Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SUSRET ZADARSKIH NADBISKUPA SA ŽUPANOM LONGINOM Puljić: “Nogometaši su pokazali kako se zajedničkim snagama mogu ostvariti mnogi ciljevi”

Objavljeno

-

Tradicionalni predbožićni susret zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića i zadarskog nadbiskupa koadjutora Milana Zgrablića s Božidarom Longinom, županom Zadarske županije, održan je u srijedu, 21. prosinca u Salonu Nadbiskupskog doma u Zadru.

U želji za pozitivnim isticanjem vrednota hrvatskog naroda uopće i uspješnih ostvarenja u Zadarskoj županiji, na susretu je istaknuta i potreba njegovanja zajedništva u našem narodu, koje je, prema riječima mons. Puljića, dodatno izazvao uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru.

„Hrvatski nogometaši osvojili su zaista broncu zlatnog sjaja. Izražavam radost zbog naših nogometaša koji su nam donijeli pozitivno ozračje i ostavili važnu poruku koja nas obvezuje, a dodatno se osjeti i u božićno vrijeme, a to je vrijednost zajedništva. Naši nogometaši žive zajedništvo i pokazali su kako se zajedničkim snagama mogu ostvariti mnogi ciljevi“ istaknuo je mons. Puljić.

Od uspjeha u državnom smislu, nadbiskup Puljić smatra važnim događajem ulazak Hrvatske u Schengenski prostor „kao prirodno okruženje kojem smo oduvijek pripadali. Kršćanska kultura Europu je učinila posebnom, Schengen i europsko okružje je prirodno okruženje gdje pripadamo“, rekao je mons. Puljić. S time se složio i župan Longin rekavši da smo „uvijek čeznuli da i službeno budemo dio Europe“.

Nadbiskup je rekao kako je Europa, zemljopisno gledano, poseban kontinent. „Kršćanstvo je taj kontinent učinilo posebnim, što je vezano i uz viđenje u snu koje je Pavao dobio da krene na Zapad, da ne bude orijentiran samo prema Istoku u širenju kršćanstva“ rekao je mons. Puljić. 

Među uspjesima Zadarske županije je i usvojeni proračun koji je stabilan i ima socijalne stavke, iz kojeg se izdvajaju sredstva podrške prigodom rođenja prvog, drugog, trećeg djeteta, besplatno školstvo i knjige, dječji vrtići, izgrađena su dječja igrališta u svim naseljima.

Na susretu s nadbiskupom župan Longin osobito je pohvalio i izrazio zadovoljstvo razvojem zadarskoga zdravstva koje je prepoznato i na nacionalnoj razini.

Naime, upravo je ovih dana, prema rezultatima Hrvatske liječničke komore i velikim ispitivanjem između 3400 liječnika, među svim bolnicama u Hrvatskoj Opća bolnica Zadar zauzela drugo mjesto po kriteriju najboljih uvjeta rada.

Župan Longin istaknuo je vrijednost i novoizgrađene Poliklinike u Zadru koja se prostire na 25 000 četvornih metara neto površine prostora i gdje su sabrane sve zdravstvene usluge.

Nedavno je Zadarska županija uložila 50 milijuna kuna u suvremenu opremu za Polikliniku, jer zdravstvo u naše tehnološko vrijeme osobito iziskuje opremu. Kolege iz drugih dijelova Hrvatske pohvaljuju izgled i opremljenost zadarske Poliklinike.

Župan Longin informirao je nadbiskupe i o gradnji nove zgrade Medicinske škole u Zadru na prostoru između Poliklinike i Opće bolnice. Dobili su nagradu za najbolji projekt škole u Hrvatskoj, riječ je o dogradnji nove zgrade na postojeću.

Tako će na jednom mjestu biti centralizirano sve što se tiče zdravstvenog pružanja usluge u obrazovanju i liječenju u Zadru prema suvremenim standardima. Naime, 90 % kadra koji predaje u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića su liječnici iz zadarske bolnice.

„Bitan je kadar, nedostaje medicinskih sestara i terapeuta. Veliki je odljev kvalifikacija srednje stručne spreme, a ljudi, poslovni kadar najveća su vrijednost društva i u to treba ulagati“ istaknuo je župan Longin.  

Razvojni uspjeh Zadarske županije potvrđuje i podatak da je zadarska trajektna luka u Gaženici između 149 pomorskih luka svijeta bila proglašena trećom najboljom gradskom lukom u svijetu.

Koliko ljudi ulažu u razvoj zadarskog zaleđa i mjesta svoga porijekla pokazuje i da su nagrade za najbolju uređenost apartmana i smještaja za goste ove godine dobile kuće za odmor koje se nalaze u mjestima Medviđa, Kakma i Bruška u zadarskom zaleđu, gdje je još donedavno bio nezamisliv razvoj turizma koji je ruralni, ali s elitnom ponudom po najvišem turističkom standardu.

Koadjutor Zgrablić izrazio je zanimanje za demografske programe, smatrajući da je sve to materijalno dobro koje se čini uzaludno ako ti prostori i predivni krajolici budu prazni, nenastanjeni ljudima. Istaknuo je pritom da demografija nije problem samo zadarskog zaleđa i otoka, nego cijele Hrvatske.

Naime, mons. Zgrbalić pohodio je i neke udaljenije zadarske otoke i izrazio žalost vidjevši da u tim predivnim i bogatim prirodnim krajolicima s velikim potencijalom razvoja, uglavnom živi malobrojna staračka populacija.

Usporedbe radi, nekada je na udaljenoj Silbi djelovala srednja škola, sada su otoci poput Oliba, Premude i drugih, osim najbližeg Ugljana i nekih mjesta na Dugom otoku, nenaseljeni.

Župan Longin rekao je kako Županija sa svoje strane čini koliko god socijalno i razvojno može da se olakša podizanje života u svim dijelovima Županije.

U Bukovici se u samostalnoj Hrvatskoj podigla infrastruktura, osigurali su se dovodi vode i struje, izgrađene su ceste, ali i dalje je nedovoljna nastanjenost.

Dobar primjer je Zemunik kojega nastanjuju mlade obitelji s više djece i primjer su pozitivnog razvoja mjesta koje je i prometno dobro povezano i nadomak gradu Zadru.

Uz podršku obiteljima da se otvore podizanju novih života, živimo u vremenu kada se više gleda kako izgraditi staračke domove, rekao je župan Longin, što je pokazatelj dominacije staračke populacije diljem Hrvatske. 

Bitno je osigurati infrastrukturu, standard, plaće, a neki Hrvati sad se već i vraćaju u Hrvatsku, nakon nekoliko godina rada u inozemstvu.

Na susretu je istaknuto kako je Hrvatska zemlja sigurnosti. Tu komparativnu prednost koju imamo, a potvrđuju nam je i mnogi stranci, treba sačuvati. 

„Hrvatska je sigurna zemlja, ističu mnogi koji pohode Hrvatsku, zato, između ostaloga, i kupuju zemljišta i nekretnine u Hrvatskoj“ rekao je župan Longin, jer sigurnost koju osjećaju u svakodnevici življenja u Hrvatskoj ne osjećaju drugdje u nekim zemljama Europe i svijeta.  

Govoreći o potrebi zajedništva i podržavanja povezanosti domovinske i iseljene Hrvatske, župan Longin pozitivnim primjerom uspješne integracije Hrvata u svijetu naveo je Hrvate u Čileu i Argentini koje je svojevremeno pohodio.

U Argentini je službeno registrirano 200 000 Hrvata, u Peruu 200 000 Hrvata. 

Na ulazu u Punta Arenas, najjužniji čileanski grad gdje su se bili iskrcali prvi Hrvati i tamo započeli podizati svoje poslovanje, nalazi se hrvatski grb u bračkom kamenu.

Od Santiaga de Chilea do Punta Arenasa je udaljenost od 5000 km i svu tu udaljenost koja je Hrvatima bila nepoznata uspješno su savladali i nastanili se, što pokazuje izdržljivost i jakost hrvatskog čovjeka, sposobnog stvarati do dolaska u stranu zemlju i u njima nepoznatim uvjetima.

Na nekim mjestima u roku tri godine od dolaska Hrvata sve trgovine u nekoj ulici bile su hrvatske, rekao je župan Longin, prepričavajući iskustvo pohoda Čileu gdje se osobno uvjerio koliko su Hrvati uspješni i integrirani u tamošnje društvo.

„Predsjednik države Čile, predsjednik čileanskog parlamenta i ministar obrane su podrijetlom Hrvati. Hrvati u Čileu su ugledni građani, odvjetnici i liječnici. Ipak, mnogi su mi rekli da se žele vratiti u Hrvatsku. Čim se za to pružila mogućnost, sada je 32 Hrvata iz Argentine odmah upisalo studij u Hrvatskoj“ istaknuo je župan Longin. Podsjetio je da je Santiago de Chile najveći hrvatski klub u svijetu, ujedno veliki sportski centar koji je vlasništvo Hrvata.

Uspoređujući omjere koji i materijalno pokazuju koliko su neke hrvatske obitelji uspješne u Južnoj Americi, župan Longin rekao je kako jedna hrvatska obitelj u Južnoj Americi ima i 11,7 tisuća hektara imanja šuma, vinograda, pašnjaka, a površina Zadarske županije je 7,2 tisuća hektara. Dakle, samo njihovo privatno imanje je prostorno skoro dvostruko veće od prostora cijele Zadarske županije.    

U želji da se Hrvatska demografski obnovi i duhu da domovina iskoristi potencijal iseljenih Hrvata koji se žele vratiti i ulagati u zemlju svojih korijena i predaka, u razmjeni božićnih i novogodišnjih čestitku župan Longin izrazio je nadu da je pred Zadarskom županijom uspješna godina, što su sugovornici poželjeli međusobno jedni drugima kao i cijelom našem narodu.

U pratnji župana Longina bili su Šime Vicković, zamjenik zadarskog župana, Ante Župan, zamjenik pročelnice ureda zadarskog župana i Vlatka Vučić Marasović, voditeljica Odsjeka za odnose s javnošću Zadarske županije.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić
 

ZADAR / ŽUPANIJA

KIŠA NE IZLAZI IZ PROGNOZA I u nastavku vikenda prijete poslijepodnevni pljuskovi. Sljedećeg tjedna ozbiljne padaline i pad temperature…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku te i dalje nestabilno. Mjestimice kiša ili pljuskovi s grmljavinom, češći i rasprostranjeniji u unutrašnjosti od sredine dana. Vjetar većinom slab, na Jadranu poslijepodne umjeren zapadni i sjeverozapadni, ponegdje s jakim udarima. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 22 i 27 °C.

U nedjelju u unutrašnjosti promjenjivo uz mjestimičnu kišu, a pljuskovi s grmljavinom vjerojatniji su u drugom dijelu dana, kada lokalno mogu biti i obilniji. Duž obale će prevladavati sunčano, no uz prolazno više oblaka lokalno mogućnost za poneki pljusak. Na kopnu će zapuhati većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu sjeverozapadnjak i zapadnjak, a na sjevernom dijelu bura, popodne u jačanju. Najniža temperatura zraka od 12 do 17, na Jadranu od 17 do 21, a najviša dnevna uglavnom od 20 do 25 na kopnu te od 25 do 28 °C duž obale.

IZGLEDI VREMENA:

Još u nedjelju promjenjivo i nestabilno pa će mjestimice biti kiše no i jačih razvoja oblaka uz pljuskove s grmljavinom, lokalno moguće i izraženije. U ponedjeljak i utorak sunčanije te uglavnom suho. Puhat će umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar, mjestimice s jakim udarima, a na Jadranu bura, podno Velebita i jaka, te sjeverozapadnjak. U utorak vjetar u slabljenju. Temperatura zraka u blagom padu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Zadarska županija dobila brzu brodicu za hitnu medicinsku pomoć

Objavljeno

-

By

Zadarska županija od sada ima brzu brodicu pomorske medicinske službe koja je od izuzetne važnosti i za zdravlje i za cjelokupnu kvalitetu života otočana. Brzu brodicu, kojom će se do najudaljenijih otočnih mjesta naše županije stići za oko pola sata, odnosno u okviru “zlatnog sata”, preuzeli su Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije i Lučka kapetanija Zadar.

Samoj primopredaji broda prethodio je radni sastanak u Domu Zadarske županije kojem su nazočili ministar zdravstva Vili Beroš, župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Ivana Šimić, direktor Iskra brodogradilišta Roko Vuletić, kapetan Lučke kapetanije Zadar Alen Rukavina, saborski zastupnici Grozdana Perić, Nikolina Baradić i Rade Šimičević koji su radili na ovom projektu te ravnatelji zdravstvenih ustanova s područja Zadarske županije. Tijekom sastanka i službeno je izvršena primopredaja brze brodice koja je, kako je rečeno, nemjeriv doprinos poboljšanju dostupnosti zdravstvene zaštite u mreži javne zdravstvene službe u županiji koju tijekom turističke sezone posjeti milijunski broj gostiju. Također se moglo čuti kako će se broj pacijenata koji će na vrijeme stići u bolnicu povećati, a time i njihova šansa za preživljavanjem.

Na konferenciji za novinare predstavljene su tehničke i operativne prednosti projekta brzih brodica pomorske medicinske službe koje donose dodanu vrijednost u pružanju hitne medicinske pomoći, u konkretnom slučaju stanovnicima i posjetiteljima Zadarske županije. Time se osigurava pružanje hitne medicinske skrbi stanovnicima i posjetiteljima otoka i priobalja, kao i ujednačava dostupnost hitne zdravstvene skrbi na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske. Sukladno Sporazumu potpisanom između Ministarstva zdravstva, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, priobalni županijski zavodi za hitnu medicinu osiguravaju medicinski tim – doktora medicine i medicinsku sestru/tehničara, a lučke kapetanije osiguravaju vez, održavanje i posadu.

Župan Božidar Longin na početku konferencije naglasio je kako je puno truda iza realizacije ovog projekta.

“Sigurnost u svakom pogledu jedan je od brandova našeg turizma, a postojanje ove brodice u hitne medicinske službe još je jedna kockica u nizu sigurnosti naše destinacije jer 50 posto našeg teritorija otpada na more i otoke. 20 tisuća otočana i deseterostruko više turista i nautičara u svakom trenutku na raspolaganju moraju imati hitnu medicinsku pomoć,” poručio je župan dodavši kako je brodica stacionirana u Preku već opravdala svoju svrhu.

“Ona pokriva pet otočnih općina i oko 100 tisuća stanovnika u ljetnoj špici. Lučka kapetanija do sada je u 80 posto slučajeva obavljala slučajeve hitnog prijevoza, a i policija je dala svoj obol. Brodovi ljekarne sljedeći su projekt na kojem radimo, a osim lijekova, na brodu bi bio i liječnik,” zaključio je župan Longin, dok je gradonačelnik Dukić, pod čijom je ingerencijom sedam otoka, kazao kako jadranska Hrvatska u ljetnim mjesecima ima višestruko više stanovnika.

Pučanstvo na otocima najčešće je u poodmakloj dobi i treba im redovita liječnička skrb, a nadamo se da će ovakva inicijativa uvjetovati i povratak mladih na otoke tijekom cijele godine,” rekao je Dukić.

Hrvatski zavod za hitnu medicinu inicijator je ovog projekta, zbog čega je ravnateljica Grba Bujević podsjetila kako se projekt dugo spremao.

“Ovaj je projekt nastao prateći rad brodice iz Preka, zbog čega smo zaključili da je ista skrb potrebna duž cijele obale. Što prije doći do pacijenta i na mjestu mu pružiti primarnu skrb može spasiti život“, poručila je ravnateljica naglasivši kako je realizacija ovog projekta veliki iskorak prema podizanju razine medicinske skrbi u našoj regiji.

Roko Vuletić, direktor Iskra brodogradilišta, rekao je kako je ova brza brodica na testovima postigla brzinu od 40 čvorova te pacijenta i medicinski tim sigurno može prevesti i po najtežim vremenskim uvjetima.

“Njome se pacijentu može pristupiti u svim uvjetima, čak i onda kada mu ne može pristupiti helikopterska služba. Brodica je 100 posto hrvatski proizvod, a otvara nam vrata i daje referencu za rad u inozemstvu. Projekt je dokaz da što više EU sredstava treba ostati u Hrvatskoj jer samo domaći poduzetnici razumiju potrebe svojih sugrađana,” poručio je Vuletić.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako je ovaj projekt dobar primjer međuresorne suradnje više institucija.

“Nakon što je prva brza brodica smještena u Dubrovniku, drugi će brod trajno biti usidren upravo u Zadru. Šest brzih brodica, jer zdravlje je prvo, bit će na raspolaganju svim našim gradovima na jadranskoj obali,” rekao je Beroš istaknuvši kako će se financirati i izgradnja mobilnih ljekarni/ambulanti.

“Vrijedan je to iskorak u kontekstu reformskih mjera jer cilj nam je olakšati pristup medicinskim uslugama. Kako bi pacijent bio u fokusu, važno je čim više olakšati pristup medicinskim uslugama i institucijama. Adekvatna zdravstvena zaštita jedan je od triju elementa zadržavanja pučanstva na našim otocima,” poručio je Beroš dodavši da je raspisan i tender za hitnu helikoptersku službu.

“Do kraja kolovoza potpisali bismo ugovor o javnoj nabavi, čime bismo kompletirali dijapazon usluga koje bi nudili u jačanju hitne zdravstvene zaštite. Kompleksnost pružanja zdravstvene zaštite najvažnije nam je u kontekstu reforme jer zdravlje nema cijenu,” poručio je ministar Beroš dodajući da opterećenje otoka tijekom sezone i nedostatak liječnika primarne zaštite predstavlja problem koji se postupno rješava.

“Raspisali smo 922 natječaja za specijalizaciju iz primarne zdravstvene zaštite, temeljnog segmenta cijelog sustava, kako bi u otočnim ambulantama bilo dovoljno djelatnika,” zaključio je ministar.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIPREMITE SE! U ponedjeljak bez vode dio Privlake i Borika. Otežana vodoopskrba i u Diklu

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadrudana 12.06.2023. godine (ponedjeljak), u vremenu od 08:00h do 15:00h bez vode biti će potrošači u ul.:

Ulica Roberta Frangeša Mihanovića

Ulica Otona Ivekovića

Ulica Ivana Duknovića

Isto tako, zbog navedenih radova, moguća je otežana vodoopskrba na  području mjesnog odbora Diklo.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene: u Špaletinoj ulici, kod kuć.br. 11, te ulici Roberta Frangeša Mihanovića, kod kuć.br. 64.

Zbog izvođenja građevinskih radova strane tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 12.06.2023. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00do 17:00h bez vode biti će potrošači u mjestu Privlaka, u Ulici Tina Ujevića.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Tina Ujevića, kod kuć.br. 23.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu