Connect with us

Hrvatska

Plenković: Očekujemo da se situacija s cijenama stabilizira

Objavljeno

-

Održana je sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je premijer Andrej Plenković najavio da će novi Zakon o obnovi, nakon završenog javnog savjetovanja, biti pripremljen za Vladu idućeg tjedna, kada će se predstaviti i plan zbrinjavanja građana koji su još u privremenom smještaju, mahom onih u kontejnerima na Banovini. Komentirao je i ostale aktualnosti.

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na podatke Državnog zavoda za statistiku vezano za indeks potrošačkih cijena i inflaciju.

– Nakon tri mjeseca zaredom – listopad, studeni i prosinac, kada je bila preko 13 posto, sada je na 12,7 posto na godišnjoj razini u siječnju. Riječ je o usporavanju stope inflacije i to je za nas dobra vijest. Drugi mjesec da imamo obrnuti trend, od rasta prema smanjenju. Čini se da je zahvaljujući zaključku Vlade i aktivnostima koje smo poduzeli, smanjen taj inflacijski pritisak. Četiri države europodručja imaju višu stopu inflacije od Hrvatske. – Slovačka, Estonija, Latvija i Litva. Prognoze Vlade idu nešto ispod 6 posto vezano za inflaciju. Očekujemo da se situacija s cijenama stabilizira i da inflacija krene prema dolje, rekao je Plenković.

Što se tiče podataka Europske komisije o poslovnoj klimi, rekao je da je Hrvatska za sada na prvom mjestu, što je dobra poruka.
Zakon o obnovi na Vladi idućeg tjedna

Naglasio je kako je završeno javno savjetovanja za Zakon o obnovi i on će biti pripremljen za Vladu idućeg tjedna. 

– Cilj je uz objedinjavanje institucija, Središnji ured za stambeno zbrinjavanje i obnovu, Fond za obnovu Grada Zagreba te pojednostavljenje procedura i značajno smanjenje dokumentacije. Idući tjedan bit će predstavljen plan stambenog zbrinjavanja naših građana smještenih u privremenom smještaju, mahom u kontejnerskim naseljima u Banovini, rekao je.  

Poštovanje prema braniteljima

Zahvalio je ministru Tomi Medvedu na završetku Veteranskog centra u Sinju u kojemu je otvoreno i 30 novih radnih mjesta. Najavio je izgradnju još tri slična centra sredstvima iz EU-a programa 2021.-2027. i rekao kako se time pokazuje poštovanje prema braniteljima, te se obiteljima omogućuje kvalitetna skrb i rehabilitacijski programi. 

– Vratit će se onih ukinutih 10 posto za 62 tisuće branitelja, članova njihovih obitelji. Prvi dio od 5 posto već od 1. srpnja ove godina, a u potpunosti od 1. siječnja iduće godine. To pokazuje snagu i konsolidaciju hrvatske, ekonomske i financijske kapacitete te da izlazimo iz krize i da rješavamo različita pitanja i probleme koji su opterećivali dio naše populacije. Ovo smo dužni vratiti hrvatskim braniteljima, naglasio je. 

Istaknuo je kako je jučer održan Savjet za INA-u gdje su razmotrena pravna mišljenja u kontekstu suradnje s Pravnim fakultetom u Zagrebu i mišljenjima Državnog odvjetništva.

– Zadužili smo ministra Filipovića uz podršku ministra Malenice, da nastavi razgovore s predstavnicima MOL-a oko korporativnog upravljanja INA-om kao i cijelog procesa kojim se Savjet bavi, rekao je.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Stiže velika promjena kod razvoda braka?

Objavljeno

-

By

Unsplash

Hrvatski sabor danas će raspraviti zakonski prijedlog koji bi javnim bilježnicima omogućio da postupaju u određenim, nespornim izvanparničnim postupcima, među kojima je i sporazumni razvod braka.

Dogovore li se bračni partneri o sporazumnom raskidu braka, za ozakonjenje tog čina više neće morati ići na sud, nego će to moći riješiti kod javnog bilježnika.

Predviđeno je to novim Zakonom o izvanparničnom postupku po kojem će se javni bilježnici moći baviti i postupanjem kod proglašenja nestale osobe umrlom i dokazivanju smrti te pri uređenju međa.

Novi se zakon, objašnjava Vlada koja ga je predložila, donosi jer se u Hrvatskoj primjenjuju pravna pravila Zakona o sudskom vanparničnom postupku Kraljevine Jugoslavije iz 1934. Puno njegovih odredbi danas je neprimjenjivo, a smisao i svrhu izgubile su i stalne derogacije posebnim zakonima, pri čemu heterogenost pravnih pravila dovodi do pravne nesigurnosti te može rezultirati različitim pravnim rješenjima o istoj pravnoj stvari.

„Svrha novog zakona stoga je urediti pravila izvanparničnog postupka kojima bi se taj postupak osuvremenio i građanima te poslovnim subjektima zajamčilo kvalitetnu i transparentnu pravnu zaštitu i pravnu sigurnost“, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Sabor će u četvrtak raspraviti i zakonski prijedlog o nadzoru robe s dvojnom namjenom te Godišnje izvješće o državnim potporama za 2021. godinu.

Državne potpore dodijeljene u toj godini iznosile su 20,2 milijarde kuna ili 4,68 posto BDP-a, što je blago smanjenje u odnosu na 2020. godinu (za 4,2 posto). Potpore u industriji i uslugama iznosile su 12,6 milijardi kuna, a potpore za poljoprivredu i ribarstvo 7,6 milijardi kuna.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Bivša predsjednica otvorila tvrtku, evo čime se bavi

Objavljeno

-

By

Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović krenula je u poduzetničke vode te je krajem prošle godine u Zagrebu registrirala tvrtku pod nazivom KGK Advising & Professional Services d.o.o. u kojoj je osnivačica i direktorica.

Jutarnj list piše da je tvrtka osnovana sa sjedištem na adresi zagrebačkog stana Grabar Kitarović u Bauerovoj ulici, čija je jedina vlasnica. Tvrtka je osnovana u studenom 2022. i to za niz djelatnosti, ali one koje se uglavnom odnose na savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem, istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnijenja, promidžbu, poduku u govornoj komunikaciji…

Tvrtka ima temeljni kapital u visini od 2.654 eura. Grabar Kitarović nije bila raspoložena za komentar o tome čime se planira baviti.

Njezin posljednji navodni angažman direktorice u tvrtki u Engleskoj zajedno s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem nedavno je privukao medijsku pažnju jer dvojac nije ni znao da su ih vlasnici tvrtke registrirali kao direktore jer su isprva trebali imati tek savjetničku ulogu.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Desetak tisuća Hrvata će dobiti poziv iz vojske

Objavljeno

-

By

MORH, ilustracija

Desetak tisuća osoba od 27 do 55 godina, koje su odslužile vojni rok ili su bile na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, u naredna će tri mjeseca dobiti poziv da se jave u Područne urede za poslove obrane kako bi im se priopćio raspored radi popune pričuvnih postrojbi Oružanih snaga.

Potvrdili je to u ponedjeljak Ministarstvo obrane na Hinin upit, nakon što su prvi pozivi stigli na kućne adrese građana.

U razvrstanu pričuvu spadaju osobe koje su odslužile vojni rok ili su bile na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojnostručna specijalnost. MORH dodaje da je riječ o redovnim aktivnostima vezanim za pričuvni sastav Oružanih snaga.

“Većina pozvanih nalazi se na rasporedu u pričuvnim postrojbama Oružanih snaga, ali im raspored radi pandemije korona virusa nije mogao biti priopćen tijekom 2020. 2021. i 2022. godine. Tijekom ožujka, travnja i svibnja 2023. godine poziva se oko deset tisuća razvrstanih pričuvnika, radi priopćavanja rasporeda”, navodi Ministarstvo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu