Connect with us

Hrvatska

Nova pravila za ovršene: Koliko vam ostane nakon što vam sjednu na plaću?

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Od početka 2023. povećani su iznosi ograničenja od ovrhe na plaći sukladno novom izračunu prosječne plaće. Iznosi do kojih se može provoditi ovrha na plaći i ostalim stalnim novčanim primanjima (mirovina, drugi dohodak i sl.) ovise o prosječnoj hrvatskoj plaći za razdoblje siječanj-kolovoz prethodne godine

U 2022. taj je iznos bio 7086 kuna, a u ovoj godini penje se na 7583 kune, odnosno 1.006,44 eura, sukladno povećanju prosječne plaće u prošloj godini.

Zahvaljujući rastu prosječne plaće, iznos na zaštićenom računu povećava se za sedam posto. No zbog utjecaja inflacije primanja osoba pod blokadom realno su manja nego prošle godine.

Određivanje dijela plaće koji ne podliježe ovrsi
U slučaju ovrhe zbog uzdržavanja djeteta (alimentacija) izuzima se četvrtina plaće, neovisno o njezinoj visini, piše Tportal.

Kod ovrhe koja se provodi zbog naplate drugih računa izuzima se iznos u visini dvije trećine prosječne neto plaće ako je plaća jednaka ili veća od utvrđenog prosjeka. Ako je manja od utvrđenog prosjeka, izuzima se iznos u visini tri četvrtine neto plaće, uz uvjet da iznos za isplatu ne prelazi dvije trećine prosječne plaće.

Kod ovrhe koja se provodi radi zakonskog uzdržavanja ili naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti ili naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja, zaštićeno je 50 posto plaće.

Zaštićeni dio ako je plaća veća od prosjeka
Konkretno, ako je plaća jednaka ili veća od 1.064,44 eura, od ovrhe se izuzima 251,61 euro (1/4 plaće) kada se ovrha provodi zbog uzdržavanja djeteta (alimentacija), odnosno 670,96 eura (2/3 plaće) ako se provodi zbog naplate drugih tražbina.

Primjerice, ako radnik prima neto plaću od 9000 kuna (1.194,51 euro), a ovrha se provodi zbog neplaćenih računa ili dospjelih nepodmirenih rata kredita, isplaćuje mu se 670,96 eura, a 523,55 eura je iznos raspoloživ za ovrhu.

Zaštićeni dio ako je plaća ispod prosjeka
Ako je neto plaća manja od 1.064,44 eura, od ovrhe se izuzima četvrtina plaće kada se ovrha provodi zbog uzdržavanja djeteta, odnosno tri četvrtine neto plaće ovršenika, ali ne više od 670,96 eura, ako se ovrha provodi radi naplate ostalih tražbina.

Primjerice, ako zaposlenik prima neto plaću od 663,6 eura (5000 kuna), od ovrhe po osnovi ostalih tražbina bit će izuzeto 497,7 eura, a 165,9 eura podložno je ovrsi. Međutim radniku koji ima neto plaću u rasponu od 894,6 eura do 1.006,43 eura, isplatit će se 670,96 eura (2/3 prosječne plaće) dok se preostali dio smije ovršiti. U protivnom, ako bi dobio tri četvrtine plaće, bio bi u povoljnijem položaju od onoga s većom plaćom od prosječne, piše Tportal.

Primanja izuzeta od ovrhe
Ista pravila ograničenja od ovrhe primjenjuju se na druga primanja (mirovine, honorari, primici od obavljanja samostalne djelatnosti i sl.), osim onih koji su zakonom potpuno ili djelomično izuzeti od ovrhe.

Izmjenama Ovršnog zakona iz 2020. od ovrhe su izuzeti neoporezivi prihodi koje isplaćuje poslodavac, poput božićnice, novčane nagrade za rezultate rada, jubilarne nagrade i sl.

Od ranije su od ovrhe izuzeti brojni drugi primici, poput socijalne naknade, naknade za nezaposlenost, doplatka za djecu, stipendija i sl.

U korist ovršenicima idu i povećanja neoporezivih primitaka izuzetih od ovrhe iz paketa antiinflacijskih mjera Vlade.

Popis svih primanja izuzetih od ovrhe do propisanih iznosa, do kojih se ne smatraju oporezivim primicima, pogledajte ovdje.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Promjene i na bankomatima! Evo kada nam stižu novčanice od 50 i 100 eura

Objavljeno

-

By

Nakon tri mjeseca na bankomate stižu nove novčanice, od 50 i 100 eura. Do sada su se u većini slučajeva isplaćivale samo one od 10 i 20 eura.

No, od 1. travnja bankomati će isplaćivati i novčanice od 50 eura, a pojedini će isplaćivati i one od 100 eura, uglavnom oni na obali, javlja RTL. Promijenila se valuta, ali ne i vrijednost unutar bankomata.

“Najmanja vrijednost je bila 600 tisuća kuna, a najveća 900 tisuća kuna. Vrijednosti su ostale iste”, kaže Lidija Stolica, predsjednica Hrvatskog ceha zaštitara.

U kojim će apoenima novac izlaziti, ovisi prije svega o modelu bankomata, ali i broju kazeta.

“Ako imamo dvije kazete, najčešće su punjene s dva apoena. Onda primjerice imamo 20 i 50 eura i onda se određuje algoritmom koliko će se, ovisno o iznosu koji se želi podići, dati pedesetica, a koliko dvadesetica”, kaže Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a.

Svi bankomati prilagođeni euru, osigurana i zaštita

Drugim riječima, koliko kazeta, toliko i različitih apoena. A koliko stane novčanica? Ovisno o apoenima, ali stane ih oko 600.

“Ako je manji model, manje je kazeta. Količina od 10 i 20 eura koja se stavljala, vrlo brzo se praznila i zato je potreba za povećanjem iznosa vrijednosti u bankomatima, i zato se stavljaju novčanice od 50 i 100 eura”, kaže Lidija Stolica.

Osim što su svi bankomati u zemlji prilagođeni euru, osigurana je i nikad jača zaštita. “Boja će se razliti po novčanicama, ta boja nije periva, ona je prepoznatljiva u bilo kakvom korištenju, ne može se koristiti za uplatu na bilo kojim uplatnim uređajima”, objašnjava Stolica.

U prva tri mjeseca ove godine dogodila su se samo tri napada. Sva tri bila su bezuspješna. Iako s eurom živimo već tri mjeseca, kune su i dalje među nama.

Povećava se broj bankomata

“Bitno je napomenuti kako tih svih 6.2 milijarde kuna se neće vratiti – dio je izgubljen, dio je uništen, a dio će biti ostavljen za sentimentalne potrebe, odnosno za potrebe numizmatike”, kaže Tihomir Mavriček.

“Privikavat ćemo se godinu dana, koliko po zakonu mora postojati cijena u eurima i kunama, a poslije toga, kad budu cijene samo u eurima, to će nas jednostavno gurnuti i preko noći ćemo biti svjesni koliko ustvari imamo u džepu”, kaže nam Boris Podobnik, prodekan na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa

Trenutačno radi više od 4 tisuće bankomata, a za mjesec dana njihov broj povećat će se za najmanje tisuću i pol, prvenstveno zbog turističke sezone.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

VLATKOVIĆ PREUZEO NAGRADU ZA ŽIVOTNI DOPRINOS U MASLINARSTVU Danas na Noćnjaku vina vinara Zadarske županije

Objavljeno

-

By

Nakon svečanog otvorenja Noćnjaka 2023., danas su na programu brojne radionice i znanstveno-stručne teme Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu iz Osijeka, Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, Sveučilišta iz Zadra, Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča, Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Zadružnog saveza Dalmacije…
 
U jubilarnom izdanju Noćnjaka radionica Olio Gastro Show bit će posebno izazovna za sudionike, jer će tražiti njihov potpuni angažman te timski rad i odlučivanje u procesu procjene kvalitete i kombiniranja namirnica, maslinovih ulja i vina. 
 
U 20:00 sati započet će dodjela priznanja maslinarima u kategoriji otvorenih maslinovih ulja, te će biti proglašen Šampion u ovoj kategoriji.
 
Nakon dodjele, tijekom zabavne večeri i druženja prezentirat će se i kušati nagrađena maslinova ulja s Noćnjaka i vina vinara Zadarske županije.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Upozorenje Porezne: U tijeku je prijevara oko povrata poreza!

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Porezna Uprava objavila je važno priopćenje u kojemu upozorava na pokušaj prevare oko povrata poreza.

“Nastavlja se tijek kampanje pokušaja prijevare poreznih obveznika putem maila s naslovom Vaš prvi povrat poreza za tekuću godinu uplaćen je na Vaš porezni identifikacijski broj.

Pošiljatelj mailova se lažno predstavlja kao Ministarstvo financija – Porezna uprava.

Lažni mailovi dolaze s domene ured@croatia-porezna.eu​​ . Skrećemo pozornost da to nije službena adresa Porezne uprave te stoga molimo porezne obveznike da nikako ne dostavljaju svoje osobne podatke već jednostavno izbrišu takav mail.

Ukoliko netko od poreznih obveznika smatra da je već postao žrtva phishing poruka molimo da takvu prijavu proslijede u MUP”, navode iz Porezne.

Podsjetimo, Porezna se zbog ovog pokušaja prevare oglasila i ranije i upozorila građane da ne nasjedaju.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu