Connect with us

magazin

Drevna bolest mogla bi pomoći regenerirati organe

Objavljeno

-

Izvor: Unsplash

Bakterije gube možda kriju tajnu sigurnog popravljanja i regeneracije tijela, kažu istraživači sa Sveučilišta u Edinburghu.

Pokusi na životinjama otkrili su izvanrednu sposobnost bakterije da gotovo udvostruči veličinu jetre stimulirajući zdrav rast. No, utvrđivanje načina na koji to rade moglo bi dovesti do novih terapija koje prkose starenju organa, kažu znanstvenici.

‘Biološka alkemija’

Guba uzrokuje invaliditet kada inficira živce, kožu i oči, a kroz povijest su se zaraženi izbjegavali, piše BBC.

No, bakterija koja ga uzrokuje, Mycobacterium leprae, ima druga, neobična svojstva, uključujući sposobnost izvođenja “biološke alkemije”, pretvaranja jedne vrste tjelesnog tkiva u drugu, što fascinira znanstvenike.

Stoga su se istraživači okrenuli jednoj drugoj vrsti na kojoj bi to istražili – pasancima.

Eksperimenti, koji su izvedeni u SAD-u, pokazali su da infekcija dolazi do jetre oklopnih životinja, gdje vrši kontroliranu otmicu organa kako bi ga reprogramirala za vlastitu svrhu.

“Bilo je to potpuno neočekivano”, rekla je profesorica Anura Rambukkana iz centra za regenerativnu medicinu Sveučilišta u Edinburghu.

Rezultati, objavljeni u Cell Reports Medicine, pokazali su da se jetra gotovo udvostručila.

Može se reći da je očekivati ​​da je takva izraslina sumnjiva ili čak kancerogena – ali detaljna analiza je pokazala da je zdrava i funkcionalna, zajedno s uobičajenim nizom krvnih žila i žučnih kanala.

“To je pomalo nevjerojatno”, rekla je profesorica Rambukkana. “Kako to rade? Ne postoji stanična terapija koja to može učiniti”, dodala je.

Brzo povećanje

Potpuno odrasle stanice jetre su metaboličke elektrane sa stotinama zadaća u tijelu, ali bakterije ih vraćaju u fazu u kojoj se mogu brzo povećati u broju prije nego ponovno sazriju u odraslu dob.

Ispitivanje aktivnosti različitih dijelova stanične DNK otkrilo je sliku sličniju onoj mnogo mlađe životinje ili čak fetusa, dok se jetra još uvijek formira.

Prirodni proces

Precizni detalji o tome kako se sve to događa ostaju nedokučivi.

Istraživanje koje je dobilo Nobelovu nagradu pokazalo je da je moguće nasilno okrenuti sat sve do točke u kojoj stanice ponovno steknu sposobnost da postanu bilo koja druga vrsta stanice u tijelu – ali to nosi rizik da postanu kancerogene.

“Bakterije kuge koriste alternativne puteve”, rekla Rambukkana te je dodala: “To je mnogo sigurniji način i potrebno im je više vremena da to učine, tako da je ovo prirodan proces”.

Obečavajući rezultati

Znanstvenici se nadaju da se pristup može iskoristiti za popravak jetre ljudi koje čeka transplantacija – ili čak za poništavanje nekih oštećenja uzrokovanih starenjem u drugim dijelovima tijela.

“San je koristiti istu bakterijsku strategiju, upotrijebiti domišljatost bakterija za stvaranje novih lijekova za regeneraciju i popravak”, rekla je.

“Ako se to može iskoristiti, trebali bismo moći taj mehanizam pretvoriti u injekcije koje pacijent treba primati svaka tri mjeseca ili tako nešto”, dodala je.

Međutim, sve ove ideje ostaju neprovjerene.

Dr. Darius Widera sa Sveučilišta u Readingu rekao je: “Sve u svemu, rezultati bi mogli otvoriti put za nove terapijske pristupe liječenju bolesti jetre kao što je ciroza. Međutim, budući da je istraživanje provedeno korištenjem pasanaca kao modelnih životinja, nije jasno mogu li se i kako ovi obećavajući rezultati prenijeti na biologiju ljudske jetre.

“Štoviše, budući da su bakterije korištene u ovoj studiji uzročnici bolesti, prije kliničkog korštenja bilo bi potrebno značajno usavršavanje metoda”, rekao je Widera.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

FOTOGALERIJA / Koncert Marka Škugora i sajam otočnih proizvoda u Kukljici  

Objavljeno

-

By

Sinoć, 25.07., trg u Kukljici je bio popunjen do posljednjeg mjesta zahvaljujući koncertu Marka Škugora. Talentirani glazbenik osvojio je srca publike svojim nastupom, a trg je bio ispunjen pjesmom i plesom.

Osim uživanja u glazbi, posjetitelji su imali priliku upoznati autentične otočne proizvode lokalnih OPG-ova, čime je dodatno obogaćena večer u Kukljici.

Zahvaljujemo se svima koji su prisustvovali i uživali s nama! Veselimo se budućim susretima i događanjima kojima ćemo i dalje promicati našu bogatu tradiciju.

 
Nastavi čitati

magazin

Ovo su pića koja konobari nikad ne bi naručili u kafićima

Objavljeno

-

By

pexels

Nemojte tražiti ni piće koje iziskuje kompliciranu pripremu ili koktel s više komponenta ako se nalazite u baru ispunjenom do zadnjeg mjesta.

Postoje pića koja profesionalni konobari nikad ne bi naručili na pojedinim mjestima, piše Punkufer.

Ako se bar nije specijalizirao za pripremu koktela, bolje ih nemojte naručiti.

Nemojte tražiti ni piće koje iziskuje kompliciranu pripremu ili koktel s više komponenta ako se nalazite u baru ispunjenom do zadnjeg mjesta.

“Nikad ne naručujem vino na čašu u kafiću koje služi jeftina pića,” otkrio je Daniel Yeom, glavni konobar u Esters Wine Shop & Baru u Santa Monici, u razgovoru s HuffPostom.

“Nikad ne znaš koliko je dugo vino bilo otvoreno, a i šanse da ću dobiti nešto dobro na takvom mjestu jednake su nuli. Okus vina počne propadati odmah nakon otvaranja boce te se može pokvariti u svega nekoliko dana osim ako kafić nije pedantan po pitanju čuvanja vina.”

Preskočite točeni Guinness

Mnogi vjeruju da je nemoguće pogriješiti s točenim pivom. Jack Tynan koji radi u pivnici Interboro Spirits & Ales u Brooklynu ne slaže se s tim.

Ako se nalazi u kafiću u kojem je gužva, neće naručiti točeni Guinness.

“Točeni Guinness naručit ću samo u lijepom i tihom pubu jer znam da će si konobari tamo uzeti vremena da ga natoče kako treba”, kaže Tynan.

Guinness se tradicionalno toči u dva koraka – s točenjem se staje nakon što ste napunili čašu tri četvrtine kako bi mjehurići stvorili prepoznatljivu baršunastu pjenu. Nakon što pivo odstoji, nastavlja se točiti do vrha čaše.

“Ne naručujte espresso martini u kafiću koji ima lošu kavu,” savjetuje Alejandro Echeverria iz bara njujorškog restorana Sushi by Bou.

Iako je ovaj koktel od kave i votke postao iznimno popularan u posljednjih nekoliko godina, ne radi ga svatko onako kako bi trebalo.

“Većina barova nije opremljena kvalitetnim aparatima za espresso, pa ni krajnji rezultat nije onakav kakav biste željeli,” objašnjava konobar.

 
Nastavi čitati

magazin

(FOTO) MOON FUN PARK / Nova zabava na 3 tisuće metara četvornih u ŠC-u Višnjik

Objavljeno

-

By

FOTO: Nenad Opačić

U subotu, 27. srpnja, u 16 sati u ŠC-u Višnjik otvara se novi Zabavni centar, MOON FUN PARK. Tim povodom, a uoči otvorenja, organiziran je “PRESS PLAY” event na koji su bili pozvani predstavnici medija te posjetitelji koji su imali priliku među prvima iskusiti sve atrakcije koje centar nudi.

Trampolini, napuhanci, trkaći simulatori i mini golf
MOON FUN PARK, smješten na površini iznad dvorane Krešimir Ćosić i zauzima površinu od 3 tisuće metara četvornih te nudi širok spektar aktivnosti za sve uzraste.
Tijekom eventa, posjetitelji su mogli uživati u raznovrsnim atrakcijama.
Prva stanica mnogih bila je Trampolin park, gdje su, posebno najmlađi, uživali skačući na trampolinima dizajniranim za sve uzraste.


Svijet mašte i adrenalina
Dok su se jedni zabavljali na trampolinima, drugi su se uputili u Bounce Park. Ovdje su pustili mašti na volju, igrajući se i uživajući u svakom trenutku. Zvukovi smijeha i veselja ispunili su prostor dok su posjetitelji otkrivali čarobni svijet ovog parka.
Vožnja izvan granica stvarnosti
Posebnu pozornost privukao je SIM racing. U trkaćim simulatorima, posjetitelji su osjetili uzbuđenje vožnje. Za one željne natjecanja, Mini golf bit će savršeno mjesto da testiraju svoje vještine. Također, u ponudi je i mogućnost proslave rođendana. Prisutni su imali priliku razgovarati s osobljem centra i dobiti sve potrebne informacije o MOON FUN PARK-u te uživati u pripremljenim sadržajima.


Nove zabavne aktivnosti za cijelu obitelj
Športski centar Višnjik nezaobilazno je mjesto i okupljalište brojnih Zadrana svih dobi, bilo da se bave sportom profesionalno ili rekreativno ili su jednostavno došli u šetnju. U ŠC-u Višnjik uvijek se nastoji, u skladu s mogućnostima, na svakoj slobodnoj površini centra osmisliti i ponuditi nove sadržaje za naše sugrađane, a MOON FUN PARK je najnoviji primjer posvećenosti pružanju kvalitetnih i zabavnih aktivnosti za cijelu obitelj. Cilj je stvoriti okruženje gdje djeca mogu uživati u igri i tjelesnoj aktivnosti, a roditelji mogu biti sigurni da su njihova djeca na sigurnom i poticajnom mjestu. MOON FUN PARK na Višnjiku zasigurno će postati još jedno omiljeno mjesto za sve generacije.

Atmosferu s događaja pogledajte u fotogaleriji.

Radno vrijeme MOON FUN PARKA je:
radnim danom od 16 do 23 sata;
vikendom od 16 do 24 sata.

Više informacija za posjetitelje na: info@moon.fun

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu