Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

MODERNIZACIJA ZADARSKE BOLNICE Po uzoru na najveće svjetske klinike, širi se Portal pacijenta! Uskoro svi nalazi online!

Objavljeno

-

Opća bolnica Zadar je sukladno provedenom postupku javne nabave EOJN: 16-NVV-22, nabavila za 1.812.500,00 kuna (sa PDV-om) Radiološki informacijski sustav (RIS).

Navedeni sustav unosi potpuno novi način rada i funkcioniranja radiološke dijagnostike, ali i dijagnostike koja se radi na drugim odjelima Opće bolnice Zadar (kardiologije, patologije, ultrazvučne dijagnostike, endoskopije i slično).

Ovim projektom omogućila se i integracija ostalih sustava koji već postoje u Općoj bolnici Zadar (PACS/BIS), čime se omogućilo bolje upravljanje raznim dijagnostičkim pretraga i nalazima, te se ubrzala i značajno podigla kvaliteta kako u dijagnosticiranju, tako i u liječenju naših bolesnika.

S druge strane omogućilo se da se sve dijagnostičke slike pohranjuju u tkz. Centru dijeljenih usluga, odnosno središnjem državnom oblaku, a ne kao dosad na serverima Opće bolnice Zadar. Korištenje Centra dijeljenih usluga je za Opću bolnicu Zadar potpuno besplatno, jer je financirano iz EU sredstava, tako da je početna investicija samo zbog ovog podatka potpuno opravdana i ne predstavlja trošak već investiciju.

Zbog gore navedenog počevši od 2022. godine Opća bolnica Zadar nema više visokih troškova održavanja lokalnih servera i kupnje novih sustava za pohranu, aktivne i pasivne mrežne opreme, te ostalih informatičkih komponenti.

Osim toga, ostvarene su uštede i na lokalnim radnim stanicama. Smanjuje se potreba za kapacitiranim radnim stanicama i licencama na svakom radnom mjestu jer se obrada te rekonstrukcija slika velikih rezolucija obavlja na serverima u Centru dijeljenih usluga.

Isto tako jedna od važnijih stvari koje smo ovim projektom postigli je značajno povećanje sigurnosti pohrane i dostupnosti slikovnih dijagnostika, priopćeno je iz OB.

U sklopu cjelokupnog projekta omogućena je i upotreba tzv. Portala pacijenta, alata koji je samo jedna od stotinjak funkcionalnosti koje su ugrađene u RIS.

Portal pacijenta omogućuje ogromni iskorak u načinu upravljanja, pohrane, dostave i pristupa slikovnoj dijagnostici.

Neke od prednosti su sljedeće:

• Liječnik obiteljske medicine može pristupiti slici npr. MR-a, CT-a, RTG-a, UZV-a i sl. na svom računalu u ordinaciji u par klikova, a sve preko CEZIH-a.
• Liječnik u drugom zdravstvenom centru može pristupiti slikovnoj dijagnostici preko e Kartona u svom sustavu u kojem svakodnevno radi (drugo mišljenje, nastavak liječenja, hitna stanja isl.). Naime, do nedavno je bilo potrebno naručivanje CD-a i DVD-a, snimanje, te onda njihovo fizičko slanje.
Ovim je potpuno prestala potreba za snimanjem CD-i i DVD-i
• Kako je već navedeno a važno je napomenuti da pacijent pristupom svom portalu ima uvid u sve dijagnostičke snimke koje je obavio u Općoj bolnici Zadar, a ne samo nalazima RTG dijagnostike (razne endoskopije, UZV nalazi, intraoperativne snimke itd)
• Jedna od prednosti ovog sustava je i mogućnost telemedicine, tj. liječnik kojem se za to da ovlaštenje, može pristupiti podatcima i slikovnoj dijagnostici o pacijentu tj. imati kompletan uvid u nalaze pacijenata koji su u Općoj bolnici Zadar, te napisati nalaz direktno u sustav kao da se nalazi u Bolnici, a sve ovo po svim najvišim standardima kibernetičke sigurnosti.
Navedenim sustavom se osim Opće bolnice Zadar koristi i KBC Zagreb, KBC Osijek i od nedavno KBC Split.

Samo funkcioniranje Portala je vrlo jednostavno. Naime na dijagnostičkom nalazu automatski se generira link plus QR kod. Sam nalaz se može fizički preuzeti u Općoj bolnici Zadar ili se može preuzeti preko sustava e Građani.

Dakle, pacijent vjerodajnicom ulazi na portal e Građani gdje kroz Portal zdravlja ima pristup svojim specijalističkim nalazima. Novost je što na samom nalazu postoje QR-kod i enkriptirana poveznica. Jedan je način da se QR-kod može mobitelom direktno učitati pri čemu se automatski otvara Portal gdje se unosi MBO. Drugi je način otvaranje dobivenog linka čime se učitava ista stranica „Patient Portal“ u koju se osoba također prijavljuje unosom svog MBO-a na mjesto PIN-a. (slika).

Kako smo uvidjeli ogromne koristi ovog projekta, trenutno smo u fazi proširenja i dodatne integracije i razvoja „punokrvnog portala za pacijente“ sa svim nalazima (ne samo slikovne dijagnostike), a po uzoru na najveće svjetske klinike, javljaju iz bolnice.

Portal će omogućiti pacijentu pristup pregledu svojih naručenih termina pretraga/pregleda (rezervacija), pacijent će moći zatražiti novi termin narudžbe, izmijeniti ili otkazati narudžbe za specijalističke preglede i dijagnostičke pretrage, a nakon odrađenih pregleda i pretraga, pregledati i preuzeti medicinsku dokumentaciju lokalno na svoj uređaj.

Radi se o velikom projektu koji mora zadovoljiti niz sigurnosnih protokola, proći fazu testiranja, te puštanja u produkciju.

Implementacijom projekta očekuju se brojne prednosti za pacijente kao što su: pregled prošlih i budućih rezervacija, kronološki pregled kompletne medicinske dokumentacije, te preuzimanje kompletne medicinske dokumentacije.

Implementacijom ovog sustava u svoj svakodnevni rad Opća bolnica Zadar nastoji podići na najvišu razinu komunikaciju sa svojim pacijentima a sve sa ciljem podizanja ukupne kvalitete zdravstvene skrbi naših građana.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) ROĐENDAN STRANAČKOG OGRANKA / Poruka sa skupa: “Bibinjci čvrsto za HDZ: Naša Vlada štiti domoljubne vrijednosti”

Objavljeno

-

By

Bibinjci su uvijek bili čvrsto uz HDZ jer naša stranka jamči konstantan rast i razvoj te štiti domoljubne vrijednosti – glavna je poruka sa svečanog obilježavanja 34. godišnjice osnutka HDZ-a Bibinje.

U prepunom društvenom domu su se okupili članovi i simpatizeri iz Bibinja i okolice predvođeni stranačkim utemeljiteljima.

Politička stabilnost i kontinuitet zaslužna je za snažan razvoj Općine Bibinje i cijele Zadarske županije. Odlična suradnja s Vladom Republike Hrvatske zalog je i niza budućih projekata, koji će doprinijeti dodatnom razvoju i poboljšanju kvalitete života naših stanovnika.

U mandatu Vlade Andreja Plenkovića zabilježen je rekordan rast plaća, a vodeći smo u EU po porastu stope BDP-a u posljednjem kvartalu. HDZ jamči nastavak tog niza, jer ima stručne i kompetentne ljude, a nova financijska omotnica EU pruža nam nikad veće prilike za dodatan rast i razvoj.

HDZ domoljublje pokazuje konkretnim djelima – povećana su prava braniteljima, uvedena je neradna nedjelja kako bi se djelatnici iz trgovina mogli posvetiti obitelji, usvojen je Zakon o hrvatskom jeziku, vratili smo povijesni datum Dana državnosti 30.05., a 18.11. je neradni dan u spomen na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Uz to, Hrvatska je nikad bolje međunarodne pozicionirana i uživa veliki ugled u svim euroatlanskim asocijacijama, gdje je naš put zacrtao prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman – poručeno je na svečanoj akademiji na kojoj su, uz općinskog načelnika Šimu Sekulu, okupljene pozdravili i župan Božidar Longin, državni tajnik Josip Bilaver, predsjednik ŽO HDZ-a Božidar Kalmeta te ministar Šime Erlić, izaslanik predsjednika HDZ-a i Vlade Andreja Plenkovića.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NISTE SVE KUPILI? / Evo koje trgovine u Zadru rade ove nedjelje…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

zatvoreno

KAUFLAND:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Put Stanova 46 – od 7 do 21

Put Nina 89 – od 7 do 20

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

KONZUM:

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

Polačišće 2 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Put Murvice 49 – od 7 do 21

Put Vukića 1 – od 7 do 21

Benkovačka cesta 23 – od 7 do 21

Ulica Antuna Dobronića 1 – od 7 do 21

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Nevrijeme u Svetom Filipu i Jakovu: DVD i komunalni radnici u borbi protiv poplave i krupe

Objavljeno

-

By

Rano jutros, Sveti Filip i Jakov zahvatilo je snažno nevrijeme praćeno jakom krupom i kišom, uzrokujući poplave u obiteljskim kućama i ugostiteljskim objektima te na javnim površinama. Četiri člana Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) i dva vatrogasna vozila bili su angažirani na terenu od 4 sata ujutro, provodeći intervencije ispumpavanja vode i otvaranja vrata stana zahvaćenog poplavom.

Stanovnici i posjetitelji Svetog Filipa i Jakova svjedočili su neobično jakoj krupi koja je u kratkom vremenskom razdoblju zatrpala rivu, stvarajući dodatne poteškoće za kretanje i sigurnost. Zahvaljujući brzoj reakciji i naporima radnika komunalnog pogona općine, uz pomoć potrebnih strojeva, riva je učinkovito očišćena od nakupina krupe, vraćajući normalan prolaz i sigurnost na ovom popularnom okupljalištu.

Ovaj događaj pokazuje iznimnu važnost dobro organizirane lokalne službe za hitne situacije, uključujući vatrogasce i komunalne službe, koji su sposobni brzo i efikasno odgovoriti u trenucima kada su građani i njihova imovina ugroženi. Djelovanje DVD-a i komunalnih radnika primjer je izvrsne koordinacije i posvećenosti zajednici, što je ključno za minimiziranje štete i pomoć pogođenim stanovnicima.

Osim što su vatrogasci i komunalni radnici pokazali spremnost i efikasnost u suočavanju s izazovima koje donose ovakve vremenske nepogode, njihova brza akcija i posvećenost zaslužuju posebno priznanje i zahvalnost zajednice. “Bravo ekipa” više je nego zaslužen kompliment za sve one koji su doprinijeli brzoj i učinkovitoj reakciji, osiguravajući sigurnost i pomoć stanovnicima Svetog Filipa i Jakova u teškim trenucima.

Ovakve situacije podsjećaju na važnost dobre pripreme i organizacije službi za hitne intervencije, kao i na značaj solidarnosti i zajedništva unutar lokalne zajednice. Sveti Filip i Jakov ponovno je dokazao da može računati na svoje heroje u uniformama, koji su uvijek spremni stati u obranu svojih sugrađana.

Foto: DVD sv. Filip i Jakov

Izvor: klikni.news

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu