Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Projektom STEM COUNTY u 13 škola uredit će se učionice za darovite učenike

Objavljeno

-

U Centru za kreativne industrije u Zadru održana je početna konferencija projekta „Jačanje STEM vještina u osnovnim školama u Zadarskoj županiji – STEM COUNTY”. Za cilj je imala predstavljanje projekta dionicima i široj javnosti uz poticanje rasprave i razmišljanja o važnosti jačanja STEM vještina u našim osnovnim školama, ali i obrazovanju općenito.

Projektom „STEM COUNTY“ poboljšat će se STEM vještine učitelja i učenika u osnovnim školama u Zadarskoj županiji kroz modernizaciju školskih prostora, podizanje kapaciteta učitelja, edukaciju učenika te razmjenu znanja i iskustava u STEM područjima. Pojam STEM kratica je engleskih riječi za četiri područja obrazovanja: znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.

Provedbom projekta opremit će se 13 STEM učionica u 13 osnovnih škola u Zadarskoj županiji – osam osnovnih škola kojima je osnivač Grad Zadar (OŠ Stanovi, OŠ Krune Krstića, OŠ Petra Preradovića, OŠ Šimuna Kožičića Benje, OŠ Šime Budinića, OŠ Bartula Kašića, OŠ Voštarnica i OŠ Zadarski otoci) te pet osnovnih škola kojima je osnivač Zadarska županija (OŠ Zemunik, OŠ Jurja Dalmatinca Pag, OŠ Vladimir Nazor Neviđane, OŠ Franka Lisice Polača i OŠ Biograd na moru).

 „Brzina tehnološkog razvoja danas se više i ne mjeri u godinama, već gotovo u satima stoga je nužno prilagoditi i naš obrazovni sustav, kurikule, ali i prostore u kojima se takva discipline podučavaju. Primijetit ćete da smo odabrali i škole na otocima, i u na obali, ali i u zaleđu. Cilj je što većem broju učenika, bez obzira pohađaju li malu otočku školu s tek jednim razredom po generaciji ili veliku gradsku, pružiti jednake mogućnosti za edukaciju u STEM području“, istaknuo je župan Božidar Longin

„Grad Zadar nastavlja s modernizacijom opreme i edukacijom nastavnika, kako bi se uz darovite učenike hrvatsko društvo proguralo u vrh tehnološke zajednice. Zahvaljujem obrazovnim djelatnicima koji su pokazali da je njihovo zanimanje misija, a ne samo radno mjesto“, dodao je gradonačelnik Branko Dukić, a okupljenima se obratio i Haakon Blankenborg, veleposlanik Kraljevine Norveške, zemlje koja je partner u projektu i koja ga je financijski podržala.

U sklopu početne konferencije održana je i panel rasprava na temu „Kako uspješno odgovoriti na izazove u jačanju STEM vještina nastavnika i učenika te motivirati učenike na daljnje obrazovanje u STEM području?“

Projekt se financira u okviru programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva” koji čini dio Financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške, a provodi se u razdoblju od 15. srpnja 2022. do 14. travnja 2024. godine.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

OPĆA BOLNICA ZADAR: Odabrani ponuditelji za vođenje projekta “Solarna elektrana Opće bolnice Zadar”

Objavljeno

-

By

Opća bolnica Zadar je na temelju Ugovora o financiranju za projekt Solarna elektrana s odabranim pružateljima usluga sklopila ugovore za vođenje projekta i za PR aktivnosti na projektu.

Projekt Solarne elektrane podijeljen je na tri osnovne aktivnosti:

  • Upravljanje projektom
  • Informiranje i komunikacija
  • Izgradnja solarne elektrane

Projektnim pravilima OB Zadar je dužna slijediti procedure nadzornih tijela te nakon odobrenja provesti javne nabave za usluge kojima će se osigurati provedba projektnih aktivnosti.

Usluga za upravljanje projektom ugovorena je u listopadu 2022. za PR usluge potpisan je u veljači 2023. Navedene usluge su obvezne su za provedbu projektnih aktivnosti i financiraju iz sredstava Programa „Energija i klimatske promjene“.

Tijekom veljače nakon završetka savjetovanja i odobrenja nadzornih tijela bit će objavljena nabava izgradnju solarne elektrane, stoji u priopćenju iz OB.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NOVI RADOVI NAJAVLJENI IZ VODOVODA! U ponedjeljak bez vode čak 9 ulica u Zadru. Evo popisa…

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG prema projektu „Poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture Zadar – Petrčane”, u Zadru, dana 06.02.2023.godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00do 15:00h bez vode biti će potrošači u ul.:

Ivana Rendića

Nikole Šopa

Dragutina Blažekovića

Ante Topića Mimare

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulica Ivana Rendića, kod kuć.br. 3.

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 06.02.2023.godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00do 15:00h, bez vode će biti potrošači u ul.:

Marina Držića

Augusta Šenoe

Tina Ujevića

Frana Supila

Ivana Gorana Kovačića

Tijekom radova pa do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Marina Držića, kod kuć.br. 17.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: Raspisan natječaj za dodjelu Rektorove nagrade. Evo detalja…

Objavljeno

-

By

Raspisuje se natječaj za dodjelu Rektorove nagrade studentima Sveučilišta u Zadru, sukladno uvjetima i kriterijima propisanim Pravilnikom o dodjeli Rektorove nagrade, priopćeno je sa zadarskog Sveučilišta.

Sve detalje možete pronaći OVDJE.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu