Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SUSRET ZADARSKIH NADBISKUPA SA ŽUPANOM LONGINOM Puljić: “Nogometaši su pokazali kako se zajedničkim snagama mogu ostvariti mnogi ciljevi”

Objavljeno

-

Tradicionalni predbožićni susret zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića i zadarskog nadbiskupa koadjutora Milana Zgrablića s Božidarom Longinom, županom Zadarske županije, održan je u srijedu, 21. prosinca u Salonu Nadbiskupskog doma u Zadru.

U želji za pozitivnim isticanjem vrednota hrvatskog naroda uopće i uspješnih ostvarenja u Zadarskoj županiji, na susretu je istaknuta i potreba njegovanja zajedništva u našem narodu, koje je, prema riječima mons. Puljića, dodatno izazvao uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru.

„Hrvatski nogometaši osvojili su zaista broncu zlatnog sjaja. Izražavam radost zbog naših nogometaša koji su nam donijeli pozitivno ozračje i ostavili važnu poruku koja nas obvezuje, a dodatno se osjeti i u božićno vrijeme, a to je vrijednost zajedništva. Naši nogometaši žive zajedništvo i pokazali su kako se zajedničkim snagama mogu ostvariti mnogi ciljevi“ istaknuo je mons. Puljić.

Od uspjeha u državnom smislu, nadbiskup Puljić smatra važnim događajem ulazak Hrvatske u Schengenski prostor „kao prirodno okruženje kojem smo oduvijek pripadali. Kršćanska kultura Europu je učinila posebnom, Schengen i europsko okružje je prirodno okruženje gdje pripadamo“, rekao je mons. Puljić. S time se složio i župan Longin rekavši da smo „uvijek čeznuli da i službeno budemo dio Europe“.

Nadbiskup je rekao kako je Europa, zemljopisno gledano, poseban kontinent. „Kršćanstvo je taj kontinent učinilo posebnim, što je vezano i uz viđenje u snu koje je Pavao dobio da krene na Zapad, da ne bude orijentiran samo prema Istoku u širenju kršćanstva“ rekao je mons. Puljić. 

Među uspjesima Zadarske županije je i usvojeni proračun koji je stabilan i ima socijalne stavke, iz kojeg se izdvajaju sredstva podrške prigodom rođenja prvog, drugog, trećeg djeteta, besplatno školstvo i knjige, dječji vrtići, izgrađena su dječja igrališta u svim naseljima.

Na susretu s nadbiskupom župan Longin osobito je pohvalio i izrazio zadovoljstvo razvojem zadarskoga zdravstva koje je prepoznato i na nacionalnoj razini.

Naime, upravo je ovih dana, prema rezultatima Hrvatske liječničke komore i velikim ispitivanjem između 3400 liječnika, među svim bolnicama u Hrvatskoj Opća bolnica Zadar zauzela drugo mjesto po kriteriju najboljih uvjeta rada.

Župan Longin istaknuo je vrijednost i novoizgrađene Poliklinike u Zadru koja se prostire na 25 000 četvornih metara neto površine prostora i gdje su sabrane sve zdravstvene usluge.

Nedavno je Zadarska županija uložila 50 milijuna kuna u suvremenu opremu za Polikliniku, jer zdravstvo u naše tehnološko vrijeme osobito iziskuje opremu. Kolege iz drugih dijelova Hrvatske pohvaljuju izgled i opremljenost zadarske Poliklinike.

Župan Longin informirao je nadbiskupe i o gradnji nove zgrade Medicinske škole u Zadru na prostoru između Poliklinike i Opće bolnice. Dobili su nagradu za najbolji projekt škole u Hrvatskoj, riječ je o dogradnji nove zgrade na postojeću.

Tako će na jednom mjestu biti centralizirano sve što se tiče zdravstvenog pružanja usluge u obrazovanju i liječenju u Zadru prema suvremenim standardima. Naime, 90 % kadra koji predaje u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića su liječnici iz zadarske bolnice.

„Bitan je kadar, nedostaje medicinskih sestara i terapeuta. Veliki je odljev kvalifikacija srednje stručne spreme, a ljudi, poslovni kadar najveća su vrijednost društva i u to treba ulagati“ istaknuo je župan Longin.  

Razvojni uspjeh Zadarske županije potvrđuje i podatak da je zadarska trajektna luka u Gaženici između 149 pomorskih luka svijeta bila proglašena trećom najboljom gradskom lukom u svijetu.

Koliko ljudi ulažu u razvoj zadarskog zaleđa i mjesta svoga porijekla pokazuje i da su nagrade za najbolju uređenost apartmana i smještaja za goste ove godine dobile kuće za odmor koje se nalaze u mjestima Medviđa, Kakma i Bruška u zadarskom zaleđu, gdje je još donedavno bio nezamisliv razvoj turizma koji je ruralni, ali s elitnom ponudom po najvišem turističkom standardu.

Koadjutor Zgrablić izrazio je zanimanje za demografske programe, smatrajući da je sve to materijalno dobro koje se čini uzaludno ako ti prostori i predivni krajolici budu prazni, nenastanjeni ljudima. Istaknuo je pritom da demografija nije problem samo zadarskog zaleđa i otoka, nego cijele Hrvatske.

Naime, mons. Zgrbalić pohodio je i neke udaljenije zadarske otoke i izrazio žalost vidjevši da u tim predivnim i bogatim prirodnim krajolicima s velikim potencijalom razvoja, uglavnom živi malobrojna staračka populacija.

Usporedbe radi, nekada je na udaljenoj Silbi djelovala srednja škola, sada su otoci poput Oliba, Premude i drugih, osim najbližeg Ugljana i nekih mjesta na Dugom otoku, nenaseljeni.

Župan Longin rekao je kako Županija sa svoje strane čini koliko god socijalno i razvojno može da se olakša podizanje života u svim dijelovima Županije.

U Bukovici se u samostalnoj Hrvatskoj podigla infrastruktura, osigurali su se dovodi vode i struje, izgrađene su ceste, ali i dalje je nedovoljna nastanjenost.

Dobar primjer je Zemunik kojega nastanjuju mlade obitelji s više djece i primjer su pozitivnog razvoja mjesta koje je i prometno dobro povezano i nadomak gradu Zadru.

Uz podršku obiteljima da se otvore podizanju novih života, živimo u vremenu kada se više gleda kako izgraditi staračke domove, rekao je župan Longin, što je pokazatelj dominacije staračke populacije diljem Hrvatske. 

Bitno je osigurati infrastrukturu, standard, plaće, a neki Hrvati sad se već i vraćaju u Hrvatsku, nakon nekoliko godina rada u inozemstvu.

Na susretu je istaknuto kako je Hrvatska zemlja sigurnosti. Tu komparativnu prednost koju imamo, a potvrđuju nam je i mnogi stranci, treba sačuvati. 

„Hrvatska je sigurna zemlja, ističu mnogi koji pohode Hrvatsku, zato, između ostaloga, i kupuju zemljišta i nekretnine u Hrvatskoj“ rekao je župan Longin, jer sigurnost koju osjećaju u svakodnevici življenja u Hrvatskoj ne osjećaju drugdje u nekim zemljama Europe i svijeta.  

Govoreći o potrebi zajedništva i podržavanja povezanosti domovinske i iseljene Hrvatske, župan Longin pozitivnim primjerom uspješne integracije Hrvata u svijetu naveo je Hrvate u Čileu i Argentini koje je svojevremeno pohodio.

U Argentini je službeno registrirano 200 000 Hrvata, u Peruu 200 000 Hrvata. 

Na ulazu u Punta Arenas, najjužniji čileanski grad gdje su se bili iskrcali prvi Hrvati i tamo započeli podizati svoje poslovanje, nalazi se hrvatski grb u bračkom kamenu.

Od Santiaga de Chilea do Punta Arenasa je udaljenost od 5000 km i svu tu udaljenost koja je Hrvatima bila nepoznata uspješno su savladali i nastanili se, što pokazuje izdržljivost i jakost hrvatskog čovjeka, sposobnog stvarati do dolaska u stranu zemlju i u njima nepoznatim uvjetima.

Na nekim mjestima u roku tri godine od dolaska Hrvata sve trgovine u nekoj ulici bile su hrvatske, rekao je župan Longin, prepričavajući iskustvo pohoda Čileu gdje se osobno uvjerio koliko su Hrvati uspješni i integrirani u tamošnje društvo.

„Predsjednik države Čile, predsjednik čileanskog parlamenta i ministar obrane su podrijetlom Hrvati. Hrvati u Čileu su ugledni građani, odvjetnici i liječnici. Ipak, mnogi su mi rekli da se žele vratiti u Hrvatsku. Čim se za to pružila mogućnost, sada je 32 Hrvata iz Argentine odmah upisalo studij u Hrvatskoj“ istaknuo je župan Longin. Podsjetio je da je Santiago de Chile najveći hrvatski klub u svijetu, ujedno veliki sportski centar koji je vlasništvo Hrvata.

Uspoređujući omjere koji i materijalno pokazuju koliko su neke hrvatske obitelji uspješne u Južnoj Americi, župan Longin rekao je kako jedna hrvatska obitelj u Južnoj Americi ima i 11,7 tisuća hektara imanja šuma, vinograda, pašnjaka, a površina Zadarske županije je 7,2 tisuća hektara. Dakle, samo njihovo privatno imanje je prostorno skoro dvostruko veće od prostora cijele Zadarske županije.    

U želji da se Hrvatska demografski obnovi i duhu da domovina iskoristi potencijal iseljenih Hrvata koji se žele vratiti i ulagati u zemlju svojih korijena i predaka, u razmjeni božićnih i novogodišnjih čestitku župan Longin izrazio je nadu da je pred Zadarskom županijom uspješna godina, što su sugovornici poželjeli međusobno jedni drugima kao i cijelom našem narodu.

U pratnji župana Longina bili su Šime Vicković, zamjenik zadarskog župana, Ante Župan, zamjenik pročelnice ureda zadarskog župana i Vlatka Vučić Marasović, voditeljica Odsjeka za odnose s javnošću Zadarske županije.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić
 

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) SEMINAR O TEOLOGIJI TIJELA U “ZMAJEVIĆU” / Don David Leskovar: “Želimo se zaštititi od pogleda koji nije upućen s ljubavlju, nego s požudom“

Objavljeno

-

By

foto: Ines Grbić/Zadarska nadbiskupija

Seminar o temi ‘Teologija tijela’ održali su don Damir Stojić i don David Leskovar u petak i subotu, 19. i 20. travnja, u sjemeništu ‘Zmajević’ u Zadru. Seminar je okupio 80 sudionika i bio je zatvorenog tipa, uz prethodne prijave, s prednošću za osobe koje nikad nisu slušale o temi teologije tijela.

Na susretu je obrađen prvi modul seminara ‘Teologija tijela’. U sklopu prvog modula predstavljen je osnovni sadržaj 129 kateheza koje je papa Ivan Pavao II. izrekao na svojim audijencijama od 1979. do 1984. godine, cjelokupni pregled onoga što je Ivan Pavao II. govorio. Kroz prve tri kateheze predstavlja se izvorni plan za čovjeka, pala ljudska narav i plan za budućnost. U ostalim katehezama obrađuje se tema braka, celibata i kontracepcije, o čemu je Ivan Pavao II. također govorio, vezano uz spolni moral.

„U prvom modulu  izlaže se osnovni sažetak, okvir svega, u želji da to bude poticaj ljudima da i dalje proučavaju teologiju tijela. U drugom modulu ide se dublje, a obuhvaća šest neobjavljenih kateheza koje su nađene u arhivi, nakon što je Ivan Pavao II. umro. Papa ih je napisao, ali nije ih pročitao. Na drugom modulu ulazi se dublje u čovjekov identitet i tzv. eros, zašto je Bog stvorio muško i žensko“, rekao je don Damir.

Novost nauka Ivana Pavla II. je u načinu njegovog govora o teologiji tijela. „U prošlosti, kad se u Crkvi govorilo o spolnosti, uvijek je bila riječ o zabranama i zapovijedima, ‘Moraš’ ili ‘Ne smiješ’. Ivan Pavao II. nudi ljepotu Božje zamisli za muško i žensko. Prije se govorilo: ‘Ovo je grijeh, ovo je zabrana’, što je u redu. Neki dionici Crkve počeli su svoj govor o spolnosti s ‘Ne’ i zabranama. Ivan Pavao II. daje veliki ‘Da’. Svaki ‘Ne’ podrazumijeva ‘Da’. Ali, problem je kad krenemo s ‘Ne’. Ivan Pavao II. je veliki optimist, pozitivac i on je govorio o ljepoti. Teologija znači nauk o Bogu, dakle, nauk o ljudskom tijelu. Bog je stvorio muško i žensko, dakle, muškarac i žena u svojim tjelesnostima govore nešto o Bogu“, istaknuo je don Damir.

„Teologija tijela nije riječ osude, nego radosna vijest koju je donio naš Gospodin Isus Krist. Teologija tijela je oslobađajuća za sve i uvijek iznova vidim kako ‘pada na plodno tlo’. Ljudi se prepoznaju u tim temama. Možda je teško čuti istinu, ali s druge strane, teologija tijela budi u ljudima nadu da postoji budućnost i Božji plan za njih, u smislu da je Isus došao donijeti spasenje svijetu“, poručio je don David, rekavši da su mladi jako otvoreni i iskreni u razgovoru, u izricanju problema u području spolnosti. „Mladi su svjesni poteškoća i borbe koje vode i kako se teško izvući iz takvih stvari. Pozivam ih da se bore. Pozvani smo na puno veće stvari. Naše srce je puno dublje od našeg grijeha. Krist nas poziva da je moguće osloboditi se naših grijeha i da je moguće živjeti teologiju tijelu. To je ta vijest. To nije nedostižni ideal. Hrabro naprijed! Ivan Pavao II. je pozivao da se borimo, da se suočimo s našom palom naravi, ali da smo stvoreni za puno veće stvari“, ohrabrio je don David.

Leskovar je pojasnio i zašto je uz spolnost vezan osjećaj stida. „Osjećaj stida je dobar osjećaj. Taj osjećaj se pojavljuje nakon prvog grijeha, kod palih ljudi, Adama i Eve. Osjećaj stida je neka vrsta samoobrane. Ljudi pokrivaju svoje dijelove ne zato što su prljavi, grešni, osobito u području spolnosti, nego zato što je to izrazito sveto, vrijedno. Zato želimo na poseban način zaštititi ta područja od bilo kakvog pogleda koji bi nas želio iskoristiti, od pogleda koji nije upućen s ljubavlju, nego s požudom“, upozorio je don David.

U drugom modulu obrađuju se teme povezane s erosom, sa silom koju je Bog utkao u svakoga od nas, s ciljem da nas jednom dovede u nebo, u vječnost. Dubinski se razmatraju tekstovi Pjesme nad pjesmama i Knjige o Tobiji koju je analizirao Ivan Pavao II. Govori se i o povezanosti teologije tijela i umjetnosti,  evangelizacije itd.

Ovakav zatvoreni tip seminara uz prethodnu prijavu najviše se provodi na Jarunu u Zagrebu, u crkvi Sveta Mati slobode. Uz ovaj seminar u Zadru, održan je i petodnevni seminar na otoku Badiji kod Korčule, što je uključivalo i molitvu, razmatranje, Lectio divina.

U Hrvatskoj je o teologiji tijela počeo govoriti don Damir Stojić kao studentski kapelan 2007. godine. Proučavao je i studirao tu temu u Americi. „Kad sam prvi put bio stavio plakate o toj temi u studentskim domovina na Savi i Cvjetnom naselju u Zagrebu, to je bila revolucija, pune dvorane.

I zaista je počeo pokret kršćanskog življenja, čistoća prije braka, bračna čistoća. Vidim da ljudi to vole. Istina je zarazna. Ljudi vole istinu. Jedan mladić na Savi mi je rekao: ‘Don Damire, ja ovo ne mogu živjeti, ali volim slušati’. To mu je teško živjeti, ali mu je drago čuti. Govor o teologiji tijela je lijep jer se nudi savršenstvo. Jer Ivan Pavao II. i Crkva imaju povjerenja u čovjeka da on to može, tako živjeti. Isus kaže: ‘Budite savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski’. Bila bi izdaja kada bismo mi mladima i svim ljudima razvodnili istinu i spustili istinu do neke naše razine. A mi molimo ‘Kako na nebu, tako i na zemlji’. No, mnogi ljudi bi molili ‘Kako na zemlji, tako i na nebu’. Teologija tijela je baš pokušaj da živimo kako se živi i na nebu“, istaknuo je don Damir Stojić.

Sudionike susreta je pohodio i prigodnu riječ im uputio i zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Seminar je organizirao dr. sc. don Damir Šehić, čuvar svetišta sv. Šime u Zadru koje se promiče kao svetište života, u nastojanju za zaštitom svih stadija života, u sklopu pastoralnih, kulturnih i znanstvenih događaja koji se održavaju u sklopu svetišta sv. Šime.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Posjet izaslanstva Podkarpatskog vojvodstva Zadarskoj županiji

Objavljeno

-

By

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravilo je izaslanstvo prijateljske poljske regije, Podkarpatskog vojvodstva. Poljaci su redovni gosti na obilježavanju Dana Zadarske županije, a njihovo izaslanstvo predvodio je Andrzej Ćwierz, član Regionalnog odbora Podkarpatskog vojvodstva.

Tijekom svog boravka Poljaci su održali i radni sastanak u Domu Zadarske županije gdje ih je primio župan Božidar Longin sa suradnicima.

Župan ih je upoznao sa strateškim projektima Zadarske županije, stavivši naglasak na potencijale luke Gaženica te na planove proširenja Zračne luke Zadar, s ciljem pozicioniranja zadarske regije kao važnog prometnog čvorišta ovog dijela Europe. Ujedno je predstavio gospodarske zone koje su u neposrednoj blizini Zračne luke Zadar koje zbog svojeg atraktivnog položaja, ali i pripremljenosti prostorno-planske dokumentacije pružaju dodatnu prednost potencijalnim investitorima. Poljski turisti bili su na trećem mjestu po broju dolazaka i noćenja u 2023. godini na području Zadarske županije, a nastavak suradnje s prijateljskim europskim regijama moguć je i u drugim važnim sektorima poput turizma, obrazovanja i kulturne razmjene, istaknuto je.

Na sastanku su predložene konkretne inicijative za dodatni razvoj međunarodne suradnje s Podkarpatskim vojvodstvom, a velik doprinos tome svakako bi trebala dati uspostava izravne zrakoplovne linije između Zadra i Rzeszowa, prijestolnice Podkarpatskog vojvodstva. To će sasvim sigurno potaknuti gospodarsku suradnju kao i još značajnije turističke rezultate posjećenosti obiju regija, suglasne su obje strane.

Podkarpatsko vojvodstvo je službeno pozvalo župana Longina da u pratnji naših gospodarstvenika posjeti ovu poljsku regiju kako bi razmotrili mogućnost suradnje gospodarskog sektora. Također, Poljaci mogućnost suradnje vide i u povezivanju kroz projekte i programe financirane od strane strukturnih fondova EU, posebice u velikim infrastrukturnim projektima u sektoru prometa, gdje su upravo predstavnici Podkarpatskog vojvodstva bili izuzetno uspješni te su spremni svoja pozitivna iskustva podijeliti sa Zadarskom županijom.

Tijekom sastanka napravljen je kratak osvrt na aktualno sigurnosno stanje i geopolitičke prilike u Europi. Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji 2013. godine povećalo je značaj odnosa s Poljskom, a naše države povezuju sličnosti u percepciji međunarodne situacije i angažiranost u regiji. Upravo su predsjednici Poljske i Hrvatske bili pokretači Inicijative triju mora, u kojoj obje zemlje aktivno sudjeluju podupirući europske težnje zemalja zapadnog Balkana, dok su hrvatski vojnici stacionirani u Poljskoj u okviru ojačane prisutnosti NATO-a. 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

REAGIRANJE / Gradonačelnik Dukić: “Radeta nema nikakav politički ni javni kapital. Dobio je podršku 616 od 60.193 građana Zadra!”

Objavljeno

-

By

U nastavku donosimo reagiranje gradonačelnika Branka Dukića na izjave gradskog vijećnika Danijela Radete:

“S obzirom na rezultate izbora u kojima je predsjednik gradske organizacije SDP-a u Zadru Danijel Radeta dobio potporu 616 od ukupno 60 193 građana Zadra koji su imali mogućnost izbora svojih predstavnika u Hrvatski sabor, jasno je kako nema nikakav politički ni javni „kapital“ zbog kojega bi mu uopće osobno odgovarao na njegova bulažnjenja. Uostalom, njegove laži u neprekidnim optužbama čak su i stabla u Foši na koje se jednom obrušio demantirala i unatoč njemu – prolistala.

Ipak, posljednje optužbe i laži prelaze čak i razinu njegovog neukusa i zahtijevaju osvrt.

Prije svega, njegovo prizemno, sad već i podzemno, prozivanje osoba imenom i prezimenom na odgovornost za nečija moguća grozna kaznena djela je jadno, ne samo politički, nego i ljudski. I zakonski utuživo.

Druga su mu tema nekakve nezakonite građevinske dozvole. Umjesto da politički prijeti „dokazima“, kao odgovoran građanin i gradski vijećnik te je dokaze trebao proslijediti nadležnim institucijama, pa i javno ih objaviti. Eto mu šansa – kao gradonačelnik ga na to javno pozivam. Da imam saznanja o tako nečemu, naravno, sigurno bih reagirao.

Načinom na koji zlorabi svoj vijećnički mandat Radeta je dokazao kako je on tek proziran manipulator i, kao takav, a dokazuju to i izborni rezultati, političar za brzi zaborav. Jedino vrijedno je što njegova politička karijera ostaje za primjer kako se lažima, podmetanjima i manipulacijama ne smije zlorabiti dobiveno povjerenje građana.”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu