Connect with us

Hrvatska

Markotić za Dnevnik Nove TV o prijetnji novog virusa: “Prenosi se seksualnim putem, zaraženom odjećom, posteljinom”

Objavljeno

-

Muškarac star 34 godine u Španjolsku je doputovao upravo iz te zemlje, te je testiran u bolnici u Valenciji. Ponovno će biti testiran za nekoliko tjedana. Marburški virus ima smrtnost od 88 posto. Cjepiva ili antivirusnog tretmana za liječenje – nema. Riječ je o smrtonosnoj zaraznoj bolesti zbog koje je u Ekvatorijalnoj Gvineji više od 200 ljudi u karanteni.

“Danas je moguće da bilo koja bolest dođe iz bilo kojeg dijela svijeta“, naglasila je u Dnevniku Nove TV profesorica Alemka Markotić.

Ovaj virus se srećom, širi sporije od Covida.

“On nije tip Covida koji će se širiti brzo kapljičnim putem zrakom i sl. Treba imati bliži kontakt s izlučevinama bolesnika. Eventualno se može prenositi seksuanim putem, zaraženom odjećom, posteljinom. Kod svake sumnje bi međutim, sve mjere izolacije i karantene bile primjenjene”, pojasnila je profesorica.

A, točno su tri godine prošle od pojave koronavirusa u Hrvatskoj. Prvi pacijent kod kojeg je potvrđen bio je mladić koji je prije toga boravio u Milanu. Bio je u izolaciji u Klinici za infektivne bolesti doktor Fran Mihaljević u Zagrebu i imao blaži oblik bolesti. Koronavirus nakon toga proširio se zemljom, proglašena je epidemija, uvedene su mjere…

Dakle u Hrvatskoj se u ove tri godine koronavirusom zarazilo milijun 268 tisuća 666 ljudi. Oporavilo ih se milijun 250 tisuća 175. Umrlo je 17 tisuća 950.

Što se cijepljenja tiče 2 milijuna 321 tisuća 174 osoba cijepljeno je barem jednom dozom cjepiva.  

Cijeli razgovor s Alemkom Markotić pogledajte OVDJE.

(Izvor: Dnevnik.hr)

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comment

  1. covid 23

    26. veljače 2023. at 12:07

    Evo je opet.
    Hihihihihi….

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Stiže velika promjena kod razvoda braka?

Objavljeno

-

By

Unsplash

Hrvatski sabor danas će raspraviti zakonski prijedlog koji bi javnim bilježnicima omogućio da postupaju u određenim, nespornim izvanparničnim postupcima, među kojima je i sporazumni razvod braka.

Dogovore li se bračni partneri o sporazumnom raskidu braka, za ozakonjenje tog čina više neće morati ići na sud, nego će to moći riješiti kod javnog bilježnika.

Predviđeno je to novim Zakonom o izvanparničnom postupku po kojem će se javni bilježnici moći baviti i postupanjem kod proglašenja nestale osobe umrlom i dokazivanju smrti te pri uređenju međa.

Novi se zakon, objašnjava Vlada koja ga je predložila, donosi jer se u Hrvatskoj primjenjuju pravna pravila Zakona o sudskom vanparničnom postupku Kraljevine Jugoslavije iz 1934. Puno njegovih odredbi danas je neprimjenjivo, a smisao i svrhu izgubile su i stalne derogacije posebnim zakonima, pri čemu heterogenost pravnih pravila dovodi do pravne nesigurnosti te može rezultirati različitim pravnim rješenjima o istoj pravnoj stvari.

„Svrha novog zakona stoga je urediti pravila izvanparničnog postupka kojima bi se taj postupak osuvremenio i građanima te poslovnim subjektima zajamčilo kvalitetnu i transparentnu pravnu zaštitu i pravnu sigurnost“, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Sabor će u četvrtak raspraviti i zakonski prijedlog o nadzoru robe s dvojnom namjenom te Godišnje izvješće o državnim potporama za 2021. godinu.

Državne potpore dodijeljene u toj godini iznosile su 20,2 milijarde kuna ili 4,68 posto BDP-a, što je blago smanjenje u odnosu na 2020. godinu (za 4,2 posto). Potpore u industriji i uslugama iznosile su 12,6 milijardi kuna, a potpore za poljoprivredu i ribarstvo 7,6 milijardi kuna.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Bivša predsjednica otvorila tvrtku, evo čime se bavi

Objavljeno

-

By

Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović krenula je u poduzetničke vode te je krajem prošle godine u Zagrebu registrirala tvrtku pod nazivom KGK Advising & Professional Services d.o.o. u kojoj je osnivačica i direktorica.

Jutarnj list piše da je tvrtka osnovana sa sjedištem na adresi zagrebačkog stana Grabar Kitarović u Bauerovoj ulici, čija je jedina vlasnica. Tvrtka je osnovana u studenom 2022. i to za niz djelatnosti, ali one koje se uglavnom odnose na savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem, istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnijenja, promidžbu, poduku u govornoj komunikaciji…

Tvrtka ima temeljni kapital u visini od 2.654 eura. Grabar Kitarović nije bila raspoložena za komentar o tome čime se planira baviti.

Njezin posljednji navodni angažman direktorice u tvrtki u Engleskoj zajedno s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem nedavno je privukao medijsku pažnju jer dvojac nije ni znao da su ih vlasnici tvrtke registrirali kao direktore jer su isprva trebali imati tek savjetničku ulogu.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Desetak tisuća Hrvata će dobiti poziv iz vojske

Objavljeno

-

By

MORH, ilustracija

Desetak tisuća osoba od 27 do 55 godina, koje su odslužile vojni rok ili su bile na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, u naredna će tri mjeseca dobiti poziv da se jave u Područne urede za poslove obrane kako bi im se priopćio raspored radi popune pričuvnih postrojbi Oružanih snaga.

Potvrdili je to u ponedjeljak Ministarstvo obrane na Hinin upit, nakon što su prvi pozivi stigli na kućne adrese građana.

U razvrstanu pričuvu spadaju osobe koje su odslužile vojni rok ili su bile na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojnostručna specijalnost. MORH dodaje da je riječ o redovnim aktivnostima vezanim za pričuvni sastav Oružanih snaga.

“Većina pozvanih nalazi se na rasporedu u pričuvnim postrojbama Oružanih snaga, ali im raspored radi pandemije korona virusa nije mogao biti priopćen tijekom 2020. 2021. i 2022. godine. Tijekom ožujka, travnja i svibnja 2023. godine poziva se oko deset tisuća razvrstanih pričuvnika, radi priopćavanja rasporeda”, navodi Ministarstvo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu