Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ODRŽIVI RURALNI RAZVOJ / AGRRA-i odobreno pet novih projekata čija je ukupna vrijednost gotovo 9,000,000.00 €

Objavljeno

-

AGRRA-i odobreno četiri projekta Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2021. – 2027. i jedan projekt u sklopu Programa transnacionalne suradnje dunavske regije 2021. – 2027.

Agenciji za ruralni razvoj Zadarske županije odobrena su četiri ključna projekta unutar Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska za razdoblje 2021.- 2027. Ukupna vrijednost odobrenih projekata iznosi gotovo 9,000,000.00 €, što predstavlja značajan doprinos području ruralnog razvoja. Proračun AGRRA-e za provedbu navedenih projekata iznosi gotovo 1,300,000.00 €, a svi projekti su usklađeni s Specifičnim ciljem 2.1., koji se fokusira na promicanje prilagodbe klimatskim promjenama, sprječavanje rizika od katastrofa te jačanje otpornosti, uzimajući u obzir pristupe utemeljene na ekosustavima. Ova odobrenja predstavljaju ključni korak prema ostvarivanju održivog ruralnog razvoja u Zadarskoj županiji.

AGRRA je vodeći partner na projektu MAPA- Marine Adriatic PArks s glavnim ciljem jačanja statusa zaštite tri postojeća zaštićena područja kao Morskih jadranskih parkova (MAPA) u Hrvatskoj oko otoka Silbe i u Italiji u morskom području oko Parco del Conero i Foce Trigno. Viši status zaštite, postignut u aktivnoj suradnji s lokalnim zajednicama, pospješit će zaštitu i očuvanje prirode i biološke raznolikosti koja podupire regeneraciju morskih resursa uz očuvanje lokalnih sredstava za život. Ukupni proračun projekta iznosi preko 1.400.000,00 € od čega je proračun AGRRA-e gotovo 310.000,00 €.

Među odabranim projektima su i GREW- Governance of Wetlands in Italy-Croatia cross border region čiji je cilj razvoj u osam pilot obalnih močvara i njegovanje u drugim obalnim močvarama u prekograničnoj regiji Italija-Hrvatska integriranog i uključivo procesa upravljanja usmjerenog na prepoznavanje utjecaja klimatskih promjena (trenutačnih i potencijalnih), postavljanje ciljeva prilagodbe klimatskim promjenama -u na temelju mjesta i formaliziranje obveze relevantnim dionicima da poduzmu mjere za prilagodbu klimatskim promjenama, kako bi se podržali upravitelji močvarnih područja u učinkovitom preslikavanju izazova koje pokreće klimatske promjena. Ukupni proračun projekta iznosi oko 2,000,000.00 € od čega je proračun AGRRA-e 332.000,00 €.

Također i projekt Digit CP Plan- Civil Protection Plan Digitalization through IoT Decision Support System based Platform čiji je glavni cilj digitalizacija planova civilne zaštite, kroz razvoj zajedničke prekogranične metodologije koja će se primjenjivati i replicirati u programskom području s ukupnim proračunom od gotovo 2.700.000, 00 € od čega proračun AGRRA-e iznosi 300.000,00 € te projekt GECO2.2- Green Economy and CO2 gdje se kapitalizacijom projekta želi se stvoriti okvir za službeno certificiranje metoda i alata razvijenih u sklopu projekta (kao VERA) te izmijeniti Zakon o OPG ovima odnosno Pravilnik o dopunskim djelatnostima na OPG ovima kako bi se poljoprivrednicima omogućila prodaja ugljičnih kredita sekvestriranih u sektoru poljoprivrede. Ukupni proračun projekta iznosi 2.000,000,00 € od čega je proračun AGRRA-e 285.000,00 €.

Projekt MYSTICAL DANUBE, pod vodstvom Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) odobren u sklopu Programa transnacionalne suradnje dunavske regije 2021. – 2027., fokusiran je na transnacionalnu valorizaciju prirodne i nematerijalne kulturne baštine radi socio-ekonomske potpore ruralnim područjima duž Dunava. Sa specifičnim ciljem 3.3 – Socio ekonomski razvoj kroz baštinu, kulturu i turizam, projekt ima ukupan proračun od nepunih 2,000,000.00 €, od čega je 345.000,00 € alocirano za AGRRA-u. Glavni cilj projekta je uspostaviti usklađeni transnacionalni pristup valorizaciji kulturne baštine kao turističkog resursa u manje posjećenim ruralnim područjima. Aktivno uključivanje lokalne zajednice u stvaranje novih tematskih ruta ima za cilj poticanje društvenog i gospodarskog razvoja, socijalnog uključivanja te društvenih inovacija u području Dunava. Projekt će razviti zajedničku strategiju, akcijske planove i rješenja, provesti ih kao pilot akcije na 10 lokacija te tako potaknuti jačanje lokalnih zajednica.

Izvor: Zadarski tjednik

 

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Đir Zadrom sa Sašom Čukom

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Bibinje u četvrtak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog izvanrednih radova na vodoopskrbnom sustavu u mjestu Bibinje, dana 22.02.2024. godine (četvrtak) u vremenu od 08:00h pa do 14:00h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima cijelom mjestu.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Taline, kod kuć.br. 4 A.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST IZ VODOVODA: Voda u potpunosti zdravstveno ispravna, prokuhavanje više nije potrebno!

Objavljeno

-

By

Obavještavaju se potrošači da je analizom uzoraka vode od strane Vodovoda d.o.o. Zadar utvrđeno da je voda u potpunosti zdravstveno ispravnate nema više znakova zamućenosti,  stoga obavijest od 13. veljače 2024. godine prestaje važiti, priopćeno je iz zadarskog Vodovoda.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu