Connect with us

magazin

OVOG PETKA: WINE EnoGASTRO Vip Event u hotelu Iadera

Objavljeno

-

Wine EnoGASTRO Vip Event održat će se i ove godine u Zadru. Drugi ovotjedni event održat će se u petak, 17.03. u s početkom u 13h. Drugu godinu zaredom, Falkensteiner Hotel i Spa Iadera ugostit će brojne izlagače i goste iz HoReCa sektora željne znanja i poslovnog razvoja.

Kao i na svim ovogodišnjim eventima pod organizacijom agencije Ricerce Mercato iz Rijeke, brojni izlagači i predavači dolaze i u Zadar s ciljem dobrog druženja, poslovnog povezivanja te dodatnog educiranja kako bi ugostitelji mogli kvalitetu i kvantitetu svoje ponude i usluge podignuti na višu razinu. Za ovaj događaj interes su pokazali brojni ugostitelji i djelatnici HoReCa sektora. Zaposleni u HoReCa sektoru – vlasnici restorana i hotela, F&B manageri, konobari, sommelieri, barmeni, kuhari i drugi – dobrodošli su na ovaj autentičan događaj koji potiče povezivanje lokalnih ugostitelja s domaćim proizvođačima.

Goste će domaćin Ricerca Mercato od 12.30 sati dočekati pićem dobrodošlice nakon čega se gosti mogu prijaviti te nastaviti družiti i uživati u raznim proizvodima prisutnih izlagača.

U 13 sati je otvorenje događaja kada očekujemo da nam se obrate čelni ljudi županije, grada ili njihovi predstavnici i direktori turističkih zajednica. Oni su ujedno i partneri i potpora ovom vrijednom edukativnom događaju.

Iznimno bogat program mnogobrojnih predavanja i radionica započinje u 13:45 sati, a sudeći prema interesu te shodno riječima organizatora prostor od 80 sjedećih mjesta biti će malen.

Radionice započinju degustacijskom radionicom “Crvena vina zadarske regije… dragocjeni nektar!” koju će voditi sommelierka WSET 3. razine Manuela Plohl. Nakon toga slijedi radionica Digitalni marketing u ugostiteljstvu i turizmu: Kako nas prate i kako pratimo na društvenim mrežama koju vodi direktor Cosmic Production-a – Ivan Boban. Zatim slijedi radionica koja kod gostiju plijeni najviše pažnje. Poznata i vrhunska slovenska sommelierka, Mira Šemić, održati će radionicu pod nazivom  Mira i tri mušketira. Radi se o degustacijskoj radionici u kojoj će gosti moći kušati vina tri mušketira, no o čijim je vinima riječ, saznat ćete na radionici. Prvu seriju radionica zatvara Franckov barista Zoran Trkulja koji će gostima držati predavanje o kavi: Arabica vs Robusta – Sve što treba znati o kavi.

Od 16 sati na rasporedu je pauza uz druženje s izlagačima te velika edukacijska enogastro prezentacija za 80 restoratera i ugostitelja kada će posjetitelji imati priliku kušati mnogobrojna vina sljubljena s gastro ponudom prisutnih izlagača. Ukusno pripremljene zalogaje tvrtki Marfish, PIK Vrbovec i Dukata pripremiti će i prezentirati vrhunski Chefovi kuhari Saša Began iz restauranta Foša iz Zadra, chef Marko Lučić iz PIK Vrbovec, učenici Srednje škole Plitvička Jezera sa profesorima i team kuhara Falkensteiner hotela & Spa Iadera, vinari će pak reći nešto više o posluženim vinima – MASVIN, Ščurek vina, Vina Prelac, Radgonske gorice i Matić Vina dok će cjelokupna prezentacija biti pod dirigentskom palicom Jure Andrijaševića i gospođe Mire Šemić.

Sommelier WSET 3 razine Jure Andrijašević od 18 sati nastavlja program edukacijskih predavanja degustacijskom radionicom pod nazivom Zlatne perle – Pjenušava renesansa Radgone. Nakon njega, glavnu riječ preuzima Sanja Krmpotić, mentorica i stručnjakinja za gostoljubivost u turizmu, koja će gostima kroz radionicu Moć gostoljubivosti i stjecanje lojalnosti gosta nastojati prenijeti važnost pravilnog i ljubaznog odnosa s gostima. Zatim opet slijedi jedna kratka radionica Ivana Bobana: Važnost odabira dobre glazbe u hotelima i ugostiteljskim objektima. U sljedećoj radionici, Deni Červar i Andrea Brečević svoje će osebujno znanje iz proizvodnje maslina podijeliti gostima i provesti ih kroz edukativnu degustacijsku radionicu Primjena ekstra djevičanskog maslinovog ulja u gastronomiji. Posljednja radionica splitskog eventa namijenjena je pivu. Za kraj, gosti će moći poslušati predavanje Kako craft pivo pokreće trendove i primjene (u ugostiteljstvu) koje će držati Ana Teskera.

Nakon mnogo kvalitetnih radionica i stečenog znanja ponovno nam je na rasporedu veliko druženje s izlagačima, predviđeno za komunikaciju, upoznavanje, degustiranje, poslovno povezivanje i mnoge druge svrhe. U 21:30 izlagački prostor se zatvara, nakon čega predstoji zahvala uzvanicima od strane tima Wine EnoGastro Vip Event-a.

Posebnost događaja ogleda se i u činjenici da je organizator i u 2023. godini u suradnji s brojnim partnerima i izlagačima svojim uzvanicima omogućio potpuno besplatno sudjelovanje:

  • besplatan ulaz za uzvanike,
  • besplatne degustacije, predavanja, radionice i edukacije,
  • besplatne enogastronomske edukacije i prezentacije (ograničen broj gostiju).

Ovaj vrlo kvalitetni projekt ima veliku potporu Hrvatske turističke zajednice, Zadarske županije, Grada Zadra i Obrtničke komore Zadarske županije kao i nekoliko općina, gradova i turističkih zajednica sa područja Zadarske županije dok su pokrovitelji projekta TZ Zadarske županije, Ministarstvo turizma i Ministarstvo poljoprivrede.

Više informacija o samom događaju, programu i predavačima možete pronaći na web stranici  dantes.biz i na društvenim mrežama organizatora Wine EnoGASTRO Vip Eventa.

Prijave za sve aktere HoReCa sektora (restoratere, hotelijere, ugostitelje, veleprodaje i distributere hrane i pića, specijalizirane trgovine,…) za besplatno sudjelovanje na konferenciji primaju se isključivo na info@dantes.biz

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Tisuće carskih pingvina uginule zbog sve bržeg topljenja leda

Objavljeno

-

By

Na tisuće mladunaca pingvina uginule su prošle godine na Antarktici zbog sve bržeg topljenja leda.

Rekordno niska razina antarktičkog morskog leda krajem 2023. godine dovela je do nemogućnosti razmnožavanja u petini kolonija carskih pingvina na kontinentu, prema institutu British Antarctic Survey (BAS).

Studija je objavljena u časopisu Antarctic Science u četvrtak, na Svjetski dan pingvina. Za istraživanje su korišteni satelitski podaci radi otkrivanja razmjera utjecaja ranog pucanja morskog leda na ciklus razmnožavanja pingvina.

Ako se morski led na kojem se kolonija razmnožava raspadne prije nego što mladuncima naraste vodootporno perje, imaju male šanse za preživljavanje.

Pilići koji uđu u vodu prije nego im naraste perje imaju visoku ili čak totalnu stopu smrtnosti u koloniji. Čak i ako ostanu na plohi plutajućeg leda koja se odvojila, šanse su im male jer roditelji imaju poteškoća s pronalaženjem hrane za svoje potomke.

Četrnaest od 66 kolonija bilo je pogođeno 2023. godine, u usporedbi s 19 prethodne godine, prema analizi predstavljenoj u časopisu Antarctic Science. Neuspjesi razmnožavanja izravna su posljedica nezapamćenog gubitka morskog leda u regiji posljednjih godina zbog klimatskih promjena.

Iznimno niska ljetna zaleđenost zabilježena je i 2022. i 2023. godine.

Procjenjuje se da je trenutačno u divljini preostalo nekoliko stotina tisuća carskih pingvina. Prema predviđanjima, ta bi karizmatična vrsta mogla praktički izumrijeti do kraja stoljeća nastave li emisije stakleničkih plinova rasti sadašnjim tempom.

 
Nastavi čitati

magazin

30. TRAVNJA / Obilježavanje Međunarodnog dana jazza uz koncert Black Coffee i Dražena Bogdanovića

Objavljeno

-

By

Zadar će Međunarodni dan jazza desetu godinu zaredom obilježiti koncertom hrvatskog jazz sastava Black Coffee i poznatog makarskog saksofonista Dražena Bogdanovića u atriju palače Cedulin u utorak, 30. travnja s početkom u 12 sati. Ulaz je slobodan.

Sastav Black Coffee djeluje od 1993. godine. Dobitnici su tri diskografske nagrade Porin, a jednu od njih za najbolju jazz izvedbu za skladbu „Night and Day” u suradnji s Oliverom Dragojevićem. Band je tijekom karijere izdao trinaest albuma, od čega tri za talijansku etiketu Caligula Records. Nastupali su na brojnim jazz i etno festivalima, na kojima su surađivali s domaćim i stranim velikanima jazz i zabavne glazbe – Boškom Petrovićem, Matijom Dedićem, Arsenom Dedićem, Gabi Novak, Zdenkom Kovačiček, Tedijem Spalatom, TBF-om te Daniele di Bonaventurom, Catiom Werneck, Nelsonom Latifom, Marcelo Godoyom, George Fame, Miles Griffithom i Chris Bennettom.

Međunarodni dan jazza obilježava se u Zadru pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Zadra, a širom zemaljske kugle slavi se još u 190 zemalja. Na inicijativu Sjedinjenih Američkih Država i Herbie Hancocka, jednog od najpoznatijih svjetskih jazz glazbenika, UNESCO je na svojoj 36. Općoj skupštini u listopadu 2011. godine dan 30. travnja proglasio Međunarodnim danom jazza. Obilježavanjem se želi okupiti međunarodnu zajednicu s ciljem edukacije o važnosti jazza, njegovom podrijetlu i utjecaju te kako bi se naglasila njegova važna uloga sredstva komunikacije koje nadilazi razlike, sve u svrhu postizanja zajedništva, dijaloga i bolje suradnje.

Ovogodišnji središnji četverodnevni All-Star koncert pod nazivom International Jazz Day Global Concert bit će održan u Tangeru u Maroku. U obilježavanju Međunarodnog dana jazza ove godine pridružili su se i brojni hrvatski eventi i koncerti koje je UNESCO uključio u Svjetski popis jazz manifestacija.

 
Nastavi čitati

magazin

(FOTO) 180 BAZENA, 30 GLAMPING VILA… / Aminess otvorio 5* camping resort na Pagu

Objavljeno

-

By

Aminess Avalona Camping Resort 5* će sa svojih 180 bazena, vrhunskim smještajem, sportskim i animacijskim sadržajima visoko podignuti kvalitetu ukupne turističke ponude otoka Paga i srednje Dalmacije

Pag, 26. travnja 2024. Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica – Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.

Ovaj ekskluzivni camping resort će svojim gostima pružiti nezaboravan doživljaj boravka na otvorenom. Kamp će se prostirati na području okruženom morem s tri strane, nudeći 300-tinjak parcela veličina 100 i 200 m2, od kojih će 32 biti luksuzne parcele s privatnim bazenom, što je prvi takav koncept u Hrvatskoj koji time postavlja nove standarde luksuznog camping odmora.

Kamp će sadržavati i 30 glamping vila te 232 mobilne kućice, a posebna značajka kampa bit će impresivnih 180 bazena, od kojih je 118 smješteno uz mobilne kućice, 30 uz glamping vile i ranije spomenutih 32 bazena uz luksuzne parcele u prvom redu do mora.

Aminess Avalona Camping Resort je među šest kampova u Hrvatskoj s prestižnih pet zvjezdica, potvrđujući svoju izvrsnost prema visokim zahtjevima ADAC standardima. Otvorenjem Avalone, Aminess nastavlja proširivati svoj portfelj ulaganjem u objekte visoke kategorije, pružajući istovremeno poticaj razvoju i unapređenju lokalne turističke i ugostiteljske ponude na otoku “, rekao je Mladen Knežević, član uprave u Aminessu.

Gosti će uživati u raznovrsnim zabavnim aktivnostima, kao i iskusiti provjerene Aminess gourmet koncepte restorana, koji kombiniraju vrhunske domaće namirnice, mediteranska jela i nezaboravan ambijent otvorenih terasa uz more. Uz restorane, kamp će imati i barove, slastičarnicu, pekarnicu i supermarket s bogatom ponudom lokalnih namirnica.

Osim u gourmet ponudi, gosti ovog visoko kategoriziranog camping resorta imat će priliku uživati i u raznovrsnim aktivnostima poput multifunkcionalnog igrališta, teniskih terena ili teretani na otvorenom, ali i bogatim animacijskim programima, a svakako treba naglasiti i impresivan Aquapark s 5 velikih tobogana koji će dodatno zaokružiti zabavnu ponudu u kampu!

Aminess tijekom svojih više od 55 godina poslovanja nastoji doprinositi razvoju lokalnih zajednica u kojima posluje pa je tako i u ovom slučaju stavio naglasak na zapošljavanje. Naime, Avalona će van sezone zapošljavati 100-tinjak zaposlenika, dok će u samom vrhuncu sezone čak 170 zaposlenika imati priliku postati dio Aminess grupacije.

Ponosni smo i sretni otvaranjem Aminess Avalona Camping Resorta koji je u mnogočemu poseban – od arhitekture, krajobraza pa sve do popratne ponude i zabavnih sadržaja , što ga razlikuje od ostalih ljetovališta na našoj obali. Otvorenje kampa znači i posao za gotovo 170 ljudi, kojima kao kompanija osiguravamo vrlo konkurentne materijalne uvjete rada te redovitu isplatu nagrada i benefita. Ne sumnjamo da će upravo Avalona uskoro postati omiljeno ljetovalište za obitelji, ali i vlasnike kućnih ljubimaca za koje smo također osigurali vrhunsku ponudu i sadržaj“, poručila je direktorica kampa Tatjana Glamatović.

Otok Pag nudi spektakularne prekrasne plaže, skrivene uvale i kristalno čisto more, a gradovi poput Paga i Novalje otkrivaju bogatu povijest i kulturu ovog područja, kroz svoje uske uličice i zanimljive spomenike. Stoga će ovaj Aminess Avalona camping resort 5* zasigurno pružiti nezaboravno iskustvo istraživanja i uživanja u prirodi i bogatoj baštini otoka Paga.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu