Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

MODERNIZACIJA ZADARSKE BOLNICE Po uzoru na najveće svjetske klinike, širi se Portal pacijenta! Uskoro svi nalazi online!

Objavljeno

-

Opća bolnica Zadar je sukladno provedenom postupku javne nabave EOJN: 16-NVV-22, nabavila za 1.812.500,00 kuna (sa PDV-om) Radiološki informacijski sustav (RIS).

Navedeni sustav unosi potpuno novi način rada i funkcioniranja radiološke dijagnostike, ali i dijagnostike koja se radi na drugim odjelima Opće bolnice Zadar (kardiologije, patologije, ultrazvučne dijagnostike, endoskopije i slično).

Ovim projektom omogućila se i integracija ostalih sustava koji već postoje u Općoj bolnici Zadar (PACS/BIS), čime se omogućilo bolje upravljanje raznim dijagnostičkim pretraga i nalazima, te se ubrzala i značajno podigla kvaliteta kako u dijagnosticiranju, tako i u liječenju naših bolesnika.

S druge strane omogućilo se da se sve dijagnostičke slike pohranjuju u tkz. Centru dijeljenih usluga, odnosno središnjem državnom oblaku, a ne kao dosad na serverima Opće bolnice Zadar. Korištenje Centra dijeljenih usluga je za Opću bolnicu Zadar potpuno besplatno, jer je financirano iz EU sredstava, tako da je početna investicija samo zbog ovog podatka potpuno opravdana i ne predstavlja trošak već investiciju.

Zbog gore navedenog počevši od 2022. godine Opća bolnica Zadar nema više visokih troškova održavanja lokalnih servera i kupnje novih sustava za pohranu, aktivne i pasivne mrežne opreme, te ostalih informatičkih komponenti.

Osim toga, ostvarene su uštede i na lokalnim radnim stanicama. Smanjuje se potreba za kapacitiranim radnim stanicama i licencama na svakom radnom mjestu jer se obrada te rekonstrukcija slika velikih rezolucija obavlja na serverima u Centru dijeljenih usluga.

Isto tako jedna od važnijih stvari koje smo ovim projektom postigli je značajno povećanje sigurnosti pohrane i dostupnosti slikovnih dijagnostika, priopćeno je iz OB.

U sklopu cjelokupnog projekta omogućena je i upotreba tzv. Portala pacijenta, alata koji je samo jedna od stotinjak funkcionalnosti koje su ugrađene u RIS.

Portal pacijenta omogućuje ogromni iskorak u načinu upravljanja, pohrane, dostave i pristupa slikovnoj dijagnostici.

Neke od prednosti su sljedeće:

• Liječnik obiteljske medicine može pristupiti slici npr. MR-a, CT-a, RTG-a, UZV-a i sl. na svom računalu u ordinaciji u par klikova, a sve preko CEZIH-a.
• Liječnik u drugom zdravstvenom centru može pristupiti slikovnoj dijagnostici preko e Kartona u svom sustavu u kojem svakodnevno radi (drugo mišljenje, nastavak liječenja, hitna stanja isl.). Naime, do nedavno je bilo potrebno naručivanje CD-a i DVD-a, snimanje, te onda njihovo fizičko slanje.
Ovim je potpuno prestala potreba za snimanjem CD-i i DVD-i
• Kako je već navedeno a važno je napomenuti da pacijent pristupom svom portalu ima uvid u sve dijagnostičke snimke koje je obavio u Općoj bolnici Zadar, a ne samo nalazima RTG dijagnostike (razne endoskopije, UZV nalazi, intraoperativne snimke itd)
• Jedna od prednosti ovog sustava je i mogućnost telemedicine, tj. liječnik kojem se za to da ovlaštenje, može pristupiti podatcima i slikovnoj dijagnostici o pacijentu tj. imati kompletan uvid u nalaze pacijenata koji su u Općoj bolnici Zadar, te napisati nalaz direktno u sustav kao da se nalazi u Bolnici, a sve ovo po svim najvišim standardima kibernetičke sigurnosti.
Navedenim sustavom se osim Opće bolnice Zadar koristi i KBC Zagreb, KBC Osijek i od nedavno KBC Split.

Samo funkcioniranje Portala je vrlo jednostavno. Naime na dijagnostičkom nalazu automatski se generira link plus QR kod. Sam nalaz se može fizički preuzeti u Općoj bolnici Zadar ili se može preuzeti preko sustava e Građani.

Dakle, pacijent vjerodajnicom ulazi na portal e Građani gdje kroz Portal zdravlja ima pristup svojim specijalističkim nalazima. Novost je što na samom nalazu postoje QR-kod i enkriptirana poveznica. Jedan je način da se QR-kod može mobitelom direktno učitati pri čemu se automatski otvara Portal gdje se unosi MBO. Drugi je način otvaranje dobivenog linka čime se učitava ista stranica „Patient Portal“ u koju se osoba također prijavljuje unosom svog MBO-a na mjesto PIN-a. (slika).

Kako smo uvidjeli ogromne koristi ovog projekta, trenutno smo u fazi proširenja i dodatne integracije i razvoja „punokrvnog portala za pacijente“ sa svim nalazima (ne samo slikovne dijagnostike), a po uzoru na najveće svjetske klinike, javljaju iz bolnice.

Portal će omogućiti pacijentu pristup pregledu svojih naručenih termina pretraga/pregleda (rezervacija), pacijent će moći zatražiti novi termin narudžbe, izmijeniti ili otkazati narudžbe za specijalističke preglede i dijagnostičke pretrage, a nakon odrađenih pregleda i pretraga, pregledati i preuzeti medicinsku dokumentaciju lokalno na svoj uređaj.

Radi se o velikom projektu koji mora zadovoljiti niz sigurnosnih protokola, proći fazu testiranja, te puštanja u produkciju.

Implementacijom projekta očekuju se brojne prednosti za pacijente kao što su: pregled prošlih i budućih rezervacija, kronološki pregled kompletne medicinske dokumentacije, te preuzimanje kompletne medicinske dokumentacije.

Implementacijom ovog sustava u svoj svakodnevni rad Opća bolnica Zadar nastoji podići na najvišu razinu komunikaciju sa svojim pacijentima a sve sa ciljem podizanja ukupne kvalitete zdravstvene skrbi naših građana.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

RADOVI! / U srijedu bez vode tri ulice na Stanovima. Evo popisa…

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 24.04.2024. godine (srijeda), u vremenu od 08:00 sati pa do 16:00 sati bit će privremeno obustavljena opskrba vodom u Zadru, u ulicama : Ulica Kraljice mira, Dubrovačka ulica, te Pazinska ulica.      

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju bit će smještena u Ulici Kraljice mira  kod kućnog broja 33.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POSEBAN DOGAĐAJ U OGŠ SV. BENEDIKTA: U petak koncert bivših i sadašnjih učenika Škole

Objavljeno

-

By

Osnovna glazbena škola sv. Benedikta najavljuje poseban događaj: Koncert bivših i sadašnjih učenika Škole, koji će se odviti u petak, 26. travnja 2024. s početkom u 19.30 sati u
Koncertnoj dvorani Glazbene škole Blagoje Bersa u Zadru.

U svojih 16 godina djelovanja, OGŠ sv. Benedikta može se podičiti zavidnim brojem učenika koji su završili čitavu osnovnu glazbenu školu, a dio njih je svoje glazbeno školovanje nastavio i u srednjoj glazbenoj školi. Većina naših bivših učenika, sadašnjih srednjoškolaca, upisali su GŠ Blagoje bersa, no imamo učenicu koja pohađa GŠ Pavla Markovca u Zagrebu, u klasi naše bivše učiteljice oboe, Dore Draclin.

Uz bivše učenike nastupit će i nekoliko sadašnjih, solo nastupom, a poseban pečat koncertu dat će školski orkestar u sadašnjem sastavu, te specijalni orkestar nastao spojem bivših i sadašnjih članova.

Ovom prigodom OGŠ sv. Benedikta izvijestiti će i o završetku humanitarne akcije „Pomozi da vozi” te o prikupljenom iznosu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U GRADSKOJ KNJIŽNICI: Predstavljanje neformalnog studija i usavršavanja iz waldorfske pedagogije

Objavljeno

-

By

Predstavljanje trogodišnjeg neformalnog studija i usavršavanja iz waldorfske pedagogije održat će se u Gradskoj knjižnici Zadar (multimedijalna dvorana) u petak, 26. travnja 2024. u 17 h.

Institut za waldorfsku pedagogiju u Zadru predstavit će waldorfsku pedagogiju i neformalni studij waldorfske pedagogije, koji se već više od 20 godina održava u Zagrebu. Waldorfska pedagogija u Hrvatskoj ima tridesetogodišnju tradiciju, a u svijetu postoji preko 100 godina. Waldorfska pedagogija nastoji poučavati one sadržaje i onim načinom kako je to svakoj novoj generaciji potrebno, da bi se svima omogućio razvoj svih potencijala. Budući da se danas ne zna kakav će biti svijet kada naši današnji učenici odrastu, kroz sve se oblike odgoja i obrazovanja u duhu waldorfske pedagogije pokušavaju se ojačati kompetencije kreativnosti, dobrih komunikacijskih vještina i socijalnih odnosa (za snalaženje u potpuno novim životnim situacijama), razvija se njihovo samopouzdanje ali i empatija te se potiče njihov interes za cjeloživotno učenje.

Doživite ukratko jedan dan u waldorfskom vrtiću ili školi,

okušajte se u umjetničkim radionicama,

pogledajte izložbu radova iz waldorfskih institucija,

informirajte se o detaljima trogodišnjeg studija….

Broj mjesta je ograničen pa se prijavite na mail: iwp.cro@gmail.com

Ulaz je slobodan.

Organizatori:

Institut za waldorfsku pedagogiju, Zagreb

Udruga Peti element, Zadar

Inicijativa Waldorf Jarula Zadar

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu