Connect with us

Hrvatska

UZROKUJE ŠIROK DIJAPAZON BOLESTI Raste broj zaraženih streptokokom, posebno su ranjiva djeca

Objavljeno

-

foto: Pixabay

U Hrvatskoj raste broj zaraženih streptokokom. Ta bakterija odnijela je život pet osoba u protekla dva tjedna. To je najviše u posljednjih sedam godina. Zašto je tako opasna, koji su uzroci, koji simptomi, na što treba pripaziti, obolijevaju li više odrasli ili djeca za emisiju “Dobro jutro, Hrvatska” otkrili su infektolozi prim.dr.sc. Srđan Roglić i prof. dr.sc. Bruno Baršić.

– To je infekcija u kojoj dolazi do prodora streptokoka u krvotok što nije uobičajeno. On luči neke toksine pa pravi teže kliničke slike. Osim streptokoknih angina moguće su malo teže infekcije, rekao je Baršić, infektolog KB Dubrava.  

– Ako govorimo o streptokoknoj angini to je više bolest djece nego odraslih. Ako govorimo o invazivnim infekcijama uzrokovanim streptokokom onda je mrvicu veća incidencija u odraslih nego kod djece, nadovezao se Roglić,  pročelnik odjela za malu djecu s jedinice za intenzivno liječenje u bolnici “Fran Mihaljević”.

Kao i kod svih kapljičnih infekcije, upozorava Baršić, treba izbjegavati bliski kontakt, nositi maske i imati dobru higijenu ruku. Posebno je to bitno jer u zadnje vrijeme više i teže obolijevaju djeca. 

– Ono što se prvo primijeti u drugim europskim zemljama pa i u Americi je povećani broj, ne samo u ove dvije pandemijske godine nego i period prije pandemije, streptokoknih infekcija i drugih virusnih respiratornih infekcija. Ne znamo zašto je tome tako. Bila je teza da se pojavio novi soj ili da je neki drugi raspored sojeva. Međutim, ispitivanja to nisu dokazala, rekao je Roglić.

Doktori upozoravaju da je streptokok, kao i kod svake bolesti, najvažnije prepoznati što ranije jer uzrokuje širok dijapazon bolesti. 

– Najčešće su to upale grla. Ne mogu reći da roditelj može razlikovati streptokoknu upalu grla od neke druge. Dijete s upalom grla treba pregled liječnika i onda će on procijeniti o čemu se radi. Što se tiče šarlaha on se prepoznaje po osipu koji je dosta karakterističan i većina liječnika bi ga morala znati prepoznati. Druge infekcije već invazivnije i uzrokuju težu kliničku sliku i same po sebi su dovoljno teške da bi netko shvatio da se treba javiti liječniku, zaključio je Roglić. 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Promjene i na bankomatima! Evo kada nam stižu novčanice od 50 i 100 eura

Objavljeno

-

By

Nakon tri mjeseca na bankomate stižu nove novčanice, od 50 i 100 eura. Do sada su se u većini slučajeva isplaćivale samo one od 10 i 20 eura.

No, od 1. travnja bankomati će isplaćivati i novčanice od 50 eura, a pojedini će isplaćivati i one od 100 eura, uglavnom oni na obali, javlja RTL. Promijenila se valuta, ali ne i vrijednost unutar bankomata.

“Najmanja vrijednost je bila 600 tisuća kuna, a najveća 900 tisuća kuna. Vrijednosti su ostale iste”, kaže Lidija Stolica, predsjednica Hrvatskog ceha zaštitara.

U kojim će apoenima novac izlaziti, ovisi prije svega o modelu bankomata, ali i broju kazeta.

“Ako imamo dvije kazete, najčešće su punjene s dva apoena. Onda primjerice imamo 20 i 50 eura i onda se određuje algoritmom koliko će se, ovisno o iznosu koji se želi podići, dati pedesetica, a koliko dvadesetica”, kaže Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a.

Svi bankomati prilagođeni euru, osigurana i zaštita

Drugim riječima, koliko kazeta, toliko i različitih apoena. A koliko stane novčanica? Ovisno o apoenima, ali stane ih oko 600.

“Ako je manji model, manje je kazeta. Količina od 10 i 20 eura koja se stavljala, vrlo brzo se praznila i zato je potreba za povećanjem iznosa vrijednosti u bankomatima, i zato se stavljaju novčanice od 50 i 100 eura”, kaže Lidija Stolica.

Osim što su svi bankomati u zemlji prilagođeni euru, osigurana je i nikad jača zaštita. “Boja će se razliti po novčanicama, ta boja nije periva, ona je prepoznatljiva u bilo kakvom korištenju, ne može se koristiti za uplatu na bilo kojim uplatnim uređajima”, objašnjava Stolica.

U prva tri mjeseca ove godine dogodila su se samo tri napada. Sva tri bila su bezuspješna. Iako s eurom živimo već tri mjeseca, kune su i dalje među nama.

Povećava se broj bankomata

“Bitno je napomenuti kako tih svih 6.2 milijarde kuna se neće vratiti – dio je izgubljen, dio je uništen, a dio će biti ostavljen za sentimentalne potrebe, odnosno za potrebe numizmatike”, kaže Tihomir Mavriček.

“Privikavat ćemo se godinu dana, koliko po zakonu mora postojati cijena u eurima i kunama, a poslije toga, kad budu cijene samo u eurima, to će nas jednostavno gurnuti i preko noći ćemo biti svjesni koliko ustvari imamo u džepu”, kaže nam Boris Podobnik, prodekan na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa

Trenutačno radi više od 4 tisuće bankomata, a za mjesec dana njihov broj povećat će se za najmanje tisuću i pol, prvenstveno zbog turističke sezone.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

VLATKOVIĆ PREUZEO NAGRADU ZA ŽIVOTNI DOPRINOS U MASLINARSTVU Danas na Noćnjaku vina vinara Zadarske županije

Objavljeno

-

By

Nakon svečanog otvorenja Noćnjaka 2023., danas su na programu brojne radionice i znanstveno-stručne teme Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu iz Osijeka, Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, Sveučilišta iz Zadra, Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča, Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Zadružnog saveza Dalmacije…
 
U jubilarnom izdanju Noćnjaka radionica Olio Gastro Show bit će posebno izazovna za sudionike, jer će tražiti njihov potpuni angažman te timski rad i odlučivanje u procesu procjene kvalitete i kombiniranja namirnica, maslinovih ulja i vina. 
 
U 20:00 sati započet će dodjela priznanja maslinarima u kategoriji otvorenih maslinovih ulja, te će biti proglašen Šampion u ovoj kategoriji.
 
Nakon dodjele, tijekom zabavne večeri i druženja prezentirat će se i kušati nagrađena maslinova ulja s Noćnjaka i vina vinara Zadarske županije.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Upozorenje Porezne: U tijeku je prijevara oko povrata poreza!

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Porezna Uprava objavila je važno priopćenje u kojemu upozorava na pokušaj prevare oko povrata poreza.

“Nastavlja se tijek kampanje pokušaja prijevare poreznih obveznika putem maila s naslovom Vaš prvi povrat poreza za tekuću godinu uplaćen je na Vaš porezni identifikacijski broj.

Pošiljatelj mailova se lažno predstavlja kao Ministarstvo financija – Porezna uprava.

Lažni mailovi dolaze s domene ured@croatia-porezna.eu​​ . Skrećemo pozornost da to nije službena adresa Porezne uprave te stoga molimo porezne obveznike da nikako ne dostavljaju svoje osobne podatke već jednostavno izbrišu takav mail.

Ukoliko netko od poreznih obveznika smatra da je već postao žrtva phishing poruka molimo da takvu prijavu proslijede u MUP”, navode iz Porezne.

Podsjetimo, Porezna se zbog ovog pokušaja prevare oglasila i ranije i upozorila građane da ne nasjedaju.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu