Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

„SLAGALICE“ MILANA BEŠLIĆA U GRADSKOJ LOŽI U ZADRU

Objavljeno

-

U organizaciji Narodnog muzeja Zadar i Udruge 3000 godina Za dar, u Gradskoj loži Narodnog muzeja, u srijedu 30. studenoga 2022. godine predstavljena je zbirka pjesama „Slagalice“ pjesnika Milana Bešlića, jednog od vodećih hrvatskih imena likovne i književne kritike, autora više od stotinu izložbi suvremenih hrvatskih kipara i slikara.

U predstavljanju djela Milana Bešlića, uz samog autora, sudjelovali su gospođa dr. sc. Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević, sa Sveučilišta u Zadru, i književnik i slikar Tomislav Marijan Bilosnić.

U pozdravnoj riječi Renata Peroš je zaključila: „Bešlićeve „Slagalice“ uvode nas u čaroliju igre slaganja riječi, što i je poezija, jedina ljepota koja je uvijek s nama. Pred blagdane Božića, mi predstavljajući ovu zbirku pjesama obnavljamo jedan od prvih darova – rođenje Riječi.“

Velikan hrvatskog kiparstva Kuzma Kovačić, urednik „Slagalica“ i predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Hvaru, koja je zbirku objavila, u nemogućnosti da osobno sudjeluje u programu uputio je riječi potpore: „Kao što je Milan pratio i pisanom riječju podupirao moja kiparska nastojanja, nastojao sam i ja pratiti hod na njegovu pjesničkom putu. Zato sam mu zahvalan što mi je povjerio dužnost urednika ove knjige.“

Sanja Knežević govoreći u Bešlićevoj poezije je ustvrdila: „U „Slagalicama“ usložene su sve dimenzije života – i javne i intimne, pa čak i tajne zapretane u jezik. „Slagalice“ se u tom smislu mogu doživjeti i kao poligon za igru jezičnom stvarnošću- Za pjesnika Bešlića, sve je igra – i kada bismo njegovu poeziju promatrali u dijakronijskom kontekstu hrvatskog pjesništva, čini mi se da bismo ga mogli promatrati kao nasljedovatelja „slamnigizma“ koji je „slamnigizam“ doveo do krajnosti“.

„Svaku bi se Bešlićevu pjesmu moglo i trebalo zasebno komentirati s užitkom i razlogom, jer u „Slagalicama“ kao da imamo antologiju hrvatskog pjesništva kazanu na Bešlićevski način“, zaključio je predstavljanje „Slagalica“, književnik i slikar Tomislav Marijan Bilosnić.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

PROVIDUROVA, 14. VELJAČE: Valentinovo Jazz Bar u znaku suvremenog ženskog jazza

Objavljeno

-

By

Koncertni ured Zadar će Valentinovo obilježiti u znaku suvremenog ženskog jazza. U utorak14. 2. u 19:30 u Polivalentnoj dvorani Providurove palače hrvatskoj će se javnosti premijerno predstaviti Millycent, istaknuta predstavnica modernog austrijskog jazza. Improvizacija Austrijanke Milly Groz, temeljena na općepoznatim evergreenima, odmiče u komediju, apsurd i slobodni tonalitet. Njezina radost u kombiniranju slobodne improvizacije, jazza, disco-popa, macho tekstova šezdesetih komentiranih iz feminističkog ugla, hip-hopa, swinga i neočekivanih zvukova čini koncerte Millycenta posebnim iskustvom za vrlo mješovitu publiku.

Nakon koncerta, Jazz Bar u svom premijernom izdanju donosi posvetu modernim jazz heroinama. Stilski različite, žene današnjeg jazza ponajbolji su ambasadori žanra, bez obzira izražavaju li se spiritualnim, fusion ili jazzom naslonjenim na afro-beat. Glazbu biraju Mišel i Andrija, autori glazbene emisije Blues bar Radija 057.

Koncert se održava uz potporu Austrijskog kulturnog foruma Zagreb. Ulaznice se prodaju na internetskoj adresi kuzd.mojekarte.hr, kao i na info pultu Providurove palače, tri dana uoči koncerta od 11:00-13:00 i 17:30-19:30 sati.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA Danas sunčano, kiša moguća u četvrtak i subotu

Objavljeno

-

By

Na Jadranu danas pretežno sunčano. U unutrašnjosti promjenljiva naoblaka, popodne i u Dalmaciji, a u Slavoniji, Baranji i Srijemu lokalno može pasti malo kiše. Ujutro je u unutrašnjosti ponegdje moguća magla. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, u drugom dijelu dana i sjeverozapadni. Najviša temperatura zraka od 6 do 11 u kopnenim krajevima te od 11 do 14 °C na Jadranu.

U četvrtak promjenljivo oblačno na istoku i u Dalmaciji mjestimice s kišom. Vjetar povremeno umjeren sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura od -4 do 0, na Jadranu između 3 i 8, a najviša dnevna između 6 i 10, na moru između 9 i 13 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. U četvrtak i subotu mjestimice će biti kiše. Puhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar koji će u subotu na moru biti i jak. Na kopnu postupan porast temperature zraka.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZNANSTVENA KNJIŽNICA U četvrtak izlaganje prof. Mirte Tomas “Na putu prema Živom Svjetlu” (svjedočanstvo o Africi)

Objavljeno

-

By

U četvrtak, 2. veljače u 18,00 sati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar prof. Mirta Tomas održat će izlaganje „Na putu prema Živom Svjetlu“ (svjedočanstvo o Africi).

Izlaganje će uz prezentaciju biti fokusirano na osobnom iskustvu humanitarnog rada te boravka u Africi (Nigerija, Edo state, Benin City), kroz razvoj školskog projekta Caring Hearts.

U kratkim crtama će se predstaviti uže područje Benin Cityija, glavnog grada države Edo gdje je projekt lociran kroz njegove geografske i povijesne značajke. Uslijedit će predstavljanje volonterskog rada u školi kao i potrebe nastavka projekta do njegove konačne realizacije. Bit će riječi i o uvjetima života i rada u afričkoj sredini, o lokalnoj kulturi i jezicima te malo kurioziteta o posebnostima pripremanja nekih od brojnih lokalnih specijaliteta.

Mirta Tomas, profesorica je na Odjelu za talijanistiku Sveučilišta u Zadru, uz višegodišnje iskustvo i rad u prosvjeti, posljednjih godina svoj je život obogatila humanitarnim aktivizmom koji ju je, kroz ulogu koordinatorice međunarodnog školskog projekta Caring Hearts, odveo u Nigeriju, u Benin City.

Projekt je još uvijek u tijeku, završena je njegova prva faza pokretanjem školskog centra – službenog naziva Living Light Academy. Osebujnost i jedinstvenost projekta je sama činjenica da je realiziran na oko 6.000 km udaljenosti, uspješnom koordinacijom između Zadra i Benin Cityija. Nezaboravno dvomjesečno iskustvo boravka u Africi i druženja s djecom i kolegama zauvijek je označilo njen život.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu