Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) Gotovina o svom daru crkvi u Pakoštanima: “Volio sam slikanje, ali išao sam krivim putem. I postao vojnik”

Objavljeno

-

Fotografije: Ines Grbić

General Ante Gotovina darovao je svojoj rodnoj župi Pakoštane 22 vitraja koje je u župnoj crkvi Uzašašća Gospodinova u Pakoštanima u nedjelju, 12. ožujka za vrijeme mise koju je predvodio, blagoslovio zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Vitraji na prozorima crkve prikazuju svece i neke istine katoličke vjere, a zavjetni su dar generala Gotovine u ime pakoštanske bratovštine Sv. Ante čiji je bratim i general Gotovina.

„Sretan sam jer sam već godinama imao želju ovo napraviti. To je bilo u mojim mislima prije puno, puno godina. Crkva je lijepa, a da bi bila još ljepša, onda smo planirali i odlučili to učiniti. Imali smo želju prije puno godina postaviti te vitraje. Posebno mi je važno zbog naše Bratovštine Svetog Ante. Moj djed nije imao sinove i zato je mene, kao prvog unuka, uveo u tu našu tradiciju.

U razgovoru s našim župnikom don Jerolimom Lenkićem i s umjetnicima, došli smo na ideju da bi se to trebalo učiniti, da ova lijepa crkva koja je duhovni centar naše župe, našeg malog mjesta, kuća molitve, da bude još ljepša. Vjerujem i uvjeren sam da je to lijepo, a to je i umjetničko djelo našeg akademskog slikara Mirka Zubaka“ rekao je Gotovina.

General Gotovina želio je da autor vitraja bude akademski slikar Mirko Zubak iz Zagreba. Savjetima je pomogao i Institut za zaštitu spomenika s kojim su sudionici te inicijative surađivali jer je oltar u pakoštanskoj župnoj crkvi zaštićeno kulturno dobro.

Za vrijeme svoga uzništva u Haagu, general Gotovina i osobno je stvarao likovna djela. „To je samo da mi ne bude dosadno i da se opustim“ pojasnio je Gotovina tu činjenicu.

Upitan je li i prije prakticirao svoj likovni talent, ili samo za vrijeme zatvora u Haagu, Gotovina je rekao: „Valjda sam to [slikanje] volio, negdje, ali išao sam krivim putem. I postao vojnik. Volim umjetnost“ rekao je Gotovina.    

Omiljeni sveci generalu Gotovini su sv. Ante Padovanski i sv. Ivan Pavao II. „Tu je i naš blaženi Alojzije Stepinac, a možda i Ivan Merz kojega su malo… Spisak svetaca i raspored svetaca za vitraje radio je naš župnik uz suglasnost zadarskog nadbiskupa“ rekao je Gotovina.   

Vitraje prožima i domovinska dimenzija, a dar su generala Gotovine i u zahvali svima koji su molili za njegovo oslobođenje iz Haaga.

Nakon mise to je i izjavi za medije komentirao i nadbiskup Zgrablić: „To je jedna od dimenzija, koliko smo mi potrebni biti zahvalni Bogu, kao što je general Gotovina zahvalan. Vitraji su zahvala svima koji su molili za njega.

General je želio na neki način zahvaliti tim ljudima, zahvaliti Bogu i zahvaliti svecima kojima se on sigurno utjecao.

Ono što je general Gotovina osjećao duboko u svom srcu, to je izraz zahvale koji dolazi materijaliziran, dolazi izvana, gdje se u daru koji mi primamo on daje drugima.

Dar nije samo dar nama, nego je uvijek dar za drugoga. Tako i dar kojeg je general Gotovina doživio, dar slobode, dar oslobođenja, ono što smo molili, što smo željeli, on je opet pretvorio u dar drugome.

Svaki dar je da ga mi opet darujemo, tada se dar umnožava i postaje velik. To je princip svake ljubavi, da se uvijek daruje i postaje sve veća“ poručio je nadbiskup Zgrablić.  

Na vitrajima su oslikani prizori: bl. Alojzije Stepinac, sv. Ante Padovanski, sv. Ivan apostol i evanđelist, Bezgrešno Srce Marijino, sv. Lucija, sv. Roko, Presveto Srce Isusovo, Gospa od Ružarija, sv. Juština, Duše u čistilištu, Presveti oltarski sakrament, sv. Mihovil, sv. Jeronim, sv. Josip, sv. Franjo Asiški, sv. Majka Terezija i trojica papa: sv. Ivan Pavao II., sv. Ivan XXIII. i sv. Pavao VI.

Ines Grbić

Fotografije: Ines Grbić
 

ZADAR / ŽUPANIJA

PRVO NAZVATI! Evo tko je dežurni stomatolog u Zadru ovog vikenda…

Objavljeno

-

By

U nedjelju 26. ožujka 2023. u dentalnoj pripravnosti je stomatološki tim Ivan Dežulović, dr.med.dent.,spec. parodontolog.

Zahvati će se obavljati u stomatološkoj ordinaciji na adresi Ulica Nikole Matafara 2A, Zadar  uz prethodnu najavu na broj 091 7351121.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / DANI SVEUČILIŠTA Promovirano 34 doktora znanosti i dvoje sveučilišnih specijalista

Objavljeno

-

By

Na Sveučilištu u Zadru danas je održana Svečana promocija 34 doktorice i doktora znanosti i dvoje sveučilišnih specijalista. Svečanost je održana točno na dan kada se obilježava 21. obljetnica osnutka obnovljenog Sveučilišta u Zadru. Prva sjednica Senata Sveučilišta održana je 25. ožujka 2003., kada je donesen i Statut kojim je definirano prvih 16 sveučilišnih odjela.

Diplome je doktorima znanosti i sveučilišnim specijalistima uručila rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican. Pohvalila ih je jer su svojim osobnim intelektualnim naporima, radnim upregnućima, samodisciplinom, brojnim odricanjima, zaslužili najviši  stupanj hrvatskog i europskog kvalifikacijskog okvira.

– Diploma doktora znanosti nije vas učinila sveznajućima, ali vam daje legitimitet za bavljenje stalno novim pitanjima i traganjem za odgovorima znanstvenom metodologijom, daje vam najvišu slobodu i odgovornost da znanstvenom istinoljubivošću pridonosite proizvodnji novog znanja, društvenom, kulturnom, gospodarskom razvoju i stvaranju dobrog društva, rekla je rektorica Vican, čestitajući im uime svojih prorektora prof. dr. sc. Nedjeljke Balić Nižić, prof. dr. sc. Zvjezdana Penezića, prof. dr. sc. Josipa Faričića i prof. dr. sc. Slavena Zjalića te cijele sveučilišne zajednice.

– Želim vam nesputanost u daljnjim znanstvenim promišljanjima; želim vam da vas osjećaji doktorske lože ne zanesu u nadmoćne osobe, ali da ne susprežete svoj kreativni kapital podastirati višim i jačim istinama; želim da vam znatiželja, čuđenje i sumnja, tri najljepša intelektualna čuvstva, trajno rasplamsavaju vaš znanstveni duh, poručila im je rektorica Vican.

Među doktorima je bilo nekoliko onih koji su svoj rad obranili na združenom doktorskom studiju Međunarodni odnosi, koji se provodi s Međunarodnim sveučilištem Libertas.

– Kao mlađi brat Sveučilišta u Zadru niz godina izvodimo združeni studij, čiji su rezultati danas vidljivi.  Čestitam svima koji su osvojili diplome kao ulaznicu u svijet znanosti, jedan ogroman svemir koji pruža niz mogućnosti da ostvarite svoje ciljeve.  Vjerujem da ćete produbljivati stečena znanja, doprinositi gospodarstvu i društvenom razvitku domovine, poručio je prorektor Libertasa izv. prof. dr. sc. Ante Samodol.

Nakon što su promotorice prof. dr. sc. Anita Pavić Pintarić i izv. prof. dr. sc. Josipa Baraka Perica pročitala izvješća o doktorskim radovima uslijedio je svečani čin podjele diploma te prisega, kojom su promoventi obećali kako će se u svom daljnjem radu voditi dobrobiti svog naroda i cijelog čovječanstva. U glazbenom programu nastupili su Jurica Šoša i Marta Hut.

Promovirani su: Ivan Alduk, Stipe Čačija, Mislav Dević, Daniel Dujmić, Nadežda Elezović, Goer Engl, Antonija Gluhan, Alvijana Klarić, Ivana Krtinić, Đurđina Lakošeljac, Sonja Leboš, Atila Lukić, Ivan Magaš, Ana Markuz, Gordan Maslov, Martina Matišić, Marijana Miočić, Emilia Musap, Iva Peršić, Nikolina Peša Pavlović, Iva Peter-Dragan, Marko Pilić, Antonia Pintarić, Mario Pintarić, Ana Radović-Kapor, Mirko Rašić, Andrej Rendić de Mattiazzi, Dobrinka Rojnić, Marin Sabolović, Tuga Tarle, Alen Tomić, Mario Varović, Šime Vrkić, Roko Vuletić, Nada Jeličić, Katarina Kedačić-Buzina.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Provedba projekta „OCD kao odgovor na krizu“ u suradnji Udruge studenata Bukovice i Kotara i Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije

Objavljeno

-

By

Udruga studenata Bukovice i Kotara, u partnerstvu s Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije provodi projekt „OCD kao odgovor na krizu”

Projektom „OCD kao odgovor na krizu” kroz provedbu aktivnosti mapiranja, edukacijama upravljanja kapacitetima OCD-a u krizama, jačanjem volonterizma, tečajem zaštite i sigurnosti, praktičnom zajedničkom vježbom, on line priručnikom za ponašanje u kriznoj situaciji, umrežavanjem te osiguravanjem preduvjeta za korištenje sredstava iz različitih izvora financiranja ojačat će se i unaprijediti OCD sa područja Bukovice i Kotara za izgradnju vlastitih kapaciteta za suočavanje s kriznom situacijom čime će se razviti inovativni model odgovora na krize na području Ravnih Kotara i Bukovice.

Projekt je kreiran u vrijeme COVID 19 krize i potresa u Republici Hrvatskoj i cilj mu je jačanje i unaprjeđenje OCD-a s područja Ravnih Kotara za provedbu aktivnosti izgradnje vlastitih kapaciteta za suočavanje s kriznim situacijama. Poziv na dostavu projektnih prijedloga raspisan je početkom 2021. godine – „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice”.

Trenutno smo u fazi provedbe edukacija upravljanja kapacitetima u kriznim situacijama za članove naše udruge. Kroz predhodni period projekta organizirali smo edukacije kroz tečajeve prve pomoći, zaštite i sigurnosti, kriznog menadžmenta i tečaj za koordinatora volontera, a sve s ciljem kako bi naši članovi udruge stekli nova znanja i kompetencije te kako bi mogli na adekvatan način odgovoriti na sve aspekte krize s kojima se društvo susreće ili će se susretati. Trenutno provodimo tečaj komunikacije u kriznoj situaciji i prepoznavanje fake news, a u narednom periodu planiramo održati i tečaj samopouzdanja. Početkom četvrtog mjeseca u sklopu projekta će se održati volonterska akcija koja će biti usmjerena na uređenje javne zelene (šumske) površine, a u kojoj će sudjelovati volonteri iz civilnog, javnog i privatnog sektora te se nadamo da ćemo kroz navedenu akciju kroz umrežavanje s volonterima iz raznih sektora doprinijeti daljnjim aktivnostima, idejama i projektima. Provedbom projektnih aktivnosti kroz tečajeve upravljanja kapacitetima u kriznim situacijama, volonterskom akcijom, završnim vježbama, umrežavanjem i razmjenom iskustava s različitim sektorima osigurat ćemo da članovi naše udruge steknu nova znanja i vještine kako bi u kriznim situacijama lokalna zajednica imala adekvatnu podršku naše udruge, napominje Josip Katuša voditelj projekta.

u

Vrijednost projekta iznosi 53.331,00  €/401.822,41 HRK a bespovratna sredstva osigurana su iz Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda (85 %) odnosno 45.331,35 €/341.549,05 HRK  i iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15 %) odnosno sufinancira ga Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u iznosu od 7.999,65 €/60.273,36 HRK.

Razdoblje provedbe projekta je 12 mjeseci, projekt je započeo 27. srpnja 2022. i traje do 27. srpnja 2023.

Za više informacija o projektu kao i terminima navedenih tečajeva informirajte se na internet stranici projekta https://ocd.bik.hr/  ili pošaljite upit na e-mail adresu podrska.udruge.bk@gmail.com

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu