Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

MODERNIZACIJA ZADARSKE BOLNICE Po uzoru na najveće svjetske klinike, širi se Portal pacijenta! Uskoro svi nalazi online!

Objavljeno

-

Opća bolnica Zadar je sukladno provedenom postupku javne nabave EOJN: 16-NVV-22, nabavila za 1.812.500,00 kuna (sa PDV-om) Radiološki informacijski sustav (RIS).

Navedeni sustav unosi potpuno novi način rada i funkcioniranja radiološke dijagnostike, ali i dijagnostike koja se radi na drugim odjelima Opće bolnice Zadar (kardiologije, patologije, ultrazvučne dijagnostike, endoskopije i slično).

Ovim projektom omogućila se i integracija ostalih sustava koji već postoje u Općoj bolnici Zadar (PACS/BIS), čime se omogućilo bolje upravljanje raznim dijagnostičkim pretraga i nalazima, te se ubrzala i značajno podigla kvaliteta kako u dijagnosticiranju, tako i u liječenju naših bolesnika.

S druge strane omogućilo se da se sve dijagnostičke slike pohranjuju u tkz. Centru dijeljenih usluga, odnosno središnjem državnom oblaku, a ne kao dosad na serverima Opće bolnice Zadar. Korištenje Centra dijeljenih usluga je za Opću bolnicu Zadar potpuno besplatno, jer je financirano iz EU sredstava, tako da je početna investicija samo zbog ovog podatka potpuno opravdana i ne predstavlja trošak već investiciju.

Zbog gore navedenog počevši od 2022. godine Opća bolnica Zadar nema više visokih troškova održavanja lokalnih servera i kupnje novih sustava za pohranu, aktivne i pasivne mrežne opreme, te ostalih informatičkih komponenti.

Osim toga, ostvarene su uštede i na lokalnim radnim stanicama. Smanjuje se potreba za kapacitiranim radnim stanicama i licencama na svakom radnom mjestu jer se obrada te rekonstrukcija slika velikih rezolucija obavlja na serverima u Centru dijeljenih usluga.

Isto tako jedna od važnijih stvari koje smo ovim projektom postigli je značajno povećanje sigurnosti pohrane i dostupnosti slikovnih dijagnostika, priopćeno je iz OB.

U sklopu cjelokupnog projekta omogućena je i upotreba tzv. Portala pacijenta, alata koji je samo jedna od stotinjak funkcionalnosti koje su ugrađene u RIS.

Portal pacijenta omogućuje ogromni iskorak u načinu upravljanja, pohrane, dostave i pristupa slikovnoj dijagnostici.

Neke od prednosti su sljedeće:

• Liječnik obiteljske medicine može pristupiti slici npr. MR-a, CT-a, RTG-a, UZV-a i sl. na svom računalu u ordinaciji u par klikova, a sve preko CEZIH-a.
• Liječnik u drugom zdravstvenom centru može pristupiti slikovnoj dijagnostici preko e Kartona u svom sustavu u kojem svakodnevno radi (drugo mišljenje, nastavak liječenja, hitna stanja isl.). Naime, do nedavno je bilo potrebno naručivanje CD-a i DVD-a, snimanje, te onda njihovo fizičko slanje.
Ovim je potpuno prestala potreba za snimanjem CD-i i DVD-i
• Kako je već navedeno a važno je napomenuti da pacijent pristupom svom portalu ima uvid u sve dijagnostičke snimke koje je obavio u Općoj bolnici Zadar, a ne samo nalazima RTG dijagnostike (razne endoskopije, UZV nalazi, intraoperativne snimke itd)
• Jedna od prednosti ovog sustava je i mogućnost telemedicine, tj. liječnik kojem se za to da ovlaštenje, može pristupiti podatcima i slikovnoj dijagnostici o pacijentu tj. imati kompletan uvid u nalaze pacijenata koji su u Općoj bolnici Zadar, te napisati nalaz direktno u sustav kao da se nalazi u Bolnici, a sve ovo po svim najvišim standardima kibernetičke sigurnosti.
Navedenim sustavom se osim Opće bolnice Zadar koristi i KBC Zagreb, KBC Osijek i od nedavno KBC Split.

Samo funkcioniranje Portala je vrlo jednostavno. Naime na dijagnostičkom nalazu automatski se generira link plus QR kod. Sam nalaz se može fizički preuzeti u Općoj bolnici Zadar ili se može preuzeti preko sustava e Građani.

Dakle, pacijent vjerodajnicom ulazi na portal e Građani gdje kroz Portal zdravlja ima pristup svojim specijalističkim nalazima. Novost je što na samom nalazu postoje QR-kod i enkriptirana poveznica. Jedan je način da se QR-kod može mobitelom direktno učitati pri čemu se automatski otvara Portal gdje se unosi MBO. Drugi je način otvaranje dobivenog linka čime se učitava ista stranica „Patient Portal“ u koju se osoba također prijavljuje unosom svog MBO-a na mjesto PIN-a. (slika).

Kako smo uvidjeli ogromne koristi ovog projekta, trenutno smo u fazi proširenja i dodatne integracije i razvoja „punokrvnog portala za pacijente“ sa svim nalazima (ne samo slikovne dijagnostike), a po uzoru na najveće svjetske klinike, javljaju iz bolnice.

Portal će omogućiti pacijentu pristup pregledu svojih naručenih termina pretraga/pregleda (rezervacija), pacijent će moći zatražiti novi termin narudžbe, izmijeniti ili otkazati narudžbe za specijalističke preglede i dijagnostičke pretrage, a nakon odrađenih pregleda i pretraga, pregledati i preuzeti medicinsku dokumentaciju lokalno na svoj uređaj.

Radi se o velikom projektu koji mora zadovoljiti niz sigurnosnih protokola, proći fazu testiranja, te puštanja u produkciju.

Implementacijom projekta očekuju se brojne prednosti za pacijente kao što su: pregled prošlih i budućih rezervacija, kronološki pregled kompletne medicinske dokumentacije, te preuzimanje kompletne medicinske dokumentacije.

Implementacijom ovog sustava u svoj svakodnevni rad Opća bolnica Zadar nastoji podići na najvišu razinu komunikaciju sa svojim pacijentima a sve sa ciljem podizanja ukupne kvalitete zdravstvene skrbi naših građana.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

PRVO NAZVATI! Evo tko je dežurni stomatolog u Zadru ovog vikenda…

Objavljeno

-

By

U nedjelju 26. ožujka 2023. u dentalnoj pripravnosti je stomatološki tim Ivan Dežulović, dr.med.dent.,spec. parodontolog.

Zahvati će se obavljati u stomatološkoj ordinaciji na adresi Ulica Nikole Matafara 2A, Zadar  uz prethodnu najavu na broj 091 7351121.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / DANI SVEUČILIŠTA Promovirano 34 doktora znanosti i dvoje sveučilišnih specijalista

Objavljeno

-

By

Na Sveučilištu u Zadru danas je održana Svečana promocija 34 doktorice i doktora znanosti i dvoje sveučilišnih specijalista. Svečanost je održana točno na dan kada se obilježava 21. obljetnica osnutka obnovljenog Sveučilišta u Zadru. Prva sjednica Senata Sveučilišta održana je 25. ožujka 2003., kada je donesen i Statut kojim je definirano prvih 16 sveučilišnih odjela.

Diplome je doktorima znanosti i sveučilišnim specijalistima uručila rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican. Pohvalila ih je jer su svojim osobnim intelektualnim naporima, radnim upregnućima, samodisciplinom, brojnim odricanjima, zaslužili najviši  stupanj hrvatskog i europskog kvalifikacijskog okvira.

– Diploma doktora znanosti nije vas učinila sveznajućima, ali vam daje legitimitet za bavljenje stalno novim pitanjima i traganjem za odgovorima znanstvenom metodologijom, daje vam najvišu slobodu i odgovornost da znanstvenom istinoljubivošću pridonosite proizvodnji novog znanja, društvenom, kulturnom, gospodarskom razvoju i stvaranju dobrog društva, rekla je rektorica Vican, čestitajući im uime svojih prorektora prof. dr. sc. Nedjeljke Balić Nižić, prof. dr. sc. Zvjezdana Penezića, prof. dr. sc. Josipa Faričića i prof. dr. sc. Slavena Zjalića te cijele sveučilišne zajednice.

– Želim vam nesputanost u daljnjim znanstvenim promišljanjima; želim vam da vas osjećaji doktorske lože ne zanesu u nadmoćne osobe, ali da ne susprežete svoj kreativni kapital podastirati višim i jačim istinama; želim da vam znatiželja, čuđenje i sumnja, tri najljepša intelektualna čuvstva, trajno rasplamsavaju vaš znanstveni duh, poručila im je rektorica Vican.

Među doktorima je bilo nekoliko onih koji su svoj rad obranili na združenom doktorskom studiju Međunarodni odnosi, koji se provodi s Međunarodnim sveučilištem Libertas.

– Kao mlađi brat Sveučilišta u Zadru niz godina izvodimo združeni studij, čiji su rezultati danas vidljivi.  Čestitam svima koji su osvojili diplome kao ulaznicu u svijet znanosti, jedan ogroman svemir koji pruža niz mogućnosti da ostvarite svoje ciljeve.  Vjerujem da ćete produbljivati stečena znanja, doprinositi gospodarstvu i društvenom razvitku domovine, poručio je prorektor Libertasa izv. prof. dr. sc. Ante Samodol.

Nakon što su promotorice prof. dr. sc. Anita Pavić Pintarić i izv. prof. dr. sc. Josipa Baraka Perica pročitala izvješća o doktorskim radovima uslijedio je svečani čin podjele diploma te prisega, kojom su promoventi obećali kako će se u svom daljnjem radu voditi dobrobiti svog naroda i cijelog čovječanstva. U glazbenom programu nastupili su Jurica Šoša i Marta Hut.

Promovirani su: Ivan Alduk, Stipe Čačija, Mislav Dević, Daniel Dujmić, Nadežda Elezović, Goer Engl, Antonija Gluhan, Alvijana Klarić, Ivana Krtinić, Đurđina Lakošeljac, Sonja Leboš, Atila Lukić, Ivan Magaš, Ana Markuz, Gordan Maslov, Martina Matišić, Marijana Miočić, Emilia Musap, Iva Peršić, Nikolina Peša Pavlović, Iva Peter-Dragan, Marko Pilić, Antonia Pintarić, Mario Pintarić, Ana Radović-Kapor, Mirko Rašić, Andrej Rendić de Mattiazzi, Dobrinka Rojnić, Marin Sabolović, Tuga Tarle, Alen Tomić, Mario Varović, Šime Vrkić, Roko Vuletić, Nada Jeličić, Katarina Kedačić-Buzina.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Provedba projekta „OCD kao odgovor na krizu“ u suradnji Udruge studenata Bukovice i Kotara i Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije

Objavljeno

-

By

Udruga studenata Bukovice i Kotara, u partnerstvu s Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije provodi projekt „OCD kao odgovor na krizu”

Projektom „OCD kao odgovor na krizu” kroz provedbu aktivnosti mapiranja, edukacijama upravljanja kapacitetima OCD-a u krizama, jačanjem volonterizma, tečajem zaštite i sigurnosti, praktičnom zajedničkom vježbom, on line priručnikom za ponašanje u kriznoj situaciji, umrežavanjem te osiguravanjem preduvjeta za korištenje sredstava iz različitih izvora financiranja ojačat će se i unaprijediti OCD sa područja Bukovice i Kotara za izgradnju vlastitih kapaciteta za suočavanje s kriznom situacijom čime će se razviti inovativni model odgovora na krize na području Ravnih Kotara i Bukovice.

Projekt je kreiran u vrijeme COVID 19 krize i potresa u Republici Hrvatskoj i cilj mu je jačanje i unaprjeđenje OCD-a s područja Ravnih Kotara za provedbu aktivnosti izgradnje vlastitih kapaciteta za suočavanje s kriznim situacijama. Poziv na dostavu projektnih prijedloga raspisan je početkom 2021. godine – „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice”.

Trenutno smo u fazi provedbe edukacija upravljanja kapacitetima u kriznim situacijama za članove naše udruge. Kroz predhodni period projekta organizirali smo edukacije kroz tečajeve prve pomoći, zaštite i sigurnosti, kriznog menadžmenta i tečaj za koordinatora volontera, a sve s ciljem kako bi naši članovi udruge stekli nova znanja i kompetencije te kako bi mogli na adekvatan način odgovoriti na sve aspekte krize s kojima se društvo susreće ili će se susretati. Trenutno provodimo tečaj komunikacije u kriznoj situaciji i prepoznavanje fake news, a u narednom periodu planiramo održati i tečaj samopouzdanja. Početkom četvrtog mjeseca u sklopu projekta će se održati volonterska akcija koja će biti usmjerena na uređenje javne zelene (šumske) površine, a u kojoj će sudjelovati volonteri iz civilnog, javnog i privatnog sektora te se nadamo da ćemo kroz navedenu akciju kroz umrežavanje s volonterima iz raznih sektora doprinijeti daljnjim aktivnostima, idejama i projektima. Provedbom projektnih aktivnosti kroz tečajeve upravljanja kapacitetima u kriznim situacijama, volonterskom akcijom, završnim vježbama, umrežavanjem i razmjenom iskustava s različitim sektorima osigurat ćemo da članovi naše udruge steknu nova znanja i vještine kako bi u kriznim situacijama lokalna zajednica imala adekvatnu podršku naše udruge, napominje Josip Katuša voditelj projekta.

u

Vrijednost projekta iznosi 53.331,00  €/401.822,41 HRK a bespovratna sredstva osigurana su iz Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda (85 %) odnosno 45.331,35 €/341.549,05 HRK  i iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15 %) odnosno sufinancira ga Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u iznosu od 7.999,65 €/60.273,36 HRK.

Razdoblje provedbe projekta je 12 mjeseci, projekt je započeo 27. srpnja 2022. i traje do 27. srpnja 2023.

Za više informacija o projektu kao i terminima navedenih tečajeva informirajte se na internet stranici projekta https://ocd.bik.hr/  ili pošaljite upit na e-mail adresu podrska.udruge.bk@gmail.com

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu