Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

TZ GRADA ZADRA NA SAJMU U NAPULJU: Radi se na uvođenju brzih brodskih linija SNAV-a iz Ancone i Pescare!

Objavljeno

-

Zadarska turistička ponuda predstavlja se od 16. do 18. ožujka na sajmu „Borsa Mediterranea Del Turismo” (BMT), koji se ove godine po 26. put održava u Napulju. Riječ je o najvažnijem sajmu na talijanskom jugu, na kojemu se predstavlja 400 izlagača iz 12 talijanskih regija i 26 zemalja sudionica uz prisustvo 220 medija i četiri tematske B2B radionice. Sudjeluju velika imena u sektoru, od turoperatora, zrakoplovnih i brodskih kompanija, pa do cruising tvrtki i hotelskih lanaca. Svoje nove rute ove godine predstavljaju velike cruising kompanije Costa Cruises, Royal Caribbean, MSC Cruises i Norwegian Cruise Line, što je važno i za zadarsko područje.

Među najposjećenijim štandovima na sajmu je onaj Hrvatske turističke zajednice, u sklopu kojeg su se predstavile Turistička zajednica Zadarske županije i grada Zadra.

– Ove godine vlada veliki interes za Zadrom, koji je „postao još bliži” nakon uvođenja eura i ulaska u Schengen. To znači da talijanski državljani mogu slobodno, bez zaustavljanja i carina ulaziti u Hrvatsku. Cilj nam je vratiti broj noćenja i gostiju iz Italije ne samo na razinu iz 2019. godine, nego na onu od prije 10 ili 15 godina, pa i ranije. Dinamika posjeta ukazuje da bi se takvo što moglo i ostvariti. Primjerice, 2019. godine na području grada Zadra boravilo je 30.000 turista iz Italije, koji su ostvarili 95.000 noćenja. Tijekom pandemijske 2021. godine posjet iz Italije bio je očekivano manji, svega 34.000 noćenja, da bi se već prošle godine brojke vratile na 78.000 noćenja. S obzirom na povezanost dvaju kultura i blizinu obale, bilo da se dolazi cestovnim, zračnim ili pomorskim putem, ali i rastućom kvalitetom gastronomske ponude u Zadru, a znamo da su Talijani veliki gurmani, očekuje se skori povratak na nekadašnje brojke. Zadar čini privlačnim i blizina nekoliko Nacionalnih parkova.

Talijani su nam važni i kao nautički gosti, koji već u proljeće dolaze u većem broju, pa se ulaže i u promociju nautičkog turizma, kaže Paleka.

Važan sastanak održan je s Rosariom Piscitellijem, menadžerom za linije u brodarskoj tvrtci SNAV, na temu otvaranja brzih brodskih linija sa Zadrom iz Ancone i Pescare.

– Radi se na uvođenju novih linija neovisno o postojećoj poveznici Jadrolinije s Anconom, putem kojih ne bi dolazili samo talijanski turisti, nego i gosti iz SAD-a, Dalekog Istoka i drugih nama zanimljivih emitivnih turističkih tržišta. Postoji obostrani interes za ovakvim linijama i velika je mogućnost da ih SNAV uvede sljedeće godine, najavljuje Paleka. 

Pored toga, suradnja ovakvog tipa omogućuje i povećanu vidljivost Zadra kao poželjnog turističkog odredišta na talijanskom tržištu, gdje bi se u svrhu promocije novih linija u suradnji sa SNAV-om sprovela kombinirana marketinška kampanja na više promidžbenih kanala, što je dodana vrijednost samoj operativnoj provedbi projekta.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA Još dva sunčana dana, a temperature i do 24°C. Subota donosi promjenu vremena i pad temperature

Objavljeno

-

By

Danas pretežno sunčano i iznadprosječno toplo. Ujutro je mjestimice moguća kratkotrajna magla. Vjetar u prvom dijelu dana uglavnom slab, popodne umjeren jugozapadni i jugoistočni, u gorju i s jakim udarima. Najviša dnevna temperatura od 19 do 24, ponegdje na kopnu moguće i 25 °C.

U petak barem djelomice sunčano, osobito na jugu i istoku. Na sjeverozapadu popodne promjenljiva naoblaka. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar, u gorju te mjestimice u središnjim predjelima jak, a na Jadranu i jugo. Najniža temperatura od 3 do 8, na moru između 7 i 10 °C. Najviša dnevna većinom od 18 do 23 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U petak sunčano i toplo uz umjeren, u gorju jak jugozapadni vjetar, a na moru i jugo. U subotu promjenjivo, mjestimice kiša i pljuskovi praćeni grmljavinom, na zapadu već od jutra, na istoku tek poslijepodne. U nedjelju prijepodne većinom suho, u Istri lokalno kiša koja će se do kraja dana s naoblačenjem proširiti na ostatak zemlje. U subotu će vjetar prolazno okrenuti s umjerenog juga i jugozapadnjaka na sjeverozapadni i sjeverni, u nedjelju opet južni, a na moru jako jugo. Dani manje topli.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(VELIKA FOTOGALERIJA SA SVEUČILIŠTA) Nenadu Šestanu uručen počasni doktorat: “Ovo smatram najvećom počašću u karijeri. Hvala vam!”

Objavljeno

-

By

foto: UNIZD

Na Sveučilištu u Zadru sinoć je dodijeljen počasni doktorat prof. dr. sc. Nenadu Šestanu, hrvatskom znanstveniku, redovitom profesoru na Sveučilištu Yale, neurobiologu koji je svojim proučavanjem funkcije ljudskog mozga ostavio dubok trag u svjetskoj znanosti, a posebno je zaslužan za razvoj i unaprjeđenje istraživanja i usavršavanja novih znanstvenika u području neuroznanosti u Hrvatskoj.

Senat Sveučilišta u Zadru donio je odluku o počasnom doktoratu u siječnju 2021. godine. Zbog pandemije koronavirusa naslov mu te godine nije mogao biti uručen te je priređen sinoć, uz proslavu 21. Dies academicusa.

Šestan je rođen 1970. u Zadru. Diplomirao je 1995. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (M.D.). Nakon završetka studija medicine u Hrvatskoj otišao je u SAD te je na Sveučilištu Yale pod mentorstvom akademika Paška Rakića 1999. obranio je doktorsku radnju iz područja neurobiologije. Godine 2002. izabran je za docenta, godine 2008. za izvanrednog profesora te 2012. za redovnog profesora u trajnom zvanju na Odjelu za neuroznanost Medicinskog fakulteta Sveučilišta Yale. Od 2016. je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Glavno područje interesa mu je način na koji geni kontroliraju razvoj neurona i sinaptičke veze u kori velikog mozga te kako genetske mutacije uzrokuju bolesti koje dovode do teškoća u razvoju ljudskog mozga. Takve bolesti, za koje još uvijek ne postoje detaljna i potpuno jasna objašnjenja, su autizam, poremećaji intelektualnog razvoja i Touretteov sindrom.

– Sveučilišna tradicija je dodjeljivati počasni doktorat osobama iznimnih postignuća i zasluga, osobama koje su na čast sveučilišnoj zajednici i hrvatskoj državi, osobama koje su vrijedne najvišeg poštovanja. Znamo da niste očekivali i tražili potvrdu svog rada i osobe, ali prema našim mjerilima vi ste vijorili na vrhu i zasjenili sve druge prijedloge. Kao dijete Zemunika, zadarski učenik, hrvatski studenti, svoj fascinantni istraživački duh zamršen još u djetinjstvu pretvorili ste u strast te uspjeli svoje snove ostvariti u konkurentnom okružju cijelog svijeta. Uzor ste i poticaj našim studentima, učenicima i nastavnicima, kojima pokazujete da se ne smiju zadovoljiti osrednjošću te da se isplati slijediti svoje snove, rekla je uoči dodjele naslova rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.

Odluka da se počasni doktorat Sveučilišta u Zadru dodijeli dr. Šestanu predstavlja priznanje znanstveniku za nove i originalne doprinose u području neuroznanosti, a s druge je strane uspio održati i značajno razviti laboratorij u kojem radi, a koji predstavlja znanstveno-istraživačku ustanovu koja je i mjesto susreta znanstvenika sa svih strana svijeta. Ujedno je taj laboratorij i mjesto koje povezuje i pruža priliku za rad velikom broju perspektivnih mladih znanstvenika iz Hrvatske.

Dodjelu počasnog doktorata Šestan je vrlo emotivno doživio, zahvaljujući svojim roditeljima Anđelki i Ivici, a zatim supruzi i kćeri koji su ga došli podržati u ovom trenutku.

– Moj put je bio čudan, s obzirom da sam bio dijete koje nije moglo mirovati u školskoj klupi, ali sam imao sreću da su profesori u srednjoj školi prepoznali moje talente, otvorili mi vrata u trenutku kad me nitko nije vidio kao znanstvenika. Naravno, ključna je bila i majčina želja da postanem liječnik, zbog čega mi je kupila medicinsku enciklopediju. Bila mi je dosadna dok sam je listao, sve do slova „M“, kada sam našao članak o mozgu koji je potpisao naš veliki znanstvenik Ivica Kostović. U to vrijeme Josip Sokolić izveo je prvu transplantaciju srca u Jugoslaviji i ja sam se počeo pitati bi li se i mozak mogao transplantirati. Tako je krenulo neko moje zanimanje za ovaj poziv, rekao je Šestan nakon primanja nagrade.

Tijekom doktorskog studija na sveučilištu Yale, pod mentorstvom akademika Paška Rakića, Šestan je otkrio novu ulogu signalizacije određenih bjelančevina u regulaciji razvoja neurona moždane kore. Jedan od prvih znanstvenika koji su primijenili genomske metode u proučavanju razvoja ljudskog mozga i povezanih poremećaja. Za svoja je istraživanja ljudskog mozga svojedobno je dobio 15 milijuna dolara iz tzv. “science stimulus package” američkog predsjednika Baracka Obame.

– Moj uspjeh je u prvom redu uspjeh kolega s kojima sam imao privilegij raditi. Dobri ste onoliko koliko su dobri ljudi kojima ste okruženi. Ako ste samo, ne možete riješiti probleme koji su veliki. Ja sam u svom laboratoriju okružen s 40 ljudi, od toga 27 profesora. Svi su oni uz mene ostvarili svoj san, svaki dan rada s njima je veliko zadovoljstvo, rekao je Šestan, ističući na kraju:

– Ovo smatram najvećom počašću u karijeri. Hvala vam!

Dr. Šestanu uručena je diploma počasnog doktora, upisan je u knjigu počasnih doktora te mu je kao prigodan dar uručena skulptura, rad zadarske umjetnice Zvonimire Karavida. Nakon dodjele održan je razgovor u kojemu je Šestan odgovarao na pitanja o svojoj karijeri i razmišljanjima.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SV. FILIP I JAKOV / Na nedjeljnoj misi splitski Zbor franjevačkih bogoslova

Objavljeno

-

By

U organizaciji KUD-a Sv. Roko i župe Sv Filip i Jakov u nedjelju 26.03. na župnoj misi u 11 h pjevat će Zbor franjevačkih bogoslova Provincije Presvetog Otkupitelja sa voditeljem zbora prof. Pero Prosenica.

Ovo je već 5. godina zaredom da splitski franjevački bogoslovi gostuju u korizmenom vremenu u Sv. Filipu i Jakovu.

 
Nastavi čitati

U trendu