Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

AGRRA: ECOWAVES projekt osigurao temelje za budući održivi razvoj luka na Jadranu

Objavljeno

-

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA u suradnji sa Lučkom Upravom Jonskog mora – Lukom Taranto provodi projekt ECOWAVES u sklopu programa INTERREG ADRION 2014. – 2020. u području održivih regija.

Od 22. do 23. veljače 2023. održana je dvodnevna završna konferencija projekta “ECOWAVES” sufinanciranog iz Interreg Adrion programa. Razdoblje provedbe projekta je od 01. ožujka do 28. veljače 2023., dok ukupna vrijednost projekta iznosi 2.114.750,00 €. Na završnoj konferenciji koja je održana u Beogradu na poluotoku Ada Huja na Dunavu sudjelovao je projektni konzorcij sastavljen od osam partnera iz sedam zemalja – Središnja uprava luka na Jadranu (IT), Lučka uprava Igoumenitsa S.A (GR), Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (HR), Regionalna razvojna agencija Sjeverne Primorske d.o.o. Nova Gorica (SLO), Poslovno udruženje za sport, rekreaciju, rehabilitaciju i poslovanje Eko Zona Ada Huja (SRB), Luka Vlora (AL) i Ministarstvo prometa i pomorstva (MN). U sklopu završne konferencije predstavljena su dva tehnička radna paketa: Ekološko stanje u lukama i Osnaživanje kapaciteta lučkih uprava.

Lučka uprava Igoumenitsa iz Grčke te Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA iz Hrvatske kao nositelji radnih paketa predstavili su realizirane aktivnosti i postignute rezultate. Lučka uprava Zadar, koja je pridruženi partner AGRRA-e na projektu, prezentirala je Luku Gaženica kao primjer dobre prakse u održivom razvoju luke. Naime, u luci su postavljeni mobilni eko otoci za selektiranje i recikliranje otpada čime se omogućuje iskorištavanje tih sirovina te smanjenje količina otpada koji se odlaže u luci. Na taj se način postižu značajne uštede te se smanjuje negativan utjecaj na okoliš korištenjem postojećih sirovina i štednjom energije.

Postavljena je i meteo stanica sa senzorima za praćenje kvalitete zraka što će doprinijeti poboljšanju kvalitete zraka s ciljem smanjenja štetnih posljedica na okoliš, ljudsko zdravlje te povećanje ekološke održivosti lučkog područja.

„Cilj je bio doprinijeti očuvanju i smanjenju onečišćenja te razviti transnacionalnu strategiju usmjerenu k upravljanju otpadom. Želimo zaštititi okoliš unutar lučkih područja i smatram da smo ovim projektom postigli veliki iskorak koji će nam definirati buduće korake, projekte i ciljeve poglavito u dijelu smanjenja onečišćenja otpadom ili njegovim neadekvatnim upravljanjem“, rekla je voditeljica projekta ECOWAVES iz AGRRA-e Ivana Dević.

Dodala je kako su uz modernizaciju luka nabavljenom opremom, postavljeni temelji za budući održivi razvoj luka u Jadranu. Glavni rezultati projekta ECOWAVES su utvrđene transnacionalne smjernice za upravljanje lučkim područjima u jadransko – jonskoj regiji te inovativni modeli gospodarenja lučkim otpadom. U sklopu projekta ECOWAVES lučka područja opremljena su eko otocima, sustavom svjetlosnih znakova, opremom za praćenje kvalitete mora i zraka te meteo stanicom.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

CRVENI KRIŽ / Donosimo popis akcija dobrovoljnih darivanja krvi u listopadu…

Objavljeno

-

By

Iz Gradskog društva Crvenog križa Zadar objavljen je popis akcija dobrovoljnih darivanja u listopadu.

“Nadamo se da se vidimo u što većem broju”, stoji uz objavu.

Popis akcija možete pregledati na naslovnoj fotografiji.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SASTANAK U BIOGRADU / “Komunalac” s Austrijancima o suradnji i razvoju vodokomunalne infrastrukture

Objavljeno

-

By

U suorganizaciji Komunalca d.o.o. Biograd na Moru i Veleposlanstva Republike Austrije održan je radni sastanak gdje je predstavljena trenutna situacija, ali i planirani napredak vodnokomunalne infrastrukture na području kojim upravlja Komunalac d.o.o..

S austrijskim kolegama su razmijenjena iskustva i utvrđen je put za buduću suradnju u unaprjeđenju i poboljšanju vodnokomunalne infrastrukture, priopćeno je iz Komunalca.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

“PLETER FOTOGRAFIJE I STIHA” / U četvrtak u Kneževoj otvorenje izložbe Zdenka Kneževića

Objavljeno

-

By

Otvorenje izložbe Pleter fotografije i stiha autora Zdenka Kneževića najavljeno je za četvrtak, 5. listopada 2023. godine u 18 sati u Edukativnoj dvorani Kneževe palače.

Izložbu Pleter fotografije i stiha organizira udruga književnih stvaralaca “Riječi iznad svega” Zadar, a na otvorenju će sudjelovati pjesnici udruge, čiji je član i sam autor.

Otvorenje je zamišljeno kao prožimanje stihova tematski vezanih uz svaku izloženu fotografiju, čime će se poezija i fotografije autora spojiti u jedinstvenu umjetničku cjelinu.

Informacije o autoru izložbe:

Zdenko Knežević rođen je u Zadru 1965. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a kasnije i studij Kulture i turizma na Sveučilištu u Zadru. Fotografijom se amaterski bavi od srednje škole. Najveći dio radnog vijeka proveo je kao vatrogasac. Međutim, gaseći požare želio je snimiti te scene pa je svaku slobodnu priliku koristio da zabilježi dramatične trenutke borbe s vatrom. Tako je uz pomoć Javne vatrogasne postrojbe Zadar i Narodnog muzeja Zadar 2011. godine u Gradskoj loži postavljena velika izložba fotografija „Vatrena priča zadarskih vatrogasaca”. Fotografije te tematike redovito objavljuje i u časopisu „Vatrogasni vjesnik”, glasilu hrvatskih vatrogasaca. Od ostalih kategorija najviše pokazuje interes za pejzaže, ali zabilježit će i sve drugo iz svoje okoline u čemu vidi motiv. Član je foto klubova Fotozine Zagreb i Foto kino video kluba Zadar (FKVK). Sudjelovao je i na nekoliko zajedničkih izložbi fotografija, a zadnja je bila u travnju 2023. u Guma baru u Zadru. Izložba je imala naziv „Autorskih top 10″, a nastala je suradnjom Guma bara i FKVK Zadar.

Udruga “Riječi iznad svega” osnovana je 2016. godine sa svrhom promoviranja poezije, ali i objedinjavanja poezije i ostalih oblika umjetnosti (glazba, slikarstvo, kiparstvo, fotografija…).

Izložbu možete pogledati do 15. listopada 2023. godine, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu