Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ZAGREB / Bilosnićev “Tigar” na Zelenoj tribini Ane Horvat

Objavljeno

-

U srijedu 5. travnja 2023. godine s početkom u 18 sati, u knjižnici i čitaonici „ Bogdan Ogrizović“ u Zagrebu, održana je 14. ZELENA TRIBINA, u kojoj se govorilo o životinjama i stablima, a koju uređuje i vodi književnica Ana Horvat, koja je istu i pokrenula.

Tema tribine ovog puta bilo je književno stvaralaštvo Tomislava Marijana  Bilosnića. Predstavljena je tako Bilosnićeva kultna zbirka pjesama „Tigar“, koja je doživjela nevjerojatnih 15 prijevoda inozemnih izdanja, kao što su prezentirane i pjesme iz njegove nedavno objavljene zbirke „Vidio sam Borgesove oči“,  u kojoj ovaj autor pjeva o maslinama.

Poetska zbirka naslovljena „Tigar“ obuhvaća dvjestotinjak pjesama na temu tigra, i predstavlja jedinstveno djelo u kojemu se uspješno stapaju univerzalnost, duboka refleksivnost i igra, što je izazvalo veliko zanimanje u mnogim zemljama svijeta. Zbirka „Tigar“ doista je osvojila ogromno španjolsko govorno područje, a zbirka je veliki uspjeh doživjela i u Sjedinjenim Američkim Državama, tako da je ušla i u pregled suvremene europske lirike  The Litlle Tour through European Poetry, koju je sastavio američki povjesničar književnosti dr. John Taylor.

U zbirci „Vidio sam Borgesove oči“, Bilosnić poput „Tigra“ problematizira jedinstvenu temu masline, prilazeći joj s fenomenološko-simboličke strane, gdje poetskim alatom mitološki sloj pjevanja ozbiljuje izravnim autobiografskim elementima i obiteljskom poviješću. Maslina ovdje postaje simbolom i Homera i Borgesa, kao i konkretna slika vlastita života autora.

Svojim pjevanjima o tigru i maslini Bilosnić nas, konačno, suočava i s globalnim ekološkim problemima koji su postali kritičnim pitanjima suvremenoga svijeta. Ekološka svijest u djelima ovog autora prisutna je još od njegove knjige „Okrugla kanta za smeće“ (1988.), koja predstavlja jedno od prvih književnih djela na ovu temu u Hrvatskoj.    

O Tomislavu Marijanu Bilosniću i njegovu djelu, poglavito o pjesmama posvećenim životinjama i stablima, govorila je književnica Ana Horvat, koja je na ovu temu već sastavila i dvije pjesničke antologije, „Subića“ i „Stablopis“.

Samo događanje za publiku je bilo vrlo zanimljivo i iz razloga što su uz govor o poeziji, kroz riječ i glazbu, istu interpretirati i poznati hrvatski umjetnici. Pjesme iz zbirke „Tigar“ i „Vidio sam Borgesove oči“ govorila je hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica Urša Raukar, poznata i kao aktivistica u mnogim prilikama.  Pjesme iz „Tigra“ interpretirali su kantautori Vladimir Mihaljević, kantor u Nedelišću i vođa crkvenog zbora, i Neven Dužević, podjednako poznat kao autor s kultnom undergraund etiketom i kao uglazbljivač i izvođač klasika hrvatskog stiha, kao što su T. Ujević, D. Cesarić, F. K. Frankopan, J. Pupačić, i drugi.

Autor Tomislav Marijan Bilosnić nije mogao nazočiti ZELENOJ TRIBINI, posvećenoj njegovu stvaralaštvu.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST IZ GRADA: Od ponedjeljka dezinsekcija komaraca na području Zadra! Evo rasporeda po kvartovima…

Objavljeno

-

By

Adulticidna dezinsekcija komaraca ULV metodom na području GRADA ZADRA provoditi će se od 24.06.2024. do 27.06.2024. godine prema priloženoj dinamici, stoji u obavijesti iz Grada.

U slučaju lošeg vremena radovi se odgađaju. 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / Danas do 34°C. Sljedeći tjedan olujna bura, pa jugo i pljuskovi…

Objavljeno

-

By

Danas u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Mjestimice malo kiše, osobito na istoku lokalno i pljuskovi s grmljavinom, poslijepodne i navečer moguće i izraženiji. U Dalmaciji uglavnom suho i sunčano. Vjetar većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na Jadranu sjeverozapadnjak i bura, podno Velebita i jaka s olujnim udarima. Sredinom dana na jugu uz obalu jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura većinom od 24 do 29, na Jadranu između 29 i 34 °C.

U ponedjeljak promjenljivo i nestabilno uz mjestimične pljuskove praćene grmljavinom, lokalno u unutrašnjosti moguće i izraženije, posebice u prvom dijelu dana. U Dalmaciji barem djelomice sunčano i uglavnom bez oborine. Vjetar na kopnu povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na sjevernom Jadranu će puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita i s olujnim udarima, a u Dalmaciji većinom umjeren sjeverozapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 20, na Jadranu između 20 i 25 °C. Najviša dnevna između 23 i 28, na obali i otocima od 28 do 32 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenljivo i nestabilno, mjestimice će biti kiše te pljuskova praćenih grmljavinom, lokalno i jače izraženih, osobito na kopnu. Na krajnjem jugu zadržat će se većinom suho i sunčano. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočnjak, na Jadranu sjeverozapadnjak i bura, podno Velebita u ponedjeljak i jaka, ponegdje s olujnim udarima. U utorak pak mjestimice u Dalmaciji i jugo. Temperatura bez značajne promjene.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MORATE U DUĆAN? / Evo kako danas rade trgovine i centri u Zadru…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

od 09:00 do 14:00 sati.

KAUFLAND:

07:00 – 22:00

EUROSPIN:

4. Gardijske Brigade 1 – Radno vrijeme: 08:00 – 21:00

Ulica Matije Gupca 59 – Radno vrijeme: 08:00 – 22:00

HEY PARK

nedjelja – od 7 do 21

TOMMY

Put Dikla 60 – od 7 do 21

Ulica Marka Marulića 7 – od 7 do 21

Put Nina 89 – od 7 do 21

Put Bokanjca 37 – od 7 do 21

Krešimirova obala 47 – od 7 do 21

Trg pet bunara 1 – od 8 do 21

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20

KONZUM:

A.G Matoša 22 – od 7 do 20

Josipa Strossmayera 6 – od 7 do 13

Dalmatinskog Sabora 8 – od 7 do 13

Uvala Bregdetti 23 – od 7 do 20

Ulica bleiburških žrtava 17 – od 7 do 21

LIDL:

od 7 do 22

INTERSPAR

A. Starčevića 5a – od 7 do 20

PLODINE

Biogradska 68 – od 7 do 22

Put Cerodola 1 – od 7 do 22

Zagrebačka 2 – od 7 do 22

SUPERNOVA:

od 9 do 22

STUDENAC:

Put Vukića 1 – od 7 do 21

Ulica Dalmatinskog Sabora 2 – od 7 do 21

Ul. Nadbiskupa Mate Karamana 4 – od 7 do 21

Velebitska ulica 14, Zadar – od 7 do 21

Ul. Mihovila Pavlinovića 49 – od 7 do 21

Zrinsko Frankopanska 4 – od 7 do 21

Obala kneza Branimira 14 – od 7 do 21

Šibenska ulica 9C – od 7 do 21

Zlatarska ulica 4 – od 7 do 21

Ulica Stjepana Radića 26 – od 7 do 21

Put Stanova 63 – od 7 do 21

Ulica Nikole Tesle 17A – od 7 do 21

Mate Balote 54 – od 7 do 21

RIBOLA

Ulica Matije Gupca 22A, Zadar – od 7 do 21

Vukovarska ulica 6a, Zadar – od 7 do 20

Ulica Andrije Hebranga 10a, Zadar – od 7 do 21

Ulica Krste Odaka 5a, Zadar – od 7 do 21

PEVEX

od 8 do 14

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu