Connect with us

magazin

Mediteranska prehrana dobiva konkurenciju? Je li novi hit i zdraviji?

Objavljeno

-

Pexels / Photo by Huy Phan

Mediteranska prehrana dobiva ozbiljnu konkurenciju – nordijsku kuhinju i blogovi o hrani je u zadnje vrijeme promiču kao potencijalno zdraviju alternativu, no stručnjaci bi najprije željeli vidjeti dodatna istraživanja.

Ljudi su se do sada u potrazi za trendovima u modi ili opremanju doma okretali Skandinaviji, a zadnjih godina to čine u pogledu hrane, piše njemačka novinska agencija dpa.

Nova nordijska kuhinja je ‘in’, pišu blogovi o hrani. No, što je ona točno? I je li jednako korisna za zdravlje i dugovječnost kao mediteranska prehrana, koja se naširoko smatra zlatnim standardom?

Kulinarski pokret “Nova nordijska kuhinja” pokrenut je u Kopenhagenu 2004. proglasom o nordijskoj prehrani u 10 točaka, koji je razvilo i potpisalo 12 nordijskih kuhara, a čija se načela mogu sažeti kao regionalna kultura hrane temeljena na čistoći, sezoni, etici, zdravlju, održivost i kvalitetu.

„Kao nordijski kuhari, smatramo da je došlo vrijeme da stvorimo novu nordijsku kuhinju, koja se svojim dobrim okusima i posebnim karakterom može uspoređivati sa standardima najvećih svjetskih kuhinja,” navodi se u proglasu.

Nekoliko godina kasnije, Nordijsko vijeće ministara, međuvladina agencija Finske, Danske, Švedske, Islanda i Norveške, pokrenula je novi nordijski prehrambeni program kao potporu proglasu i za promicanje lokalne, regionalne i nacionalne hrane.

Godine 2017. osnovan je Nordijski laboratorij za politiku hrane kako bi pomogao u rješavanju problema s hranom koji su identificirani kao izazovi u ciljevima održivog razvoja Agende 2030 Ujedinjenih naroda.

“Fokus je na biljnoj i neprerađenoj hrani koja se nalazi u sjevernoeuropskim zemljama”, kaže Carolin Groth, stručnjakinja u odjelu za hranu i prehranu centra za savjetovanje potrošača u Hamburgu, Njemačka.

Tipična nordijska hrana

Tipična nordijska hrana uključuje cjelovite žitarice, uglavnom raž, ječam i zob. Korjenasto povrće poput cikle i mrkve također ima važnu ulogu, zajedno s pivom i regionalnim voćem poput jabuka i krušaka.

“Orasi, gljive i mahunarke također su dio prehrane”, kaže Groth.

Ta hrana biljnog podrijetla nadopunjena je masnom ribom poput lososa i skuše te mliječnim proizvodima s niskim udjelom masti.

Ulja u nordijskoj prehrani su uglavnom iz sjemenki uljane repice, suncokreta i lanenog sjemena.

Meso je, prema Groth, rijetko na jelovniku – obično samo jednom tjedno.

“Nema velike razlike u odnosu na tipičnu mediteransku prehranu”, kaže ona, “budući da je osnova obje dijete slična.”

Mediteranska prehrana

Mediteranska prehrana također počiva na hrani biljnog podrijetla.

Osim povrća, temelj mu čine voće, orašasti plodovi, sjemenke i mahunarke uz žitarice, ribu i maslinovo ulje.

Kao i u nordijskoj prehrani, meso i mliječni proizvodi se konzumiraju samo povremeno.

Te namirnice opskrbljuju tijelo s mnogo vitamina, minerala, dijetalnih vlakana i sekundarnih biljnih metabolita. Osim toga, postoji obilje zdravih masnih kiselina preko ribljih i biljnih masti.

“U obje prehrane jede se malo mesa, što je pozitivno sa zdravstvenog stajališta”, kaže Groth.

Nedostaju dokazi

Dr. Georg Wechsler, predsjednik Udruge njemačkih liječnika za nutricionističku medicinu (BDEM), ipak nije spreman nordijsku prehranu staviti u rang s mediteranskom.

“Ne mogu čvrsto podržati nordijsku prehranu”, kaže on, “jer nedostaju čvrsti dokazi.”

Točnije, Skandinavci ne žive dulje ili primjetno dulje od južnih Europljana.

“Očekivano trajanje života u sjevernoj i južnoj Europi gotovo je identično – oko 85 godina”, kaže on.

“Plus ili minus godina potpuno je nevažno.”

Stope smrtnosti u cijeloj Europskoj uniji također su slične.

Prema Wechsleru, one više ovise o kvaliteti zdravstvene skrbi nego o prehrani. Stoga prelazak na nordijsku prehranu u nadi da ćete produžiti život nema smisla.

Štoviše, kaže on, ne daje tijelu sve što tijelo treba, jer “ima relativno malo vitamina i dijetalnih vlakana, ali ima puno masti. Norvežani ne jedu mnogo naranči ili zelene salate – oni ne rastu tamo gore.”

A izvora vlakana, primjerice tamnog kruha, malo je, kaže.

Pozitivna strana je obilje omega-3 masnih kiselina, osobito iz masne ribe. “I malo je mesa”, dodaje on.

Koja je zdravija?

Dakle, gdje je prehrana najzdravija – na sjeveru, jugu ili negdje drugdje? A koja je najzdravija prehrana od svih?

Nikakve znanstveno utemeljene prehrambene preporuke ne pozivaju na izbacivanje tradicionalnih jela koja su dio kulture regije, poput svinjskog pečenja u Bavarskoj, kaže Wechsler.

“Bitna je samo količina”, napominje. “Svako svinjsko pečenje je zdravo sve dok ne jedete goleme porcije svaki dan.”

Wechsler preferira plan prehrane koji nije ni specifično nordijski ni mediteranski, već europski.

“Zdrava prehrana temelji se na temeljnim znanstvenim načelima koja se mogu slijediti u Helsinkiju kao i u Rimu”, kaže on.

Optimalna prehrana je siromašna soli, kao i ograničenje životinjskih bjelančevina i masti, kaže Wechsler.

Šećere i kolesterol treba unositi umjereno. Umjesto toga, trebali biste jesti mnogo povrća, zelene salate, vlakana i omega-3 masnih kiselina, npr. dvije porcije ribe tjedno.

„Puno važnija od prehrane je energetska ravnoteža“, kaže Wechsler. “Hrana koja se konzumira u pretjeranim količinama je štetna.”

Pretjerana konzumacija soli i masnoće, na primjer, povećava rizik od srčanog i moždanog udara, među ostalim medicinskim stanjima.

Kad je riječ o životnom vijeku, uvjeren je da “imamo prostora za napredak”.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

VESELI RITMOVI / Jet Set Band na Uskrsni ponedjeljak na Narodnom trgu

Objavljeno

-

By

Uskrsni ponedjeljak na Narodnom trgu oživjet će veselim ritmovima i virtuoznom svirkom trojice zadarskih glazbenika poznatih po svojoj nevjerojatnoj glazbenoj sinergiji – grupom Jet Set Band. Besplatni koncert će početi u 10 sati. 

Na prvi pogled možda ne izgledaju poput klasičnog benda, ali Ernest Masnov, Renato “Renči” Babić i Luka Mavra su upravo to – vrsni glazbenici koji svojim talentom oblikuju zvuk i emocije na sceni. Iako su sva trojica ponaosob vrsni pjevači, instrumentalisti i aranžeri, na pozornici Renči osvaja gitarskim dionicama, dok Luka svojim klavijaturama dodaje slojeve boja i dubine u bogati zvuk. Ernest sa saksofonom, flautom i kongama stvara dinamiku i ritam koji potiču publiku na ples i emotivno putovanje.

Osim uskrsnog kutka u atriju palače Cedulin i glazbenog nastupa, Turistička zajednica grada Zadra je na Veliku subotu i Uskrsni ponedjeljak od 10 do 13 sati organizirala i promenadno dijeljenje pisanica i promidžbenih materijala na Poluotoku za sve Zadrane i turiste koji se ovih dana nalaze u našem gradu.

 
Nastavi čitati

magazin

Eksplozija koja se događa jednom u životu: Nebeski ples moći se vidjeti danima, a evo kada ga očekujemo

Objavljeno

-

By

Nebeski ples između dviju zvijezda udaljenih 3000 svjetlosnih godina rezultirat će tako jarkom eksplozijom koja će se danima moći vidjeti golim okom, rekli su u petak astronomi sa Sveučilišta Nottingham Trent.

Eksplozija u sustavu T Coronae Borealis, koja se dešava jednom u životu, izgledat će kao nova zvijezda koja žarko sjaji na noćnom nebu, prije nego ponovo izblijedi i iščezne narednih 80 godina.

Profesor Daniel Brown objašnjava da je taj nebeski događaj naziva ‘nova’, kada se blještavost zvijezde ubrzano pojačava.

Po njegovim riječima, nije lako predvidjeti kada će taj događaj uslijediti, ali smatra da bi se mogao dogoditi bilo kada u razdoblju od sada pa do rujna mjeseca.

“Čeka nas poslastica, vidjet ćemo tzv. novu zvijezdu na nebu”, rekao je Brown i ističe da T Coronae Borealis nije u stvari jedna zvijezda, već se radi o dvije zvijezde koje kruže jedna oko druge.

“Pojača svoju svjetlost te nam postaje lako vidljiva”

“Ono što taj par čini tako iznimnim je da svako malo tako jako pojača svoju svjetlost te nam postaje lako vidljiva”, rekao je astronom.

Masivnija zvijezda u tom paru je bijeli patuljak koji u volumenu velikom poput naše Zemlje može imati istu masu kao naše Sunce, rekao je Brown.

Suputnik u tom paru je ostarjeli crveni div koji se širio i svoj materijal odlagao na bijelog patuljka.

“Otprilike svakih 80 godina bijeli patuljak prikupi dovoljno materijala da se zapali u termonuklearnoj eksploziji i snažno pojača svoju svjetlost”, rekao je Brown.

“Sada je vrijeme za još jednu takvu eksploziju za T Coronae Borealis čija će se svjetlost s 11mag, jedva vidljiva dalekozorom na tamnom nebu, povećati na 2mag, usporedivo sa zvijezdama u sustavu Pluga, te će se moći vidjeti golim okom čak i na zagađenom nebu. ‘Nova’ će postati vidljiva u blizini zviježđa Herkula.

Astronomi objašnjavaju da su te ‘nove’, u suštini, poput hidrogenskih bombi.

 
Nastavi čitati

magazin

Glamurozne pisanice: Evo kako obojiti jaja prirodnim sastojcima s daškom luksuza

Objavljeno

-

By

Unsplash

S približavanjem Uskrsa, vrijeme je da se upoznamo s najnovijim načinima u ukrašavanju jaja kako bismo ove godine imali priliku dati si kreativnog oduška i u dekoriranju pisanica nadmašili sami sebe.

Kupovne boje su, dakako, uvijek najpraktičnija opcija koja daje provjerene rezultate, ali činjenica jest da nas nerijetko neugodno iznenade ostavljanjem mrlja na površinama i loncima koje je gotovo nemoguće skinuti, kao i prodiranjem kroz ljusku sve do samog jajeta.

Iako proizvođači tvrde da boje nisu toksično, nije sporno da postoje znatno zdravija i zabavnija rješenja za bojanje pisanica, a koja su podjednako jednostavna.

Jedno takvo posljednji je hit na društvenim mrežama, s nekoliko milijuna pregleda i mnogobrojnim komentarima pohvale, piše tportal.

Glamurozne pisanice

Riječ je o glamuroznim pisanicama nalik mramoru, a sve što vam treba su jaja bijele ljuske, čaj od hibiskusa, voda, ocat, bjelanjci i listići zlatne ili klasične srebrne (aluminijske) folije.

Unsplash/Ilustracija

Stavite sirova, oprana jaja u lonac, dodajte 80 g čaja od hibiskusa, dovoljno hladne vode da potpuno prekrije jaja, a potom dodajte 2 žlice octa.

Stavite lonac na srednje jaku vatru, pustite da zavrije, zatim smanjite temperaturu na nisku i kuhajte jaja još 10 minuta, a ona će postepeno dobivati ljubičasto-crnu nijansu.

Nakon što su kuhana, ostavite ih da se hlade barem jedan sat na sobnoj temperaturi kako ljuska ne bi ispucala.

Tada ih premažite sirovim bjelanjkom koji će poslužiti kao lijepilo i na jaja stavite komadiće zlatne ili srebrne folije za glamurozan efekt. I to je to – uživajte u izradi!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu