Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) DANI KROATISTIKE 2023. NA SVEUČILIŠTU U ZADRU Sanja Knežević: “Nije humanistička znanost u krizi, nego je u krizi društvo”

Objavljeno

-

Pod motom „Književnost u životu, život u književnosti“ Odjel za kroatistiku Sveučilišta u Zadru ovog je tjedna organizirao tradicionalne Dane kroatistike. Ovogodišnje izdanje manifestacije otvoreno je u ponedjeljak izložbom „Veliki rođendani“; kojom su studentice obilježile godišnjice rođenja velikih hrvatskih književnika Antuna Gustava Matoša, Marije Jurić Zagorke, Miroslava Krleže i Ivana Gorana Kovačića.

Profesorica Ljudmila Vasiljeva, ugledna ukrajinska kroatistica s Nacionalnog sveučilišta Ivan Frank u Lavovu, u srijedu je studentima 2. godine diplomskoga studija održala predavanje „Rječnici i udžbenici za po(pro)učavanje hrvatskoga jezika kao stranog Ukrajincima“, dok je u poslijepodnevnim satima u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II., predavanjem izv. prof. dr. sc. Sanje Knežević „Matoševi domovinski putopisi“ obilježena 150. godišnjica rođenja ovog hrvatskog književnika.

Središnji događaj bio je okrugli stol „Književnost u životu, život u književnosti“, na kojemu su u četvrtak sudjelovali akademkinja Dubravka Oraić Tolić, izv. prof. dr. sc. Nives Tomašević, prof. dr. sc. Kornelija Kuvač Levačić, doc. dr. sc. Tin Lemac i izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević.

– Nije humanistička znanost u krizi, nego je u krizi društvo, a humanistika nudi izlaz, rekla je moderatorica Knežević, nakon čega je Kuvač Levačić izlagala o emociji u književnosti, Lemac o autobiografizmu u poeziji, Nives Tomašević o životu književnosti i filologije u kontekstu nakladništva te Oraić Tolić o Zagrebačkoj stilističkoj školi.

– Još je Platon primijetio da poezija ima mogućnost magnetičnog privlačenja slušatelja i zamjerao joj je što „hrani“ strasti, dok je Aristotel uveo pojam katarze, pročišćenja koju doživljava onaj tko sluša poeziju ili tragediju. Književnost, poput homeopatskih pripravaka, može liječiti naša unutarnja stanja i voditi duhovnom pročišćenju našeg uma. Književnost posredovanjem stvarnih emocija razotkriva njihovu bogatstvo, slojevitost i paradoksalnost i čitatelju pomaže imenovati vlastite emocije, prepoznati složene emocije, proživjeti a u nekim trenucima i preživjeti slojevitost vlastitih emocija, istaknula je Kuvač Levačić.

U četvrtak je u poslijepodnevnim satima održan i studentski kviz „Na rubu pameti o jeziku i književnosti“, a jutros radionica „Život ispod duge – nekad i sad“ u Osnovnoj školi Smiljevac.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA SA SVEUČILIŠTA: Održana promocija prvostupnika sestrinstva 

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MINISTAR ERLIĆ DONIO LIJEPE VIJESTI U OB ZADAR: Interna, Ginekologija i Pedijatrija zasjat će u novom ruhu!

Objavljeno

-

By

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Šime Erlić, donio je lijepe vijesti u Opću bolnicu Zadar – zahvaljujući europskom novcu u novom ruhu zasjat će zgrade Interne, Ginekologije i Pedijatrije.

Projekt koji se odnosi na energetsku obnovu ove tri zgrade prijavljen je u svibnju 2023.godine na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova zgrada javnog sektora“, a zeleno je svjetlo stiglo danas. Projekt je težak 7.444.653,94 €. Općoj bolnici Zadar odobreni su ukupni prihvatljivi izdaci u iznosu od 7.109.775,35 €,  dok je iznos ukupnih bespovratnih sredstava 5.689.005,28 €. Na prigodnoj je svečanosti ovu izrazito vrijednu Odluku o financiranju za projekt energetske obnove ravnatelju OB Zadar, dr.Željku Čulini uručio Domagoj Orlić, državni tajnik u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Zgrade Interne medicine, Ginekologije i Pedijatrije doživjet će tako u naredne dvije godine, koliko je predviđeno trajanje projekta, pravu renesansu. Višemilijunska financijska injekcija osigurat će:

– povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova, krovova, stropova, podova te zidova,

– zamjenu vanjske stolarije,

– postavljanje fotonaponske elektrane na sve 3 zgrade,

– ugradnju visokoučinkovite dizalice topline zrak/voda za potrebe grijanja i hlađenja,

– uvođenje sustava za daljinsko očitanje potrošnje energenata i vode te spajanje na ISGE sustav,

– zamjenu postojeće unutarnje rasvjete novom, energetski učinkovitom rasvjetom, na bazi LED tehnologije.

Ovaj projekt uključuje provedbu mjera energetske učinkovitosti s ciljem ostvarenja ušteda od 51,30% na potrebnoj toplinskoj energiji za grijanje, 63,01% na primarnoj energiji te ušteda od 67,16% na godišnjoj emisiji CO2. Ciljne skupine su zdravstveni djelatnici i pacijenti.

Važno je naglasiti i kako je izrada projektno-tehničke dokumentacije, potrebne za prijavu projekta, financirana putem ELENA Grand programa koji je provodio HBOR u suradnji sa EIBOM te je financirana u 100% iznosu.

Svjedoci smo kako EU fondovi posljednjih godina mijenjaju vizuru cijele Hrvatske, pa su tako oblikovali i razvoj zadarskog kraja. Dominantnu ulogu tu ima i OB Zadar koja se prometnula u predvodnicu u korištenju europskih sredstava, kada je riječ o bolnicama. Podsjetimo samo kako je koncem 2023.godine priveden kraju projekt “Izgradnja i opremanje dnevnih bolnica Odjela za pulmologiju, onkologiju, infektologiju i dermatologiju Opće bolnice Zadar te adaptacija i opremanje dnevne bolnice Službe za kirurgiju“. Za njegovu je uspješnu realizaciju iz fondova EU povučeno 6.635.956,60 €.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Objavljen red plovidbe na dan izbora

Objavljeno

-

By

Iz Agencije za obalni linijski pomorski promet obavještavaju putnike da će se na dan održavanja izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, dana 17. travnja 2024. godine, putovanja održati sukladno objavljenim redovima plovidbe, odnosno da neće biti izmjena.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu