišću i vođa crkvenog zbora, i Neven Dužević, podjednako poznat kao autor s kultnom undergraund etiketom i kao uglazbljivač i izvođač klasika hrvatskog stiha, kao što su T. Ujević, D. Cesarić, F. K. Frankopan, J. Pupačić, i drugi.

Autor Tomislav Marijan Bilosnić nije mogao nazočiti ZELENOJ TRIBINI, posvećenoj njegovu stvaralaštvu.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) RAŽANAC / Obilježena 30. godišnjica utemeljenja općine – priznanja bivšim načelnicima i predsjednicima Vijeća

Objavljeno

-

By

U Ražancu je uoči blagdana nebeske zaštitnice Gospe od Ružarija svečano proslavljen Dan Općine.

Uz načelnika Općine Ražanac Damira Jordana i predsjednika Općinskog vijeća Petra Miočića okupljanjima su se obratili župan Božidar Longin, saborski zastupnik Rade Šimičević, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

Povodom 30. obljetnice osnutka Općine Ražanac, Grb općine dodijeljen je svim bivšim načelnicima i predsjednicima Općinskog vijeća. Godišnje nagrade uručene su Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Ražanac, učiteljici OŠ Jurja Barkovića Lidiji Rudić, posthumno pok. Ljubomiru Tičku, dok su Grb Općine Ražanac dobile učenice osmog razreda O.Š. Jurja Barakovića Petra Jović i Mija Gruban, za uzorne uspjehe tijekom školovanja.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) TJEDAN FILANTROPIJE U ZADARSKOJ BOLNICI: Učenici oslikali mural, izrađivali igračke i posadili stabla

Objavljeno

-

By

Naš je grad jučer bio centar svita, barem što se filantropa tiče, objavljeno je iz OB Zadar.

Zadar je ugostio središnje događanje Tjedna filantropije 2023.godine, a niz aktivnosti tim je povodom organiziran u okrugu Opće bolnice. Sve je, dakako, usmjereno djeci i mladima kako bi ih se potaknulo na filantropski angažman, na pomaganje drugima i na vjerovanje u dobrotu čovjeka.

Tjedan filantropije obilježava se od 23.rujna do 1.listopada, a sve uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva u suradnji s Europskom zakladom za filantropiju i društveni razvoj.

U jučerašnje aktivnosti uključile su se tri škole s područja naše županije: Osnovna škola Stanovi, Osnovna škola Sveti Filip i Jakov i Klasična gimnazija Ivana Pavla II.

Učenici su, u suradnji s uličnim umjetnikom Mirom Petkovićem Modulom, oslikali zidni mural kod Službe za ginekologiju i opstetriciju. Oni najmlađi učenici su na radionicama u IMPACT centru izrađivali igračke koje su potom darovali malim pacijentima na Odjelu pedijatrije. Svi su pak zajedno uljepšali zeleno srce našeg grada. Posadili su donirana stabla u bolničkom okrugu i tako zazelenili naš okoliš.

Iz Zadra su danas odaslane predivne slike djece i mladih koji se ne ustručavaju djelovati i zalagati za druge. Oni su naša bolja budućnost!

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / U Europskoj noći istraživača Poluotok učionica na otvorenom za velike i male

Objavljeno

-

By

Uz 65 aktivnosti, nekoliko tisuća djece, odgojitelja, nastavnika, profesora i znanstvenika te brojne Zadrane koji su došli sa svojom djecom istražiti svijet znanosti, sinoć je u Zadru obilježena Europska noć istraživača.

Europska noć istraživača glavna je aktivnost projekta Reconnect science with the blue society – Blue-connect, koji za cilj ima predstaviti najnovija znanstvena otkrića na razumljiv i zabavan način, približiti istraživački rad javnosti i pokazati utjecaj znanosti na naš svakodnevni život. Nakon prošlogodišnjeg izdanja u Providurovoj palači, ove je godine izašla na zadarske trgove i ulice, u prostore Pomorskog simulatora i polupodmornice na zadarskoj rivi, ali i uselila u obnovljeni sveučilišni objekt u prostoru nekadašnje stare Tehničke škole.

Najveselije i najprometnije bilo je tri povezana otvorena prostora – Trgu pet bunara, Trgu Petra Zoranića i Poljani Šime Budinića, koji su bili pretvoreni u učionicu i laboratorij na otvorenom. Za mlade i one starije bilo je pripremljeno puno zanimljivih eksperimenata, igara, radionica, kvizova, natjecanja i brojnih drugih aktivnosti.

Učenici osnovnih i srednjih škola prikazali su zanimljiva mjerenja, kemijske pokuse, matematičke formule, alternativne izvore energije, izazove koje nose klimatske promjene, a slijedili su ih oni najmlađi iz vrtića koji su na svoj način predstavili prirodne zakone. Udruga Robotic zaintrigirala je one s interesom u robotiku, koji su mogli testirati vožnju robotskih vozila na daljinsko upravljanje, a nešto stariji mogli su razgledati bespilotne letjelice, dronove svih vrsta pa čak i mali avion kojim prostor snima i analizira sveučilišni Centar za geoprostorne tehnologije. Na njihovom štandu bila je i prezentacija rada 3d printera.

Na Poljani Šime Budinića bio je postavljen Park znanosti, u kojem su djeca kroz igru mogla sudjelovati u eksperimentima s osnovnim fizikalnim zakonima o gibanju tijela ili svojstvima zvuka, pa su tako preko Zvučnih zrcala mogli provjeriti je li moguće razgovarati šaptom na većoj udaljenosti.

Bilo je živo i u nekadašnjoj Tehničkoj školi, gdje se uz pomoć mikroskopa i druge laboratorijske opreme mogli analizirati vodu, tlo, razmatrati ekološke izazove budućnosti ili se upoznavati s bogatom baštinom zadarskih glagoljaša. Ispred same zgrade organizirana je astronomska radionica s promatranjem neba kroz teleskope, radionica o plemenitoj periski, prezentacija starih rimskih začina uz degustaciju Hipokratove ljekovite juhe, pa čak i sudjelovati u izradi velike slike u maniri Jacksona Pollocka.

U Kazalištu lutaka izvedena je predstava Mali puž, u Pomorskoj školi radionice za djecu, u Providurovoj palači projekcija dokumentarnog filma „Led u plamenu“, a veliki interes vladao je za istraživanje Zadarskim kanalom u polupodmornici, koja je zainteresirane posjetitelje ukrcavala na rivi ispred Sveučilišta. Sve je zaokruženo besplatnim posjetima gradskim muzejima, koji su podržali akciju.

– Ovom manifestacijom još jednom smo pokazali kako znanost i obrazovanje imaju veću vrijednost kad su spojeni te se njome povećava vrijednost i znanosti i obrazovanja. Ona je također pokazatelj da se može učiti u svim prostorima, u učionici ali i izvan učionice, da učiti mogu zajedno djeca i roditelji, komentirala je rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.

Za sve sudionike pripremljena je bogata lutrija, u kojoj se moglo sudjelovati obilaskom štandova i prikupljanjem pečata. Na kraju je u kutiju ubačeno preko 2.500 kupona, što je pokazatelj uspjeha manifestacije i potrebe za njezinim održavanjem u budućnosti.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu